GWENT: THE WITCHER CARD GAME

GWENT: THE WITCHER CARD GAME

8.0

Dôstojná konkurencia pre Hearthstone

Recenzia na PC verziu

Tak už je konečne vonku vo finálnej verzii, ktorá však prekvapila. Po dlhodobom testovaní totiž CD Projekt Red oficiálne vypustil svoju multiplayerovú hru s kartami s trochu nečakanými zmenami. A ako to už býva, nie každý je tým nadšený. Ale treba vyskúšať a odohrať čo najviac duelov (veď je to zadarmo) a až potom zistíte, či je to pre vás naozaj tá pravá „kartovka", alebo si vyberiete nejakú inú. Veď ich je už na trhu ako maku.

Gwent sa odohráva v zaklínačovom univerze, čo je nepochybne plus. Už tento fakt k hre pritiahne mnohých záujemcov, ktorým učarovali dobrodružstvá Geralta z Rivie. A poľskí vývojári nás už viackrát presvedčili o tom, že vedia robiť veľmi kvalitné tituly. A nie je to inak ani v tomto prípade, hoci naozaj do istej miery platí - koľko ľudí, toľko chutí.
 
Launch multipllayerových kartičiek neprišiel práve teraz náhodou. Tvorcovia stanovili rovnaký dátum vydania ako má Thronebreaker - kartová hra, ktorá vychádza práve z inovovaného Gwentu, ale je zameraná na rozsiahle ťaženie s príbehom  a putovaním po mape v sólo režime. A nám sa naozaj páčila a dôvody sme uviedli v našej recenzii. Samotný Gwent, už preto, že sa jedná o multiplayerovú hru, ktorá má byť ľahko zrozumiteľná a prístupná  čo najširšiemu publiku, má zjednodušený systém a do istej miery upravuje pravidlá. Príbuzenstvo oboch titulov je však nepopierateľné, či už sa pozrieme na základy herného systému, alebo grafiku.

GWENT: The Witcher Card Game
GWENT: The Witcher Card Game V ponuke nájdete hneď niekoľko kariet s Geraltom, ale aj inými známymi postavami.
V ponuke nájdete hneď niekoľko kariet s Geraltom, ale aj inými známymi postavami.


GWENT: The Witcher Card Game Vyložil som všetko, ale posledná súperova karta ešte môže rozhodnúť o víťazovi kola.
Vyložil som všetko, ale posledná súperova karta ešte môže rozhodnúť o víťazovi kola.


GWENT: The Witcher Card Game Línie protivníka sú zasiahnuté dvomi rôznymi efektmi, ktoré zraňujú jeho jednotky.
Línie protivníka sú zasiahnuté dvomi rôznymi efektmi, ktoré zraňujú jeho jednotky.





Na Gwent sa dobre pozerá, už úvodná obrazovka s Geraltom a Ciri navnadí a v menu sa rýchlo zorientujete. Na osvojenie inovovaných pravidiel a rozbeh pre začiatočníkov dobre poslúži tutoriál s cvičnými duelmi a mikropríbehom, kde vám bude robiť spoločnosť samotný Geralt a poriadne utáraný bard Dandelion (Marigold). Potom sa vám odomknú balíčky všetkých hrateľných frakcií, ktoré môžete upravovať, obohatiť novými kartami a meniť ich lídrov. Každá z piatich strán (severské kráľovstvá, Nilfgaard, elfovia Scoia'tael, Skellige, monštrá) má štyroch lídrov, ktorých si po odomknutí môžete prehodiť ako vo vlastnom balíčku, ktorý si sami kompletne zostavíte, tak aj v štartovacích balíčkoch s možnou editáciou pre každú frakciu.

Váš balíček musí mať minimálne 25 kariet a nesmie prekročiť stanovený limit, ktorý vychádza z hodnoty kariet. Zlaté, s výraznými postavami a najsilnejšími schopnosťami a artefaktmi, sú, prirodzene, najhodnotnejšie. Ich získanie však nie je náročné. Všetky karty si môžete vyrobiť. Stačí, keď v zozname kliknete na tú, o ktorú máte záujem a tam už vidíte, koľko surovín stojí jej výroba, prípadne rozobratie a premena. Ďalšou možnosťou ako získať karty, je otváranie sudov, ktoré dostávate buď ako odmeny, alebo si ich kúpite v obchode u trola za kamene, prípadne za reálne peniaze. Za eurá sa dá zaobstarať aj štartovací balíček a prach z meteoritu, ktorý použijete napríklad aj na zadováženie extra tematického obsahu - hracie plochy s novým prostredím, alternatívne skiny postáv a avatarov.
 
Prakticky za všetky, aj banálne aktivity v hre (plnenie denných úloh, odohranie x zápasov alebo otvorenie sudov, výrobu karty, spotrebovanie surovín, prvé použitie GG označenia s bonusom pre protihráča po dueli atď.) získavate body, ktoré investujete v knihe odmien. Tam ich vkladáte do ľubovoľných hrateľných frakcií, pričom každá ponúka rozvetvený strom, kde si naklikáte suroviny, sudy, truhlice a odomknete ďalších lídrov. Tí majú tiež vlastné stromy s podobným obsahom. Hlavne spočiatku je tento bodový systém výbornou motiváciou pri hraní.

Na začiatku duelu si spravidla môžete šesťkrát vymeniť ľubovoľné z desiatich kariet, ktoré máte v ruke. Potom sa už zobrazí elegantné bojisko s krajinkou alebo iným motívom z Witcher univerza. Na ľavej strane je váš a nad ním nepriateľský líder, pričom každý môže použiť svoju špeciálnu schopnosť (povzbudenie jednotky, zasiahnutie súperových jednotiek, vrátenie použitej karty do hry atď.), ale väčšinou len raz. Na striedačku s oponentom vykladáte po jednej karte do ľubovoľnej  zo svojich dvoch zón - jedna je na útoky zblízka, druhá strelecká. Nijako vám to však nebráni dať aj jednotku útočiacu z diaľky do prednej línie alebo naopak. Treba si však všímať dosah kariet, navyše niektoré potom majú odlišné špeciálne schopnosti, ktorými disponujú.

V trojkolovom dueli musíte vyhrať dve kolá, aby ste zvíťazili, čo znamená, že v každom dosiahnete väčšiu číselnú hodnotu ako súper. Toto číslo vychádza z celkovej sily jednotiek vyložených na stole. Hodnoty svojich a súperových kariet zvyšujete/ znižujete, prípadne úplne eliminujete útokmi a špeciálnymi schopnosťami jednotiek, nie všetky však nimi disponujú. Okrem toho používate artefakty a podporné karty s kúzlami, ktoré povzbudia alebo ublížia a sú tu aj efekty, ako hmla, dážď či oheň, ktoré dočasne ovplyvnia, najčastejšie zrania, jednotky vo vybranej línii. Hráč, ktorý začína prvý, má navyše ešte jednu, už vyloženú kartu, ktorou môže zvýšiť hodnotu svojej jednotky - to pre prípad, že oponent hneď po úvode zaútočí kúzlom alebo schopnosťou.

V prvom kole máte najviac možností a najlepší výber kariet, no môžete si dovoliť prehru. Druhé kolo je už dramatickejšie a spravidla sa na hracej ploche objavujú najväčšie tromfy. Ak je to 1:1, rozhoduje tretie kolo, kde si už niekedy treba vystačiť len s tromi doplnenými kartami, keďže hráči spravidla vyhádzali takmer všetko, čo mali doteraz v ruke. Takže je to už trochu aj o šťastí  - záleží na tom, či vám prídu vhodné karty a v podstate nasleduje rýchla smrť vás alebo oponenta. Môže však nastať aj remíza. Niektoré karty v dueli ale poskytujú neprimerané výhody a zišlo by sa ich lepšie vybalansovať.

Samotné herné menu neprekvapí a obsahuje obligátne možnosti - obchod, tvorbu balíčkov, tréningový zápas proti AI, príležitostný proti živému oponentovi a hodnotený, ktorý vás môže posunúť vyššie v rebríčku. Aréna je tiež dôverne známa už z Hearthstone. Vložíte vstupný poplatok (suroviny alebo reálne peniaze) a hráte s dočasným balíčkom, ktorý si vytvoríte z limitovaných kariet, ktoré vám hra ponúkne. A to dovtedy, kým neprehráte tri multiplayerové duely s inými hráčmi v aréne. Čím viac zápasov sa vám podarí vyhrať, tým vyššia bude vaša konečná odmena. Za zmienku tu stojí možnosť voľby špeciálneho lídra, ktorý zablokuje schopnosť ústrednej postavy oponenta, takže obaja hráči potom hrajú rovnocenne, bez zásahu veliteľov.

GWENT: The Witcher Card Game
GWENT: The Witcher Card Game Karty si môžete bez problémov vyrobiť. Táto je naozaj účinná.
Karty si môžete bez problémov vyrobiť. Táto je naozaj účinná.


GWENT: The Witcher Card Game Toto mi vypadlo zo suda...
Toto mi vypadlo zo suda...


GWENT: The Witcher Card Game Tretie kolo - o víťazovi rozhodnú zvyšné karty.
Tretie kolo - o víťazovi rozhodnú zvyšné karty.





Gwent verzus Thronebreaker verzus konkurencia

Systém duelov je v novom Gwente inovovaný a zjednodušený, skutočne je vidieť snahu tvorcov, aby si hru rýchlo osvojil aj laik. Treba však povedať, že singleplayerová modifikácia Gwentu, ktorú ponúka Thronebreaker, je prepracovanejšia a komplexnejšia. Poskytuje precíznejšiu taktiku aj variabilitu a celkovo je zábavnejšia. Vidíte to najmä v kartových puzzle, kde sa ukazujú prekvapivo široké možnosti herného systému. A napomáhajú tomu aj prešpekulované karty, ktoré síce vizuálne pôsobia rovnako, ale majú viac špeciálnych schopností a využití, ktoré sú iniciované napríklad aj formou lojality. Takže aj vďaka tomu nás Thronebreaker oslovil viac. Na druhej strane, multiplayerový Gwent postaví proti sebe živých hráčov a tí sú vynaliezavejší ako AI.

Multiplayerových kartových hier je v súčasnosti neúrekom a väčšina z nich je navyše zadarmo - samozrejme, s doplnkovými mikrotransakciami. Najväčším konkurentom Gwentu je nepochybne Hearthstone od Blizzardu, od ktorého zjavne CD Projekt Red odkukal hernú ponuku. Kartové duely však prebiehajú výrazne odlišne. Hearthstone síce má cukríkový až detský vzhľad, ale herný systém s bohatšími možnosťami a parametrami kariet ako vizuálne príťažlivejší Gwent. Ten však zas poskytuje intuitívne hranie, kde si ale musíte pozorne všímať vzťahy medzi kartami. Gwent navyše nie je taký komerčný ako „kartovka" od Blizzardu a musíme len dúfať, že to tak aj ostane. Takže toto sú dvaja rovnocenní súperi, ktorí sa vyznačujú vysokou kvalitou, vychádzajú z populárnych svetov a môžete mať dilemu, čo uprednostniť. 

Samozrejme, sú tu aj ďalší konkurenti, ktorí priebežne vznikajú, ale už aj zanikajú - k tým zaujímavejším patrí napríklad Elder Scrolls: Legends alebo Magic The Gathering Arena. Gwent sa medzi nimi určite nestratí, už v beta teste získal vernú komunitu, ale nedá sa povedať, že by výrazne vyčnieval z radu. Hoci patrí k tým najlepším online kartovým hrám.

GWENT: The Witcher Card Game
GWENT: The Witcher Card Game Získanými bodmi odomknete nových lídrov a získate suroviny a doplnky.
Získanými bodmi odomknete nových lídrov a získate suroviny a doplnky.


GWENT: The Witcher Card Game Pri tvorbe balíčka  sú k dispozícii stovky kariet, len nesmiete prekročiť limit.
Pri tvorbe balíčka sú k dispozícii stovky kariet, len nesmiete prekročiť limit.


GWENT: The Witcher Card Game V dueloch sa často uplatní prepojená trojica zaklínačov - keď vyložíte jedného, z balíčka vyskočia ďalší dvaja.
V dueloch sa často uplatní prepojená trojica zaklínačov - keď vyložíte jedného, z balíčka vyskočia ďalší dvaja.




A tým by sme vlastne mohli skončiť. Gwent je skrátka konkurencieschopný a vizuálne príťažlivý multiplayerový titul s kartami. Chce byť ústretový, a preto nie je veľmi zložitý, hoci ako nám ukázal Thronebreaker, z tohto herného systému sa dá vyťažiť oveľa viac, ako poskytujú online duely. Pri hraní vás spočiatku bude motivovať odomykanie lídrov a doplnkov, je však trochu škoda, že hra obsahuje len bežné režimy, ktoré nie sú ničím výnimočné. Časom tak váš záujem trochu opadne.


napísal uni 26.10.2018
Páči sa mi! (+5)
8.0
Ohodnotiť
GWENT: THE WITCHER CARD GAME
+ intuitívny kartový multiplayer zo sveta zaklínača
+ taktizovanie s rôznymi efektmi a kombináciami kariet
+ bodový systém s odomykaním lídrov a doplnkov
+ ľahko prístupné a vizuálne príťažlivé
- niektoré karty nie sú dobre vybalansované
- všedné herné režimy, ktoré ničím nevynikajú
- zjednodušený systém hry vás nemusí uspokojiť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Celeron G1820, 4 GB RAM, GeForce GT 730, minimálne rozlíšenie 1280 x 720, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
Android
iOS

Vývoj: CD Projekt / CD Projekt Red
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 23. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk