BEAST QUEST

BEAST QUEST

6.0

Ako sa oslobodzujú bájne tvory

Recenzia na PC verziu

Beast Quest je dobrý názov pre akčnú RPG. Ale pravdou je, že to nie je prvá videohra s týmto názvom a tri roky pred vydaním veľkého titulu na PC a konzolách vyšla podobná záležitosť na mobilných platformách. A nie náhodou, obe hry totiž vychádzajú z knižnej fantasy série pre deti, ktorá však u nás nie je veľmi známa. To však nebráni tomu, aby ste sa pri tejto vecičke dobre zabavili. Alebo aspoň obstojne.

Beast Quest má veľmi jednoduchý, no nie vyslovene zlý koncept. Nie je to nič pre ostrieľaných priaznivcov žánru, na svoje si naozaj prídu len deti alebo hráči, ktorí sa poriadne uskromnia a poľavia zo svojich požiadaviek. Potom ale v hre môžu nájsť aj svetlé miesta, vďaka ktorým sa pri putovaní kráľovstvom Avantia celkom dobre relaxuje.

Na začiatku spoznáte Toma, chlapca s dreveným mečom, ktorého znenazdajky osloví čarodejník, nahradí detskú hračku zbraňou a pošle mládenca do sveta, aby oslobodil štyri bájne tvory. Výber je síce zvláštny, ale nie náhodný, Tom totiž kráča v šľapajách svojho otca a zdá sa, že je na toto poslanie predurčený. Ale nebude to mať vôbec ľahké.

Beast Quest
Beast Quest Na začiatku vás prekvapí dobrý čarodejník a dá vám úvodné lekcie.
Na začiatku vás prekvapí dobrý čarodejník a dá vám úvodné lekcie.


Beast Quest Najskôr musíte poraziť a oslobodiť draka.
Najskôr musíte poraziť a oslobodiť draka.


Beast Quest Posúvanie kociek, na ktoré potom vyleziete, je celkom fajn doplnok, ktorý ale tvorcovia veľmi nerozviedli.
Posúvanie kociek, na ktoré potom vyleziete, je celkom fajn doplnok, ktorý ale tvorcovia veľmi nerozviedli.





Najskôr nakuknete do svojej rodnej dedinky a môžete splniť prvé úlohy pre osadníkov. Niektoré ale dokončíte až neskôr, pretože nie všetky veci, ktoré od vás miestni požadujú, sú poruke, i keď natrhať nejaké byliny môžete už v blízkom okolí. Banálne zadania v úvode sú pochopiteľné, no iba také vás čakajú počas celej hry a vo všetkých ďalších osídleniach, ktoré navštívite. Plus pár NPC postáv z úlohami stretnete aj v nebezpečnom teréne, kde už na vás striehne divá zver, obrie pavúky, elementáli, dravé vtáky, vlky, banditi a ďalšia háveď.

Budete teda zhromažďovať kvety, vlčie kože, prstene a podobné drobnosti, aby ste si trochu prilepšili a získali nejaké bodíky a peniaze. Okrem toho v dedinách nájdete aj obligátne vývesné tabule s loveckými  úlohami. Je to naozaj len spestrenie priamočiarej cesty za unikátnymi bytosťami, ktoré vlastne ani nie sú zlé, ale černokňažník Malvel ich zmenil z ochrancov krajiny na vyčíňajúce beštie.  Všetko sa však dá zvrátiť, keď im z tela snímete okovy, ktoré zapríčinili ich premenu. Ale je vám určite jasné, že vás k sebe len tak nepustia.
 
Každého bájneho tvora musíte trikrát poraziť v boji v inej časti krajiny. V prvých dvoch bitkách stačí zviera mlátiť dovtedy, kým mu neznížite hodnotu života až na minimum. Potom utečie a musíte ho znovu vyhľadať. V tretej bitke je priebeh boja podobný, ale zakončený QTE sekvenciou, pri ktorej musíte v správnej chvíli stláčať vybrané klávesy a tlačidlá. Našťastie, tieto pasáže nie sú pridlhé ani priveľmi náročné, takže ak to nedáte na prvý pokus, na nejaký tretí by ste to už mohli zvládnuť.

Pri putovaní krajinou sa ocitnete v rôznych prostrediach a lokalitách. Rozkvitnuté zelené údolie vystriedajú skalisté hory, zasnežená vysočina, podzemné chodby a lávové územie. Postupujete po vyznačených cestičkách, ktoré majú občas nejaké odbočky, ale nemáte veľmi kde zablúdiť. A ak občas predsa len neviete kam ďalej, pri podržaní príslušného tlačidla sa vám ukáže zlatým práškom lemované vodítko k vašej úlohe.

Nepriatelia roztrúsení po okolí vás nenaháňajú, len postávajú, ibaže keďže vám väčšinou stoja v ceste, málokedy sa im dá vyhnúť. Pri priblížení sa aktivuje bojový režim, ktorý je zbytočne separovaný. Pohľad kamery a prostredie sa totiž nemení, len ste izolovaní na malom priestore spolu s protivníkmi, ktorí sú neraz v dvojčlennej, trojčlennej, prípadne väčšej skupinke. Môžete použiť rýchly základný útok mečom alebo sekundárny - pomalší, ale účinnejší. Pri podržaní tlačidiel sa útoky nabíjajú a spôsobujú podstatne vyššie poškodenie.
 
Okrem toho môžete vykrývať bežné útoky štítom, alebo sa im vyhnete naklonením do bokov.  Ak nie ste v úzkej chodbe, viete sa aj posunúť do strán, takže sa dostanete k nepriateľovi v úzadí, alebo môžete svoje ciele atakovať zboku. Aj tak je ale trochu problematické dostať sa na telo vzdialenejším protivníkom, neraz musíte počkať, kým sami neurobia výpad. Pohyby do strán sú neraz využívané aj pri súbojoch s bossmi - teda bájnymi tvormi, napríklad aby ste sa schovali za kameň alebo vyhli ničivému útoku.

V boji si vždy po dobití energie obľúbite možnosť vyvolať jedného zo svojich spoločníkov. Prepínate si ich v bojovom menu spolu s Tomovými špecialitami. Spočiatku vám bude asistovať kamarátka s lukom a štvornohým havkáčom, z ktorého však nie je žiadny úžitok. Spŕška šípov dokáže pekne ubrať život celej nepriateľskej skupine. Ďalšími spoločníkmi sú už bájne tvory, ktoré ste oslobodili a okrem novej schopnosti (napríklad krátky prelet so štítom nad hlavou) vám podľa potreby priskočia na pomoc. Najskôr to bude majestátny ohnivý drak,  pridá sa yeti s mrazivým dychom,  lesný muž (respektíve kyklop), ktorý zahádže nepriateľov a napokon liečivý fénix.

Beast Quest
Beast Quest Poskakovať budete často, ale prevedenie je občas trochu ťažkopádne.
Poskakovať budete často, ale prevedenie je občas trochu ťažkopádne.


Beast Quest Môj spoločník spravil s nepriateľmi krátky proces.
Môj spoločník spravil s nepriateľmi krátky proces.


Beast Quest Rozvoj schopností je praktický a efektívny.
Rozvoj schopností je praktický a efektívny.





Tomove špeciality používané v boji sú elementárne pasívne a aktívne schopnosti. Odomykajú sa a vylepšujú bodmi získanými popri minciach v bitkách a za plnenie úloh. V menu sú vždy po tri útoky na báze ľadu, zeme, ohňa a vetra, napríklad zásah ohnivým mečom, výpad spomaľujúci nepriateľov a ľadový štít. Veľmi efektívne je dočasné zrýchlenie útokov. Popritom sú dostupné aj pasívne schopnosti,  ktoré zvyšujú postave kapacitu života,  obranu či šancu na kritický zásah. V boji môžete používať jednu aktívnu schopnosť z každého elementu, ktorú si vopred nastavíte. Pri používaní sa spotrebúva zásoba statočnosti, ktorá sa však aj samovoľne dobíja, alebo ju podobne ako život doplníte odvarmi.

Fľaštičky s liečivom a odvahou často získate ako korisť z bitky, alebo si ich môžete kupovať u obchodníkov. Tam za peniaze vylepšíte aj účinok odvarov alebo zvýšite maximálne množstvo, ktoré unesiete. Plus môžete investovať do brúsneho kameňa na zlepšenie útokov. Postup v krajine je spestrený skákaním po výstupkoch, stínaním stromov, aby vytvorili lavičky, lezením po stenách na malých úsekoch, ale aj posúvaním kamenných kociek, na ktoré môžete vyliezť. Kocku treba tlačiť po ploche ohraničenej nízkymi zábranami. V prípade dvoch kociek naraz , ktoré sa kĺžu, už môžeme hovoriť o jednoduchých hlavolamoch. Len je škoda, že vo dvojici sa objavili len párkrát a tvorcovia už tento prvok ďalej nerozvíjali.

Celá hra sa dá pohodlne prejsť za približne sedem hodín, pričom záleží aj na tom, do akej miery sa venujete nepovinným úlohám. Po dokončení hlavného príbehu môžete ďalej pobehovať po krajine, bojovať, plniť zostávajúce zadania a otvárať zvyšné truhlice, ktoré sú od začiatku hry voľne pohodené kade-tade. Na ich otvorenie potrebujete kľúče podľa druhu truhlíc (bronzové, strieborné, zlaté) a aj tie sú len tak roztrúsené v krajine. Len sú občas na ťažšie dostupných miestach alebo nenápadné a chránené dravcami. Pekne ich však vidíte na minimape. Truhlice obsahujú len určité množstvo mincí a veľmi ojedinele aj kus výbavy pre Toma, ktorá je celkovo len symbolická. Na rýchly presun kdekoľvek po známych lokalitách slúžia ohniská, ktoré stačí aktivovať a tam sa aj automaticky ukladá postup.

Vidíte to sami, grafika je jednoduchá, ale k hre určenej skôr pre mladších hráčov sa hodí a je dostačujúca. Je škoda, že pri potulkách vidíte vždy len Toma, hoci v predelových scénach sa objavuje aj jeho kamarátka, ktorá je údajne po celý čas s ním. Kamera je bezproblémová, dabing sústredený len na kľúčové rozhovory hlavných postáv. Pri komunikácii s bežnými postavami je to len písaný text a hodil by sa aspoň nahovorený príhovor. Celá je to také decentné.

Beast Quest
Beast Quest Boje na ohraničenej ploche majú svoje pre aj proti.
Boje na ohraničenej ploche majú svoje pre aj proti.


Beast Quest Občas budete liezť po skalách, aby ste sa dostali nahor alebo ponad priepasť.
Občas budete liezť po skalách, aby ste sa dostali nahor alebo ponad priepasť.


Beast Quest Bývalý nepriateľ je už teraz môj kamoš.
Bývalý nepriateľ je už teraz môj kamoš.




Na PC tvorcovia trochu odflákli ovládanie. Dá sa použiť konzolový ovládač, ale inak priamo pri hraní je to bez problémov aj v kombinácii myš a klávesnica (s výnimkou situácií, keď musíte byť v správnej polohe). Len je nepochopiteľné, prečo sa myšou nedá pohybovať aj v hernom menu. Hlavne keď na posun musíte použiť klávesy, ale potvrdiť voľbu už môžete aj ľavým tlačidlom myši.

Beast Quest nám pripomenul RPG tituly z minulého storočia. Hra využíva zastarané mechanizmy, ktoré sa už dávno nepoužívajú, pretože sa veľmi neosvedčili. Práve kvôli nim, ako aj strohým úlohám a miestami až primitívnymi súčastiam, si k hre nájde cestu len skromné publikum. Nie je to však zlá vecička, hoci dosť prostoduchá a naivná. Hodí sa pre deti a začínajúcich hráčov, ktorí sa zoznamujú s RPG žánrom a uspokoja s roztomilou rozprávkou a nenáročnou hrateľnosťou. Cena však určite mala byť nižšia a hra viac pasuje na mobilné zariadenia ako na PC a konzoly.


napísal uni 19.4.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
BEAST QUEST
+ roztomilá rozprávka, pri ktorej sa dobre relaxuje
+ privolávanie spoločníkov na pomoc v boji
+ rôzne prostredia a nepriatelia
+ praktické vylepšovanie schopností postavy
- zastarané herné mechanizmy
- len banálne úlohy, priamočiary postup
- pre skúsených hráčov dosť primitívne
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2 GHz, 2 GB RAM, GeForce GTS 450, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Maximum Games / Torus Games
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania:  marec 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk