CROSSING SOULS

CROSSING SOULS

7.5

Keď sa tínedžeri zahrávajú s duchmi

Recenzia na PC verziu

Partia chalanov (a jedno dievča), ktorí sú hrdinami hry Crossing Souls, vám na prvý pohľad môže pripomenúť seriál Stranger Things. A nielen ten. Aj my sme boli prekvapení, čo všetko v sebe ukrýva zdanlivo jednoduchý titul v retro grafike, ktorý sa zahráva s paranormálnymi javmi a kadečím iným.

Na začiatku príbehu sa zoznámite s Chrisom. Kým sa mu podarí nájsť svojho brata Kevina v záhradnom domčeku, pozbiera svojich kamarátov, ktorí bývajú neďaleko. Túto krátku cestu využijete na zoznámenie sa so schopnosťami jednotlivých postáv. Chris si svižne poskakuje, dokáže celkom slušne udrieť baseballovou pálkou a ako jediný je schopný liezť po rebríku, ale hlavne po rôznych stenách. Matthew je malý génius s laserovou zbraňou a jetpackom, ktorý mu umožňuje krátkodobo lietať v obmedzenej výške. Big Joe je zavalitejší a náležite silný, okrem tvrdých úderov päsťami môže tlačiť aj veľmi ťažké objekty.

Crossing Souls
Crossing Souls V tejto chvíli kamaráti ešte netušia, ako veľmi ovplyvní zvláštny nález ich životy.
V tejto chvíli kamaráti ešte netušia, ako veľmi ovplyvní zvláštny nález ich životy.


Crossing Souls Chris sa často uplatní pri lezení.
Chris sa často uplatní pri lezení.


Crossing Souls Vigo z obrazu vám určite bude povedomý.
Vigo z obrazu vám určite bude povedomý.





Jediná baba v družine sa volá Charlene, aj ona sa vie sa biť, dokáže svižným pohybom prekonať pomerne veľké vzdialenosti a doslova sa katapultovať na vybraných miestach. Stačí, keď zastane medzi dvomi stĺpmi a potom sa zmení na živú strelu z veľkého praku, ktorý ju premiestni aj ponad priepasť. Kevin je špecifický prípad a jeho schopnosti sa uplatnia v podobe ducha. Vtedy totiž dokáže prechádzať cez uzamknuté dvere a zvládne prekážky, ktoré sa dajú zdolať iba v spirituálnej forme. Za jeho nechcenú premenu môže tajuplný ružový kameň v tvare pyramídy, ktorý je bránou do druhej dimenzie. Na svoje fungovanie však potrebuje veľa energie a ak nemá iný zdroj, vysáva zo svojho majiteľa život...

Ružový kameň spôsobí veľa nešťastia. V mestečku v Kalifornii v roku 1986 sa začnú diať podivné veci. Objavujú sa dobrí, ale častejšie zlí duchovia, ktorí sú nebezpeční, hoci sú viditeľní len vďaka prístroju, ktorý partia kamarátov ľubovoľne zapína. A do toho sa ešte zamiešajú gangstri, policajti a bezpečnostné zložky, ktoré chcú izolovať mesto a jeho obyvateľov. Päťčlennú skupinku tínedžerov čakajú konflikty so živými aj neživými, pokúšajú sa dať veci do poriadku, oslobodiť svojich blízkych a členov odporu a hlavne prežiť. Pritom vždy ovládate len jednu postavu a priebežne si ju prepínate, keď má málo života, ale hlavne vtedy, keď sa objaví prekážka, s ktorou si poradí len niekto iný z družiny.

V hre sa najmä na začiatku a na konci veľa rozpráva, dialógy dostali slušný priestor, aj keď miestami úplne  ustupujú do úzadia. Občas ponúkajú aj voľby tém a niekedy sú kľúčom k vyriešeniu niektorých úloh. Do popredia sa však väčšinou dostáva akčná zložka a hlavolamy. Pri postupe treba kombinovať schopnosti mládežníkov, aby dokázali preskákať, preliezť alebo iným spôsobom dosiahnuť dôležité miesta. Neraz pritom potrebujú kľúče od uzamknutých dverí, prípadne odstránia bariéry výbušninou. A priebežne sa musia postaviť zoči-voči bossom. Takéto súboje sú pritom väčšinou nápadité a rozmanité. Raz treba nájsť spôsob, ako poraziť ducha z obrazu, inokedy sa vyhýbať elektrickým výbojom v obkľúčení gangstrami a poškodiť sieť. V ďalšom prípade zas musíte stláčať farebné tlačidlá v takom poradí, ako vám boli predtým predvedené a popritom sa pobiť s výbušnými a strieľajúcimi duchmi.

Aj bežný postup je spestrený rôznymi prvkami, napríklad pohyblivými pásmi, ktoré vedú k spínačom na otvorenie prechodov. Joe sa viackrát uplatní pri posúvaní vecí v miestnostiach s hlavolamami, napríklad musí správne nastaviť kamenné kvádre v bludisku a vyriešené puzzle otvorí ďalší prechod. Zažijete aj krátku, ale intenzívnu náháňačku s policajtmi, pri ktorej sedí Chris na bicykli a počas divokej jazdy sa musí vyhýbať prekážkam na ceste. Inokedy uhýbate strelám počas letu. Z celkom iného súdka je pasáž s mestečkom z divokého západu, kde sa nakrátko hra zmení na adventúru s detektívnym vyšetrovaním a unikátnym, hoci ťažko pochopiteľným rébusom v bani.

Popritom môžete rozbíjať sudy a vybrané veci, ktoré občas niečo skrývajú, zbierať rôzne predmety, hoci ich nie je veľa, napríklad srdiečkové lízanky doplňujúce život alebo vyhľadať bonusové videokazety. Hra je priam nabitá popkultúrnymi odkazmi a mnohé predmety alebo situácie vám pripomenú filmové klasiky, alebo postavia do cesty známe postavy. V strašidelnom dome či knižnici si spomeniete na Krotiteľov duchov,  inokedy prežijete pasáž vytiahnutú z trilógie Návrat do budúcnosti, alebo vám niektoré scény evokujú Star Wars. Pousmejete sa, keď sa vám posťažuje Nešťastný Luke. To všetko výborne obohacuje hrateľnosť, ktorá je už aj tak dostatočne pestrá a zábavná.

Retro grafika je prirodzený zámer tvorcov, ktorí chcú hráčov aj takýmto spôsobom vrátiť v čase do osemdesiatych rokov minulého storočia. Ale je to dvojsečná zbraň, pretože zatiaľ čo jedna skupina takýto prístup ocení, iných potenciálnych záujemcov vizuál odradí, čo je naozaj veľká škoda. Náplň hry je totiž skutočne veľmi nápaditá. Skromné je aj ozvučenie a určite nečakajte dabing.

Crossing Souls
Crossing Souls O chvíľu pôjde do tuhého - ďalší zaujímavý súboj s bossom.
O chvíľu pôjde do tuhého - ďalší zaujímavý súboj s bossom.


Crossing Souls Pri tejto naháňačke musíte rýchlo reagovať, keď sa  na ceste objavia prekážky. Hlavne sledujte ukazovatele.
Pri tejto naháňačke musíte rýchlo reagovať, keď sa na ceste objavia prekážky. Hlavne sledujte ukazovatele.


Crossing Souls Big Joe potlačí aj kamenné kvádre pri riešení hlavolamov.
Big Joe potlačí aj kamenné kvádre pri riešení hlavolamov.





Jednoznačne negatívne sa už dá vnímať ovládanie. Vývojári síce dôrazne odporúčajú konzolový ovládač, ale mnohí hráči by na PC radšej uprednostnili komfort klávesnice s myšou. Môžete to síce skúsiť aj v tejto kombinácii, ale niektoré činnosti sú s klávesmi dosť ťažkopádne a aj tá myška mohla byť využitá trochu šikovnejšie. Ale ani s ovládačom to nie je vždy ideálne, hlavne pri skákaní, ktoré je dosť nepresné. Aj preto môžete zlyhať v rýchlych arkádových pasážach, ktoré sú občas až frustrujúce.

Crossing Souls je príjemnou retrospektívou, výpravou do minulosti a pripomienkou obľúbených hier aj filmov. Príbeh partie tínedžerov postupne prerastie do komplexného deja s dojímavým koncom a ani hrateľnosť v ničom nezaostáva. Len vás hra chvíľami terorizuje svojím ovládaním a občas frustrujúcimi pasážami. Tých mladších zrejme nepriláka už len kvôli svojmu retro vzhľadu, ale kto sa do nej zahryzne, ten neoľutuje a čaká ho jedinečný zážitok.


napísal uni 16.4.2018
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
CROSSING SOULS
+ príbeh s paranormálnymi javmi a pokultúrnymi odkazmi
+ vydarená kombinácia adventúry s arkádovými a puzzle prvkami
+ rozličné schopnosti postáv a ich kombinovanie
- ťažkopádne ovládanie
- pár naozaj frustrujúcich úsekov
- niektoré menej zaujímavé pasáže
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core2 Duo E4500, 1 GB RAM, GeForce 9600 GT, OS Win Vista


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Devolver Digital / Fourattic
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania:  2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk