THE SWORDS OF DITTO

THE SWORDS OF DITTO

7.5

Skutočne náročná záchrana sveta

Recenzia na PC verziu

Doba praje originálnym hrám. Svoje miesto na trhu majú aj menšie tituly, ktoré sa snažia zaujať novým herným konceptom či neobvyklým grafickým štýlom. Hra The Swords of Ditto presne tieto vlastností má.

Hrdinov v tomto svete sprevádza čarovný lietajucí chrobák Puku ohrozovaný strašnou vládkyňou Mormo, ktorú treba za každú cenu zničiť. Ak to nestihnete do troch až šiestich dní, ľud bude pod jej hrôzovládou stovky rokov. Po každých ďalších stovkách rokov sa rodí nový hrdina, ktorý pozdvihne meč, chopí sa svojej šance a naplní svoj osud.

Hru určite neprejdete s jedným jediným hrdinom. Ten má totiž vždy len jeden život. Postavu máte vybratú vždy náhodne. Môže byť akejkoľvek rasy, ktorá vám napadne. Od človeka, cez vtáčiu bytosť, až po strašne škaredú ušatú postavičku. Úprimne povedané, postava tu nie je dôležitá. Dôležitým prvkom je predovšetkým meč. Ten je spätý so všetkým. Postupne zvyšuje svoju silu a postupuje úrovňami. Čiže aj keď váš hrdina umrie, v podstate hra pokračuje tam, kde ste skončili. Ale aj tak smrť postavy zamrzí. Jednak preto, že sa prispôsobujú nepriatelia a zlepšujú sa podobne ako vy. A je stereotypné stále dobýjať miesto dôležitej úlohy alebo cestu k nejakému bludisku. Našťastie sú úrovne náhodne generované a svet vždy vyzerá trochu odlišne.

The Swords of Ditto
The Swords of Ditto Toľko lebiek môže znamenať len jedno...
Toľko lebiek môže znamenať len jedno...


The Swords of Ditto Ani vo vysokej tráve sa pred nepriateľmi neschováte.
Ani vo vysokej tráve sa pred nepriateľmi neschováte.


The Swords of Ditto Prerastené obludy sú obzvlášť tvrdým orieškom.
Prerastené obludy sú obzvlášť tvrdým orieškom.





Ako v každej správnej RPG, ani tu nie je dôležitý len samotný súboj a vymazávanie príšer z povrchu zemského. Dôležitá je aj výbava. Tú zbierate buď z padlých, alebo si ju môžete kupovať v obchodoch. Ak budete šikovní, dostanete sa ku skutočne zaujímavej výbave. Môžete si zlepšovať brnenie, meč. Môžete protivníkov podpaľovať, alebo omračovať z diaľky, fantázii sa medze nekladú. Dbajte najmä na množstvo pochutín a nápojov, ktoré vám v prípade núdze doplnia život. Ten sa vám bude rýchlo míňať aj na ľahkej obťažnosti.

Počas hrania sme si spomenuli na staré diely legendárnej Zeldy. Inšpirácia je skutočne zrejmá, a to nie len grafickou štylizáciou. Dôležité však je, že The Swords of Ditto kráča vlastným smerom a ide po vlastnej osi. Dialógov je tu len toľko, aby ste sa mohli čo-to dozvedieť o činnosti, ktorú vykonávate. Nerušia pri hraní, ktoré je zábavné.

Skoro na každom kroku nájdete nejakú mincu, ktorá je dôležitá na kúpu nových predmetov. Rovnako sú všade aj protivníci, sú rôznorodí a nenudia svojimi schopnosťami. Skôr či neskôr sa však dostaví stereotyp, ale dá sa mu aspoň do značnej miery vyhnúť. Ak vás nebude baviť plieniť ťažké bludiská, ktoré občas obsahujú aj logické prvky, stále dookola, tak môžete v domčeku spať až do posledného dňa a pokúsiť sa dostať k Mormo ihneď. Určite sa to nepodarí s prvým hrdinom, ale taký desiaty už má istú šancu. Dostanete sa tak k záverečným titulkom a čo je dôležitejšie, zachránite svet!

Grafické spracovanie môže niekomu pripomínať infantilné dobrodružstvá z nejakého detského televízneho kanálu, ale nedajte sa oklamať. Hra rozhodne nie je pre deti, skôr útočí na hráčov, ktorí si pamätajú ešte hry, ktoré neboli pre bábätká. Prekvapí aj hardverová náročnosť, ktorá na slabších počítačoch pôsobí nemalé problémy. V čom je problém, skutočne neviem.

Hudobný sprievod je po čase taktiež mierne otravný, ale dá sa vypnúť a samotné zvuky sú na tom už lepšie. Celkovo musíte byť naladení na hranie tejto hry, ale ak sa vám dostane do rúk gamepad, už ju tak skoro nepustíte. Obzvlášť ak si k sebe prizvete kamaráta, ktorý bude úrovne prechádzať spoločne s vami. Je škoda, že je možný len lokálny multiplayer, žiadna online hra sa nekoná. Každopádne, ak si dokážete v dnešnej dobe nájsť parťáka, zažijete viac zábavných momentov.  Hra je totiž primárne stavaná pre dvoch a osamote prichádzate o 80% zážitkov.

Ak hľadáte zábavný požierač času, ste pri tejto hre na správnom mieste. Rovnako ak hľadáte výzvu a máte potrebu zachrániť svet. Originálne prvky a nové nápady tu sú na každom kroku a aj vďaka nim budete odolávať postupne narastajúcemu stereotypu a hru si užijete.

The Swords of Ditto
The Swords of Ditto Pozdvihnutie meča sprevádza znamenitá hudba.
Pozdvihnutie meča sprevádza znamenitá hudba.


The Swords of Ditto Týmto autobusom sa rieši fast-travel.
Týmto autobusom sa rieši fast-travel.


The Swords of Ditto Rozhovory sú súčasťou hry.
Rozhovory sú súčasťou hry.






napísal Possol 28.5.2018
Páči sa mi! (+2)
7.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
THE SWORDS OF DITTO
+ originálny koncept
+ súbojový systém
+ rôznorodosť nepriateľov
- otravná hudba
- určitá miera stereotypu
- náročná hrateľnosť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-3210M, 4 GB RAM, Intel HD 4000, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4

Vývoj: Devolver Digital / onebitbeyond
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 24. apríl 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk