SHADOWGUN LEGENDS

SHADOWGUN LEGENDS

8.0

Konzolová hrateľnosť v mobilnej prestrelke

Recenzia na Mobil verziu

Nikdy som veľmi neprepadol mobilnému hraniu a ak sa ten trh nezmení, ani mu neprepadnem. Na pár chvíľ na toalete sú nejaké puzzle hry možno fajn, no aj tak takmer celej tej produkcii chýba to, čo od hier očakávam. Navyše plnohodnotné hranie na cestách sprostredkujú lepšie handheldy, nehovoriac o Switchi. Ukazuje sa však, že keď sa chce, všetko sa dá. Napríklad aj priniesť na mobily hru, z ktorej máte podobný zážitok ako z tých konzolových, pričom za hru nemusíte dať ani cent.

Brnenské štúdio Madfinger Games práve na takej hre posledné roky pracovalo a vždy, keď som mal možnosť pozrieť sa na ňu bližšie pred jej vydaním, inšpirácia konzolovými hrami bola zrejmá. A autori ju ani neskrývali. Jednoducho sú to mobilní vývojári, no chceli tam priniesť tituly, aké majú radi a aké im chýbajú. Myslím si, že sa im to v podobe Shadowgun Legends podarilo veľmi slušne, a dokonca aj mňa na naozaj dlhú dobu prikovali k mobilným platformám, aj keď hranie je skutočne to posledné, na čo ich používam.

Legends nadväzuje na svojich dvoch predchodcov, no treba ju vnímať aj v inom kontexte, v ktorom však nevyznie až tak dobre. Nie je to totiž najoriginálnejšia hra, aká kedy vyšla. Ba práve naopak. Destiny z nej cítiť na sto honov, avšak mať Destiny na mobil už znie celkom dobre. Znamená to však, že ak poznáte Destiny, budete aj v Shadowgun Legends ako doma. A to prakticky vo všetkých oblastiach, či je to sci-fi zasadenie a príbeh, gameplay, zbrane, herná náplň, štýl a nakoniec aj celkový dojem z hry.

Ako inak, ľudstvo opäť čelí záhube z rúk mimozemských síl, ktoré si na nás už roky robia zálusk. Jedine Shadowguni nás môžu ochrániť a jedným z nich sa stávate aj vy a vydávate sa tak do boja proti Tormentom, ako sa táto mimozemská rasa nazýva. Ak mám byť úprimný, hra vlastne nemá nejaký veľkolepý príbeh, ktorý by vás ťahal vpred. Avšak má zaujímavé pozadie, ktoré postupne odhaľujete, a to často aj pomocou informácií, ktoré sa dočítate v loadingoch. Či už je to minulosť konfliktu s mimozemšťanmi, niečo zaujímavé o jednotlivých postavách, alebo aj pikošky ako to, že Brno je centrom tejto spoločnosti najmä vďaka svojmu vesmírnemu prístavu a pivu.

Shadowgun Legends
Shadowgun Legends Na mobilné pomery vyzerá hra veľmi dobre.
Na mobilné pomery vyzerá hra veľmi dobre.


Shadowgun Legends Príbeh hry nie je až taký zaujímavý, ale pozadie už áno.
Príbeh hry nie je až taký zaujímavý, ale pozadie už áno.


Shadowgun Legends Nechýbajú obligátne minihry s hackovaním.
Nechýbajú obligátne minihry s hackovaním.





Obsah hry sa delí na štyri časti, pričom všetky sú previazané základným hubom, ktorý je navyše jednou z nich. Hráči tam vstupujú spoločne a nikdy nie ste sami. Môžete tu komunikovať s inými hráčmi, či už pomocou emotikonov, alebo sa aj pridať medzi priateľov, či dostať do nejakého spolku. A je tu aj bar, v ktorom môžete popíjať virtuálny alkohol. Shadowgun Legends je naozaj sociálnou hrou a mnohých si získa práve vďaka svojim sociálnym aspektom. Okrem toho ešte priamo z hubu môžete vstupovať do singleplayer misií, kooperatívnych raidov a tiež do multiplayerových arén, kde sa zo spolubojovníkov stávajú nepriatelia.

Pozitívom je, že vás hra dokáže pomaly a prirodzene vtiahnuť, takže aj keď na prvý pohľad možno niektoré jej možnosti pôsobia zbytočne chaoticky, v skutočnosti vás tým všetkým sprevádza postupne, aby ste si osvojili základy a zvládli aj rozšírené možnosti. Vytvoríte si tak postavu, zoznámite sa so zadávaním jednotlivých misií a úloh, s hernou ekonomikou, inventárom, stromom schopnosti a s mnohými ďalšími vecami, s ktorými pri hraní musíte pracovať. Je viditeľná snaha chytiť aj občasných hráčov, ktorí s akciami a online svetmi nemajú veľké skúsenosti. Navyše osobne nepovažujem štruktúru „menu“ za práve intuitívnu, takže je fajn, ak vás hra naučí, kde sa čo nachádza. V orientácii pomáhajú aj výkričníky, ktoré vám naznačujú, kto vám teraz môže dať misiu a odmenu.

Od hry som osobne nečakal až taký výrazný singleplayerový zážitok na pomery mobilnej FPS. Čaká vás tu totiž viac ako 200 misií, ktoré sú rozložené vo štvorici svetov, ktoré si postupne sprístupňujete. V priebehu hry vám ich zadáva viacero postáv a sú tam hlavne primárne príbehové misie, ktoré vás posúvajú vpred a je za ne aj najväčšia odmena. Tie sú doplnené dôležitými vedľajšími misiami, ktoré dej niekam posunú, no skôr slúžia ako odbočka. No a nakoniec je tu obrovská ponuka jednoduchých úloh, ktoré sú tu len kvôli grindu, no časom sa im nevyhnete, ak sa chcete dostať vyššie a k ďalším príbehovým misiám.

Misie sú dizajnované na mobilné hranie. Niektoré sú typické „záchodovky“, iné sú trošku dlhšie, no aj tak vám aj tie dlhšie zaberú takých 5-6 minút – aby ste ich vedeli prejsť medzi niekoľkými stanicami MHD, ak idete do školy či práce. Tie kratšie grindovačky máte do 2 minút hotové a môžete ísť ďalej. Bohužiaľ vám časom začnú liezť hore krkom. Odohrávajú sa v prostrediach, kde ste už predtým boli v hlavnej misii a aj ich obsah je zjednodušený a zameraný na elimináciu vĺn nepriateľov, zničenie určitého počtu ich liahní a podobne. Menej je niekedy viac a možno by zhustený a rýchlejší progres bez toľkého grindu hre len prospel. Misie tu navyše majú aj podobu progresu a zbierania. Niekto vás odmení za dosiahnutý level, iný za počet predaných zbraní, ďalší zas za to, že zabijete niekoľko konkrétnych nepriateľov.

Od určitého levelu si odomknete aj PvE, ktoré sú úplne iné ako singleplayer misie a berú si z nich to najlepšie – zložitejší dizajn, bossov a v MHD ich neprejdete, lebo na prvý raz môžu zabrať aj pár desiatok minút. Hráte ich spoločne s ďalšími hráčmi a občas môžu nastať aj problémy, keďže každý raid obsahuje aj relatívne jednoduchú logickú hádanku, pri ktorej riešení však hráči musia spolupracovať, no nie každému je riešenie také zrejmé. Takže chvíľku trvá, kým sa naladíte na rovnakú vlnovú dĺžku, pohnete s hádankou a idete na bossa. No a nájdete tu aj arény, kde na vás ide každá vlna silnejšia ako tá predtým, až kým nestojíte proti bossovi, ktorý sa vám nezmestí na displej. A tieto boje si užijete snáď najviac.

PvP tu prebieha v dvoch režimoch, najskôr si sprístupníte 1v1, neskôr aj 4v4, pričom sa bojuje vždy o fragy. Tím, ktorý prvý dosiahne určité množstvo eliminácií, si zo zápasu odnáša víťazstvo. Odmena je navyše naviazaná aj na váš výkon, takže sa nestačí zviezť. Máp je relatívne dosť, sú navrhnuté rozumne, no časom ich bude treba viac a určite by hráči privítali aj možnosti nastavenia, keďže tu nie sú žiadne – napríklad vlastné pravidlá ako zvýšený limit a podobne. V PvP veľmi závisí na vašej výbave, ktorú si vyberáte ešte v hube. Ak si nezvolíte dobrú zbraň, budete mať problémy.

Ako levelujete, získavate možnosť obliecť si lepšie vybavenie a dostať do rúk lepšie zbrane, pričom postava môže mať primárnu a dve sekundárne zbrane, z ktorých jedna je vždy pištoľ a druhá je špeciálna (snajperka, raketomet...). Zbrane sa delia do niekoľkých tried, no je ich tu naozaj mnoho. Líšia sa vizuálom (ktorý navyše môžete upravovať farbami a nálepkami) a hlavne štatistikami, rovnako ako výbava. A získavate ich prakticky neustále, či už ako odmenu za misiu, alebo padajú priamo z nepriateľov, prípadne nájdete skrytý bonus v ťažko dostupnej časti levelu. Prakticky v priebehu hrania snáď ani nemusíte ísť k obchodníkom a kupovať niečo od nich, nakoľko máte stále k dispozícii hromadu vecí na výber.

Shadowgun Legends
Shadowgun Legends Automaty sú možnosťou, ako si v hre prilepšiť, no môžete tiež o všetko prísť.
Automaty sú možnosťou, ako si v hre prilepšiť, no môžete tiež o všetko prísť.


Shadowgun Legends Okrem nepriateľov musíte občas čeliť aj nebezpečnému prostrediu.
Okrem nepriateľov musíte občas čeliť aj nebezpečnému prostrediu.


Shadowgun Legends Do hry sa navyše môžete pustiť aj s priateľmi.
Do hry sa navyše môžete pustiť aj s priateľmi.





Levelovaním získavate aj skúsenostné body, ktoré v strome investujete do 3 vetiev, v ktorých potom získate možnosť zakúpiť pasívne či aktívne schopnosti a následne ich aj vylepšovať. Takto sa stanete silnejší, rýchlejší, vydržíte viac, no dostanete tiež možnosť vybaviť sa do boja dvomi aktívnymi schopnosťami. Napríklad sa dokážete vyliečiť, či povolať do boja strelnú vežu, no po uplynutí schopností treba počkať na ich regeneráciu.

Avšak aj keď sa levelujete, metagame nie je o tom, aby bola vaša postavička čo najsilnejšia. Je o sláve, ktorú tu dostávate vlastne za všetko. Každá misia, každý súboj, každá menšia úloha vám zvýši úroveň slávy a tým sa v rebríčkoch posuniete vyššie a ak budete naozaj vysoko, hra vašu postavu zaradí medzi legendy a zobrazí vás na tabuli slávy, aby vás videli všetci. Navyše to autori robia rozumne a ak sa vyšvihnete hore, pri pripojení do hry vám ukážu, že ste medzi 20% najlepších, a vy tak chcete ísť ešte vyššie. Taktiež iní hráči vidia, kedy sa do sveta pripojí legenda, či z neho odchádza.

A teraz tie dve najdôležitejšie veci. Prvou z nich je gunplay, bez ktorého by aj tento všetok obsah nestál za veľa. Našťastie ale Shadowgun Legends ponúka naozaj zábavnú akciu, pri ktorej si to množstvo zbraní budete naozaj užívať a snáď len od brokovníc by som čakal niečo zaujímavejšie, než predvádzajú. O zábavu však nebude núdza a pomáha jej aj dobre vyriešené ovládanie na mobile, ktoré ponúka aj niekoľko možností úprav. Hra navyše podporuje aj Nvidia Shield TV, kde sme ju taktiež skúšali a s gamepadom v rukách má naozaj blízko k tradičnému konzolovému zážitku. A aj keď sa párkrát objavili nejaké menšie chyby, aj s gamepadom dokážete hru ovládať rovnako intuitívne ako dotykom.

Druhou zásadnou vecou je free to play model, keďže hra je dostupná zadarmo a zarába cez mikrotransakcie. Aj keď ste sa hore dočítali o grinde, žiadnou platbou hru neurýchlite a mikrotransakcie tu fungujú prakticky len na kozmetiku. Za tvrdú menu (ktorú kúpite za reálne peniaze) môžete kúpiť aj zbrane a výbavu, no pri tom množstve, ktoré vám hra dávkuje aj bez toho, nebudete mať potrebu nakupovať. Trošku viac to zamrzí pri lootboxoch so špeciálnou kozmetikou, na ktorú potrebujete kľúče, ktoré sa dajú len takto kúpiť. Ak ale dokážete žiť bez špeciálne nalešteného brnenia, nebude to pre vás problém. Navyše je v hre aj systém hazardu, ktorý umožní kľúče vyhrať, či získať viac hrubej meny. No toto riešenie pôsobí trošku divne, už len kvôli tomu, že sa v dnešnej dobe stále viac rieši, či sú lootboxy gamblingom, pričom tu nájdete rovno virtuálne kasíno.

Shadowgun Legends
Shadowgun Legends Vaším cieľom je stať sa legendou a dostať sa na výslnie.
Vaším cieľom je stať sa legendou a dostať sa na výslnie.


Shadowgun Legends V sociálnych aspektoch sa česká nátura nezaprie.
V sociálnych aspektoch sa česká nátura nezaprie.


Shadowgun Legends Jednoduchý RPG systém posúva vpred vaše schopnosti.
Jednoduchý RPG systém posúva vpred vaše schopnosti.




Ani graficky sa hra nemá za čo hanbiť a zvlášť na výkonnejších zariadeniach dostanete z hry naozaj pekný obraz, ktorý vlastne ani na TV nevyzeral najhoršie, aj keď je jasné, že by mohol konkurovať sotva predchádzajúcej konzolovej generácii. Grafika však rozhodne na mobilné pomery nie je zlá, ba práve naopak, pričom nechýba ani rôznorodosť a niektoré vydarené efekty. So zvukom to už také jednoznačné nie je a kým hudba a efekty ujdú, dabing (aj keď je ho tu málo) je čisté béčko.

Madfinger Games prekvapili a priniesli naozaj solídnu akciu, ktorá síce nie je originálna, no zdá sa, že to ani nepotrebuje. Je to Destiny na mobily a ak vám tento koncept vyhovuje, máte sa na čo tešiť. Shadowgun Legends ponúka peknú porciu obsahu naprieč trojicou režimov, kde síce je priestor na zlepšenie, no zatiaľ to postačuje. Taktiež na mobilné pomery ponúka kvalitné audiovizuálne spracovanie, no poteší aj fakt, že v hre nemusíte zaplatiť ani cent a nebudete sa cítiť o čokoľvek ukrátení. Dokonca by som nebol proti, ak by sa hra v premium verzii objavila na Switchi s istými úpravami, kde by tiež narobila vietor v akčnej konkurencii.

Nvidia Shield TV nám na recenziu hry zapožičali Madfinger Games. 


napísal matus_ace 27.4.2018
Páči sa mi! (+2)
8.0
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
SHADOWGUN LEGENDS
+ množstvo obsahu v SP aj MP
+ takmer konzolový zážitok
+ kratšie misie držia dobré tempo a sú ideálne na cesty
+ hromada zbraní a radosť z nich strieľať
+ prístupné aj pre občasných hráčov, dobre vyladené ovládanie
+ čeština
+ nemusíte minúť ani cent
- grindu mohlo byť určite menej
- PvP by mohli dostať možnosti aspoň základných úprav
- treba priniesť komunikáciu do PvE


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Digital distribution / Madfinger Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 22. marec 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk