FORZA HORIZON 4

FORZA HORIZON 4

9.5

Väčšia, lepšia a krajšia Forza Horizon

Recenzia na Xbox One verziu

Aj keď si obľúbite niektoré série, je možné, že sa v budúcnosti dostanú so bodu, kedy fanúšikov už trošku unavia, lebo sa už nemajú kam posunúť. Pôvodne som tento rok nechcel ísť do novej časti Forza Horizon. Predchádzajúca časť priniesla skvelý svet, obrovské možnosti, mala dynamiku počasia aj hernej doby na výbornej úrovni, no hlavne veľmi dobre bavila. Nejako som nevidel spôsob, akým by sa hra mohla posunúť ešte ďalej, aby pre mňa opäť pôsobila sviežo a nie iba ako rozšírenie tej predchádzajúcej. Gamescom mi však tento rok ukázal, ako veľmi som sa mýlil. Playground Games to totiž opäť dokázali a prekonali svoje predchádzajúce dielo.

Ak by som to mal zhodnotiť naozaj veľmi stručne, Forza Horizon 4 je väčšia, lepšia a bohatšia prakticky v každom smere. Nemusíte sa pritom do hry ani poriadne ponoriť na to, aby vás zasypala svojimi novinkami. Vyskúšajte si napríklad už len demo (dostupné na Xboxe aj PC) a aj keď toho až tak veľa neponúka, jasne na ňom vidíte, že opäť je hra o niečom inom a opäť dokáže naozaj príjemne prekvapiť. Pričom je aj pomerne náročné rozhodnúť sa, čo je vlastne najväčšou novinkou hry. Či je to nový online systém so servermi až pre 72 hráčov na jednom, nová online Adventure možnosť, alebo dynamické ročné obdobia.

Asi ale závisí od toho, ktorá časť hry vás nakoniec najviac strhne, no nemožno ich od seba oddeliť. A to platí vlastne o celej hre, ktorá je vlastne jedným parádne fungujúcim strojom, kde všetko funguje spoločne a ani ten online multiplayer a singleplayer nedokážete oddeliť, keďže prakticky prebiehajú naraz a sú od seba vždy len na jedno kliknutie. Ale k tomu všetkému sa ešte dostaneme. Ak ste hrali demo, tak viete, že ponúklo prierez ročnými obdobiami, ktoré hra ponúka. Tentoraz v nej zavítate do Veľkej Británie, čo možno na papieri nepôsobí až tak zaujímavo, no v realite je to presne naopak.

Krajina je v hre totiž naozaj veľká a rôznorodá. Máte tu pobrežia s pieskovými plážami, máte tu zase aj vysoké kopce v škótskych vysočinách. Nechýbajú roviny, lesy, jazerá a to všetko zabezpečuje, že tentoraz hra nie je bohato členené len v horizontálnej rovine, ale aj vo vertikálne, kde je to oproti predchodcom naozaj veľký rozdiel. Mapa je členitejšia než predtým a na niektoré miesta sa bez poriadneho auta ani nevyškriabete. To všetko je vyskladané z fiktívnych aj reálnych lokalít, ktoré sú natlačené do herného sveta, aby hra už len týmto ponúkla zážitok. Môžete si tu užívať výhľad na Glenfinnan viadukt, Scott Monument, hrad v Edinburghu, či sa preháňať vysokými rýchlosťami po Royal mile. Ak ste niekedy boli Edinburghu, oceníte jeho spracovanie, aj keď sa tu, samozrejme, nedostal v plnej veľkosti.

Forza Horizon 4
Forza Horizon 4 S UK do hry prichádzajú aj naozaj parádne prostredia.
S UK do hry prichádzajú aj naozaj parádne prostredia.


Forza Horizon 4 Zajazdíte si na exotických a luxusných autách z plagátov.
Zajazdíte si na exotických a luxusných autách z plagátov.


Forza Horizon 4 Hra je teraz pestrejšia a aj členitejšia.
Hra je teraz pestrejšia a aj členitejšia.





Navyše krajina každý týždeň mení svoj ráz, no chvíľku potrvá, kým sa k tomu dostanete. Úvod hry totiž presne kopíruje vydané demo a chce vám naznačiť, o čom ti najbližšie stovky hodín vlastne budú. Hneď na začiatku sadnete za volant prekrásneho McLaren Senna, no zajazdíte si aj v troch ďalších autách, pričom vás hra takto prevedie všetkými štyrmi ročnými obdobiami, kým vám predstaví kariéru. A ešte aj tú vám bude nejaký ten deň otvárať len pomaličky, aby na vás hra nehodila všetky svoje možnosti naraz. Už aj tak vás bude na mape zasypávať jedna ikonka za druhou, až sami nebudete vedieť, kam skôr skočiť.

Naposledy sme boli riaditeľom samotného Horizon festivalu, čo je však teraz preč. Ste vychádzajúcou pretekárskou hviezdou na tejto oslave motoršportu, čo so sebou prináša aj niekoľko nových možností, ktoré sa vám postupne otvoria. Zistíte totiž, že hra naozaj narástla v oblasti obsahu a je tu oveľa viac činností, ktoré sa postupne postarajú o hernú náplň. Samozrejme, stále je to ten známy veľkolepý festival, ktorý je každý večer sprevádzaný ohňostrojmi a neustále je sprevádzaný pompéznou prezentáciou. No popri tom všetkom je tu toho oveľa viac, aj veci mimo festivalu.

Oceňujem takéto postupné a hlavne prirodzené objavovanie sveta a úloh. Trvá niekoľko hodín, kým sa dostanete ku kompletnej ponuke toho, čo vám hra neskôr umožní. Nemyslím tým, že by ste po niekoľkých hodinách mali k dispozícii celý obsah. Ale chvíľku si počkáte, kým sa váš svet otvorí iným hráčom a synchronizuje sa s nimi. Rovnako si chvíľku počkáte, kým sa vám otvorí Forzathon, kým sa dostanete k Showcase eventom, kým dostanete napríklad ponuku jazdiť v rámci príbehových misií na bežne nedostupných autách pre známu youtuberku.

Celkovo Forza Horizon 4 ponúka 26 línií v rámci svojej Horizon Life kampane a levelujete si hraním ako svoj vlastný profil, tak aj profil každej jednej tejto „disciplíny“. Ide vám hlavne o vplyv, keďže vplyv vás posúva ďalej. Celkový vplyv vám zabezpečí nové náramky a prístup k Showcase eventom a šampionátom, vplyv v jednotlivých kampaniach vás zase posúva k ďalším a náročnejším pretekom. Okrem toho levelovaním získavate aj bonusy – autá, oblečenie, peniaze a podobne.  Jadrom sú tie klasické pretekárske, či sú to cestné preteky, cross country, driftovanie, drag racing a ďalšie. K tomu sú tu ale aj ďalšie – stanete sa kaskadérom, nechýbajú Danger výzvy, rýchlostné a merané výzvy, dokonca je jedna z kampaní zameraná aj na streamovanie cez Mixer. Sami si vyberiete, čo vás zaujíma a na čo sa budete sústrediť.

Predsa len tu ale niečo chýba. Niečo, čo som si sám obľúbil v predchádzajúcich hrách a tu to nie je. Medzi úlohami už nenájdete fotenie unikátnych áut v hre, čo je trošku škoda. A nenájdete tu ani Bucket list, ktorý do hry prinášal ďalšiu podobu výziev. O to viac, keď ste si mohli vytvárať sami Bucket listy pre ostatných hráčov. V istej podobe to tu však stále je. Keď na mape prídete k pretekom, môžete si vybrať, či si ich zahráte tak, ako boli naplánované vývojármi, vytvoríte si vlastné (trať zostáva, môžete si však zmeniť obdobie, dennú dobu a autá), alebo si stiahnete preteky od iných hráčov. Výhoda je, že ak máte chuť, takto aj počas leta viete jazdiť napríklad v zime. No stále to nie je samotný Bucket list, kde ste vyberali aj trať a hudbu. Blízko po vydaní by však mal do hry pribudnúť aj samotný Route Creator.

Forza Horizon je tak opäť hlavne o vašom zážitku a aj keď je škoda, že sa autorom takúto funkciu nepodarilo do hry zakomponovať hneď na vydanie, už teraz hra ponúka naozaj slušné možnosti prispôsobenia si herného zážitku vlastnému vkusu, chuti a nálade. No okrem toho sú tu aj veci, s ktorými nepohnete. A to sú tie, na ktoré čakáte. Showcase eventy sú ešte šialenejšie a hneď v tom prvom čelíte vznášadlu, nasleduje Lietajúci Škót a dokonca je tu aj parádne spracovaný Showcase s Halo témou, kde ako Master Chief jazdíte vo Warthogu a sprevádza vás Cortana. Ešte aj svet sa zmení na Halo prstenec. Vynikajúcou správou je, že sa vracia Gauntlet a ďalšie náročné a dlhé preteky. Naozaj si užijete jednu dlhú jazdu naprieč 25km traťou, kde vám Drivatari dýchajú na chrbát.

Tí sa opäť starajú o umelú inteligenciu, takže keď už reálne jazdíte v pretekoch, okolo vás sú autá s menami vašich priateľov, takže si nepripadáte, že jazdíte s AI. A navyše sú Drivatari za tie roky už fajn odladení, takže nejazdia strojovo len po koľajniciach, ako to býva v niektorých iných hrách. Robia chyby, nechcú sa zároveň nechať zrolovať, či zatiahnuť do kolízie. Vo svete ich už nájdete menej, nakoľko tam vám po prológu začnú jazdiť iní hráči v podobe duchov (aby vás nemohli „trollovať“ a kaziť vám hru). S nimi viete rýchlo interagovať, vyzvať ich na preteky, pozvať ich do spoločného konvoja a podobne. Nechýbajú rýchle možnosti chatu s predvolenými reakciami. Svet je vďaka nim živší, no aj tak sa v ňom neustále niečo deje, či je to bežná premávka, alebo zvieratá, na ktoré tu narazíte. Len tí chodci stále chýbajú.

Na toto sú naviazané ďalšie veľmi zaujímavé možnosti, ktoré sa však v review verzii až tak nedokázali ukázať. Keďže je na jednom serveri naraz 72 hráčov, pool je tak pomerne veľký na to, aby sa vám podarilo niekoho z nich zohnať k tomu, aby ste si zajazdili spolu a pritom ich nemusíte naháňať po mape. Pri všetkých pretekoch máte možnosť spustiť si ich v režime Solo, kooperačne, Versus, alebo proti Rivalom (porovnávanie časov). A to stále v rámci svojej vlastnej singleplayer kariéry, preto som už skôr písal, že je tu multiplayer vzdialený vždy len jeden klik od vás. Alebo keď ich už chcete hľadať, neskôr sa vám priamo na mape sprístupnia skôr kaskadérske lokality, kde sa môžete naháňať v režimoch ako Infected, King a ďalších menších.

Ak naopak chcete niečo väčšie, je tu nový režim Team Adventure, ktorý k štandardnému multiplayeru a menším „zápasom“ pridáva aj niečo pre skupiny hráčov, kedy sa dáte spolu s ďalším dokopy, aby ste plnili zadané úlohy v sérii eventov či pretekov. Navyše rovnako ako v kampani, aj tu sa dá bodovať mnohými spôsobmi. Autori zapracovali na tom, aby každý z hráčov mohol niečím prispieť, aj keď nepatrí k najlepším jazdcom. Hráte totiž spoločne, navzájom si pomáhate a podobne. Najskôr pritom musíte absolvovať desať rýchlych hier v tomto režime, aby ste si sprístupnili Ranked preteky. Ide o to, aby ste sa prebojovali do líg a v rámci nich dostali čo najvyššie, za čo vás čakajú špeciálne odmeny. Nechýbajú možnosti privátnej hry, hľadanie hráčov a tímov a tímy si môžete vytvárať aj sami.

Forza Horizon 4
Forza Horizon 4 Ak vám chýba zima, dokážete si ju tu aj sami vytvoriť.
Ak vám chýba zima, dokážete si ju tu aj sami vytvoriť.


Forza Horizon 4 Niektoré momenty vám naženú adrenalín do žíl.
Niektoré momenty vám naženú adrenalín do žíl.


Forza Horizon 4 Mnoho pretekov si viete upraviť podľa vlastnej chuti.
Mnoho pretekov si viete upraviť podľa vlastnej chuti.





Okrem toho sa vrátil aj už spomínaný Forzathon, teda séria výziev, ktoré sa menia v určitých obdobiach – denne a týždenne. Za ne získavate špeciálne Forzathon odmeny, či Forzathon mince, za ktoré si môžete kupovať veci vo Forzathon shope. Takto chcú autori hráčov aktívne motivovať, aby sa častejšie zapájali. Nemusíte priamo do tých multiplayerových, stačí do singleplayerových. Napríklad si musíte kúpiť nejaké auto a jazdiť s ním. Sú tu jednoduchšie a aj náročnejšie výzvy. Ak ale chcete niečo viac komunitné, tu a tam vám vyskočí notifikácia, že práve prebieha Forzathon Live, do ktorého sa môžu zapojiť viacerí hráči zo servera, takže sa tam vždy zíde skupinka a čaká na začiatok. Opäť plníte sériu úloh, opäť k celkovému výsledky prispieva každý.

K tomu všetkému automaticky patria aj kluby, ktoré sa so štvorkou vracajú a už nie sú samostatné, ale sú plne integrované do Xbox Live klubov. Takže ku klubom dostanete aj celú funkcionalitu, ktorá vychádza z Xbox Live – looking for group, turnaje, eventy a podobne. Rovnako môžete mať informácie a notifikácie z klubu vo svojom telefóne a podobne. Naozaj je tak hra ešte sociálnejšou a umožňuje vám naberať nových spoluhráčov a to bez ohľadu na to, ako s nimi chcete hrať. navyše môže byť v klube až 2000 členov a samozrejmosťou sú aj detailné nastavenia klubov – koho tam chcete, ako komunikujete, kto môže pridávať hráčov, aké majú hráči právomoci a tak ďalej. Ak sa chcete pridať k nám, náš SECTORsk klub už pod týmto názvom beží.

Množstvo obsahu v hre je naviazané na ročné obdobia. Samozrejme, základ je prístupný kedykoľvek a ako náhle sa dostanete z prológu a začnú vám normálne plynúť ročné obdobia (v hre sa menia každý týždeň a aktuálne máme jeseň), tak nezáleží na tom, kedy si niektoré preteky a šampionáty zvolíte, budú dostupné bez ohľadu na to, či je jar, leto, jeseň, alebo zima. No potom sú tu aj špecifické a časovo obmedzené preteky a eventy a to ako v kampani, tak v Team Adventure a tiež vo Forzathone a podobne. Navyše so sebou môžu priniesť ďalšie špecifické odmeny, takže ak nejaké zmeškáte, musíte si mesiac počkať na ďalšiu šancu.

Okrem toho má samozrejme ročné obdobie vplyv aj na samotnú hrateľnosť a to hneď v niekoľkých vrstvách. V prvom rade je to estetická funkcia. Každý týždeň sa úplne zmení ráz hry a hneď to celé inak pôsobí. No ovplyvňuje to aj svet samotný. Môžete si napríklad domyslieť, že v zime zamrzne jazero a tým vo svete vznikne nová cesta. No je to aj o tom, že počas jari (najviac mokré obdobie v hre) je všetko mimo cesty rozbahnené a s autami sa vtedy jazdí horšie. Ročné obdobie má tak vplyv aj na jazdecké podmienky. V zime musíte prezúvať, počas mokrých období si napríklad s Pagani mimo cesty dobre nezajazdíte. A aj na nej to poriadne kĺže.

Jazdný model je pravdepodobne bez zmien, čo je však dobré. Forza Horizon bola a aj je arkádová séria, ale nie v štýle Need for Speed. Autá tu stále majú svoju hmotnosť, stav cesty má stále vplyv na jazdu, nedokážete jazdiť od mantinelu k mantinelu. Je to naozaj poctivá arkádová a najmä zábavná jazda, ktorá sa stále zakladá na realite. Až na menšie kamenné múry, ktorými je Anglicko posiate a fakt mi nesedí, ako jednoducho ich v hre dokážete rozrážať. Sú to síce naozaj tie najmenšie a ku krajine patria, zároveň asi nie je dôvod, aby nimi hráč s autom neprešiel, keď tu dokáže pohodlne kosiť menšie stromy, kríky a dopravné značky, no osobne mi to nesedí do hry.

Forza Horizon 4
Forza Horizon 4 Showcase eventy opäť ponúknu netradičný zážitok a nie vždy musia byť úplne fér.
Showcase eventy opäť ponúknu netradičný zážitok a nie vždy musia byť úplne fér.


Forza Horizon 4 Hra je výrazne viac zameraná na rozšírené online možnosti.
Hra je výrazne viac zameraná na rozšírené online možnosti.


Forza Horizon 4 Netrvá dlho, kým vám mapu zahltí množstvo naozaj rôznorodých činností.
Netrvá dlho, kým vám mapu zahltí množstvo naozaj rôznorodých činností.




Horizon 4 je o vás a o tom, aby ste si sami prispôsobili čo najviac z hry. To však neplatí len o pretekoch, ale aj ostatných aspektov. Máte tu svojho jazdca, ktorého si v úvode vytvoríte a postupne mu budete získavať nové oblečenie a vybavenie. Všetko len ako kozmetiku, no ak vás to baví, pokojne. Môžete si tu kupovať domy (dokonca aj hrad), ktoré použijete ako základne na fast travel a tiež na zmenu oblečenia, či ako garáž. Môžete vytvárať a zdieľať vizuálne úpravy áut, pričom možnosti editora sú obrovské a už teraz do hry niektorí hráči vložili hodiny na to, aby ste so rovno po kúpe auta mohli od niekoho stiahnuť naozaj parádny dizajn, ak vy sami nepatríte medzi šikovnejších. No a vytvárať môžete aj tuningové setupy, ktoré taktiež môžete dať k dispozícii ostatným na stiahnutie. Možností sú obrovské, ponuka áut je naozaj obrovská a pestrá (viac ako 450) a nechýbajú ani populárne barn finds.

K prispôsobiteľnému zážitku patrí aj už dobre známa ponuka rádií v hre, ktoré parádne dokresľujú festivalovú atmosféru a mali by vyhovovať naozaj každému. Je tu klasika, je tu elektronická hudba, rock, chillout melódie a hip-hop. Celkovo je tu 6 rádií, každým vás sprevádza naozaj prirodzený moderátor a medzi interpretmi nájdete aj veľké mená ako Beck, CHVRCHES, Marshmello, The Killers, Foo Fighters, Kendrick Lamar a mnohých ďalších. Na tie hodiny hrania to postačí, počúva sa to príjemne a ak sa vám niektorí z nich opočúvajú, jednoducho prepnete.

Čo sa neopočúva, to sú zvuky áut, ktoré sú stále parádne a je šťastie, že je v hre hneď niekoľko tunelov, kde si to môžete naplno vychutnať pri poriadne audio sústave, až vám z toho revu Chironu stoja všetky chlpy na tele. Graficky sa to až tak nezmenilo, keďže predsa len sme stále na tej istej generácii hardvéru. Nejaké menšie vylepšenia tu však sú, vďaka ktorým hra vyzerá ešte lepšie. autá sú pekné detailné, pozrieť si ich všetky viete aj vo Forzavista režime. Prostredie je pestrejšie, živšie. Na Xbox One X hra teraz beží s grafickými vylepšeniami a v 60 fps, rovnako na PC je výrazne lepšie optimalizovaná a aj tam sa Playground Games sústredili na 60 fps. Podpora periférií je rovnaká ako pri Forza Motorsport 7 na PC a aj na Xbox One.

Možno ste čakali to isté čo pred dvomi rokmi, no o to väčšie prekvapenie nakoniec dostanete do rúk. Samozrejme, stále to bude arkádová racingovka v otvorenom svete, no aj tak sa autorom podarilo do nej priniesť hromadu noviniek, ktoré hru ťahajú niekde oveľa ďalej. Tie hodiny zábavy, ktoré sú pred vami, sa teraz ani nedajú spočítať. Navyše si to všetko môžete prispôsobiť svojmu gustu a stále sa to hrá parádne. Ak by som mal hre niečo vytknúť, aj napriek mnohým kvalitám a novinkám, stále by to boli len drobnosti a veci, ktoré mi chýbajú z predchádzajúcich časti, no sem sa z nejakého dôvodu nedostali. Aj preto je hodnotenie rovnaké ako pred dvomi rokmi.


napísal matus_ace 25.9.2018
Páči sa mi! (+12)
VIDEÁ Z HRY
9.5
Vo svete
9.2
Ohodnotiť
FORZA HORIZON 4
+ obrovský automobilovo-hudobný festival podľa vášho gusta
+ množstvo obsahu
+ skvelý zvuk a soundtrack
+ dynamika sveta vďaka ročným obdobiam
+ stále chytľavá arkádová hrateľnosť
+ skvelý pocit z jazdy
+ naozaj široké online možnosti
+ množstvo áut a bohaté možnosti úprav
- prechádzanie cez kamenné múriky
- aj napriek novinkám chýbajú niektoré režimy z predchádzajúcich hier


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Game Pass
Windows

Vývoj: Microsoft / Playground studios
Štýl: Racing
Dátum vydania: 2. október 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19811)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk