WRECKFEST

WRECKFEST

7.5

Podaril sa nasledovník Flatoutu?

Recenzia na PC verziu

Bugbear so svojou aktuálnou hrou robil prieťahy, dlhé roky bola v early access, aby nakoniec vo finálnej verzii mohla ukázať svoju pôsobivú deštrukčnú jazdu. Nie nadarmo sa hra volá Wreckfest. Ak si spomínate, Bugbear svojho času začínal s pekným titulom Rally Trophy a následne spravil prvý a druhý Flatout, na svoju dobu parádne racingovky so zapracovanou deštrukciou. Presne tento štýl chcú teraz autori ponúknuť v novej hre.

Wreckfest sa snaží napodobniť prvý Flatout, a teda ponúka pretekárske okruhy, dopĺňa to demolačným derby. Čiže to nie je ten otvorenejší štýl Flaoutu 2 s dlhými jazdami cez rozmanité prostredia s ničením všetkého v ceste, sú to viac simulačne ladené preteky na kratších tratiach pre okruhových jazdcov. Ale stále vďaka deštrukciám titul môže ponúknuť zábavu pre každého.

Od hry čakajte síce skromnejšiu, ale pre racingovku komplexnú ponuku obsahu. Nechýba jej kampaň s postupným prechádzaním rozmanitých pretekov, dopĺňa to možnosť nadefinovania vlastných pretekov a, samozrejme, multiplayer. Ponúka aj garáž s kupovaním nových vozidiel, ako aj ich upgradovaním. Je však veľká škoda, že absentujú zábavné ragdoll minihry, ktoré boli základom vo Flatout sérii. Mohli ste v nich katapultovať postavičku na cieľ v rozmanitých športoch. Tu to úplne zmizlo a autori sa tento prvok snažia vynahradiť len prídavkom zábavných typov vozidiel.

Wreckfest
Wreckfest Vitajte späť na zablatených tratiach plných deštrukcie.
Vitajte späť na zablatených tratiach plných deštrukcie.


Wreckfest Čo takto preteky na kosačkách?
Čo takto preteky na kosačkách?


Wreckfest Dokáže trojkolka predbehnúť autobusy?
Dokáže trojkolka predbehnúť autobusy?





Hra spolu ponúkne dvadsať základných vozidiel a niekoľko bonusových, ktoré budete odomkýnať postupne, ako budete prechádzať kampaňou a levelovať. Všetko sú to na deštrukciu určené autá akoby práve vytiahnuté z vrakoviska. Dôležité je, že vďaka fyzike hry cítite rozdiely ako v ovládaní, tak aj odolnosti vozidiel. Jazdy sú tak vždy iné. Popritom, ako si budete kupovať autá, môžete ich aj vylepšovať, či už výkonovo, odolnosťou, alebo vizuálne.  Vylepšenia budú aj vhodné, keďže AI v kampani sa s vami nehrá, nečaká na vás a spočíta vám každú chybu. Preto je kombinácia šikovnosti a aj taktické nabúravanie do protivníkov najlepšia voľba. Vôbec tu nejde o čistú jazdu, práve naopak.

Samozrejme, pri kolíziách je potrebné dávať si pozor, keďže súčiastky postupne odchádzajú (záleží na tom, akú detailnú deštrukciu si nastavíte) a rovnako toto nie je žiadne NFS, autá na cestách nie sú prilepené a aj malý náraz alebo hrboľ na ceste vás môže rozhádzať a ani neviete ako, vyskočíte mimo trate. Odtiaľ sa už vracia len s veľkou stratou. K tomu je tu 24 áut na trati, a teda deštrukcia je na každom kroku.

Samotných prostredí je taktiež cez dvadsať, každé s niekoľkými okruhmi. Prostredia sú síce relatívne rozmanité, ale stále prísne vo vidieckom zablatenom štýle. Okrem zablatených či už menších, alebo väčších tratí v prírode, sú tu rôzne polia na deštrukčné derby a malú zmenu ponúknu jednoduché ovály v NASCAR štýle. Autori sa snažili pridať aj jednu trať v meste, ale vyznela len ako menší okruh v nevýraznom prostredí. Veľmi mi tu chýbali väčšie trate z Flatout 2. Ale to ani nebolo cieľom autorov, chceli ísť skôr po schopnostiach potrebných na pretekoch. Možno vo Wreckfest 2 sa viac uvoľnia.

V základe hra ponúka preteky a deštrukčné derby. Teda jazdíte buď niekoľko kôl na tratiach, alebo sa vzájomne ničíte v arénach. Popritom hra pridáva rôzne ciele a úlohy, napríklad môžete bonusy získať za nabúranie do určitého počtu nepriateľov, v derby musíte zničiť určitý počet áut, alebo preteky vyhráte, len ak skončíte prvý a 50 metrov pred protivníkom. Všetko vám pridáva body do vášho levelu, ktorý odomkýna ďalšie efekty. Stále sú to len dva druhy pretekov, ktoré oživujú typy vozidiel, čo zahrňujú pekné malé kosačky, veľké kombajny alebo autobusy.

Je to niečo, čím sa autori snažili oživiť hru a aj keď je to zábava, práve tieto zábavnejšie vozidlá si musíte odomknúť prechádzaním nezáživnej kampane. Tá je len pospájaná z rôznych eventov a musíte v nich získať dostatok bodov, aby ste sa dostali ďalej. Niektoré eventy vám následne odomknú vozidlá alebo upgrady na ne. Odomknutie je potrebné, aby ste mohli následne vozidlá používať ako vo vlastných vytvorených singleplayer eventoch, tak aj v multiplayeri. Kampaň teda musíte prejsť.

Multiplayer ponúka peknú nádielku módov od čistých pretekov, cez deathmatch, elimináciu, last man standing, a to všetko pre 24 hráčov. Je to, samozrejme, živšie a agresívnejšie ako singleplayer a dá sa pekne zabaviť. Len treba rátať s tým, že nie sú dedikované servery, a teda ak má hráč, ktorý zakladá hru, nestabilnú linku, môžu preteky trhať.  Neviem, ako to bude neskôr v konzolových verziách, ale na PC je aj server browser s filtrami a tam si vyberiete, čo presne chcete hrať a nájdete si vhodný server. Teraz pri vydaní boli online stovky hráčov, síce nie až tisíce, ale voľná hra sa dala jednoducho nájsť. 

Wreckfest
Wreckfest Od early access autori ponuku hry prepracovali, priniesli kampaň, vlastné eventy a multiplayer. Chýbajú ragdoll minihry.
Od early access autori ponuku hry prepracovali, priniesli kampaň, vlastné eventy a multiplayer. Chýbajú ragdoll minihry.


Wreckfest Deštrukcia áut je vysoká - aj keď na tratiach budete ničiť hlavne pneumatiky.
Deštrukcia áut je vysoká - aj keď na tratiach budete ničiť hlavne pneumatiky.


Wreckfest Vizuál v titule je veľmi príjemný.
Vizuál v titule je veľmi príjemný.





Čo mala hra od začiatku pekné, je vizuál a vidieť, že autori ho vo finálnej verzii pekne dotiahli. Ponúkajú veľmi dobre vyváženú farebnosť, kvalitu textúr, pôsobivú deštrukciu a, samozrejme, fyziku, ktorá parádne dotvára pocit z jazdy. Väčšina tratí je pekne spracovanych, aj keď škoda, že absentujú detaily, ako je deformácia blata alebo viac fyzikálnych predmetov na tratiach. Sú tu len ploty a pneumatiky. Fyziku jazdy síce autori pekne prepracovali, ale vidieť, ako je to celé utlmené oproti prvým konceptom a aj oproti konkurencii BeamNG Drive. Bugbear si tu vybral cestu väčšej hrateľnosti a auto sa vám rozpadá pomalšie a menej to ovplyvňuje vašu jazdu. Pre daný štýl pretekov dosiahli autori peknú rovnováhu.

V oblasti optimalizácie sa hra drží slušne, na GTX 970 je to stále veľmi dobré aj na maxime, aj keď pri štarte 24 áut pri týchto nastaveniach občas zaváha. Technicky však vidieť, že tvorcovia hru veľmi pekne dotiahli hlavne v detailoch, menu a prakticky všetkom. Možno až na stabilitu - hra mi párkrát padla pri nahrávaní trate. Loadingy sú pritom až prekvapivo dlhé.

Wreckfest sa nakoniec z nekonečného early acces produktu vyvinul do prekvapivo slušnej racingovky. Zaujal dostatkom obsahu, kvalitou spracovania a aj dotiahnutou hrateľnosťou, hoci aj keď odomkne doplnky, chýba tam viac zábavných prvkov a ragdoll minihry. Ak ste fanúšikom pretekov zameraných na deštrukciu a stačia vám okruhy a deštrukčné derby, užijete si to. Nájdete tu pekne spracované trate, rozmanité vozidlá, ktoré dopĺňajú kosačky alebo autobusy. Možno však zaváhate pri 45-eurovej cenovke, ktorá oproti verzii s predbežným prístupom možno až príliš vyskočila nahor.

Wreckfest
Wreckfest Deštrukčné derby nechýbajú.
Deštrukčné derby nechýbajú.


Wreckfest V hre si môžete prepínať aj na vnútorný pohľad.
V hre si môžete prepínať aj na vnútorný pohľad.


Wreckfest Trate sa držia v jednej téme, aj keď ponúknu rozmanitosť.
Trate sa držia v jednej téme, aj keď ponúknu rozmanitosť.





napísal saver 28.6.2018
Páči sa mi! (+11)
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
WRECKFEST
+ parádny pocit z ovládania auta
+ kvalitná fyzika a hlboká deštrukcia
+ slušná rozmanitosť vozidiel
+ decentný vizuál
- chýbajú vedľajšie ragdoll alebo čisto deštrukčné aktivity
- nezaujímavá kampaň


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: THQ Nordic / Bugbear
Štýl: Racing
Dátum vydania: 14. jún 2018
 19.11. 2018 (Xbox One)
 21.6. 2022 (Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19897)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk