WORLD OF TANKS

WORLD OF TANKS

8.0

Tankové bitky konečne oficiálne začali

Recenzia na PC verziu

Recenzovať hru po ôsmich rokov od jej vydania nie je veľmi bežná prax. World of Tanks sa ale od roku 2010, kedy vyšiel v Rusku (a o rok neskôr v Európe a USA), poriadne zmenil a rozrástol. Tá úplne najväčšia zmena prišla približne pred mesiacom, keď hra dostala úplne nový engine a graficky sa posunula o niekoľko levelov vyššie.

Zmena sa ale netýka len audiovizuálneho kabátu (pribudla taktiež nová hudba). S aktualizáciou 1.0 prišli nové mapy a niekoľko starších autori upravili a vybalansovali. Premenou prešla aj fyzika, a tak sa môžete tešiť na realistické efekty pri kontakte vášho železného monštra s prostredím a hlavne s vodou. Po novom totiž môžete prebrodiť rieky na miestach, kde to doteraz nebolo možné. Vaša garáž sa taktiež presunula zo zatuchnutého hangáru na čerstvý lesný vzduch.

World of Tanks je free to play multiplayerová hra. No a ako už z názvu tušíte, svoje virtuálne topánky si tu nezašpiníte. Do bitiek si budete svoj pohodlný zadok voziť v opancierovaných strojoch. A tých je tu skutočne obrovské množstvo. V hre je viac ako 500 kusov techniky z jedenástich krajín, medzi ktorými nechýba ani Československo. Technika sa delí do piatich kategórii - ľahké, stredné, ťažké tanky, stíhači tankov a delostrelectvo - a je rozdelená do desiatich tried. Ak sa však chcete dopracovať k poslednej triede, a teda k najlepším strojom, musíte sa obrniť dostatkom trpezlivosti, lebo ako to už v podobných free to play hrách býva, postup je skutočne pomalý.

World of Tanks
World of Tanks Graficky sa hra naozaj vylepšila...
Graficky sa hra naozaj vylepšila...


World of Tanks Parametre každého tanku sú rozpísané do najmenších detailov.
Parametre každého tanku sú rozpísané do najmenších detailov.


World of Tanks V hre je viac ako 500 vozidiel z 11 národov.
V hre je viac ako 500 vozidiel z 11 národov.





No a aby toho nebolo málo, jednotlivé vozidlá sa líšia svojimi štatistikami: palebná sila, pancier, pohyblivosť, maskovanie, odhaľovanie. Práve maskovanie a odhaľovanie pridávajú zaujímavý aspekt hry na mačku a myš (aj keď myš je v tomto prípade nemecký 200-tonový MAUS, ktorý by z mačky spravil paštétu). Na minimape sa vám zobrazuje váš dohľad, ktorý tieto štatistiky ovplyvňujú. Hra berie do úvahy aj to, či máte nepriateľa v zornom uhle, alebo či sa skrývate v krovinách. V momente, keď tank odhalíte, spoluhráčom sa ukáže jeho ikona s typom vozidla a aktuálnym životom.

Áno, World of Tanks funguje na princípe životov. Ťažké tanky ich majú logicky viac, ale sú pomalšie a neohrabané. Na prvý pohľad sa zdá, že je to zastaralý herný princíp a napríklad taký War Thunder ide viac realistickejším smerom. Ale aj keď je World of Tanks v prvom rade tanková arkáda, aj tu musíte rátať s takými vecami, ako je hrúbka panciera, výber správnej munície, poloha tanku a hlavne mieriť na slabé miesta. Nepriateľovi tak môžete vyradiť napríklad nabíjača,čo mu výrazne predĺži čas nabitia ďalšej strely, poškodiť pásy a tank znehybniť, spôsobiť požiar, alebo prestreliť palivovú nádrž.

Každý tank si viete ďalej vylepšovať: vymeniť mu hlaveň iného kalibru, namontovať nový motor, lepšie pásy alebo protičrepinovú vložku vylepšujúcu pancier. Na výber je toho tak akurát a viete si tak prispôsobiť vozidlo vášmu hernému štýlu. Pomerne bohaté možnosti sú aj v úpravách vzhľadu – meníte si zvlášť kamufláž pre 3 typy prostredí (ovplyvňuje to celkové maskovanie vozidla), prípadne si na tank nalepíte vkusné nálepky. Škoda len, že chýba možnosť viac sa pohrať s príslušenstvom exteriéru. Rád by som obliekol Centuriona do maskovacej siete, alebo odmontoval nefunkčné guľomety z veží.

Samotná hrateľnosť je na pochopenie veľmi jednoduchá, ale rýchlo zistíte, že je založená hlavne na hráčovej šikovnosti. Hru som hral na novinárskom účte, so všetkými vyskúmanými a zakúpenými vozidlami a poriadnym balíkom kreditov na nákup vylepšení. Napriek tomu si ma hneď podali skúsení hráči, ktorí dokonale poznali mapu a taktiku boja. Tá mi, pravdu povediac, nie vždy veľmi sadla. Či už hráte so škatuľami prvej triedy, alebo beštiami desiatej (matchmaking vás napojí do hry s vozidlami vašej triedy), často sa dostanete do situácie, kde sa za jedným balvanom kryjú traja spoluhráči, za druhým zasa nepriatelia a každý len vykukuje a snaží sa dať tomu druhému po nose. Pôsobí to dosť komicky. Výhrady mám aj voči delostrelectvu. Hráči vás z pohľadu vtáčej perspektívy ostreľujú pokojne zo spawnu a vy ich nevidíte, pretože sú mimo vášho dohľadu. Tempo hry je skôr pomalšie, ale keď začne jedna strana získavať prevahu, väčšinou je do niekoľkých minút po všetkom.

Ovládanie tankov je veľmi jednoduché a pohodlné. Kolieskom myši si viete pohľad priblížiť na účely ostreľovania, alebo oddialiť natoľko, že máte pocit, akoby ste hrali stratégiu. Potešia aj detailné možnosti nastavenia zameriavačov a rozličných ukazovateľov. Je len škoda, že v hre nie je zapracovaná detailnejšia balistika.

Herných módov je v hre na výber niekoľko, ale líšia sa len minimálne. Buď budete zaberať body na mape, alebo sa snažiť zlikvidovať protivníka. A to v režimoch 15v15 alebo 30v30. Respawny tu nie sú, takže keď vás protivník zničí, ostáva vám len sledovať spoluhráčov, alebo sa rovno premiestniť do garáže a počkať, kým sa bitka skončí, aby ste mohli vozidlo opraviť a znovu sa s ním vybrať do boja. Pravidelne sa tiež konajú sezóny hodnotených bitiek, kde súťažíte o pozíciu v globálnom rebríčku. Najzaujímavejší herný mód ale bude spustený onedlho – Frontová línia proti sebe postaví 60 hráčov, kde jeden tím bráni objekty a postupne sa sťahuje a druhý útočí. Okrem toho hra podporuje aj vlastné klanové bitky.

Veľmi ma však zamrzel fakt, že tu nenájdete žiadny PvE obsah. Boj proti počítačom riadeným protivníkom v sólo režime alebo kooperácii by bol vítaným spestrením. Spočiatku som sa veľmi potešil, keď som v hlavnom menu našiel záložky KampaňMisie. Radosť ma veľmi rýchlo prešla, keď som zistil, že sú to len obyčajné výzvy, za ktoré získavate herné odmeny.

Neoddeliteľnou súčasťou free to play titulov je aj prémiová mena. Tá vám trochu urýchli hon za vyššími triedami vozidiel a za vylepšeniami, ale ako som sa na vlastnej koži presvedčil, v žiadnom prípade z vás neurobí lepšieho tankistu. Sú tu ešte aj prémiové vozidlá, ktoré sa dajú kúpiť len za túto menu, ale nie sú nijaké výrazne lepšie než tie za tvrdo vybojované kredity.

World of Tanks
World of Tanks Realistickú balistiku od hry nečakajte.
Realistickú balistiku od hry nečakajte.


World of Tanks Detaily tankov vedia občas vyraziť dych.
Detaily tankov vedia občas vyraziť dych.


World of Tanks Takto si veru kampaň nepredstavujem.
Takto si veru kampaň nepredstavujem.





Ako som už spomenul na začiatku, prechod na nový engine hre len prospel. Grafika vyzerá nádherne – a to ako v otvorenom priestranstve, tak aj v uliciach miest. Fyzika sveta pôsobí veľmi vierohodne – steny, múry, ploty a prekážky sa pod vašimi pásmi uspokojivo rúcajú a nezastaví vás ani väčší strom. Blato, sneh a prach taktiež reagujú na pohyb tanku a na zemi ostávajú stopy po pásoch. Z jazdy tak máte skvelý pocit. Čerešničkou na torte sú potom stopy po zásahoch na pancieri vozidiel. Čo je však najdôležitejšie, hardvérové požiadavky sa od aktualizácie 1.0 nijako nezmenili.

World of Tanks je poctivá multiplayerovka, ktorá má vďaka nekonečnému vozovému parku potenciál zabaviť na dlhé desiatky až stovky hodín. Cieli ako na nenáročné publikum, tak aj na fanúšikov vojenskej techniky a darí sa jej skvele skĺbiť arkádovú a čiastočne realistickú hrateľnosť. Je len škoda, že neponúka viac herných módov. Výsledná hra tak nadchne tankistov každého veku. Neprináša do žánru nič nové, ale vďaka poctivému balansu máp a tankov funguje ako švajčiarske hodinky. Teda ako ruský tank. A čo je najdôležitejšie, je úplne zadarmo.


napísal francis 7.5.2018
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
WORLD OF TANKS
+ vizuál
+ ovládanie
+ početný vozový park
+ vylepšovanie a úprava každého tanku
+ hardvérové požiadavky
- absencia PvE
- pomalý progres v technologickom strome
- žiadne originálne herné módy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-3330, 2 GB RAM, GeForce 6800, OS Win XP


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Free2play

Vývoj: Wargaming.Net / Wargaming.Net
Štýl: Akcia / MMO
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19966)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk