SAMSUNG QLED QE65Q9FN - NAJLEPŠÍ TV NA HRANIE

SAMSUNG QLED QE65Q9FN - NAJLEPŠÍ TV NA HRANIE

9.5

Jeden z najlepších TV, aké teraz môžete dostať

Test

Po 55 Q7 palcovej verzii QLED TV od Samsung sme sa teraz pozreli na 65 palcovú Q9 verziu. Teda najvyšší tohtoročný model od Samsungu. Ten ponúka vylepšenia oproti Q7 verzii, ktorú sme recenzovali nedávno a to hlavne v oblasti podsvietenia. Samsung tu totiž prešiel z edge podsvietenia na priame podsvietenie, čo robí obraz a HDR kvalitnejším. Kvalitou obrazu sa tak už veľmi približuje k OLEDom.

QLED obrazovka Samsungu totiž vylepšuje LCD technológiu a ponúka vylepšené farby, kontrasty, veľmi čiernu čiernu farby a celé to skutočne vidieť. Ani Q9 verzii nechýba nový oddychový Ambient režim a samozrejme množstvo herných funkcií, ako Freesync, 120Hz, ktoré zatiaľ podporujú Xbox One konzoly a PC. Detaily týchto funkcií sme opisovali už pri Q7 teste, prejdeme si ich aj teraz, ale prečítajte si aj pôvodný článok pre viac informácií.

Z konfigurácie ponúka:

Rozlíšenie: 4K  3840 x 2160 - 10-bitové farby, 
Uhlopriečka 165 cm
Technológia: QLED - Quantum Dot panel
Procesor: štvorjadrový
HDR:  QHDR 2000 / HDR10+
Tunery: duál DVB-T2CS2 × 2 / H.265/HEVC  
Index kvality obrazu:  PQI 3 700
Funkcie: Ambient Mode, Ultra Black antireflexná vrstva, Supreme 4K Ultra HD Dimming, 
Herné funkcie: 120Hz, VRR, Steam Link, Game motion plus 
Konektivita: 4x HDMI, 3x USB, CI + 1.4, LAN WiFi, DLNA, HbbTV 1.5

Systém: Tizen OS, pripojenie mobilu, aplikácie, web browser, HDD podpora, USB nahrávanie
Zvuk: 4.2 reproduktory 60W

Z vylepšení oproti nižším sériám je tu hlavne kvalitnejší index obrazu, intenzívnejšie HDR, silnejší zvuk. Základ systému, procesor, funkcie a aplikácie ostávajú rovnaké ako pri nižších verziách. Teda stále to je na Tizen systéme a to s elegantným a prehľadným menu a všetkými dôležitými aplikáciami

Aj Q9 je tenký TV s takmer bezrámovým dizajnom a celkovo vo veľmi kvalitnom vyhotovení, vďaka čomu TV vyzerá dobre aj zozadu. Pri pohľade spredu vidíte len malé Samsung logo dole v strede TV, pod ním nájdete aj rýchle ovládanie a červené podsvietenie. 

V TV nenájdete žiadne HDMI ani USB porty, všetko je spolu s hlavným procesorom presunuté do externého boxu. Ten je s TV spojený len takmer priesvitným 3mm hrubým káblikom. To preto, aby ste si TV mohli elegantne zavesiť a prepojiť aj bez nutnosti robiť prechod káblu stenou. Malý káblik na stene takmer nevidieť. 

Kábel smeruje do externého boxu, v ktorom nájdete všetky HDMI pripojenia, USB pripojenia, satelitné a anténne vstupy a samozrejme aj napájanie. Znamená to, že nemusíte nové káble prepájať dozadu do TV, stačí len pohodlne vždy zapojiť do boxu. Ten si uložíte buď pod TV, alebo niekde do poličky za konzolu.  

Osobne by som povedal, že je to veľmi dobrý prístup, a síce krabica mohla byť mierne menšia, ale nie je veľká, aby sa vám nezmestila do poličky. Prípadne, ak by sa vám tento systém nepáčil, niektoré modely z QLED série ho majú zapracovaný v TV, môžete si vybrať tie. Myslím, že niektoré Q8 verzie majú všetko priamo v TV.

Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie
Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie Na 65 palcoch si 4K skutočne vychutnáte.
Na 65 palcoch si 4K skutočne vychutnáte.


Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie Všekty porty a procesory sú mimo TV v externom boxe.
Všekty porty a procesory sú mimo TV v externom boxe.


Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie Už štandardné samsungové jednoduché, ale dobre vyriešené ovládanie.
Už štandardné samsungové jednoduché, ale dobre vyriešené ovládanie.





Kvalita obrazu

Q9 ponúka najkvalitnejší obraz z celej QLED série, prináša intenzívne farby, veľmi čiernu čiernu farbu, vysoké kontrasty. Je to niečo, čo je veľmi blízko OLED kvalite, len bez ohrozenia vypaľovaním obrazu. Vďaka priamemu zadnému podsvieteniu je to o krok vpred oproti Q7 sérii a nižším modelom. Obraz je tak podsvietením pravidelnejšie, je čistejší a hlavne HDR je intenzívnejšie. Ak neviete, HDR je funkcia, ktorá umožní zvýrazniť farby, kontrasty a ako tmavé, tak aj výrazne presvetlené miesta obrazu. Zadné podsvietenie totiž umožní podsvietiť len potrebné plochy, k tomu aj vie svietiť silnejšie ako edge podsvietenie. Samsung uvádza až 2000 nitov. Obraz tak môže byť veľmi intenzívny a veľmi dobre sa naň bude pozerať aj cez slnečný deň.

Čo ešte QLED nezvláda čisto, je šedá farba. Pri šedej totiž najlepšie vidíte jednotlivé podsvietenia, pri bežnom obraze to však nevidíte. Pekné testy kvality obrazu nájdete v teste na rtings.com.

Systém

Systém tu Samsung stále používa svoj Tizen, ktorý už má pekne dotiahnutý a príjemne používateľsky nastavený. Je jednoduchý, nič dlho nehľadáte a máte tu podporu všetkých základných video aplikácií. Tie si môžete posťahovať zo store, spolu s Facebook a YouTube aplikáciami. Nechýba ani web browser.

Je tu síce aj oddelenie hier, ale sú to len malé nezaujímavé tituly, z nich je zaujímavý len Steam Link, ktorý umožní, aby ste si prepojili PC s TV bez nutnosti káblu, a teda zo Steamu z PC môžete hry rovno vysielať na obrazovku a ovládať gamepadom. Pri konzolách si systém TV sám rozpozná konzoly, pridá si ich na lištu a jednoducho kliknutím z obrazovky sa na ne viete prepnúť a rovno ich aj zapnúť. Pričom následne sa v menu konzoly môžete stále pohybovať ovládačom z TV (minimálne pri Xbox One to funguje). Na samotnú hru si už, samozrejme, musíte zobrať gamepad.

Systém sa vie prepojiť aj s mobilom, kde môžete ovládať TV aj cez aplikáciu, môžete si cez ňu do TV posielať fotky, mirrorovať tam mobil, alebo naopak mirrorovať obraz TV na mobil, môžete aj prepojiť zvuk z TV na slúchadlá v mobile, alebo posielať fotky na pozadie Ambient režimu.

Samotný Ambient režim je oddychový režim pre TV, kde nemusíte mať čierny vypnutý TV, ale môžete si na ňom nechať pustené fotky, obrazy, alebo len ho necháte splynúť so stenou. Je to pekný doplnok, ak sa vám to hodí do miestnosti. Hlavne ak máte vzorovanú stenu za TV, môže to vyzerať dobre. Mne by sa tam páčili aplikácie s novými správami, počasím atď. To zatiaľ Samsung nemá, aj keď už spomínal, že niečo podobné pripravuje.  

Herné funkcie

Herné funkcie sme už detailne rozoberali pri Q7 verzii a tu je to rovnaké. TV tak ponúka 4K/60 Hz podporu pre parádne hranie, teraz s ešte intenzívnejším HDR a to na všetkých konzolách a PC. Ale pre Xbox One, Xbox One X a PC s AMD kartou pridáva FreeSync funkciu na TV nazvanú VRR - Variable Refresh Rate, ktorá zaisťuje vždy plný, neroztrhaný obraz a zároveň rýchlu odozvu. Je to funkcia, ktorá už roky fungovala na PC či už ako G-sync alebo Freesync, a teraz sa konečne dostáva aj na konzoly. Znamená to, že TV už nebude musieť čakať na synchronizáciu, aby zobrazilo frejm a môže zobraziť frejm hocikedy, keď bude hotový. Robí to hry responzívnejšie a obraz ucelený. 

K tomu si na Xbox One a PC zariadeniach viete zapnúť aj 120Hz podporu pri 1080p a 1440p. Nie však pri 4K, keďže aktuálne HDMI 2.0 neumožňuje 4K pri 120Hz. Na druhej strane ani Xbox One X, ani hociktoré PC nedá 4K pri 120Hz, hlavne v tých vizuálne lepších hrách. Je to ešte len hudba budúcnosti. Na nižšom rozlíšení tak hlavne z PC môžete hrať aj v 120Hz. Na Xbox One je síce táto funkcia podporovaná, ale hry ju zrejme zatiaľ nepodporujú. Minimálne Microsoft k tomu nedal bližšie ohlásenie.

Dopĺňa to automatické prepínanie herného režimu, teda režimu bez zbytočného spomaľovania, kde si TV vie zistiť, či ide hra, alebo len menu, prípadne videá. Do herného režimu prepne len v hre. Ten následne ponúkne 15 ms odozvu pri 60Hz, alebo dokonca pri FreeSync 7 ms, pri 120hz  je odozva 11ms. Ste tak vo veľmi rýchlej oblasti, kde vám TV umožňuje veľmi rýchlo reagovať. Nespomaľuje ho ani HDR, ani postprocesingy. Samsung sa tu veľmi pohral. Možno až škoda, že to viac netlačí.

Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie
Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie Podsvietenie na maximum ponúkne intenzívny obraz.
Podsvietenie na maximum ponúkne intenzívny obraz.


Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie Menu je elegantné a jednoduché,
Menu je elegantné a jednoduché,


Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie Filmových aplikácií je dosť, samotných hier menej, ale úplne stačí podpora Steam linku, s ktorým si môžete hry z PC presunúť na TV
Filmových aplikácií je dosť, samotných hier menej, ale úplne stačí podpora Steam linku, s ktorým si môžete hry z PC presunúť na TV





55 vs 65 palcov

Už sme testovali viac 55 palcových TV, ale máme tu prvý test 65 palcovej. A ktorá je lepšia na hranie? Samozrejme, 65 palcová. Čím väčší obraz, tým vás hra vie viac vtiahnuť, zážitok je intenzívnejší. Zároveň, čo je pri hrách pozitívne, oveľa lepšie vidíte na tie miniatúrne písmenká, ktoré vývojári radi používajú na titulky, alebo na menu.

Samozrejme, pri 65 palcoch z tej 3-4 metrovej vzdialenosti síce už uvidíte pixely pri hrách v nižších rozlíšeniach, ale pri 4K je to ideálne. Pri tejto vzdialenosti sa vám nestráca nič z ostrosti obrazu a vychutnáte si ho lepšie ako pri 55 palcoch.

Na druhej strane, 55 palcový je stále dostatočná veľkosť na pekné vychutnanie si hier, ale záleží na veľkosti miestnosti, v ktorej hráte a samozrejme aj vašich financiách. Tu to pri Q9 rade robí dosť veľký rozdiel a to 1000 eur.

Spotreba

Samozrejme, spolu s palcami ide hore aj spotreba. Zatiaľ čo pri 55 palcovej Q7 QLED obrazovke bola spotreba okolo 70 wattov, tu už v štandardom režme pri sledovaní TV ide na 130 W. Prípadne pri nižšom, ale stále prijateľnom podsvietení viete ísť na 90-100W. Pri maximálnom podsvietení čakajte pri TV obraze a filmoch okolo 240W.  Bežne v hre, v hernom HDR to režime ide na 150-250W. Väčšinou okolo 220-240W. záleží od aktuálneho podsvietenia scény, keďže tam je to veľmi dynamické, keďže sa rozsvecujú len potrebné LED diódy v priamom zadnom podsvietení.

Je to o tých 50-70W viac ako pri 55 palcovej verzii Q7, ale stále v prijateľnej oblasti. Za tých 10 palcov naviac to nie je veľká cena.

Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie
Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie TV je tenký a ideálne ho pripojiť tenkým držiakom, môže tak vyzerať ako obraz.
TV je tenký a ideálne ho pripojiť tenkým držiakom, môže tak vyzerať ako obraz.


Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie Takmer plná podpora herných funkcií, 3D však už hadám nikto nepotrebuje
Takmer plná podpora herných funkcií, 3D však už hadám nikto nepotrebuje


Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie Automaticky sa vám bude spúštať herný režim a aj Freesync, ten je nastavený na najvyššiu kvalitu.
Automaticky sa vám bude spúštať herný režim a aj Freesync, ten je nastavený na najvyššiu kvalitu.





Q7, Q8 alebo Q9?

Ak neriešite peniaze a rozmýšľate, či ísť do Samsungového QLED, ale neviete do ktorého, tak je to jednoduché - čím vyššie číslo, tým vyššia kvalita obrazu, lepšie HDR a rozšírenejšie funkcie.

Rátajte s tým, že len vrchné tri série a teda Q7, Q8 a Q9 majú všetky herné funkcie, ako 120Hz a FreeSync. Akurát musíte vedieť, že Q7F má len edge podsvietenie, rovnako aj Q8F je v EU s edge podsvietením, preto sa už pri Q8 pozerajte novú Q8D verziu, tá má už priame zadné podsvietenie, aj keď s menej zónami ako Q9F.  Q9F je samozrejme najlepšia s najviac zónami v priamom podsvietení. 

Z parametrov má hlavne Q7 - HDR1500 s bočným podsvietením, Q8D rovnako len so zadným podsvietením a Q9F už HDR2000. Je to intenzita podsvietenia, kde čím je vyššia, tým viac HDR zažiari, rovnako s tým sa zvyšuje aj PQI, čo je indexová kvalita obrazu.

QLED, alebo OLED?

Alebo rozmýšľate, či ísť do QLEDu, alebo radšej OLEDu napríklad od LG? Je to dilema. QLED má veľmi čiernu čiernu, kvalitné farby a nevypaľuje sa. OLED má kvalitné farby, úplne čiernu čiernu, vďaka priamemu podsvieteniu každého pixelu lepšie kontrasty. Zároveň však OLED nemá až tak výrazné podsvietenie a môže sa však vypaľovať. K tomu oproti novým QLEDom nemajú ešte OLEDy pokročilé herné funkcie. Pre zmenu Samsung nemá podporu Dolby Vision, ktorú už vyššie LG OLED TV majú.

Z funkcií a aj ceny si môžete porovnať Q7F s LG C8. 

Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie
Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie Do externého boxu pripojíte všetky potrebné vstupy, optický nechýba.
Do externého boxu pripojíte všetky potrebné vstupy, optický nechýba.


Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie Freesync pomôže s hrami, ktoré nemajú stabilný framerate.
Freesync pomôže s hrami, ktoré nemajú stabilný framerate.


Samsung QLED QE65Q9FN - najlepší TV na hranie Kontrasty, HDR a farebnosť sú v hrách veľmi dobré.
Kontrasty, HDR a farebnosť sú v hrách veľmi dobré.




Zhrnutie

Celkovo je Samsung QLED Q9 parádny TV, ktorý je skutočne jedinečný, ako na pozeranie filmov, tak aj hranie. 65 palcová obrazovka s HDR a kvalitnými farbami je priamo rajom pre hráčov. Aj keď pre väčšinu nedosiahnuteľným rajom, keďže cena už ide v tisícoch eur. Ak ste však fajnšmeker a priplatíte si, toto je veľmi dobrý výber. 

Presnejšie 
65 palcový Q9FN teraz ide od
, kde k tomu aktuálne Samsung pridáva aj 900 eurovú práčku zadarmo (nedodali nám ju na test spolu s TV, takže vám nevieme povedať kvalitu prania) a myslím, že ešte dávajú aj niekoľkomesačné predplatné na TV služby. Ak by ste chceli ísť nižšie, tak 
55 palcový Q9FN ide o tisícku lacnejšie
, alebo naopak, ak chcete viac, 
75 palcový Q9FN je drahší a stojí

Ak by ste chceli ísť cenovo do reálnejších čísiel Q7 séria je výhodnejšia.


napísal saver 10.8.2018
Páči sa mi! (+3)
9.5
SAMSUNG QLED QE65Q9FN - NAJLEPŠÍ TV NA HRANIE
+ parádny obraz, kvalitné farby, čierna je tu čierna
+ plné priame podsvietenie
+ kompletné herné funkcie 120hz, freesync, HDR, plus rýchle odozvy
+ kvalitné vyhotovenie

- cena
- mohol už mať podporu Dolby Vision HDR


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk