LIFE IS STRANGE 2 - EPISODE 1: ROADS

LIFE IS STRANGE 2 - EPISODE 1: ROADS

7.5

Život začína byť ešte divnejší

Recenzia na Xbox One verziu

Je október 2016 a ako všetci americkí stredoškoláci sa neviete dočkať halloweenskej párty, na ktorej sa určite čosi popije, zafajčí a pri troche šťastia sa podarí aj zaujať tú peknú babu, čo vás doučuje matematiku a ktorej portréty si potajomky kreslíte do zošita. Ešte pred párty dáte jeden Skype call s kamoškou, vypýtate peniaze od otca a necháte malého brata, nech sa vás pokúsi vystrašiť v halloweenskej maske. Pohodový deň v malom susedstve, v ktorom sa takmer nič nedeje, však poznačí udalosť, ktorá vám zrazu zoberie všetko ako lusknutím prsta.

Life is Strange 2 svojou prvou epizódou neponúka odpovede, na ktoré čakáme od prvého dielu z roku 2015. Tvorcovia z Dontnod Entertainment nás vťahujú do úplne iného príbehu, ako bol ten s Max a Chloe, a skôr sa inšpirujú knihami ako Útek do divočiny či O myšiach a ľuďoch. Predstavujú nám strastiplnú cestu dvoch bratov na úteku pred políciou a niečim, čo sami nedokážu celkom dobre pochopiť. V koži 16-ročného Seana Diaza vás ovládne inštinktívny pud utiecť pred nebezpečenstvom a vo víre udalostí dokážete schytiť len vášho malého brata Daniela a ruksak, ktorý leží medzi zrúcaninami vášho domu. Kam však ďalej pôjdete?

Nemusíte sa obávať, že by ste pre toto dobrodružstvo potrebovali poznať aj cestu Maxine Caulfield z prvého dielu Life is Strange. Kým fanúšikovia, ktorí majú všetky epizódy prvého dielu prejdené, si svoj koniec môžu vybrať, pre nováčikov hra náhodne vygeneruje koniec Life is Strange, ktorý sa pravdepodobne dotkne aj príbehu bratov Diazovcov. Do akej miery bude mať rozuzlenie prvého príbehu vplyv na ten druhý, je zatiaľ otázne. Life is Strange 2 vás totiž prenesie do lesov na okraji Seattlu do rodiny s mexickými koreňmi, ktorá na prvý pohľad nemá s Max nič spoločné. To sa však zmení vo chvíli, keď sa chlapci stanú svedkami tragickej udalosti a v jednom z nich sa prebudia schopnosti, o akých sa ani Max nesnívalo.

Life is Strange 2 - Episode 1: Roads
Life is Strange 2 - Episode 1: Roads Hra vám dopraje momenty zasnenia, kedy môžete rozjímať nad situáciou, v ktorej sa chlapci ocitli.
Hra vám dopraje momenty zasnenia, kedy môžete rozjímať nad situáciou, v ktorej sa chlapci ocitli.


Life is Strange 2 - Episode 1: Roads Uchýlite sa ku krádeži, alebo sa skúsite popasovať s problémami čestne?
Uchýlite sa ku krádeži, alebo sa skúsite popasovať s problémami čestne?


Life is Strange 2 - Episode 1: Roads Sean zachytáva ceruzkou momentky z ciest do svojho zošita.
Sean zachytáva ceruzkou momentky z ciest do svojho zošita.





Kým 9-ročný Daniel si z incidentu takmer nič nepamätá, ako jeho veľký brat je vašou povinnosťou ho chrániť nielen pred drsným svetom mimo domova, ale aj pred krutou pravdou, kvôli ktorej ste teraz na úteku. Na vašej ceste sa tak budete musieť uchýliť k láskavému, ale aj nečestnému klamstvu, či dokonca kradnutiu a násiliu kvôli prežitiu. Všetko závisí na tom, kde je vaša hranica morálneho kompasu a vaše rozhodnutia ovplyvnia nielen váš osud, ale aj charakter malého Daniela, ktorý sa stále učí od svojho brata. Budem kradnúť v obchode, aby sme mali čo jesť? Alebo pošlem chlapca, nech niečo vyžobre? Aký budem preňho brat, keď to urobím a čo si z toho odnesie? Aj takéto ťažké otázky vám hra položí.

Life is Strange 2 sa celkovo nesie v o niečo pochmúrnejšom tóne ako prvý diel, pretože sa budete musieť popasovať s absenciou základných potrieb detí - bezpečie, jedlo a spánok. Pohľad na zúbožené deti nie je veľmi príjemný a autori sa snažia útočiť na vaše city tými najťažšími zbraňami a neváhajú proti vám dokonca použiť taký ťažký kaliber, akým je šteniatko. Hra sa venuje aj téme zachovania nevinnosti vo svete krutosti a ako starší brat máte na výber, či Daniela naučíte lekcie z ťažkého sveta, alebo mu doprajete aspoň kúsok bezstarostnosti v neúprosnej situácii, v ktorej ste sa ocitli.

Nakoľko je Life is Strange 2 adventúra založená na množstve rozhodnutí, ktoré ovplyvňujú vývoj príbehu, často budete mať na výber 2 a viac možností, ktoré poznačia dialógy, alebo aj samotné charaktery postáv. Charakterové rozhodnutia vám hra naznačí v podobe zvýraznenia jednej z dvoch ikoniek veľkého a malého vlka. Tie optimistickejšie a hravé rozhodnutia potešia malé vĺča a nechajú ho aspoň dočasne žiť v jeho detskom svete. Tie prísnejšie a realistickejšie chlapcov lepšie pripravia na drsné udalosti, ktoré sa budú diať, no za cenu, že pri tom stratia svoju nevinnosť.

Prvá epizóda sa mysterióznych schopností a udalostí dotýka len okrajovo a skôr sa zameriava na budovanie vášho vzťahu k dvom hlavným postavám. Diazovci však môžu trpieť rodovým stereotypom, ktorý sa vo svete tak často objavuje a pritom si ho mnohí neuvedomujú -  chlapci jednoducho nie sú takí rozkošní ako dievčatá, a preto je s nimi ťažšie sympatizovať, nakoľko ich často vnímame ako chuligánov, nech už sú akokoľvek dobre vychovaní. Tento stereotyp dobre odkrýva aj samotná hra, ktorá chlapcov stavia práve do pozície krivo obvinených detí, ktoré nič neurobili, no napriek tomu sa ne spoločnosť pozerá cez prsty.

Diazovci trpia aj pre svoje priezvisko, ktoré podvedome zapína vnútorný alarm u mnohých Američanov. Autori si ako svojich hlavných hrdinov vybrali americké deti s mexickými predkami, ktoré sú tŕňom v oku viacerých miestnych obyvateľov. Aj pre farbu ich pleti sa tak stávajú terčom útokov, ktoré majú v hráčovi vyvolávať oprávnený hnev. Aj keď v hre nie je priamo spomenuté meno Donalda Trumpa, z útržkov SMS správ a dialógov postáv je jasné, že ani prezident vo svete Life is Strange 2 nemá pre imigrantov pripravené nič príjemné, len obrovský múr aj s venovaním.

Prvá epizóda trpí podobne ako u prvého dielu pomalším štartom, ktorý pramálo odkrýva, no skôr sa snaží vykresliť postavy a atmosféru. Kým charaktery bratov Diazovcov sú navrhnuté veľmi realisticky, ich motivácie a rozhodnutia sú o niečo viac hmlisté. Chlapci sa už od začiatku správajú iracionálne, čo sa scenáristi neskôr snažia vysvetliť strachom z autorít. Tá by však mala byť podmienená hlbšie, ako len obyčajným detským strachom z následkov. Z iracionality sa však nedajú obviniť iba chlapci, ale takmer všetky vedľajšie postavy, ktoré nekonajú v prospech detí bez domova, ale skôr v prospech scenára.

Life is Strange 2 - Episode 1: Roads
Life is Strange 2 - Episode 1: Roads Výber správnych možností vám môže zachrániť kožu.
Výber správnych možností vám môže zachrániť kožu.


Life is Strange 2 - Episode 1: Roads Dôsledky rozhodnutí z prvej epizódy nám budú odhalené až v tých ďalších.
Dôsledky rozhodnutí z prvej epizódy nám budú odhalené až v tých ďalších.


Life is Strange 2 - Episode 1: Roads Dve vĺčatá a šteňa svoju cestu ešte len začali.
Dve vĺčatá a šteňa svoju cestu ešte len začali.





Tvorcovia však nepodcenili pokojnú až snovú atmosféru podobnú prvému dielu a nechávajú nás rozjímať počas potuliek jesennou prírodou na severozápade USA. Vykresľujú nádherný obraz amerických lesov a zaspatých domov ďaleko od ruchu veľkomesta. V spojení so silným soundtrackom máte chuť si sami prejsť lesy v štátoch Washington a Oregon a pokojne by vám mohli v ušiach hrať piesne použité v hre. Aj keď rozmazaný grafický štýl postavám veľmi nesvedčí, v prírode pôsobí ako olejomaľba, ktorú by mohol namaľovať sám Sean. Nechýbajú momenty rozjímania, kedy vás hra nechá v slučke sledovať okolie, aby ste nasali atmosféru a zároveň sa pozastavili nad udalosťami, ktorých ste boli práve svedkami.

Všetku tú nádheru kazia len nutné neviditeľné steny, ktoré lemujú hranice cesty aj lineárneho príbehu. Po dohratí prvej epizódy sa nemôžeme zbaviť pocitu, že síce sme toho veľa nevideli, ale asi to aj stačilo. Nekončí sa totiž žiadnym napínavým cliffhangerom, stojí ako samostatná epizóda, ktorá takmer nič nevysvetlila, ani neohúrila. Prvá polovica epizódy pôsobí zdĺhavo a krátko po vyriešení prvého komplexnejšieho problému zistíte, že je to pre túto epizódu aj posledný. Rozhodnutia zatiaľ pôsobia iba kozmeticky a budeme si musieť počkať na ďalšie epizódy, ktoré na nich možno budú stavať.

Life is Strange 2 sa zatiaľ javí ako hra plná otáznikov. Budú príbehy oboch hier skutočne poprepletané? Ako súvisia schopnosti zobrazené v tomto diele so schopnosťami Max? Ako dlho dokážu deti v roku 2016 utekať bez povšimnutia úradov? Bude v ďalších epizódach viac nádeje? Hra s hladnými ubolenými deťmi bez domova, bez rodiny a so šteniatkom už snáď viac mizérie priniesť nemôže. Alebo áno? Na osud šteniatka sa ani nepýtame, lebo už máme tušenie, že ho autori ešte použijú ako rukojemníka v emocionálnom vyjednávaní. Na všetky odpovede si budeme musieť počkať v ďalších epizódach, od ktorých očakávame, že prinesú viac zvratov a dejových liniek, ktorými je táto séria povestná.


napísal Tanya 10.10.2018
Páči sa mi! (+3)
7.5
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
LIFE IS STRANGE 2 - EPISODE 1: ROADS
+ šetrné a pritom efektívne narábanie s témami, ako je rodová stereotypizácia a rasizmus
+ perfektná atmosféra jesene na severozápade USA
+ silný soundtrack
+ dabing postáv
- príliš pomalý rozjazd príbehu a rozhodnutia zatiaľ so slabým dopadom
- občas iracionálne konanie postáv ako prostriedok na posun v deji
- istá emocionálna manipulácia divákom prostredníctvom tých najzraniteľnejších postáv
- oklieštené prostredie s neviditeľnými stenami


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Square enix / DONTNOD Entertainment
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 27. september 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk