THE ROOM

THE ROOM

8.0

Hádanky, ktoré vás zavedú do hĺbky tajomstiev

Recenzia na Switch verziu

The Room je filmová tragédia, do ktorej hrania by ste sa radšej nemali púšťať, ak nemáte tak trošku zvrátený zmysel pre humor či sklony k masochizmu. Tých 99 minút času vášho života vám už totiž nikto nikdy nevráti. Oproti tomu v hernom svete je The Room názov hry, po ktorej by ste rozhodne mali siahnuť, ak máte radi logické tituly. Výhodou aktuálne je, že do výberu platforiem pribudla ďalšia, kde po hre môžete stiahnuť. Na trhu je totiž už 6 rokov a za tú dobu prešla od iOS (2012) cez Steam (2014) až po Nintendo Switch len pred pár dňami.

Na Switch hru priniesli Team 17 a zdalo by sa, že to je len ďalší z radu mnohých portov, ktoré boli v minulosti úspešné a rýchly port sa autorom zdal ako rýchle peniaze s minimálnymi nákladmi. Lenže presne to isté sa nám zdalo aj pred 4 rokmi, keď hru priniesli z mobilov na PC a opak bol pravdou. Síce už mala hra ten najväčší boom za sebou, no stále dokázala zaujať. A ak sa pozriete na číslo hore, asi nebudete musieť dlho hádať, že to podobne vyšlo aj tentoraz na Switchi. Okrem dobre známych základov sme sa totiž dočkali aj niekoľkých noviniek a vylepšení.

Pri podobných hrách hrajú prvé husle hádanky, a tak rozhodne poteší, že príbeh nie je len odbitý na vedľajšiu koľaj, ale naozaj dokáže zaujať a dokonca pohltiť svojou tajomnou atmosférou. Dostanete sa tu totiž do podivného domu, kde na vás čaká len jedna drobná pozvánka, ktorá však naplno rozbieha vašu zvedavosť, takže sa rozhodnete preskúmať netradičnú skrinku na stole. Tá vám však svoj obsah neodhalí len tak zadarmo a aby ste sa do nej dostali, budete si musieť trošku polámať trošku hlavu. Nemusíte sa však báť, nebude to bolieť.

The Room
The Room Niektoré prvky sú bežnému zraku skryté.
Niektoré prvky sú bežnému zraku skryté.


The Room Postupne budete odhaľovať tajomný príbeh.
Postupne budete odhaľovať tajomný príbeh.


The Room Niektoré hádanky si vyžadujú odstup.
Niektoré hádanky si vyžadujú odstup.





Ono sa to možno na prvý pohľad skutočne nezdá, no príbeh, ktorý sa pred vami postupne odhalí, je plný tajomna, alchýmie a tajomstiev. Jeho rozprávanie pritom nie je nijak zvlášť komplikované, skôr práve naopak. V priebehu hry je pred vami skrytých 7 listov od niekoho, kto už túto cestu pred vami absolvoval a teraz sa snažíte zistiť, čo sa mu nakoniec pri jeho skúmaní stalo a kde skončil. Hra by sa zaobišla aj bez takéhoto príbehu, no dodáva jej šťavu a tomu všetkému, čo sa pred vami deje, aj zmysel.

A rozhodne sa toho nedeje málo. The Room sa síce môže odohrávať len v jednej miestnosti, no aj tak toho ponúkne relatívne dosť na takýto titul. Nájdete tu štvoricu kapitol a k tomu ešte aj epilóg, ktorý uzatvorí príbeh a predstaví ďalšiu dávku hádaniek. Herná doba môže byť naozaj variabilná a vlastne záleží len od toho, ako sa vám podarí pohnúť šedou kôrou. Prejdenie celej hry by vám však malo zabrať tak dve až dve a pol hodiny, čo nie je vôbec zlé. Ak ste šikovnejší, zvládnete to rýchlejšie. Ak nie, dokážete s hrou stráviť aj viac času a niekde sa zaseknúť.

To by sa však takmer vôbec nemalo stávať a to najmä vďaka dizajnu samotných hádaniek a tiež tomu, ako ich hra dávkuje a prezentuje. Riešenie je vždy niekde rovno pred vašim nosom. Musíte sa len dobre pozrieť na problém pred vami a to ideálne zo všetkých možných uhlov, aby ste niekde našli skryté pomôcky, prípadne priamo riešenia. Ak by ani to nepomohlo, každá hádanka vám postupne dokáže predostrieť 3 pomôcky, od tých vágnejších až po veľmi konkrétne, no musíte si na ne počkať, aby ste ich nedostali úplne zadarmo. Potom si na ne stačí už len kliknúť. Takto vám hra napríklad naznačí, na čo konkrétne sa máte pozrieť, no aj tak by vám to vždy malo rovno udrieť do očí.

Každá kapitola predstavuje jeden veľký problém, ktorý pozostáva z niekoľkých menších a najmä nadväzujúcich hádaniek. Poradie ich riešenia sa určí vlastne samo. Musíte sa vždy dostať do stredu naozaj komplexného mechanizmu a cesta vedie cez to, ako ho postupne skúmate z vonkajška a dostávate sa hlbšie. Vychádzajú skryté šuplíky a priečinky, získavate kľúče, ovládate páky, dokonca neskôr aj klavír a iné. Samozrejme, náročnosť postupne rastie, no je naozaj pekne vyvážená, takže nikdy nedosiahne neúnosnej méty. Práve naopak, veľmi pekne motivuje k tomu, aby ste s hrou strávili ešte chvíľku navyše. Presne ten typ, že si dáte ešte jednu hádanku a pôjdete spať.

Využívať navyše musíte aj špeciálny okulár, ktorý vám umožní odhaliť skryté odkazy, symboly a obrazce, dokonca priamo aj heslá od niektorých zakódovaných zámkov. Len musíte vedieť, kedy si ho máte nasadiť a kam sa vlastne pozrieť. Neskôr budete musieť vďaka tomuto okuláru takéto obrazce aj sami poskladať, aby ste sa dostali ďalej a sprístupnili si ďalšiu časť skladačky. To ale nie je nič ťažké, nakoľko máte naozaj obrovskú voľnosť v pohybe. Okolo skrinky sa môžete ľubovoľne točiť, približovať si jednotlivé časti, manuálne ich natáčať, vzďaľovať si kameru a manipulovať s nimi už len vlastným dotykom.

Hra si prešla mobilnými platformami a aj PC, pričom si z každej platformy berie niečo. V handheldovom režime ponúka intuitívne ovládanie dotykom, takže môžete prirodzene ako na telefóne hýbať objektmi len pohybom prsta, ťuknutím a podobne. Okrem toho tu však nájdete aj trošku viac konvenčné ovládanie pri pripojení konzoly k TV. Vtedy do rúk zoberiete jeden Joy-Con a hru ovládate pohybom, čiže veľmi podobne, ako keď ste hýbali prstom po displeji. Klobúk dole, ako pekne sa autori pohrali práve s oboma schémami ovládania, aby pôsobili organicky a intuitívne.

The Room
The Room Hrou je pretkaná temnota.
Hrou je pretkaná temnota.


The Room Jedna veľká hádanka sa vždy skladá z mnohých menších.
Jedna veľká hádanka sa vždy skladá z mnohých menších.


The Room Pomôcky vo vašom postupe si musíte nájsť.
Pomôcky vo vašom postupe si musíte nájsť.





To je jedna zo zmien vo Switch verzii The Room. Tou druhou je vylepšený vizuál hry, nakoľko sa teraz na hru lepšie pozerá. Textúry pôsobia lepšie a oveľa lepšie vyzerá nasvietenie jednotlivých scén, či už v celkoch, alebo aj v detailoch. Samozrejme, stále je to hra, ktorá pochádza primárne z mobilných zariadení, takže na zadok z grafiky nepadnete, no vyzerá aj tak veľmi dobre a viktoriánske vizuálne prvky jej pristanú. Hudba je pomerne minimalistická, prakticky je tu len jedna výraznejšia melódia, čo je možno trošku málo, ale v konečnom zúčtovaní to na dĺžku hry stačí.

Je veľmi ťažké neodporúčať The Room. Hru ste si už mohli dávno zahrať niekde inde, no ak ste ju doteraz nehrali, určite sa po nej obzrite. Po akejkoľvek verzii. S tou pre Switch ale rozhodne nespravíte krok vedľa. Stále do rúk dostanete chytľavú puzzle hru v zaujímavom prostredí a s nápaditými hádankami. Ak by som tu mal niečo hodnotiť negatívne, bol by to pravdepodobne fakt, že je hra zároveň premárnená príležitosť. Stojí viac ako mobilné verzie. Stojí tiež viac ako PC verzia a určite by jej viac pristala nižšia cena. V ideálnom svete by to navyše nebola len jedna hra, ale rovno celá séria v jednom peknom balení a práve to je tá premárnená príležitosť.


napísal matus_ace 31.10.2018
Páči sa mi! (+1)
8.0
Ohodnotiť
THE ROOM
+ výborne nadizajnované hádanky
+ dve ovládacie schémy prispôsobené rôznym režimom
+ zaujímavý príbeh
- kratšia herná doba
- vyššia cena


RECENZIE HRÁČOV
The Room
9.5
WELLBI    1.10.2013
V stále väčšej záplave casual hier je veľmi obtiažné uspieť s no...prečítať celé
Mobil

Vývoj: GooglePlay/Apple Store / Fireproof Games
Štýl: Adventúra / Logická
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18410)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk