ASUS ROG GL503VM STRIX SCAR

ASUS ROG GL503VM STRIX SCAR

8.0

Notebook vhodný pre hráčov a študentov

Rad herných notebookov ROG GL je presne ten typ, ktorý bude používať väčšina hráčov a študentov. Za rozumný peniaz dostanete solídnu výbavu a výkon. ROG Zephyrus je krajší, ľahší aj výkonnejší, no 3000 € cenovku už väčšina tak ľahko nerozdýcha. GL503VM Strix SCAR Edition si vzhľadom na svoju dostupnosť tiež zaslúži patričnú dávku pozornosti, a to aj napriek tomu, že v ROG rodine je len malým nevýrazným bratom pre Zephyrus.

Balenie

V balení nájdete len notebook a nabíjačku. Myš či podložku pod zápästia ako pri Zephyrus tu nehľadajte. To je však pri výrazne nižšej cene notebooku pochopiteľné.


Rozmery a hmotnosť

GL503VM-ED138T je bežný herný notebook, čomu zodpovedajú rozmery a hmotnosť. Tie sú 384 x 262 x 23 mm a 2625 gramov. Oproti Zephyru je rozdiel vidieť a cítiť najmä na hrúbke a hmotnosti. 6 mm a takmer 400 gramov nie sú na zahodenie. Otázkou však je, či ste ochotní za tieto rozdiely zaplatiť takmer trojnásobnú cenovku.

Asus ROG GL503VM Strix SCAR
Asus ROG GL503VM Strix SCAR Decentný dizajn Asus ROG notebookov nechýba ani tu.
Decentný dizajn Asus ROG notebookov nechýba ani tu.


Asus ROG GL503VM Strix SCAR Po otvorení notebook neprekvapí ani neurazí.
Po otvorení notebook neprekvapí ani neurazí.


Asus ROG GL503VM Strix SCAR Kompletná ponuka portov nechýba.
Kompletná ponuka portov nechýba.






Spracovanie

Spracovanie Strix SCAR Edition zodpovedá cenovej kategórií. Spodná časť je plastová, okolie klávesnice pogumované a veko notebooku kovové. Okolo klávesnice je použitý mäkký plast imitujúci karbónové vlákna. Na dotyk je príjemný, nie je studený ako kov a ani sa výrazne nezahrieva. Jedinou chybičkou krásy je tak asi jeho ľahké zamastenie odtlačkami. Veko na displeji si tiež zaslúži viac pozornosti. Okrem toho že je kovové, pevné a dobre spracované, je jedinečné pre tento konkrétny model. Imituje totiž povrch útočnej pušky SCAR, podľa ktorej je aj notebook pomenovaný.

Výbava

Hardvérová výbava GL503VM je presne to, čo by sa dalo v tejto cenovej kategórií očakávať. Nájdeme tu teda Intel Core i7-7700HQ a GTX 1060 6 GB. Textovaný kus má 8 GB 2400 MHz operačnú pamäť, 128 GB M.2 SSD a 1 TB HDD.  Existuje niekoľko ďalších modelov, napríklad GL503VD s GTX 1050 alebo GL503VS s GTX 1070, 144 Hz TN displejom s G-Sync a Thunderbolt 3. V ponuke sú aj 17-palcové modely. Najnovšie sa do predaja dostali aj modely s 8.generáciou Intel procesor, konkrétne i5-8300H a i7-8750H. Tie sú označené ako GL503GE. Pri výbere notebooku si preto dávajte veľký pozor na písmená a skontrolujte si HW špecifikácie. Nie je GL503 ako GL503.

Možnosť vylepšenia

Z dlhodobého hľadiska je dôležitá možnosť vylepšenia notebookových komponentov. Upgrade operačnej pamäte či úložiska je úplne bežnou praxou a zjednodušenie tohto úkonu  vďaka ľahkému prístupu k týmto komponentom je veľmi vítané. Asus v tomto ohľade nesklamal a umožňuje jednoduché odmontovanie krytu, ktorý prekrýva jeden SODIMM slot, M.2 aj HDD. Vy tak máte možnosť tieto komponenty si rýchlo a ľahko vylepšiť. Po odmontovaní celej spodnej základne získate prístup aj k druhému SODIMM slotu a WiFi karte. Ďalšie komponenty už nie sú vymeniteľné, teda až na batériu. Po odmontovaní chladenia si môžete ešte prepastovať procesor a grafickú kartu, čo môže o pár stupňov znížiť teploty, najmä v kombinácií s podvoltovaním.

Asus ROG GL503VM Strix SCAR
Asus ROG GL503VM Strix SCAR Klávesnica ponúka malé optimalizácie pre hráčov
Klávesnica ponúka malé optimalizácie pre hráčov


Asus ROG GL503VM Strix SCAR Zónové podsvietenie nechýba.
Zónové podsvietenie nechýba.


Asus ROG GL503VM Strix SCAR Zložený dizajn je veľmi decentný
Zložený dizajn je veľmi decentný






Konektivita

Herné notebooky sú často používané aj na prácu či v študentskom prostredí. A čo je horšie ako nutnosť so sebou nosiť ruksak plný adaptérov, lebo váš nový Macbook má iba Thudnerbolt 3 porty? To vám, našťastie, pri GL503 nehrozí. Na ľavom boku je konektor napájania, RJ-45 LAN port, miniDisplayPort 1.2, HDMI 2.0 (hurá), dvojica USB 3.1 Gen 1 (3.0) a audio konektor. USB porty sú dômyselne umiestnené ďalej od seba, aby ste mohli pripojiť aj hrubšie USB kľúče či iné príslušenstvo. Na pravom boku je slot pre SD kartu, USB-C, ďalšia dvojica USB 3.1 Gen 1 a Kensington lock. Testovaný model, bohužiaľ, nemá Thunderbolt 3, ale len bežný USB-C port. Ak chcete mať Thunderbolt, musíte siahnuť po vyššom modeli GL503VS. Vo výbave nájdete aj 5 GHz 802.11ac WiFi a Bluetooth 4.1.

Displej

Jednou z predností Strix SCAR Edition je rozhodne 120 Hz displej. Nakoľko je notebook primárne určený na hranie rýchlych hier akými sú FPS, vysoká obnovovacia frekvencia vám dá plynulejší obraz a lepší zážitok z hry. 15,6-palcová obrazovka dostala Full HD rozlíšenie, čo je pri HW výbave úplne pochopiteľné. Displej je, žiaľ, TN, nie IPS ako má Zephyrus. Podanie farieb aj pozorovacie uhly tak budú výrazne horšie. Pomocou sondy Spyder5 Elite som nameral 94 % pokrytie sRGB a 73 % AdobeRGB spektra. Displej tak zobrazuje o pár percent menej farieb ako Zephyrus. Gama na úrovni 2,2 je ideálna hodnota. Pri 100% jase som nameral 435,8 nitov a kontrast 500:1. Uniformita displeja bola veľmi dobrá, len s miernou odchýlkou vľavo dole. Hodnota delta bola na úrovni δE = 8,0 čo vôbec nie je dobrá hodnota. Čokoľvek pod δE = 2, čo je chápané ako veľmi dobrý výsledok. Tu môžeme vidieť veľký rozdiel oproti IPS panelu v Zephyrusu, ten mal δE = 1,0. Displej GL503 je tak vhodný na hranie hier, no na úpravu fotografií a videí radšej použite externý kalibrovaný monitor.


Klávesnica a touchpad

Klávesnica má mierne prehnuté klávesy, aby sa lepšie stláčali. Rozloženie je pomerne bežné, pochváliť môžem plnohodnotné šípky. Určite sa nájdu takí používatelia, ktorí ocenia numerickú časť. WASD sú farebne odlíšené od zvyšku klávesnice. Nad bežnými klávesmi nájdete ešte štvoricu multimediálnych klávesov pre ovládanie hlasitosti, mikrofónu a spustenie ROG Gaming Center. Podsvietenie je zónové, nakonfigurovať si môžete až 4 zóny. Tu opäť vidíme, že notebook patrí k tým lacnejším. Drahšie modely často ponúkajú podsvietenie pre každý kláves samostatne. Touchpad má príjemný sklenený povrch a s registráciou dotykov nemá žiadne problémy. K jeho funkčnosti nemám žiadne výhrady. Väčšinu času bude k notebooku aj tak pripojená myš a na ten zvyšok touchpad naozaj postačí.

Asus ROG GL503VM Strix SCAR
Asus ROG GL503VM Strix SCAR Veľkosti napájacieho zdroja sa nemusíte obávať
Veľkosti napájacieho zdroja sa nemusíte obávať


Asus ROG GL503VM Strix SCAR Disk aj pamäť vymeníte jednoducho.
Disk aj pamäť vymeníte jednoducho.


Asus ROG GL503VM Strix SCAR Pod krytom skrýva notebook dvojicu ventilátorov.
Pod krytom skrýva notebook dvojicu ventilátorov.






Audio

Zabudnúť nesmieme ani na 3,5 W reproduktory. Predchodca GL502 ich mal po bokoch klávesnice, čo je najlepšie umiestnenie, pretože zvuk je smerovaný priamo na vás. Tentokrát sa, žiaľ, reproduktory premiestnili na boky, čo je stále lepšie, ako by mali byť na spodku notebooku. Ich hlasitosť je o máličko väčšia než pri Zephyruse, no ten ich má umiestnené vedľa klávesnice. Kvalita reprodukcie nijako neprekvapila, ide o priemer.


Batéria

64 Wh batéria kapacitou neurazí, ale ani neohúri. Na trhu sú notebooky, ktoré ponúkajú aj 90 Wh batérie, no v tejto cenovej a veľkostnej kategórii je 60 Wh úplne bežné. Napriek tomu, že tu nemáme G-Sync, pri ktorom nemôže fungovať Nvidia Optimus, teda prepínanie na integrovanú grafiku, výdrž veľmi neoslní. V teste prehrávania YouTube videa cez WiFi pri 50 % jase, 40 % hlasitosti a vyváženom režime vydržal GL503VM niečo málo cez 2 a pol hodiny. To je menej než ponúkajú notebooky s podobnou výbavou. Za slabšou výdržou bude zrejme 120 Hz displej, ktorý iné z testovaných notebookov nemali. Na nabíjanie slúži 180 W nabíjačka. Tá notebook nabije tiež za 2 a pol hodiny.

Testy

Testy výkonu neukázali nič svetoborné. GL503 má presne taký výkon, ako sa dalo očakávať od kombinácie i7 7700HQ a GTX 1060. V tabuľke je viacero takýchto notebookov a Strix SCAR sa zaradil medzi ne. Notebook je vhodný na hranie vo Full HD pri maximálnych nastaveniach, ale vyhladzovanie by som nechal na 2x. Potom môžete očakávať vyššie čísla ako uvádzame v grafoch.

Asus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCAR

Asus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCAR

Asus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCARAsus ROG GL503VM Strix SCAR

Asus GL503VM Strix SCAR je solídny herný notebook strednej triedy, ktorý osloví predovšetkým študentov. Za pomerne priaznivú cenu ponúka výkon porovnateľný s konkurenciou. Chválim 120 Hz displej, ktorý je skôr výnimkou ako bežnou súčasťou v tejto cenovej kategórii. Poteší tiež dostatok portov a možnosť vylepšenia pamätí a úložiska. Pozor si však treba dať pri výbere konkrétneho modelu. Dve písmenká za GL503 označujú konkrétny model a tie sa od seba môžu výrazne líšiť nielen cenou, ale aj výbavou. Odporúčam siahnuť po novších modeloch s 8. generáciou Intel procesorov, ktoré prinášajú výrazný nárast výkonu.

Aktuálna cena Asus GL503VM-ED138T v slovenských e-shopoch je €  

napísal spartan_6917 27.7.2018
Páči sa mi! (+1)
8.0
ASUS ROG GL503VM STRIX SCAR
+ použité materiály a spracovanie
+ 120 Hz displej
+ množstvo portov
+ priaznivá cena
- slabšia výdrž
- TN panel má horšie podanie farieb
- vyššia hmotnosť


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19599)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk