THE WALKING DEAD: THE FINAL SEASON - DONE RUNNING

THE WALKING DEAD: THE FINAL SEASON - DONE RUNNING

8.0

Vydarený úvod poslednej sezóny s nemŕtvymi

Recenzia na PC verziu

Všetko, čo má začiatok, má aj svoj koniec. A platí to aj o adventúrach The Walking Dead, ktoré nám v niekoľkých sériách naservírovali Telltale Games. Tá prvá nás nabudila a ďalšie si skalní fanúšikovia nenechali ujsť už z princípu, hoci niekedy boli lepšie, inokedy horšie. Posledná séria však vyzerá veľmi nádejne a prvá epizóda z nej naznačuje, že by to mohlo byť vydarené finále.

Prvým veľkým plusom je, že tvorcovia do popredia posunuli Clementine, ktorá sa v predošlej sérii  A New Frontier delila o priestor s nováčikom Javierom a jeho rodinou. Tentoraz hráte iba za Clem, ktorá stále nosí svoju charakteristickú šiltovku a spomienky na Leeho a ďalších priateľov. Sprevádza ju však chlapec AJ, ktorého si sympatická hlavná hrdinka prisvojila po smrti jeho rodičov. A Clementine sa správa ako vzorná adoptívna matka - to je jeden z motívov, ktorý je charakteristický pre prvú epizódu.

Dievčina, ktorá je ešte sama dieťaťom, učí všetečného chlapca, ako prežiť v nebezpečnom svete a verte, že ten je naozaj všímavý a príde čas, keď  sa jeho poznatky zúročia. A preto by ste nemali podceňovať situácie, ktoré sa ho bezprostredne týkajú. AJ sleduje, ako sa správate k svojmu okoliu a k nemu, môžete ho do istej miery vychovávať a tak formovať jeho osobnosť. Na konci epizódy potom okrem bilancie s kľúčovými rozhodnutiami a postavami uvidíte aj aktuálny status malého zverenca.

The Walking Dead: The Final Season - Done Running
The Walking Dead: The Final Season - Done Running Tentoraz je hlavnou protagonistkou po celý čas Clementine, ale pri nej sa drží malý AJ.
Tentoraz je hlavnou protagonistkou po celý čas Clementine, ale pri nej sa drží malý AJ.


The Walking Dead: The Final Season - Done Running Clem spoznáva nových ľudí.
Clem spoznáva nových ľudí.


The Walking Dead: The Final Season - Done Running Budú z nich kamarátky alebo nepriateľky?
Budú z nich kamarátky alebo nepriateľky?





Posledná sezóna sa však začína už krátkou rekapituláciou z hlbšej minulosti, kde vykonáte niekoľko rozhodnutí, ktoré sa vám prenesú do hry spolu s uloženým progresom predošlej série. Potom sa adaptujete na nové prostredie aj komunitu, do ktorej sa Clem takmer neustále sprevádzaná AJ-om pokúša začleniť.

Značný priestor je venovaný spoznávaniu nových osôb a rozvíjaniu vzájomných vzťahov. Vykonávate banálne činnosti občas spestrené potýčkami a QTE s nemŕtvymi. Je to solídny rozbeh, ktorý však na odhalenie hlavného príbehu ešte len čaká. Skutočne sa len oťukávate a prvá epizóda sa pritom nikam neponáhľa. Zaberie solídne bezmála dve hodiny, čo je na Telltale epizódu slušný rozsah, hoci prakticky len v závere prináša dramatické momenty, ktoré približne naznačujú, čo bude nasledovať ďalej. Dá sa povedať, že Done Running obsahuje jeden ucelený mikropríbeh, ktorý čoskoro prerastie do niečoho väčšieho.

Tentokrát je naozaj vhodné rozumne si vyberať voľby v časovo limitovaných dialógoch, pretože to, ako sa zachováte a čo si postavy zapamätajú, tu skutočne môže ovplyvniť dej a ich postoj voči vám v kľúčových situáciách. Napríklad spočiatku dosť nevrlá Violet sa môže ešte viac odcudziť, alebo vás naopak podrží, keď to bude treba.

Pozitívne je, že aj keď i v tejto sérii niektoré momenty len pasívne sledujete, je tu o niečo viac aktívneho hrania. Hoci napríklad len chodíte po okolí, konverzujete, zbierate predmety, ktoré sa automaticky aplikujú tam, kde ich treba použiť, rybárčite, otvárate dvere a príležitostne bojujete. A  pridaných je niekoľko dekorácií, ktoré si po nájdení môžete zavesiť v izbe.

Je to adventúra pre nenáročných, v ktorej ale oceníte ťaživú atmosféru post-apokalyptického sveta a sľubný dej vnímaný z pohľadu tej najlepšej kandidátky, čo nám už pred niekoľkými rokmi prirástla k srdcu. A musí sa vysporiadať nielen so svojou minulosťou a prítomnosťou, ale navyše na seba zobrala aj zodpovednosť za nevyspytateľného chlapca. To nám do značnej miery pripomína otcovský prístup Leeho v počiatkoch The Walking Dead adventúr. A môžeme to vnímať ako uzatvorenie pomyselného kruhu. No ako sa Clem popasuje  s výchovou a či to napokon vyústi do šťastného, alebo aspoň uspokojivého konca, na to si budeme musieť ešte hodnú chvíľu počkať, kým nám to prezradia zvyšné epizódy. Tá posledná je naplánovaná na december.

Hra si zachovala svoj tradičný vizuálny štýl s charakteristickým spracovaním postáv, výborným strihom a pohľadmi kamery. Graficky si trochu polepšila a vidíme určitý pokrok v spracovaní, hoci vývojári mohli aj uvažovať o novom engine. Každopádne to nevyzerá najhoršie a súčasťou je kvalitný dabing aj výborná hudba, čo dokopy vytvára tú pravú pochmúrnu atmosféru.

The Walking Dead: The Final Season - Done Running
The Walking Dead: The Final Season - Done Running Medzi Clementine a chlapcom je vrúcny vzťah...podobne ako kedysi medzi ňou a Leem.
Medzi Clementine a chlapcom je vrúcny vzťah...podobne ako kedysi medzi ňou a Leem.


The Walking Dead: The Final Season - Done Running Stále si treba dávať pozor (aj) na nemŕtvych.
Stále si treba dávať pozor (aj) na nemŕtvych.


The Walking Dead: The Final Season - Done Running V prvej epizóde sa hlavne zoznamujete s okolím, ale budú aj dramatické momenty.
V prvej epizóde sa hlavne zoznamujete s okolím, ale budú aj dramatické momenty.





Posledná dobrodružná séria z prostredia nemŕtvych začala veľmi nádejne a tešíme sa na ďalšie epizódy. Vidíme tu určité pozitívne úpravy, s radosťou sme sa chopili úlohy Clementine a sme zvedaví na to, kam sa posunie dej aj ako to skončí s dievčaťom v šiltovke a jej zverencom. V hre cítiť určité zastarané mechanizmy, ale keďže sa jedná o labutiu pieseň The Walking Dead v podaní Telltale, nemá veľký význam radikálne meniť zaužívané prvky. Čo však neznamená, že od autorov neočakávame modernizáciu v ich nových adventúrach. V ďalších epizódach The Walking Dead by sme ocenili postupne gradujúci dej a ak budú mať aspoň taký rozsah a kvalitu ako Done Running, bude to vydarená a veľmi a dojímavá rozlúčka s Clementine.


napísal uni 20.8.2018
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
THE WALKING DEAD: THE FINAL SEASON - DONE RUNNING
+ postup v úlohe Clementine, ktorá ukazuje svoju novú stránku
+ dobrý začiatok a solídny rozsah epizódy
+ menej pasívneho sledovania, viac hrania
- zastarané herné mechanizmy


RECENZIE HRÁČOV
icon
9.0
JANKO001    28.10.2021
PS4 verzia hraná na PS5.+ Nie je nutné mať odohrané predošlé série+ Emocionálny atak na di... zobraziť

PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Telltale / Telltale
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 14. august 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18383)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk