TURMOIL - THE HEAT IS ON

TURMOIL - THE HEAT IS ON

7.0

Ako sa stať ropným magnátom

Recenzia na PC verziu

V roku 2016 vyšla celkom zaujímavá hra zameraná na ťažbu ropy v 19. storočí. Po bezmála dvoch rokoch  dostala prídavok s názvom The Heat is On. Keďže sme pôvodný titul prešvihli, teraz sme sa s ním radi zoznámili a posúdili sme jeho pôvodný obsah aj s novými súčasťami. Nebolo to vôbec márne a vrecká sme si napchali peniazmi...škoda len, že iba tými virtuálnymi.

Hra obsahuje dve ťaženia - jedno pôvodné a druhé pribudlo v DLC. Okrem toho je tu možnosť hrať jednorazové scenáre v ľubovoľnom prostredí a týždenná výzva s jedným ťažobným pokusom. Pustili sme sa najskôr do prvej kampane a zvolili si jednu zo štyroch postáv, v úlohe ktorej sme sa rozhodli podnikať. Všetky sú rovnocenné, takže ide len o sympatický vzhľad, dôležitejšie sú vaše rozhodnutia a kroky pri hľadaní a ťažbe ropy.
 
Vstúpite do mestečka, ktoré sa priebežne rozrastá, čiže tam postupne pribudne niekoľko užitočných budov rozmiestnených na jednej obrazovke. Mestské centrum je miesto, kde si pred každou misiou vyberáte parcelu a rovnako tak spravia aj vaši traja AI protivníci. Ak majú viacerí záujem o rovnaký pozemok, nakoniec patrí tomu, kto najviac prihodí. Spočiatku netušíte, o aké bohaté náleziská sa jedná, neskôr sa to už dá odhadnúť aj vďaka výnosom z okolitých parciel. Po kúpe pozemku už môžete ísť priamo do terénu s dvomi tisíckami dolárov vo vrecku. Ale ešte predtým sa oplatí navštíviť okolité budovy a nakupovať vylepšenia za financie, ktoré vám zostali na konte.

Turmoil - The Heat Is On
Turmoil - The Heat Is On Z preplnených veží tečie ropa, tomu treba zabrániť.
Z preplnených veží tečie ropa, tomu treba zabrániť.


Turmoil - The Heat Is On Pred každou misiou si kúpite nejakú parcelu, kde budete ťažiť.
Pred každou misiou si kúpite nejakú parcelu, kde budete ťažiť.


Turmoil - The Heat Is On Tu sa maká naplno, ale je čas zmeniť nákupnú spoločnosť. Tá naľavo má  momentálne lepšie ceny.
Tu sa maká naplno, ale je čas zmeniť nákupnú spoločnosť. Tá naľavo má momentálne lepšie ceny.





Majitelia stajne, dielne a továrne vám ochotne predajú nové technológie a úpravy, ktoré urýchlia prepravu ropy, rozšíria potrubia, pridajú do vašej výbavy skener a mnoho ďalšieho, čo sa vám zíde pri ťažbe. V salóne sa dajú uzavrieť dohody, napríklad aby cena ropy u nakupujúcej spoločnosti v nasledujúcej sezóne neklesla pod určitú hranicu. V banke si môžete zobrať pôžičku s vysokými úrokmi, ak ste v kríze. Potom už naozaj môžete ísť priamo na vec.

Každá misia vlastne prebieha rovnako a vždy jej predchádza kúpa novej parcely, prípadne vylepšení. V neskorších fázach ťaženia pribudne aukcia, pri ktorej sa dražia starostove akcie mesta. Ukáže sa časomiera, na ktorej sa postupne znižuje suma za percentami vyjadrený podiel. Dražbu vyhrá tá postava, ktorá ako prvá odklepne sumu, čo je ochotná zaplatiť. Ak to premeškáte alebo nemáte dosť peňazí, môžete to skúsiť v ďalších aukciách. Cieľom je takýmto spôsobom získať celkový väčšinový podiel, takže keď to vytiahnete nad 50%, vyhráte kampaň. Ak to stihnete v predstihu, už len formálne dokončíte ťažbu na zvyšných parcelách v štyroch prostrediach. Potom to zavŕšite na malom ostrovčeku, kde si značne finančne prilepšíte. A tým to končí - môžete skúsiť buď expert mód, kde už vaši súperi majú špeciálne sily, alebo rozohrať DLC ťaženie.

Čo sa ale deje na parcelách, kde trávite najviac času? Na obrazovke vidíte jednoducho spracovanú krajinu aj s podzemím, ktoré sa postupne vizuálne rozširuje. Najprv si kúpite prútikára, ktorý po chvíli označí miesto, kde sa nachádza ropa. Tam následne postavíte ťažobnú vežu a podzemím vediete potrubie, až kým nenarazíte na čierne zlato. Niekedy sa jedná o malý zdroj, ktorý sa čoskoro vyčerpá, inokedy je tam podstatne väčšia zásoba. Preto potrebujete ďalších prútikárov (po každom nájdenom ložisku miznú), viac veží, potrubia, ktoré siahajú čoraz hlbšie do zeme.

Ropa sa ťaží automaticky, ak neprivriete kohútik a treba ju transportovať do dvoch konkurenčných spoločností, teda budov na ľavej a pravej strane obrazovky. Musíte si na to nakúpiť konské povozy a jednoduchým naklikaním určíte, kam budú voziť ropu, ktorá vám okamžite zvýši finančný obnos. Je dôležité sledovať vývoj nákupných cien, ktoré neustále kolíšu hore a dolu - niekedy sa oplatí voziť do jednej spoločnosti, inokedy do druhej. A sú chvíle, keď je dobré počkať a radšej všetko dočasne uložiť v sklade, ktorý si postavíte. Keď sa cena šplhá nad dolár, je vhodný čas znovu predávať.

S výnimkou úvodných misií prebieha ťažba na jednom pozemku jeden rok s tým, že podržaním príslušného tlačidla všetko prebieha rýchlejšie. Ak chcete skončiť s ťažbou skôr, môžete odpredať pozemok sa zvyškovú cenu a predčasne sa vrátite do mesta, aby ste kúpili ďalšiu parcelu. Pritom získavate malé finančné bonusy za to, že ste vyťažili všetku ropu na pozemku, predali ju a stihli to v predstihu.

Počas ťažby síce stačí len niekoľko jednoduchých procesov, aby všetko fungovalo, ale možností ako zvýšiť efektivitu, je veľa. A pribúdajú, ak v meste investujete do vylepšení. Niektoré veci sme už spomínali - rozšírené potrubia, skener, ktorým odkrývate podzemné úseky a aj takto môžete nájsť ropu. Okrem toho sa dá využiť krt, ktorý tiež môže na malých úsekoch nájsť niečo zaujímavé a po príplatku občas vydoluje aj drahokamy. Môžete urýchliť vrty a vylepšiť ich tak, aby prerazili aj cez kamene, cez ktoré inak nepreniknete. Využijete potrubia s viacerými odbočkami, zvýšite kapacitu a rýchlosť vozov, čo je dôležité aj preto, aby vám nevytekala naprázdno ropa z preplnených veží.

Turmoil - The Heat Is On
Turmoil - The Heat Is On V DLC sa zmenil spôsob draženia mestských podielov.
V DLC sa zmenil spôsob draženia mestských podielov.


Turmoil - The Heat Is On Ťažbu môžu komplikovať kamene a už aj magma.
Ťažbu môžu komplikovať kamene a už aj magma.


Turmoil - The Heat Is On Pribudol obchodník s nerastmi.
Pribudol obchodník s nerastmi.





Práve tieto rozmanité úpravy, ktoré si sprístupníte v meste, ale aplikujete ich za peniaze v teréne podľa svojho uváženia, vylepšujú hrateľnosť. Inak by totiž rýchlo nastúpil stereotyp, ktorému sa však časom aj tak nevyhnete. Ale napriek tomu je to dostatočne zábavné a návykové, takže pri hre vydržíte hodiny. Hoci si možno každý deň zahráte len pár misií. Je to nenáročné, ale chytľavé a ak chcete dosiahnuť dobré držby a stať sa ropným barónom, musíte aj premýšľať a zvažovať svoje možnosti. Pri hre sa dobre relaxuje.

Prídavok The Heat is On pridáva nejaké ďalšie prvky navyše. Uplatnia sa v druhom ťažení, ktoré ale prináša len kozmetické zmeny. Takže pri nákupe pozemkov a ťažbe v nových prostrediach postupujete rovnako, ale situáciu v teréne niekedy komplikuje magma. Využijete však podzemné ložiská plynu, ktoré privediete potrubím k vybranej spoločnosti a vďaka tomu sa rapídne zvýši cena ropy. Okrem toho môžete podpísať exkluzívnu zmluvu s firmou na pravej alebo ľavej strane, čo znamená, že v danej sezóne budete predávať len tam a za to dostanete malý finančný bonus. Oplatí sa to vtedy, keď predtým v meste dohodnete v salóne s manažérom výhodnú cenu ropy v danom roku.

A keď už je reč o salóne, môžete tam už aj hrať karty. Pred každou misiou si dáte jednu partičku „vyššia -nižšia". Na stole sú štyri karty a vy skrátka tipujete, či tá ďalšia bude mať vyššiu hodnotu alebo naopak. A buď sa seknete a prídete o niekoľko stoviek, alebo si privyrobíte. V meste sú všetci predošlí obchodníci, hoci tentoraz vo vagónoch vlaku a k tomu pribudlo pár stavieb - predajňa odborníka na magmu a stánok zberateľa pokladov. Tam môžete kupovať a predávať nerasty a za zbierky získate užitočné informácie. Okrem toho sa zmenil systém aukcie. Tentoraz už skutočne dražíte, čiže vy a vaši rivali ľubovoľne prihadzujete sumy za podiely mesta a napokon to nový starosta odklepne.

Turmoil - The Heat Is On
Turmoil - The Heat Is On Jednoduchá kartová hra je príjemným spestrením.
Jednoduchá kartová hra je príjemným spestrením.


Turmoil - The Heat Is On V meste je niekoľko užitočných budov a obchodníkov.
V meste je niekoľko užitočných budov a obchodníkov.


Turmoil - The Heat Is On Vďaka plynu sa výkupná cena v spoločnosti naľavo vyšplhala poriadne vysoko.
Vďaka plynu sa výkupná cena v spoločnosti naľavo vyšplhala poriadne vysoko.




Audiovizuálna stránka hry je maximálne jednoduchá. Turmoil tvorí niekoľko obrazoviek v nenáročnej grafike, kde je ale všetko prehľadné a praktické. Do toho vám znie príjemná hudba s brnkaním country gitary. Na ovládanie vám úplne postačí myš, ale môžete si vypomôcť klávesnicou. Pohodička.

Turmoil nás presvedčil, že aj ťažba ropy v hernom spracovaní môže byť zábavná, a pritom na hráča nekladie veľké požiadavky. Nenáročný, ale premyslený systém zabalený v jednoduchej grafike je funkčný a zaujímavý. Iste, stereotypu sa ani tento titul čoskoro nevyhne, ale je to príjemný relax, ktorý je teraz obohatený o nové menšie prvky v sympatickom prídavku. No opäť je to vecička, ktorej to viac pristane v mobilnej verzii. Turmoil dodatočne vyšiel aj na iOS, prídavok zatiaľ nájdete len na PC, kde je výhodnejšia cena v balíčku s pôvodnou hrou. A ak vám vyhovuje niečo malé, nenáročné a osviežujúce, je to dobrá voľba.


napísal uni 14.5.2018
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
TURMOIL - THE HEAT IS ON
+ jednoduchý, ale premyslený systém ťažby a predaja ropy
+ niekoľko sympatických vylepšení v prídavku
+ príjemný relax
- časom nastupuje stereotyp
- postup sa neustále opakuje
- žiadne zásadné novinky v DLC
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,5 GHz, 2 GB RAM, OS Windows Vista


RECENZIE HRÁČOV
PC
iOS

Vývoj: Gamious
Štýl: Stratégia / Simulácia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19628)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk