BUD SPENCER & TERENCE HILL - SLAPS AND BEANS

BUD SPENCER & TERENCE HILL - SLAPS AND BEANS

7.0

Dvaja veľkí komici v retro videohre

Recenzia na PC verziu

Na televíznej obrazovke ich vídame už niekoľko desaťročí a stále sa nám nezunovali. Zabávali a stále dokážu rozosmiať niekoľko generácií divákov. Zavalitý Bud Spencer a štíhly a svižný Terence Hill sú skrátka podarená dvojica, ktorá si zaslúži aj svoju videohru. A tak ju tu teda máme v podaní fanúšikov a s podporou ďalších skalných na Kickstarteri.

Je to retro - hrateľnosť aj grafika. Mladší jedinci môžu šomrať, tí zrelší vedia, že pre klasickú dvojicu sa hodí práve takéto spracovanie. Pixelartové postavičky v rovnakom 2D prostredí sú sympatické a rozdávajú rany jedna radosť. Vnímate pritom zvuky úderov (a párkrát aj tie vypadli, takže bol nutný reštart), ale inak toho vaše uši veľa nezačujú. Teda ak sa rozhodnete vypnúť hudbu. Ale to radšej nerobte, pretože práve notoricky známe piesne, z ktorých si väčšinu spoľahlivo pamätáte z Bud-Terence filmov, výdatne prispievajú k skvelej atmosfére hry. A môžete si ich ľubovoľne púšťať aj v jukeboxe, ktorý nájdete v hlavnom menu. Väčšinou sú to piesne od Oliver Onions a MushroomSound v žartovnom duchu, ktorý ku komédiám s našimi obľúbencami jednoznačne patrí.

Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans
Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans Úvodná pasáž je westernová, len škoda, že je dosť krátka.
Úvodná pasáž je westernová, len škoda, že je dosť krátka.


Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans Čakajú vás aj preteky na okruhoch, ale dosť nepohodlne sa ovládajú.
Čakajú vás aj preteky na okruhoch, ale dosť nepohodlne sa ovládajú.


Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans Kto toho viac zje a vypije?
Kto toho viac zje a vypije?





Hra ponúka príbeh, v ktorom nás prevedie mnohými lokalitami z najznámejších filmov s nezabudnuteľným duom. Nejedná sa o kopírované scény, dej si vymysleli vývojári hry (hoci sú tam aj známe postavy) a snaží sa v rámci možností čo najprirodzenejším spôsobom pospájať pamätné motívy. Občas je to trošku kostrbaté, ale v zásade tieto prechody tvorcovia zvládli a podarilo sa im plynule prejsť od westernu k buginám, potýčke v supermarkete a tropickému ostrovu.

Jednotlivé prostredia sa menia spolu s levelmi a pri ich prechádzaní vám v hlave blysnú mnohé názvy dnes už kultových filmov - Malý unavený Joe, Ak sa nahneváme, budeme zlí, Kto nájde priateľa, nájde poklad, Dvaja machri medzi nebom a peklom, Banánový Joe a ďalšie. Ale pozorní hráči si občas všimnú aj nenápadné odkazy na diela, v ktorých Spencer a Hill nehrali, napríklad narážku na Terminátora (potrebujem tvoje šaty, topánky a motorku).
 
Celkovo je dej jedna veľká naháňačka za unesenou slečnou a za záchranu fazule, o ktorej dobre vieme, že ju naši hrdinovia s obľubou konzumujú v mnohých filmoch. Dialógy a rôzne poznámky si pritom môžete čítať v češtine, na ktorú vývojári nezabudli pri voľbe podporovaných jazykov. Samotná hrateľnosť pripomína bitkárske tituly v štýle Double Dragon - dvojica prechádza rôznymi lokalitami (niektoré sú krátke, iné dlhšie), kde ju obklopia hordy darebákov, ktorých treba spacifikovať.

Každý z dua má svoje špecifické pohyby, ktoré sú charakteristické pre danú osobu. Bud rozdáva poriadne silné facky a päsťou zatlčie nespratníka do zeme. Počas komba rozrazí skupinku ako kolky, zrazí dvom chuligánom hlavy dohromady alebo im zachytí ruku, ktorou ich potom bije. Terence je rýchlejší, vie zasadiť dobre mierený úder alebo použije kombo z niekoľkých svižných zásahov. Preskočí prikrčeného protivníka a prekvapí ho z druhej strany, alebo ho nakopne a občas sa predtým zachytí a rozhojdá na nejakej vodorovnej tyči. Obidve postavy dokážu zaútočiť z rozbehu, môžu sa uhnúť alebo brániť a život si dopĺňajú pivom, fazuľami a banánmi, ktoré najčastejšie vypadnú zo sudov a iných rozbitých objektov. Prázdne poháre, panvice, ovocie či palice sa dajú vziať do ruky a hodiť alebo nimi ovalíte nejakého dotieravca zblízka.

Priestor dostanú aj príležitostné súboje s bossmi na ktorých vždy platí trochu iná taktika. Jeden má chodúle a musíte nájsť spôsob, ako ho z nich zhodiť. Iný na vás posiela stále nových poskokov a povzbudzuje tých, čo ste už uzemnili, kým sa mu neminú všetky peniaze z peňaženky. Postup priebežne spestrujú aj krátke minihry. Vo westernovej pasáži sú to symbolické prestrelky, kde musíte stlačiť tlačidlo vo chvíli, keď je práve protivník v pohyblivom zameriavači. Viackrát budete nepriateľov obhadzovať ovocím z debničiek, zažijete naháňačku na motorkách aj autách a preteky na okruhoch na buginách.

Bud a Terence si zmerajú aj sily medzi sebou v jedení párkov a pití piva, kde musíte v správnej chvíli stláčať príslušné tlačidlá. Okrem toho občas vojdete do nejakej budovy, kde síce nič nevidíte, ale musíte rýchlo ťukať do klávesnice alebo gamepadu prstami, kým vonku nepovyhadzujete všetkých darebákov. Tvorcovia sa pokúsili aj o stealth pasáž, kde sa musíte zakrádať a vyhýbať laserom a detektorom.

Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans
Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans Na každého bossa platí určitá taktika. Tohto treba najskôr zhodiť z výšky udieraním do stromov.
Na každého bossa platí určitá taktika. Tohto treba najskôr zhodiť z výšky udieraním do stromov.


Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans Darebákov budete aj obhadozovať ovocím.
Darebákov budete aj obhadozovať ovocím.


Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans Terence lezie po lešení, aby privolal výťah s Budom. Podobných situácií, pri ktorých musia postavy spolupracovať, je však len pár.
Terence lezie po lešení, aby privolal výťah s Budom. Podobných situácií, pri ktorých musia postavy spolupracovať, je však len pár.





Je to vcelku pestré, ale je škoda, že vývojári len ojedinele využili spoluprácu oboch hrdinov v špecifických momentoch. Situácií, keď napríklad Terence vylezie na lešenie a spustí pre Buda výťah, je tu naozaj len zopár. A hoci sú banálne, uvedomíte si pri nich, že takýchto momentov tu malo byť viac a hre by výrazne prospeli. Najmä v kooperácii so živým spoluhráčom. Hrať totiž môžete sólo a máte možnosť priamo v teréne prepínať si postavu, pričom tú druhú automaticky preberie AI. Ale lokálne hranie s kamarátom je predsa len zábavnejšie a vlastne  hlavne kvôli tomu sa kúpa Slaps and Beans oplatí. Využiť pritom môžete klávesnicu aj konzolový ovládač, s ktorým je to určite pohodlnejšie.

Všetko to prejdete za nejaké 3-4 hodinky, v kooperácii možno aj skôr, a potom môžete začať odznova na vyššej obťažnosti. Alebo sa pokúsite o lepšie skóre, aby ste sa umiestnili v globálnej top desiatke či aspoň boli medzi najlepšími hráčmi v jednotlivo hodnotených leveloch. Nie je to teda veľmi rozsiahle a aj preto mohla byť cena hry nižšia, ale v nejakej akcii naozaj stojí za zváženie. Hlavne ak ste nostalgickí veteráni, ktorí na Buda Spencera a Terence Hilla nedajú dopustiť. A ak to máte s kým hrať. Slaps and Beans je totiž naozaj sympatickou poctou dvom veľkým komikom, ktorí majú stále svoje miesto na TV obrazovkách aj v našich srdciach. A vžiť sa aspoň na chvíľu do ich kože v malom, ale milom retro titule stojí za to.


napísal uni 30.4.2018
Páči sa mi! (+3)
7.0
Ohodnotiť
BUD SPENCER & TERENCE HILL - SLAPS AND BEANS
+ hranie v úlohách obľúbených komikov, najmä v kooperácii
+ minihry a príležitostné doplnkové aktivity
+ povedomé lokality a odkazy na známe filmy
+ soundtrack a jukebox
- krátke a cena mohla byť nižšia
- nevyužíva možnosť bližšej spolupráce rozdielnych postáv
- jednoduchý koncept, nejde veľmi do hĺbky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core2 Duo E4500, 2 GB RAM, GeForce GT 640M, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Buddy Productions / Trinity Team srls
Štýl: Akcia / Arkáda
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19961)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk