INTO THE BREACH

INTO THE BREACH

7.5

Malá veľká hra plná premýšľania a taktiky

Recenzia na PC verziu

Je zaujímavé, že s rozvojom videohier a ich možností sa súčasne mnoho vývojárov rozhodlo pre návrat k jednoduchému audiovizuálnemu štýlu. A na hráčov to zaberá. Z veľkej časti v tom zohráva úlohu nostalgia, ale niekedy sa jedná o naozajstné herné klenoty zabalené do skromného vizuálu. Into The Breach je minimalistická ťahová stratégia, ktorá na vašom disku zaberie smiešnych 300 MB, ale ak inklinujete k tomuto žánru, nesklame vás.

Budúcnosť ľudstva nie je ružová, ale veď to už viete, takže ide o to, čo nás ohrozuje tentoraz. Sú to obrovské chrobáky, ktoré vyliezajú spod zeme a útočia na zbytky našej civilizácie. A niekedy sa k tomu pridajú ďalšie nástrahy. Vy si musíte zvoliť hlavného pilota a trojčlennú skupinku bojových strojov a to vám musí stačiť na oslobodenie piatich ostrovov s rôznymi prostrediami.
 
Spočiatku si toho veľa nenavyberáte, nemáte z čoho. Po pár hrách, ktoré zrejme skončia vaším zlyhaním aj na ľahkej obťažnosti, ale už zrejme budete mať naporúdzi pár skúsených pilotov z predošlých časových línií. Teda z predošlých náhodne generovaných ťažení. Majú nejaké skúsenosti aj vlastnosti, ktoré pridávajú bonusy  jednotkám v ďalšej hre. Ale použiť môžete len jedného. Novú bojovú skupinu zas odomknete po získaní achievementov a mincí. Spravidla sa jedná o diametrálne odlišné bojové stroje.

Into the Breach
Into the Breach Asi najzaujímavejšou úlohou je ochrana idúceho vlaku.
Asi najzaujímavejšou úlohou je ochrana idúceho vlaku.


Into the Breach Jednotkám môžete meniť zbrane, ktoré ponúkajú nové spôsoby útokov.
Jednotkám môžete meniť zbrane, ktoré ponúkajú nové spôsoby útokov.


Into the Breach Po výstrele z tanku sa cieľ posunie a môže tak zraniť susednú jednotku.
Po výstrele z tanku sa cieľ posunie a môže tak zraniť susednú jednotku.





Na začiatku ťaženia sa vám prihovorí šéf niektorej korporácie, ktorý sa spolieha na to, že oslobodíte príslušný ostrov. Potom je už len na vás, v akom poradí sa pokúsite dobyť jednotlivé regióny, až kým nezískate väčšinovú kontrolu v danej oblasti. Nikdy nesplníte všetky misie a neoslobodíte všetky úseky na ostrove, takže si treba  dobre vyberať. Keď sa vám darí, hra vás už do zvyšných sektorov nepustí a už je pred vami len jeden zásadný krok - obrana hlavného regiónu a sídla korporácie, na ktoré zaútočil nepriateľský vodca. Ak to zvládnete, môžete urobiť nákupy a dobýjať ďalší ostrov s inou korporáciou. Celkovo vám stačí oslobodiť len dva zo štyroch štandardných ostrovov a potom sa môžete pokúsiť všetko zakončiť na finálnom lávovom ostrovčeku. Alebo sa pokúsite zdolať všetky a zavŕšite to s maximálne pripravenými jednotkami.

Každý región môžete získať v jedinej bitke, ktorá má stanovené úlohy, za ktoré získavate tri rôzne odmeny. Sú to body reputácie, za ktoré nakupujete výzbroj a doplnky po oslobodení ostrova, jadrá reaktora na vylepšenie vašich troch jednotiek a energetické zdroje. Tie sú doslova životne dôležité, pretože keď vám ich počet klesne na nulu, prehrali ste celú hru. A nič s tým nespravíte, musíte len odštartovať novú kampaň a maximálne pritom použijete pilota - veterána, ktorý to prežil.
 
Energetické zdroje sú zobrazené vo forme políčok v hornej časti obrazovky a v bitkách sú jedným z hlavných cieľov nepriateľov. Konkrétne sa jedná o budovy jasne viditeľné na výreze krajiny, ktorý predstavuje bojisko. Okrem toho môžu byť na štvorčekovanom poli umiestnené iné zaujímavé objekty a prirodzené súčasti prostredia. Dajú sa takticky využiť. Najskôr si rozmiestnite vaše tri mechanické jednotky na určenej ploche, potom sledujete ťah nepriateľov. Presunú sa v teréne a ak plánujú zaútočiť, červenou je zvýraznená budova alebo vaša jednotka, ktorá bude zasiahnutá. Ale len ak tomu vo vašom ťahu nezabránite.

S každou jednotkou môžete vykonať pohyb a použiť akciu. To väčšinou znamená útok alebo namiesto toho aplikovanie inej schopnosti či opravu poškodenia. V základnej zostave máte bojového mecha, ktorý udiera zblízka, tank útočiaci z diaľky vo svojej línii a artilériu, ktorá môže strieľať aj z úzadia ponad budovy a ďalšie objekty. Iné družstvá môžu obsahovať niečo úplne odlišné, napríklad raketomet a lietadlo so svojským  systémom útoku.

Jednotlivé útoky môžu spôsobiť určité poškodenie, alebo posunú zasiahnuté jednotky na vedľajšie políčko, často oboje naraz. Ak má nepriateľ zameraný cieľ, môžete prekaziť jeho úmysel tak, že ho zničíte, ale aj spomínaným posunutím. Vtedy totiž zmení polohu v teréne a hoci aj tak zaútočí, minie svoj pôvodný cieľ. No môže zasiahnuť iný, ak stojí pred ním v novej polohe. A čo je zaujímavé, niekedy si to odnesie niekto z jeho vlastného tímu. Posunom dokonca dokážete vytlačiť nepriateľa do vody, kde väčšina druhov okamžite umiera. Takýmto spôsobom hráte akýsi šach s chrobákmi, pokúšate sa ich eliminovať a zabrániť im v ničení budov a vás, kým neuplynie stanovený počet kôl. Potom zvíťazíte.

Boje netrvajú dlho. Spravidla je to len päť ťahov, počas ktorých získate odmeny, ak ubránite  satelity, vlak alebo iné dôležité ciele, neutrpíte priveľké poškodenie alebo eliminujete určených protivníkov. Ak niektoré zadania nesplníte, nič sa nestane, získate odmeny len za tie, ktoré ste zvládli. Najdôležitejšie je zachovať dostatok energetických zdrojov, ktoré vás udržujú pri živote v každej bitke a na každom ostrove.

Into the Breach
Into the Breach Na ľadovom ostrove sú okrem obrieho hmyzu problémom aj roboti.
Na ľadovom ostrove sú okrem obrieho hmyzu problémom aj roboti.


Into the Breach Blížime sa do finále, ale nevyzerá to na šťastný koniec.
Blížime sa do finále, ale nevyzerá to na šťastný koniec.


Into the Breach Zásoby a nová výbava sa dá získať aj takto.
Zásoby a nová výbava sa dá získať aj takto.





Bitky majú jednoduché základy, ale ako ste si už zrejme všimli, sú tam prvky, ktoré z toho robia komplexné bojové situácie. Neraz je to hotové puzzle, keď musíte kalkulovať so všetkými možnosťami, niekedy obetovať jednotky, aby ste neprišli o kľúčové budovy a hľadať spôsob, ako zabrániť útokom nepriateľa alebo ich presmerovať. K ďalším využiteľným elementom patrí napríklad aj les, ktorý po zásahu horí a uberá život jednotke, ktorá tam stojí. 

Niekedy v misii dočasne ovládate extra jednotky, napríklad stroj na teraformáciu okolia, ktorý treba chrániť, ale pri úpravách terénu môže aj eliminovať protivníkov. Chrobákom vyliezajú posily spod zeme a môžete ich tam zdržať, keď na označené miesta umiestnite svoju jednotku. Potvora sa totiž nemôže vyhrabať, kým tam niekto stojí, lenže pritom pomaly zraňuje borca na povrchu. Všímať si treba aj prírodné podmienky a ďalšie efekty v misii. Raz je to bombardovanie, inokedy postupné rozpadávanie terénu alebo blesky. Tieto elementy neovplyvníte, môžu zabiť chrobáky, ale aj vás. No vždy je vopred vyznačené, kde sa niečo zomelie v najbližšom ťahu, takže viete, kde by ste nemali stáť.

Misie teda na prvý pohľad vyzerajú ako primitívne ťahové boje, ale to je len klam. V skutočnosti je to práve naopak a vyhrať s dobrým výsledkom je neraz poriadny kumšt. A ani dobytie regiónu vás nemusí uspokojiť, ak pritom málo získate a stratíte veľa energetických zdrojov, ktoré by vám mali vydržať do konca ťaženia. No povzbudí vás možnosť prikúpiť ich popri nových zbraniach a doplnkoch za body reputácie po oslobodení ostrova.

Into the Breach
Into the Breach V ďalšom kole sa zvýraznený pás zeme rozpadne, je čas premiestniť sa.
V ďalšom kole sa zvýraznený pás zeme rozpadne, je čas premiestniť sa.


Into the Breach V tomto malom okne sú prekvapivo široké možnosti vylepšenia stroja.
V tomto malom okne sú prekvapivo široké možnosti vylepšenia stroja.


Into the Breach Po dobytí dvoch ostrovov si môžete trúfnuť na záverečnú bitku. Alebo dobýjať ďalej.
Po dobytí dvoch ostrovov si môžete trúfnuť na záverečnú bitku. Alebo dobýjať ďalej.




Nakúpenú výbavu a aj tú získanú občas v misiách z kapsúl môžete kedykoľvek použiť na úpravy a vylepšenia vašich jednotiek. Z inventára môžete vyťahovať nové zbrane a doplnky a vložiť ich do primárneho alebo sekundárneho slotu vášho mecha či tanku. Pokojne nahradíte základnú zbraň inou. Takto napríklad získate elektrošoky, taktickú strelu, štít, ktorým ochránite budovu, zmrazovač, ktorý pri útoku ochromí vašu aj súperovu jednotku. Lenže na správne fungovanie potrebujete aj nainštalované jadrá reaktora. Tie potom vkladáte do políčok zbraní a parametrov jednotky. Umožníte tak použitie efektívnejšej  zbrane, prípadne aj zvýšite poškodenie, ktoré spôsobí. Alebo použijete jadrá na zvýšenie zdravia či rozsah pohybu. No keďže ich nie je až tak veľa, musíte zvážiť, ako jadrá použijete, na všetko zrejme stačiť nebudú. Vždy sa však dajú ľubovoľne premiestňovať.

Pre hru je charakteristické jednoduché audiovizuálne spracovanie. Vyzerá to ako sympatické retro a po vypnutí hudby je tam takmer dokonalé ticho. V herných nastaveniach v malom okne sú len symbolické úpravy a s grafikou vlastne nič nespravíte. Tvorcovia akoby chceli zbaviť produkt akýchkoľvek prímesí, ktoré nie sú vyslovene nutné a zamerali sa na strategickú zložku, pri ktorej si vystačia s minimálnym priestorom, ale s rafinovaným a premysleným konceptom. Funguje to, má to svoje čaro, baví vás to.

Ťahová stratégia Into the Breach klame telom. Zdanlivo sa jedná o banálnu hru, od ktorej si toho veľa nesľubujete. Ale pritom v sebe skrýva prekvapivé taktické možnosti a originálny herný systém. Hra nie je nabitá obsahom a nemá veľký rozsah, ale ponúka slušnú znovuhrateľnosť vďaka novým pilotom a jednotkám, s ktorými je postup vždy trochu iný. Sortiment misií je síce aj napriek náhodnému generovaniu obmedzený, ale kým sa vám to celé zunuje, určite je pred vami minimálne niekoľko pokusov o dobytie ostrovov. Úvodný ošiaľ ale čoskoro môže nahradiť stereotyp - preto sme sa napokon priklonili k nižšej známke. No ak máte za sebou x pokusov a ešte stále sa hry neviete nabažiť, pokojne si zvýšte hodnotenie o jeden bod.


napísal uni 11.4.2018
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
9.0
Ohodnotiť
INTO THE BREACH
+ originálny herný systém skrytý pod skromným zovňajškom
+ nové bojové skupiny prinášajú odlišný zážitok
+ využívanie fyziky, objektov a terénu v boji
+ zaujímavý spôsob vylepšovania jednotiek
- náhodne generované misie sa aj tak veľmi nelíšia
- po určitom čase nastupuje stereotyp
- obsahu mohlo byť predsa len trochu viac
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,7 GHz, 1 GB RAM, VGA s OpenGL 2.1, 300 MB na HDD, OS Win Vista


RECENZIE HRÁČOV
icon
7.5
MANTOR    12.3.2018
+ jednoducha a chytlava hratelnost+ hudba+ variabilita mechov- obcas je rng nekompro... zobraziť

PC

Vývoj: Subset Games
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 27. február 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18410)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk