SHANTAE: HALF-GENIE HERO ULTIMATE EDITION

SHANTAE: HALF-GENIE HERO ULTIMATE EDITION

8.5

Zábavná a nabitá obsahom

Recenzia na Switch verziu

Shantae je jedna z tých značiek, ktoré nám vždy pri vydaní pripomínajú, že hrateľnosť nestarne. Na tých tradičných hrách nie je prakticky nič moderné. Snáď až na nejaké tie aktuálne odkazy a kultúrne referencie. Vychádzajú zo starej školy – z Metroid, Castlevanie a podobných akčných 2D skákačiek, ktoré ponúkli postupné odhaľovanie rôznych zákutí svojich herných svetov a občas aj naozaj slušnú výzvu. S novými schopnosťami ste sa mohli vrátiť niekam späť a objaviť niečo, čo pred vami predtým zostalo skryté. A aj keď majú vyššie uvedené klasiky už 30 rokov, Shantae nám dokazuje, že tento koncept stále funguje a dokáže veľmi dobre zabaviť.

V predchádzajúcich Shantae hrách bola podobnosť dotiahnutá do dokonalosti aj tým, že boli spracované v pixel-art štýle. To sa však v tej poslednej zmenilo a Shantae: Half-Genie Hero už ponúkla modernú ručnú a uhladenú grafiku. Hra vyšla pred viac ako rokom a aj keď mala niekoľko nedostatkov, bola to kvalitná akčná platformovka, ktorá mala čo ponúknuť. Teraz sa na aktuálne platformy dostáva vo vylepšenej a rozšírenej podobe, ktorá chce opraviť neduhy minulosti a priniesť aj niečo úplne nové. A vo veľkej miere sa jej to podarilo.

Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition ponúka základnú hru a okrem opráv tu nájdete aj všetok dodatočný DLC obsah, ktorý pre hru vyšiel. Oproti štandardnej edícii si za to priplatíte asi 10 eur, no oplatí sa, lebo aj keď hra napríklad nevyriešila problém s menšou ponukou herných svetov, ktorými sa budete pretĺkať, rozhodne boduje variabilitou vďaka hneď niekoľkým novým herným režimom. Tie ponúkajú vždy iný zážitok, no k tomu sa ešte dostaneme. Ak máme ísť po poradí, musíme ísť od začiatku a jadro hry je vlastne stále rovnaké.

Shantae je polovičný džin a je ochrankyňou svojho mestečka a priľahkých ostrovov. Tajomné sny a útok pirátov (opakovaný motív v rámci série) rozbiehajú nový kolotoč diania a vtiahnu vás do príbehu, kde je vlastne všetko. Niečo temné, nejaká tá zrada, záchrana sveta a najmä pestrá dávka humoru, keďže príbeh je tu najmä na to, aby vás previedol sériou rôznych stretnutí s viac či menej svojskými postavičkami. Dialógy sú hlavne textové (veľmi málo je tu toho nahovoreného), no neoplatí sa ich odklikávať, už len kvôli vtipom.

Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition
Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition Ak je na vás hra príliš ťažká, jeden z režimov prináša časť transformácií hneď v úvode.
Ak je na vás hra príliš ťažká, jeden z režimov prináša časť transformácií hneď v úvode.


Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition Zažijete aj príbeh iných postáv.
Zažijete aj príbeh iných postáv.


Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition Súboje s veľkými bossmi nesmú chýbať.
Súboje s veľkými bossmi nesmú chýbať.





Ak ste hrali niektorú z predchádzajúcich Shantae hier, mnoho vecí vám bude povedomých, no nájdete tu tiež množstvo noviniek. Začiatok vás prevedie klasickým vstupom do hry – vysvetlí mechanizmy, predstaví postavy a nechá vás plniť aj jednoduché fetch questy. Postupne idete z jedného sveta do druhého, no nebola by to poctivá metroidvania hra, keby ste sa nevracali aj späť. V priebehu hrania totiž zbierate nové schopností a hlavne nové tance, ktoré vás dokážu transformovať na nové podoby. Tie pomôžu v boji, s logickými hádankami a najmä vás dostanú tam, kde to predtým nebolo možné, takže sa oplatí vrátiť späť.

Half-Genie Hero boduje zaujímavými súbojmi s bossmi. Narazíte tu na gigantickú morskú pannu, nesmie chýbať pirátsky tank, no ani púštna príšera a rôzne iné. S tým sú spojené aj rôzne druhy hrateľnosti, ktorými si prejdete. Lietanie na čarovnom koberci preverí vaše reflexy, to isté aj jazda po zadku na pásoch v džungli. Nie je toho málo a hra vám môže zabrať 6-10 hodín v závislosti na tom, koľko toho chcete nájsť a splniť. A či sa chcete dočkať aj toho lepšieho konca, keďže k jeho odomknutiu potrebujete splniť aj vedľajšie úlohy v hre, nakoľko len tak na svoju stranu získate postavy, ktoré vám pomôžu. No stále sa neviete zbaviť dojmu, že by tých svetov malo byť viac. Odstránilo by to pocit repetitívnosti, ktorý sa začne občas do hry vkrádať.

Výhodou je, že si to teraz môžete prekladať trošku iným herným zážitkom. Medzi novinkami sú napríklad skiny, ktoré však hrateľnosť neovplyvňujú. Je tu aj nová transformácia a Tinkerbat tanec vás zmení na piráta, takže sa nepriateľov môžete zbaviť novým spôsobom. No hlavne tu okrem základného príbehového režimu nájdete aj 7 ďalších. Každý z vlastnými slotmi pre uložené pozície, takže podľa nálady môžete skákať z jedného do druhého podľa toho, aký druh výzvy práve chcete. Prípadne sa tomu základnému rovno vyhnete a idete rovno na niečo, čo vás podľa popisu zaujíma viac.

Faktom je, že každý príbehový režim ponúka tie isté levely. Žiadny z nich neponúka úplne vlastný herný obsah, no aj tak sa každý z nich hrá inak a svojsky, lebo každý z nich má vlastné pravidlá. Prechádzate teda známe levely, no prechádzate ich inak. Niekde to funguje lepšie, inde menej, záleží od vášho vkusu. Štandardná hra má akurátne nastavenú obťažnosť. Niekde potrápi, inde zas menej. Ak si to chcete zjednodušiť, môžete si zahrať Hero Mode, ktorý ponúkne už dopredu odomknuté zvieracie transformácie pre hlavnú hrdinku. Hlavne zo začiatku sa vám bude žiť ľahšie a dostanete sa na takmer všetky miesta. Ak chcete naopak náročnejšiu výzvu, zvolíte si Hardcore režim, pri ktorom budete chcieť ovládač vyhodiť von oknom.

To sú však režimy so Shantae v hlavnej úlohe. Pirate Queen’s Quest ponúka rovnaké levely, rozdielne výzvy a nový príbeh, kde sa chopíte ovládania pirátskej kapitánky Risky Boots, ktorá testuje svojich poskokov a sama chce ovládnuť všetky ostrovy. Táto postava ponúka opäť trošku iný druh humoru a hlavne inú hrateľnosť, ktorá nie je o transformáciách a fireballoch, ale o šabli a pištoliach (vo výbave má 3 rôzne s rôznymi druhmi munície, ktorú si musíte ustrážiť). Risky dokáže navyše v boji spawnovať svojich poskokov, ktorí vám dokážu pomôcť s nepriateľmi, ktorých rozhodne nie je málo.

Aj režim Friends to the End prináša nových hrdinov a nový príbeh. Shantae je uväznená v dimenzii nočných môr a zachrániť ju vedia len jej priatelia Sky, Bolo a Rottytops. Všetkých troch stretnete v priebehu obyčajnej príbehovej kampane, no tu priamo preberiete kontrolu nad nimi. každý z nich má svoje schopnosti a môžete sa medzi nimi prepínať, no ani jedna z postáv vám nesmie zomrieť. Schopnosti sa líšia nielen pri útočení, ale aj pri presune. Sky dokáže plachtiť, dokáže si pod seba vytvárať vlastné plošinky a útočí kŕdľom vtákov. Bolo útočí reťazou, no tou sa dokáže zachytiť na hákoch a prekonať prekážky. Rottytops je zombík, aj keď tak nevyzerá. Dokáže jesť mozgy a tým si doplní život, útočí na krátku vzdialenosť, no dokáže si zobrať hlavu, hodiť ju cez nepreniknuteľné prekážky a tam sa z nej celá spawnovať. Zo začiatku to je pohoda, no neskôr už musíte vedieť veľmi rýchlo a správne kombinovať trojicu postáv a naozaj pekne to spestruje hrateľnosť.

Costume pack so sebou prináša trojicu režimov, kde sa vracia Shantae, ale s iným kostýmom dostáva aj iné schopnosti. Opäť v tých istých leveloch, opäť s inými nepriateľmi a aj trošku iným príbehom. V Ninja režime napríklad dostane do vienka úplne iné zbrane, no aj schopnosť walljumpov, ktoré ju opäť dostanú na trošku iné miesta. Beach mode predstavuje úplne inú výzvu. Shantae nahodila plavky a chce objaviť tú najkrajšiu pláž vo svete, no nezobrala si opaľovák. Okrem nepriateľov tak musíte bojovať aj so slnkom a pravidelne zbierať fľaše s opaľovacím krémom, aby sa hrdinka nespálila. Toto už taká zábava nie je, no ak chcete opäť trošku náročnejšiu a inú výzvu, možno vás chytí.

Najväčšiu zmenu v rámci Costume pack obsahu prináša Officer režim, ktorý Shantae zmení na futuristickú policajtku, ktorá loví vesmírnych chuligánov. Opäť v tých istých leveloch, no tentoraz s mechanizmami prevzatými z Mighty Switch Force, čo je ďalšia séria z dielne WayForward. Shantae má v rukách blaster, ktorý postupne leveluje zbieranie drahokamov (a ak vás trafí nepriateľ, o drahokamy prichádzate), no hlavne musí využívať mechanizmus „switchovania“, kedy si v priestore vytvára vlastné plošiny. Respektíve ich zhmotňuje, keďže takto prepína medzi dvoma fázami. V každej sú zhmotnené iné plošinky a zvlášť neskôr vie hra príjemne potrápiť, keď skáčete, strieľate a rovno pod nohami si vytvárate plošiny. No pozor, lebo pre vás predstavujú aj nebezpečenstvo a môžu vás vystreliť rovno do kamery, ak ich prepnete v nesprávnom momente.

Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition
Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition Každá nová postava so sebou prinesie aj novú hrateľnosť.
Každá nová postava so sebou prinesie aj novú hrateľnosť.


Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition Musíte si dávať pozor na vlastnú nešikovnosť.
Musíte si dávať pozor na vlastnú nešikovnosť.


Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition Stav svojho života zistíte napríklad aj podľa výrazu postavičky.
Stav svojho života zistíte napríklad aj podľa výrazu postavičky.





A to všetko je už naozaj pekná porcia obsahu, ktorá dokáže vydržať slušnú dobu a ak by vám aj niečo z neho nevoňalo, tých režimov je toľko a sú také rozdielne (aj napriek rovnakým levelom), že sa vám určite niektoré z nich zapáčia. Každý z nich má navyše okrem hlavných cieľov aj nejaké vedľajšie, ktoré spočívajú hlavne v zbieraní nejakých predmetov/postáv. Takto si napríklad viete odomknúť prístup k artworkom v bonusovej galérii a celkový dojem z pridanej hodnoty zlepšuje aj prítomnosť Hall of Fame, kde nájdete tvorbu fanúšikov série.

Na Shantae: Half-Genie Hero Ultimate Edition sa navyše aj veľmi dobre pozerá. Hra je síce jednoduchá, no naozaj pekná. Niekomu možno viac imponoval pôvodný pixel-art štýl, no ani toto nevyzerá najhoršie. Hudba je taktiež veľmi slušná a hlavne chytľavá. Na Switchi navyše hra podporuje dotykové ovládanie v handheldovom režime. A aj keď autori nevyriešili problém s tým, že by sa hre naozaj hodili viaceré rozdielne svety/ostrovy, celkovo Ultimate edícia zlepšuje zážitok o ponúka ďalšie hodiny hrania navyše, za čo si zaslúži aj vyššiu známku.


napísal matus_ace 29.5.2018
Páči sa mi! (+1)
8.5
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
SHANTAE: HALF-GENIE HERO ULTIMATE EDITION
+ zábavná hrateľnosť zo starej školy
+ vizuál a hudba
+ motivácia k postupu
+ nové schopnosti
+ kopa obsahu a nové režimy prinášajú nové zážitky
- svetov by určite malo byť viac
- nové režimy by mohli ponúknuť viac z pohľadu unikátnych prostredí


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
WiiU

Vývoj: WayForward Technologies / WayForward Technologies
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 20. december 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk