CHAMELEON RUN: DELUXE EDITION

CHAMELEON RUN: DELUXE EDITION

9.0

Keď sa chceš dobre mať, tak musíš utekať

Recenzia na Switch verziu

V jednoduchosti je krása a zdá sa, že sa týmto heslom riadi aj Ján Ilavský. Jeho meno aktuálne rezonuje v hernom svete najmä kvôli jeho aktuálnemu hitu Beat Saber pre virtuálnu realitu, ktorý je síce len vo verzii s predbežným prístupom, no aj tak si získal hráčov aj kritikov na celom svete. Toto však nie je prvý raz, čo sa mu podobný kúsok podaril a herná obec ho už v minulosti ospevovala a zasypávala slovami chvály, keď v roku 2016 na mobilné platformy iOS, Android a Windows Phone priniesol titul Chameleon Run, ktorý sa okamžite stal hitom.

Vlastne pôsobí veľmi prirodzene, že sa hra teraz objavila aj na Nintendo Switch, navyše v podobe Chameleon Run: Deluxe Edition. Switch je jednak založený na mobilnej platforme, no taktiež je to konzola, ktorá okrem domáceho hrania pred TV obrazovkou umožňuje aj hranie kdekoľvek na cestách. Takže si môžete podobné mobilné tituly užiť aj na TV a aj keď to môže znieť divne, Chameleon Runu to sekne ako na malej, tak aj na veľkej obrazovke. Jednouchý art štýl presne vystihuje charakter hry a ešte viac zdôrazňuje, koľko zábavy sa zmestilo do takého malého titulu (hra na konzole zaberá len 82 MB).

Je tu len jednoducho animovaný panáčik a farebné plošiny pred ním. Do toho pár efektov, niečo na pozadí a tam to končí. Ale bohato to stačí, hra sa vám aj tak bude veľmi páčiť. Celkovému zámeru zodpovedá aj veľmi príjemná hudba, ktorá vám pri hraní hry znie v pozadí, aj keď nie je priamo previazaná na hrateľnosť. Skladieb nie je veľa, len pár, no aj tak sa neopočúvajú a nepôsobia otravne ani pri nejakom dvadsiatom pokuse, keď sa snažíte pokoriť nejakú problémovú pasáž. Do celkového zvukového mixu si pripočítajte ešte nejaké jednoduché efekty a to je všetko.


Možno niektorí z vás už ohŕňajú nos, keď tu píšem o mobilnej hre. A začnete možno ešte viac, keď uvediem, že Chameleon Run je auto-runner. Teda skákačka, kde postava beží vpred sama a vy musíte správne načasovať skoky, aby ste prekonali prekážky. Konkurenciou sú aj známe značky ako Super Mario Run či Rayman: Jungle Run. Hre sa však oplatí venovať pozornosť, a to nielen na mobiloch, ale teraz aj na Switchi. Patrí totiž k najlepším v žánri a skrýva nejedno prekvapenie.

Určite ste už počuli, že Chameleon Run nie je len o skákaní cez prekážky, ale je tu jedna drobná úprava zabehnutých postupov. Váš panáčik má možnosť meniť farbu a to nie je len možnosť, ale nutnosť, keďže panáčik musí mať takú farbu, po akej plošine sa práve pohybuje. Ak má inú, máte smolu, skončíte v obláčiku dymu a idete level od začiatku. Jednoduchý tutoriál vás nechá v pokoji si tento mechanizmus osvojiť, lebo už čoskoro naň hra začne nabaľovať ďalšie ako na snehovú guľu, aby stále dokázala prekvapiť niečím novým.

Celkovo vás tu čaká štvorica „svetov“ pričom každý má iný počet levelov a najvýraznejší rozdiel medzi „svetmi“ je práve v tom, že každý z nich do hry uvedie iný a nový herný mechanizmus, ktorý sa pridal k tým už predtým známym. A aby bola hra naozaj chytľavá, zo začiatku vždy predstaví jednoduchšie levely – na tie vás namotá. A postupne zvyšuje obťažnosť, aby ste sa tu a tam aj na chvíľku zdržali. Počet prekážok rastie, sú čoraz viac krkolomné a musíte si svoje skoky naozaj dobre časovať, aby ste zbytočne neprichádzali o život. Rytmus levelov vám musí prejsť do krvi, učíte sa na vlastných chybách a tak sa zlepšujete.

Čo je ale najdôležitejšie, aj keď hra vie ponúknuť náročnejšie pasáže, zbytočne nefrustruje. To bol napríklad prípad nedávnej novinky Runner3 (čoskoro v našej recenzii), ktorá prakticky spadá do rovnakého žánru, no k vyššej náročnosti pridala aj neprimerane dlhé levely. Tu to je naopak, levely sú krátke, nepotrebujete tu ani checkpoint, lebo aj keď zomriete tesne pred koncom, nikdy to tam od začiatku nie je ďaleko. Levely samotné nie sú poskladané tak, aby vás nahnevali, ale nechávajú aj nejakú voľnosť v tom, kadiaľ sa do cieľa pustíte, keďže tu a tam sa vám otvára viac možností. A občas sa vám podarí aj niečo, čo ste ani nečakali a aj keď sa situácia už zdala byť stratená, nejako sa zachránite. Je to tá správna úroveň výzvy, kedy vás hra vie potrápiť, ale nie až tak, aby ste ju nahnevaní vypínali. Jednoducho to skúsite opäť.

Základy sú jednoduché – jedno tlačidlo pre skok na pravej strane (pravý Joy-Con), jedno tlačidlo pre zmenu farby zas na ľavej strane (ľavý Joy-Con). Každý level vždy obsahuje plošiny dvoch farieb a do toho aj neutrálne plošiny, na ktoré nemôžete dopadnúť, nech je vaša farba akákoľvek. Postupne tu pribúdajú ďalšie mechanizmy, plošiny sa začnú hýbať, stúpať aj klesať, dokonca niektoré získajú podobu kolies. Učenie sa nových prvkov je naozaj postupné, ale zároveň plynulé. Prirodzene ich preberáte do svojho arzenálu schopností, aby ste vďaka nim prekonali náročnejšie prekážky.

Najskôr sa naučíte nastaviť dĺžku skoku. Tú môžete sami riadiť tým, ako dlho držíte tlačidlo pre skok.  Nasleduje rovnako jednoduchý dvojskok, no už skákanie „po hlave“ je zaujímavejšie, nakoľko môžete skákať aj po spodnej časti plošín, kedy sa odrážate hlavou. Hlavne rôzne kombinácie tejto „svätej trojice“ si musíte osvojiť, keďže neskôr ich budete využívať neustále. No a pribudnú tiež špeciálne plochy – ak cez ne preletíte, farba sa vám zmení automaticky. Asi netreba pripomínať, že sa často zmení na presne opačnú, ako je tá, na akú o desatinu sekundy dopadnete. Takže hra naozaj preverí vaše reflexy.


Vašou hlavnou úlohou v Chameleon Run je prejsť všetky levely v hre. Na to, aby ste sa dostali do ďalších, však potrebujete nazbierať pečiatky chameleónov a tie sú spočiatku 3 pre každý level – jedna za štandardné orby, druhá za dymiace orby a tretia za prejdenie levelu bez jedinej zmeny farby, teda len po plošinách tej farby, na akej začínate. Každý level tak prejdete niekoľkokrát a vždy trošku inak, aby ste získali všetko a posunuli sa ďalej. Limity však nie sú až také prísne a môžete si v tých náročnejších leveloch dovoliť aj nejaké menšie straty. Pri opätovnom prechádzaní navyše máte k dispozícii aj nejaké tie powerupy, či je to dočasný boost, alebo aj skateboard pod nohy. Po prejdení celej hry dostanete aj štvrtý cieľ, ktorým je hviezda skrytá na nejakom ťažko dostupnom mieste v leveloch.

Keď sa to nakoniec spočíta, hra má pre vás celkovo pripravených 100 „challengov“. Tie sú rozprestreté cez 30 levelov, aj keď je pravda, že prvý a posledný sú tutoriálmi. Ďalšia znovuhrateľnosť potom spočíva v prekonávaní časov. A tu prichádzame k jednému z dvoch problémov hry. Je síce rozšírená oproti mobilnému predchodcovi, ale stále sa vám bude máliť. Tých 30 levelov nie je málo, ale chceli by ste viac. Na druhej strane je to ale vyvážené veľmi sympatickou cenovkou 5,99€.

Druhým, menším problémom je absencia dotykového ovládania. Pôvodná hra sa na mobile ovládala ťukaním do displeja a bolo by fajn, ak by to v handheldovom/tabletovom režime podporovala aj táto verzia. Aspoň pre menu. Inak je to ale vynikajúci a neuveriteľne návykový titul, od ktorého sa len veľmi ťažko vstáva a prvý raz ho odložíte na dlhšie bokom až vtedy, keď budete mať za sebou všetkých 30 levelov. Navyše je Chameleon Run: Deluxe Edition pravdepodobne jedinou hrou na Switch, ktorá obsahuje slovenské titulky, čo pre niekoho môže znamenať body k dobru.


napísal matus_ace 21.6.2018
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
CHAMELEON RUN: DELUXE EDITION
+ chytľavý koncept
+ okamžitá hrateľnosť
+ správne vyladená náročnosť
+ nízka cena
+ slovenčina
- budete chcieť viac
- nepodporuje dotykové ovládanie


RECENZIE HRÁČOV
Switch
Slovenské hry

Vývoj: Cinemax / Hyperbolic Magnetism
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 16. jún 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk