STRANGE BRIGADE

STRANGE BRIGADE

6.5

Podarená prestrelka, neoriginálna hra

Recenzia na PS4 verziu

Britské štúdio Rebellion sa počas svojej 25-ročnej existencie stalo pomerne ostrieľaným tvorcom videohier. Autori si prešli vývojom skutočne veľkého množstva titulov či žánrov na viac ako tucet platforiem. Ich rukami prešli série ako, Medal of Honor, Aliens versus Predator, Tom Clancy's Rainbow Six či Midnight Club, no v posledných rokoch sú spojení najmä so sériou Sniper Elite. Celkovo z nej priniesli až šesť dielov, posledný len minulý rok, pričom ani teraz nemožno hovoriť o vyslovene zlej hre - práve naopak. U nás v recenzii sme Sniper Elite 4 ohodnotili vysokou známkou. Každopádne vývojári len pár mesiacov po vydaní Sniper Elite 4 oznámili príchod úplne novej značky, ktorou sa pokúsia preraziť v odlišnom žánri. Titul Strange Brigade odbočuje od čistokrvného taktizovania a skôr sa zameriava na priamu akciu v boji proti nepriateľom, ktorí sú už nejaký ten čas po smrti.

Strange Brigade však kombinuje hneď niekoľko prvkov známych hier. Najviac sa inšpiruje akciou Left 4 Dead, nakoľko podstata oboch titulov tkvie v kooperatívnom zabíjaní vĺn zombie nepriateľov. Hra je teda prevažne kooperatívnou zábavkou, no ak náhodou nemáte kamarátov, internet alebo len chuť hrať s ďalšími hráčmi, bez problémov si ju zahráte aj bez pomoci iných. Strange Brigade totiž obsahuje kampaň, ktorú je, pochopiteľne, možné hrať v online kooperácii, nájdete tu aj čisto online režim či staré dobré „arény", ktoré preveria vaše schopnosti zvládať obrovské návaly nepriateľov.

Strange Brigade
Strange Brigade Využívať výhody prostredia sa vždy oplatí.
Využívať výhody prostredia sa vždy oplatí.


Strange Brigade Kupovať alebo vylepšovať zbrane je nutnosť, len škoda, že ich je pomenej.
Kupovať alebo vylepšovať zbrane je nutnosť, len škoda, že ich je pomenej.


Strange Brigade Hlavolamy sú často jednoduché, no niekedy aj o niečo zložitejšie.
Hlavolamy sú často jednoduché, no niekedy aj o niečo zložitejšie.





Príbehová časť hry ponúka celkom jednoduchý, no stále zaujímavý príbeh. Vy ako súčasť špeciálnej jednotky, ktorá má z dobrých dôvodov prívlastok podivná, ste boli vyslaní priamo do Egypta, v ktorom sa budete musieť prebojovať cez viacero nadprirodzených bytostí vo forme bossov, s cieľom dostať sa až k tomu finálnemu. Najobávanejšia faraónka Egypta, Seteki, rozhodne nepatrila k najobľúbenejším medzi miestnymi obyvateľmi. Jej neľudský spôsob vládnutia, ako aj ona sama, síce existujú už len v legendách, no po otvorení hrobky archeológom Edgarom Harbinom unikla jej duša. Práve v tomto momente vás privolajú do akcie spolu s vaším tímom (ak teda nehráte sami...), aby ste opäť dostali Seteki pod kontrolu.

Kampaň sa dá dokončiť do desiatich hodín a každá jedna úroveň vám zaberie približne hodinu. K dispozícii je teda deväť samostatných misií, ktoré vás vždy zavedú do úplne iného prostredia s inými nástrahami a výzvami. Každá z nich je preplnená aj najrôznejšími nepriateľmi v celých vlnách, ktoré vám budú poriadne znepríjemňovať vašu cestu. Neustále tak musíte byť pripravení na nečakaný útok zo všetkých strán - hra vám však v orientácii pomáha grafickým zobrazením rúk na ľavej či pravej strane obrazovky. Údery nepriateľov ale, našťastie, nie sú väčšinou fatálne - ak sa teda náhodou pozabudnete, bez problémov to viete doslova rozdýchať. Zdravie je v hre riešené kombináciou automatického liečenia a ampuliek. Do istej úrovne sa vám zdravie regeneruje automaticky, no ak chcete zdravia viac pre istú rezervu, musíte byť bystrí a všímať si predmety na zemi.

V závere každej jednej misie je prítomný ako boss, tak aj takzvaná klietka duší, ktorú Seteki využíva pre upevnenie svojej moci. Zničením každej z nich sa jej sila, pochopiteľne, znižuje, aby ste sa jej v závere postavili zoči-voči. Skúškou vašej trpezlivosti, obratnosti a presnosti sú čiastkoví bossovia na konci každej úrovne. Spravidla ich nie je vôbec náročné poraziť, no len vedy, ak sa viete vyhýbať často smrteľným ranám, počkať na správny moment a bezchybne využiť situáciu a zasadiť presnú ranu do slabého miesta. Samotné úrovne sú viac-menej otvorené, no má to aj svoje opodstatnenie. Sú totižto posiate rôznymi zberateľskými predmetmi, soškami či zápisníkmi, ktoré sú pre lovcov trofejí ako stvorené. Otvorené prostredie však má svoje výhody aj nevýhody - väčšinu vĺn nepriateľov, na ktorú natrafíte, môžete bez problémov obísť, takže ich prítomnosť je v podstate úplne bezpredmetná. Situácia sa mení len pri dôležitých súbojoch, kedy sa priestor štandardne uzatvorí a hra vás bez zničenia dôležitého cieľa nepustí ďalej.

Pri prvom kontakte s hrou mi ovládanie nepripadalo veľmi prívetivé, no postupným hraním som si na pohyb postavy zvykol. To isté platí aj pre súbojový systém, ktorý je maximálne jednoduchý. Všetko, čo vám stačí pre zvládnutie nepriateľov, je vedieť sa uhýbať a strieľať. Našťastie, hra rozlišuje to, kam nepriateľom uštedrujete rany - pri streľbe do rúk ich tak môžete doslova rozobrať, pri streľbe do nôh padnú k zemi a stále vedia byť nebezpeční, pričom, pochopiteľne, najúčinnejšia je streľba priamo na hlavu. Autori sa pohrali s prostredím, ktoré hráč môže často využívať priamo pri súbojoch. Rotačné nože, kopije či plamene, to všetko vám vie uľahčiť náročnú prácu. Zaujímavé sú aj olejové lampy na strope, ktoré pri nastrelení rozlejú oheň na nepriateľov. Síce sú tu aj menšie prvky súbojov na blízko, no skôr ich využijete na oživenie už repetitívnych súbojov ako na lepšie zvládnutie nepriateľov. Ide napríklad o dorazenie protivníka, ktorý už leží na zemi, no bez problémov si vystačíte aj bez takýchto brutálnych útokov.

Hra obsahuje aj systém vylepšovania a kupovania nových zbraní. Je tiež skromný a určite by nebolo na škodu, ak by niečo podobné tvorcovia aplikovali aj na samotnú postavu. Veľmi kladne hodnotím prítomnosť rôznych hlavolamov. Síce ich je len pár a niektoré sa aj opakujú, ale nechýbajú aj sofistikovanejšie puzzle. Ak sa rozhodnete pre hru v kooperácii, môžete sa spojiť s vaším priateľom alebo priateľmi, prípadne sa pridať do už existujúcej otvorenej skupiny v lobby. Aj napriek tomu, že je hra postavená od základov pre kooperáciu, osobne som takýto pocit z hry nemal. Ak hru nehráte vyslovene so známymi či kamarátmi, povedal by som, že ste ostatnými hráčmi skôr obmedzovaní. Pri viacerých hráčoch sa vývojári museli vysporiadať aj s vyvážením obťažnosti, no rozhodli sa pre veľmi jednoduchý spôsob - namiesto pridania väčšieho množstva zombie iba zvýšili ich kapacitu života, aby odpovedala streľbe dvoch, troch či štyroch hráčov.

Keď vás omrzí kampaň, môžete sa pustiť do hrania zvyšných, vedľajších režimov. V prvom z nich, horde, sú vaše schopnosti štandardne skúšané na vlnách nepriateľov, ktoré musíte postupne odrážať. Čím viac vydržíte, tým viac nepriateľov budete musieť zvládnuť, no zároveň vám hra situáciu uľahčí otvorením ďalšej časti územia mapy, na ktorej hráte. Po každej zdolanej vlne máte krátky čas na regeneráciu či výmenu zbraní. K dispozícii sú štyri mapy, čo síce nie je práve najviac, no pre tento režim plne postačujú. Druhý režim, Score Attack, je podobný, no ako už je z názvu jasné, zameriava sa skôr na vaše celkové skóre a nie vlnu, ku ktorej ste sa dokázali dopracovať. Samozrejme, aj tieto režimy sa dajú hrať v kooperácií.

Strange Brigade
Strange Brigade Oheň bude váš veľký kamarát.
Oheň bude váš veľký kamarát.


Strange Brigade Kooperácia sa oplatí skôr s priateľmi.
Kooperácia sa oplatí skôr s priateľmi.


Strange Brigade Bossovia postupne naberajú na veľkosti.
Bossovia postupne naberajú na veľkosti.





Po grafickej stránke sa hra drží skôr štandardu štúdia, a teda veľmi nevybočuje z priemeru. Hra vyslovene nevyzerá zle, no v aktuálnom roku by som čakal predsa len o niečo krajšie graficky vyladené prostredie, a to aj napriek tomu, že som hru hral na štandardnej PS4. Po technickej stránke je na tom hra dobre - ak sa na obrazovke nepremáva príliš veľké množstvo postáv, snímkovanie nemá tendenciu klesať. Časy načítavania po zabití sú navyše veľmi krátke a aspoň nemusíte byť frustrovaní z každej guľky, ktorá preletí vašou postavou.

Strange Brigade je hrou, ktorá nemá problém zabaviť väčšinu milovníkov akcií z pohľadu tretej osoby. Nejde však o žiadny prelomový titul, ktorý by priniesol niečo revolučné, ale skôr priemernú hru spájajúcu dobre známe prvky. Pozitívna je prítomnosť plnohodnotnej kooperácie vo všetkých režimoch až pre štyroch hráčov. Hra zároveň ponúka celkom premyslený level dizajn zabalený do jednoduchého príbehu, ktorým vás ale po celý čas sprevádza rozprávač so svojimi vtipnými komentármi.


napísal play3man 14.9.2018
Páči sa mi! (+1)
6.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
STRANGE BRIGADE
+ plná podpora online kooperácie
+ premyslené otvorené prostredia
+ ničiť hordy nepriateľov je skrátka zábavné
+ vtipný rozprávač
- menej zaujímavý príbeh
- jednoduchý súbojový systém
- málo zbraní
- slabší obsah vzhľadom na cenu hry


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Rebellion
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 28. august 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk