TRAILBLAZERS

TRAILBLAZERS

7.0

Preteky plné adrenalínu a farieb

Recenzia na PS4 verziu

Nové britské štúdio Supergonk je zložené z bývalých vývojárov firiem, ako Codemasters, Bizarre Creations a Lionhead. Neprekvapuje, že debutuje pretekárskym titulom. Už podľa obrázkov je zrejmé, že ide o sci-fi arkádu, kde sú automobily nahradené akýmisi vznášadlami. Autori neprinášajú len ďalšiu tuctovú hru, ale produkt, ktorý je založený na originálnom nápade, aj keď je čiastočne odpozeraný z iného herného žánru.

Hoci je Trailbrazers pretekárska hra, obsahuje rozličné úlohy. Nie je to iba o tom, aby ste boli rýchlejšie v cieli, prípadne prvý zo všetkých súťažiacich. Obsahuje podstatne zaujímavejšie súčasti. Tou najvýraznejšou dosiahnuť čo najviac zafarbenú plochu vašimi farbami. To znamená nielen zapĺňať čisté miesta, ale aj prekryť súperove.

Trailbrazers stojí a padá na farbení trate. Ten, kto má vyfarbený najväčší úsek, je vo veľkej výhode. Namaľované čiary totiž zrýchľujú vaše pretekárske vozidlo a naopak znevýhodňujú súpera. Zároveň môžete vystreliť farbu dopredu a trafiť a odstrčiť tým protivníka. Nádrž s farbami sa nejaký čas plní, čiže ju nemôžete využívať po celý čas. Preto pomôže prechádzanie cez brány, ktoré nakreslia čiary na plochu pred vami a tým zaistia aj okamžité zrýchlenie.

Trailblazers
Trailblazers Rýchlosť pocítite od prvého momentu.
Rýchlosť pocítite od prvého momentu.


Trailblazers Dizajn vozidiel je zaujímavý.
Dizajn vozidiel je zaujímavý.


Trailblazers Ísť po vlastnej stope je najrýchlejšie.
Ísť po vlastnej stope je najrýchlejšie.





Činnosti počas jazdy sú skutočne rôznorodé a nekončia ani potrebným obsadením brán. Na dosiahnutie uspokojivého výsledku je pritom treba splniť viacero úloh. Príbehová kampaň, ak sa tak dá nazvať, je plná takýchto zadaní a predstaví vám potrebné prvky. Zoznámi vás so všetkými pretekármi a všimnete si pritom, že umelá inteligencia mohla byť lepšia. Obzvlášť vaši spoluhráči by mohli viac spolupracovať. Preto aj keď Trailblazers neobsahuje málo pretekov, skutočná zábava začína pri hre viacerých hráčov.

Môžete hrať až štyria na jednej konzole alebo ôsmi online. Tí, čo radi hrajú spoločne v jednej obývačke, môžu otvárať šampanské, pretože je tu konečne titul, ktorý podporuje rozdelenie obrazovky na viac častí a tá pravá zábava tak môže začať. Tak ako pri každej kooperatívnej hre, aj tu je to skutočne zábavnejšie v kolektíve než preteky s umelou inteligenciou (ktorá navyše príliš veľa rozumu nepobrala). No aj napriek tomu, že titul ponúka medziplatformové hranie, hráčov pripojených na internet veľa nenájdete. Mierne to ochudobňuje najzaujímavejší režim hry.

Tratí by mohlo byť viac a mali byť rôznorodejšie, ale aj tak ponúkajú dostatočnú variabilitu a naučiť sa jednu trasu môže dať skutočne zabrať. Niektoré sú aj menej lineárne, a tak nebudete poriadne ani vedieť, ktorým smerom sa vydať. Sem-tam sme sa cítili ako v guľôčkovom automate - hádzalo nás to zo strany na stranu. A občas nás aj otočilo o 180°, a tak sme zmätení jazdili nesprávne. Vo všemožných farbách sme sa aj častokrát strácali a nevedeli sme, kto je náš spoluhráč a kto protivník, ale to je skôr spôsobené rýchlosťou a dynamikou hry než zlým dizajnom. A presne o tom tento titul je - o šialenom pretekaní a absolútnej rýchlosti.

Príjemne prekvapí univerzum, ktoré ponúka zaujímavú víziu budúcnosti. Tá má byť šialená, ale zároveň príjemná. Medzi ľudstvo sa pripletú rôzne bytosti, ako modré žaby, androidi alebo mimozemšťania a všetci si navzájom rozumejú. Svet je síce len kulisou, ale je slušne prepracovaný,  takže je pomerne zaujímavé odhaľovať jednoduché príbehové pozadie. V každom prípade alfou i omegou je multiplayer. Koniec koncov práve ten je dôvod na kúpu hry.

Hudobný sprievod sa nesie v znamení jemného reggae, ska a funky. Žáner, ktorý vie jednu skupinu ľudí obťažovať a druhú naopak priťahovať. Dobre však pasuje k štýlu hry. Skôr nám prekážali zvuky, ktoré sem síce možno patria, ale mierne iritujú, najmä ak sa opakujú stále dookola. Vystačili by sme si napríklad bez zvukov pri dialógoch, ktoré suplujú absentujúci dabing. Grafické prevedenie je jednoduchšie, ale dostačuje a navyše prináša pekné efekty, odlesky a štýl. Na chválospevy to síce nie je, ale postačuje.

Trailbrazers je o zábave, podnetoch a azda aj o menšej revolúcií na poli pretekárskych hier. Nápad s farbami je v tomto žánri nový účinný prvok, ktorý nahrádza všemožné powerupy a zbrane. Trailbrazers nie je ďalším Splatoonom, ale ak sa daný nápad dostatočne vybrúsi, nevidíme dôvod, prečo by ním nemohol byť. Aj napriek stereotypu v singleplayeri a slabej umelej inteligencií sa vo výsledku jedná o nadpriemerný titul, aký tu ešte nebol. Dajte mu šancu.

Trailblazers
Trailblazers Dobehnúť súpera je často nemožné.
Dobehnúť súpera je často nemožné.


Trailblazers Detaily počas hrania nezachytíte.
Detaily počas hrania nezachytíte.


Trailblazers Farbami prekypuje celé prostredie.
Farbami prekypuje celé prostredie.






napísal Possol 14.6.2018
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
TRAILBLAZERS
+ hranie viacerých hráčov na jednej konzole
+ obohatenie pretekov farbami
- slabšie grafické spracovanie
- umelá inteligencia
- menšie množstvo máp


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Supergonk / Supergonk
Štýl: Racing
Dátum vydania: 8. máj 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19833)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk