RAGING JUSTICE

RAGING JUSTICE

7.0

Mlátenie chuligánov ako za starých čias

Recenzia na PC verziu

Beat 'em up, teda bitkárske tituly, pri ktorých sme mlátili stovky nepriateľov, čo sa nám postavili do cesty, kedysi patrili medzi najpopulárnejšie videohry. Dnes už sú skôr okrajovým žánrom, ale stále majú svojich fanúšikov. Mnohí si radi zaspomínajú napríklad na sériu Double Dragon, ktorá  bola na výslní najmä v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Nedávno sme sa s chuťou pobili v úlohách filmových komikov v hre Bud Spencer & Terence Hill - Slaps and Beans. Teraz sme vyrazili do ulíc v Raging Justice.

Hra od MakingGames, ktorú zastrešil Team17, sa nesie v duchu klasických titulov, ale vzhľad je skôr modernejší. Žiadne kocky a pixelart, proti čomu síce nič nemáme, ale predsa len, nemusí všetko vyzerať ako z čias 8-bitov. Na pestré a farebné 2D animácie s celkom peknými efektmi sa dobre pozerá a pritom v tom stále cítiť ducha minulosti. Ale čo je dôležité, dobre sa to aj hrá a v ideálnom prípade vo dvojici na jednom PC. A optimálne s gamepadom, ktorý je v takomto type hier rozhodne pohodlnejší ako klávesnica.

Na výber sú tri postavy a dva herné režimy. V tom doplnkovom musíte čo najdlhšie odolávať vlnám nepriateľov a po prvom úmrtí definitívne končíte. V tom hlavnom vás čaká séria úrovní, v ktorých musíte spacifikovať hordy nepriateľov a keď sa vám minú životy, použijete kredity, aby ste mohli pokračovať ďalej - alebo aby do hry vstúpil aj váš kamarát. Počet kreditov je však limitovaný. Absolvované úrovne si môžete ľubovoľne zopakovať, ale hra si zapamätá, aké rezervy a počty životov ste mali na konci pri poslednom pokuse. Takže každá smrť zamrzí a môže vám skomplikovať postup v pokročilých úrovniach, ktoré sú aj na najľahšej z troch obťažností dosť náročné. Hlavne ak hráte sólo.

Raging Justice
Raging Justice V bitkách môžete hádzať rôzne veci.
V bitkách môžete hádzať rôzne veci.


Raging Justice Niekedy sa zbavíte nepriateľov zrážaním nejakým vozidlom.
Niekedy sa zbavíte nepriateľov zrážaním nejakým vozidlom.


Raging Justice Tínedžer Ashley King pribudol do hry neskôr a je dosť rýchly.
Tínedžer Ashley King pribudol do hry neskôr a je dosť rýchly.





V leveloch máte prostý cieľ - vytĺcť všetkých darebákov na ulici a zavŕšiť to silnejším bossom. Ale popritom  môžete plniť aj doplnkové výzvy, ktoré vám prinesú extra skóre aj nejaký ten bonusový život. Zabodujete, keď prejdete úroveň v kratšom čase, zabijete niekoľko protivníkov určeným spôsobom, alebo skonfiškujete istú sumu peňazí. Pri postupe pritom môžete mať status dobrého alebo zlého policajta - to keď v bitke používate aj nekalé praktiky.

Zaujímavosťou je možnosť priebežne zajať omráčených nepriateľov a nasadiť im putá, hoci väčšinu zločincov skrátka umlátite. V tejto súvislosti je trochu zvláštne, že popri 42- ročnom veteránovi Rickovi, čo rozdáva brutálne údery a 31-ročnej Nikki s vojenským výcvikom, vie protivníkov spútať aj tretia hrateľná postava -15-ročný Ashley King, ktorý  v boji používa aj svoj ruksak. Všetci z trojice používajú na útoky a kombá rovnaké kombinácie tlačidiel. Líšia sa vzhľadom, ale majú podobný účinok. Napríklad kop vo výskoku s otočkou vás zbaví nepriateľov na oboch stranách práve tak, ako roztočený plecniak.

Základom boja sú štandardné údery, kopy a prehadzovačky, prípadne s rozbehom a ich kombináciou dosiahnete rôzne ďalšie variácie útokov. Nepriateľov viete udierať a kopať aj keď ležia na ulici po tom, čo ste ich nakrátko uzemnili, ale ešte majú život a po chvíli znovu vstanú. Je to rýchle, dynamické, ale treba si dávať pozor, lebo protivníci prichádzajú sprava aj zľava a niekedy je lepšie vyhnúť sa im posunom na ulici hore alebo dole. Sortiment darebákov je vcelku pestrý. Bežní chuligáni po vás hádžu fľaše, debny a iné predmety, alebo vás udrú kladivom. Ženy občas použijú elektrický paralyzér. Úchyláci v plášti hádžu dynamit. Holohlaví tučkovia vás zrazia na zem z rozbehu a robustní potetovaní svalnáči si vás vedia pekne podať. Občas sa zapoja aj motorkári, ktorí vás zrážajú, ale dajú sa skopnúť na zem. A svoje špecifické prvky majú bossovia.

V bitkách môžete nepriateľom vyraziť z ruky hasáky, dýky, meče, sekery, baseballové pálky a iné veci, ktorými ich potom udriete, alebo ich hodíte. Občas sú na obrazovke debny, koše na odpadky a iné objekty, ktoré sa tiež dajú hodiť alebo zdeformovať a neraz z nich vypadne nejaké jedlo, ktorým sa trochu doliečite. Spestrením levelov je príležitostná jazda na traktore či inom vozidle, ktorým zrážate nepriateľov dovtedy, kým vás  z neho nezhodia alebo nevybuchne.

Postup v hre je priamočiary a okrem menších zmien prostredia sa nedočkáte nejakých zásadných odlišností alebo prekvapení. Priebeh levelov je veľmi podobný a ani v neskoršej fáze sa to nezmení. Je to celé hlavne o adrenalíne a boji proti presile. Zadosťučinením vám bude odomknutie nových pasáží, nakladačka v tíme s kamarátom a vyššie skóre, ktoré porovnávate s inými hráčmi v tabuľke. Viac od toho nečakajte. Je to fajn relax a keď si osvojíte útoky a taktiku, s radosťou budete rozdávať rany, no tým to končí. Ak to akceptujete, budete sa baviť.

Raging Justice je zábava, keď spoločne s kamarátom mlátite pouličné bandy. Môžete to skúsiť aj sólo, ale vo dvojici sa to skutočne ťahá a hrá lepšie. Pri masakrovaní chuligánov oceníte dynamický štýl boja s rôznymi variáciami úderov a kopov aj zbieranie a pohadzovanie vecí. Je to fajn vecička na odreagovanie, ktorú oceníte aj preto, že podobných titulov je už dnes pomenej. Hlavne ak ste naladení na nostalgickú strunu. Napriek tomu je škoda, že sa tvorcovia nepokúsili zapracovať nejaké nové prvky, ktoré by osviežili hrateľnosť. Takže sa jedná o klasickú bitkársku hru v celkom zaujímavom spracovaní a za dobrú cenu, ktorá len mierne prekračuje 10 €. A táto suma zodpovedá jej obsahu.

Raging Justice
Raging Justice K bojovým prvkom patria účinné prehadzovačky.
K bojovým prvkom patria účinné prehadzovačky.


Raging Justice Pozor na tučkov,  vedia vás nepríjemne zraziť na zem.
Pozor na tučkov, vedia vás nepríjemne zraziť na zem.


Raging Justice Vo dvojici sa to ťahá lepšie.
Vo dvojici sa to ťahá lepšie.






napísal uni 22.5.2018
Páči sa mi! (+2)
7.0
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
RAGING JUSTICE
+ dobrý bojový systém
+ zábava vo dvojici
+ dynamická hrateľnosť
+ primeraná nízka cena
- žiadne inovácie
- jednotlivé úrovne sa veľmi nelíšia
- málo herných režimov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5-4950, 4 GB RAM, nVidia GTS 450, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Team 17 / MakinGames
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 8. máj 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk