BATMAN: THE ENEMY WITHIN - KOMPLET

BATMAN: THE ENEMY WITHIN - KOMPLET

7.0

Batman proti svojim najväčším nepriateľom

Recenzia na PC verziu

Keď si spätne spomeniem na prvú sériu epizódneho Batmana od Telltale, mala svoje výrazné silné aj slabé stránky, no najviac zamrzelo, že hra bola len akýmsi prequelom. Len prípravou na niečo väčšie, čo hráčov čaká. A to niečo je konečne tu s kompletnou sériou Batman: The Enemy Within, ktorú začali vývojári budovať minulý rok a len nedávno ju ukončili. Prvá séria toho naozaj veľa naznačila. Predviedla nám hrateľnosť, na ktorú sa chcú autori sústrediť, a tiež ukázali svoju vlastnú interpretáciu sveta jednej z najznámejších komiksových postáv vôbec. Teraz na mnohé z toho nadviazali, no niečo aj hodili do koša, lebo im to v druhej sérii príliš nesedelo.

Priznám sa, že purista vo mne chcel v istých momentoch hrania veľmi kričať. Ak ste hrali prvú sériu a viete, čo v nej autori spravili s postavou Thomasa a ako voľne si interpretovali niektoré ďalšie známe postavy a dejové línie z komiksov, tak v prípade dvojky zašli v niektorých ohľadoch ešte ďalej. No sú tu momenty, kedy im to vyšlo až prekvapivo dobre. A potom zase chvíle, kedy by ste sa s autormi radi porozprávali a vysvetlili im, že takto sa s milovanými postavami nezaobchádza. Naozaj s nimi totiž niekedy narábali dosť voľne a obrátili na hlavu to, čo poznáte zo strán komiksov, no k tomu sa ešte dostaneme.

Druhá séria síce nadväzuje na prvú a prenáša niekoľko z vašich rozhodnutí, avšak nedáva vám to až tak pocítiť a istým spôsobom sa dá povedať, že ju k hraniu druhej série ani nepotrebujete. Rámcuje však niektoré úvodné vzťahy s postavami v dvojke a tiež pozíciu, v ktorej sa Bruce/Batman nachádza. Veľmi rýchlo to ale všetko ide bokom, keďže sa na scéne objavuje tvár, ktorú Gotham už dlho nevidel – Riddler. A chvíľky relatívneho pokoja pre hlavného hrdinu sú tak nenávratne preč, lebo Hádankár má s mestom veľké plány a na scénu vstupuje naozaj veľkolepo. Pritom on sám je len predvojom ďalších postáv, ktoré zoberú Gotham útokom.

Batman: The Enemy Within - komplet
Batman: The Enemy Within - komplet Ak by ste zabudli, že Bruceovi zomreli rodičia, hra vám to nezabudne pripomenúť.
Ak by ste zabudli, že Bruceovi zomreli rodičia, hra vám to nezabudne pripomenúť.


Batman: The Enemy Within - komplet QTE sú stále hlavnou časťou hrateľnosti.
QTE sú stále hlavnou časťou hrateľnosti.


Batman: The Enemy Within - komplet Detektívnej práce a možností voľby v postupe sa veľa nedočkáte.
Detektívnej práce a možností voľby v postupe sa veľa nedočkáte.





Práve príbeh je silnou stránkou druhej série a tiež práca s niektorými postavami. Riddler totiž do Gothamu dotiahne Amandu Wallerovú a ak aspoň trošku poznáte DC univerzum, určite viete, že spolu s ňou sa vždy objavuje aj hromada obrovských problémov, ktorým tu musíte cez deň čeliť ako Bruce Wayne a po nociach ako Batman. Wallerová totiž nekomplikuje život len zloduchom, ale tiež hrdinom tohto príbehu, či je to Batman, alebo aj Jim Gordon. Zároveň jednotlivé postavy dostane do nových polôh, ktoré pre ne nie sú až také tradičné.

Z galérie známych Batmanových záporákov sa ich tu objaví hneď niekoľko a práca s nimi je trochu nevyvážená. Catwoman je spracovaná výborne, aj keď je veľmi ľahko predvídateľná. Mr. Freeze je tu zas skôr len do počtu, čo je rozhodne škoda, keďže s ním prehodíte len pár viet. Bane je podľa mňa katastrofa a Telltale s ním spravili niečo podobné ako svojho času Schumacher, teda to najzaujímavejšie z postavy vystrihli a spravili z neho len hlúpu kopu svalov. Najzaujímavejšia je však dvojica Harley Quinn a John Doe.

Ak vám to druhé meno nič nehovorí, je to mladík s veľmi svetlou pokožkou a zelenými vlasmi, ktorý je veľmi impulzívny, no zároveň v živote veľmi neistý, a tak hľadá oporu a vzor vo svojom okolí. A ako ste si už možno všimli v predchádzajúcej sérii, nájde ho vo vás. V oboch vašich tvárach. Vy ho tak môžete formovať a chytí sa takmer každého vášho slova. Hra dáva veľmi jasne najavo, kedy ho môžete ovplyvniť a ktorým smerom, takže s ním môžete jednoducho manipulovať, aby ste sa dopracovali k jednej z dvoch možných tvárí, ktoré si preňho autori pripravili. Ešte nie je Jokerom, takže sa s ním dá pracovať, no je len na vás, či sa v priebehu hry postaví na stranu spravodlivosti alebo maniakálneho vraždenia.

Jedine ten vzťah s Harley tu nesedí a opäť je to niečo, čo by ste si s autormi radi vydiskutovali, lebo je to miesto, kde ich vlastný autorský vstup nie úplne funguje. Harley ako taká je spracovaná pomerne zaujímavo, aj keď občas nadobudnete dojem, že charakterovo autori tieto postavy prehodili. Potom je tu však napríklad známy komorník Alfred, kde sa autori síce inšpirovali v niektorých komiksoch, no tiež pridali aj niečo svoje a jeho vývoj je skutočne jedným z highligtov celej druhej série, aj keď je len veľmi pozvoľný a možno práve preto vás aj zaujme.

Rovnako ako iné hry od Telltale aj táto dosť polarizuje. Nie hráčov, ale postavy v hre. Vy ste prakticky jediná osoba, ktorá môže byť šedá a nakoniec sa všetky ostatné priklonia na jednu alebo druhú stranu spektra. Ako asi viete, Telltale hry sú založené na možnostiach voľby v dialógoch, kedy sami môžete určovať, akým smerom sa dej vyvinie. Bohužiaľ, aj tu v mnohých prípadoch hra až zbytočne často vyhadzuje na oči, že si tá či oná postava niečo zapamätá, no reálny dopad to nemá, prípadne sa inak rozhodnete, no skončíte nakoniec na tom istom mieste. Je tu však niekoľko momentov, ktoré naozaj môžu zmeniť herný príbeh, no akoby vám hra prezentovala len negatívne možnosti. Jednoducho sa tu nedá rozhodnúť dobre a ani sa vám nesnaží ukázať, že vaše rozhodnutie môže mať pozitívny dopad. Len vás deptá tými negatívnymi.

A čo si budeme hovoriť, ono to občas aj unavuje. Naozaj vás hra neustále vystavuje jednému zlému rozhodnutiu za druhým, len aby pôsobila strašne temne. Na to vás nemusí nechať rozhodovať sa štýlom, či zradíte jednu, alebo druhú dôležitú postavu. Sama osebe je už dosť temná tým, čo sa v nej deje. O to viac zamrzí, že v niektorých smeroch mala nakročené stať sa jednou z najlepších Telltale sérií vďaka tomu, ako sa v istých bodoch rozvetvila. Veď posledná epizóda, aj keď len veľmi krátka, môže prebiehať dvoma úplne rozdielnymi spôsobmi, ktoré majú spoločné len zopár scén a inak sú úplne rozdielne. Len čo z toho, keď sa aj tak dopracujete v mnohých ohľadoch k rovnakým koncom. Aj tu je však niekoľko udalostí, ktoré krásne smerujú k niečomu ďalšiemu a väčšiemu v tretej sérii, ktorá vás tak vďaka tomu bude opäť zaujímať.

Batman: The Enemy Within - komplet
Batman: The Enemy Within - komplet Hra ale vie veľmi dobre pracovať s niektorými postavami.
Hra ale vie veľmi dobre pracovať s niektorými postavami.


Batman: The Enemy Within - komplet Vyskúšate si niektoré nové zariadenia.
Vyskúšate si niektoré nové zariadenia.


Batman: The Enemy Within - komplet Niektoré scény stoja naozaj za to.
Niektoré scény stoja naozaj za to.





V úvode som písal, že niektoré prvky hodili v Telltale do koša a pre The Enemy Within to znamená hlavne dve veci. Prvou je, že tu vo väčšej miere chýba možnosť rozhodnúť sa, či budete niečo riešiť ako Batman, alebo ako Bruce Wayne. Prvá séria si na tom dosť zakladala a pekne to spestrovalo hrateľnosť, čo sme tiež pochválili v recenzii. Tu už tieto momenty takmer nenájdete a hra vám sama povie, kedy idete do akcie ako Batman a kedy zase ako Bruce. Na druhej strane aspoň tu má Bruce trošku zaujímavejšiu úlohu, kedy zhodí oblek a oblečie si niečo, čo sa viac hodí k jeho novej tvári. Predsa len ale autori vyhodili niečo, na čom pôvodne vystavali sériu a najviac ju to odlišovalo od ostatných Telltale hier.

Druhou vecou, ktorú vývojári trestuhodne odstránili, sú hádanky. Batman začal v Detective Comics, dal názov celému vydavateľstvu a je to v jeho univerze ten najlepší detektív. Tu dokonca musí čeliť Riddlerovi a jeho pascám. No puzzle tu takmer nenájdete a taktiež len minimálne zapojíte detektívne vybavenie či plánovanie útokov, ktoré si pamätáte z prvej série. Druhá totiž takmer všetko rieši veľmi priamočiaro a často si môžete vybrať jedine to, či situáciu vyriešite päsťou do tváre alebo kolenom do brucha. A to je trošku málo na hru, v ktorej hráte za Batmana.

Asi ste teda aj pochopili, že hrateľnosť bude opäť oklieštená a dokonca by som povedal, že ešte viac ako v prvej sérii. Telltale totiž zo svojich hier čoraz výraznejšie odstraňujú priamo hrateľnosť. Tu už často Batmana ani neovládate ľubovoľne, len vám hra dovolí ísť jedným smerom a potom je to o klikaní v QTE a klikaní na možnosti v dialógoch. To sú veci, ktoré od adventúry nechcete a pomaly to naozaj bude už len interaktívny film, ktorého dej viete čiastočne meniť. Občas mi až napadlo, že mi stačí dostatok času a dostatočne múdre psie plemeno a naučím to hrať nejaké šteňa, lebo aktívneho hrania tu je tak strašne málo.

Batman: The Enemy Within - komplet
Batman: The Enemy Within - komplet Autori už naozaj orezali hranie na kosť.
Autori už naozaj orezali hranie na kosť.


Batman: The Enemy Within - komplet Kvôli Jokerovi sa po hre oplatí siahnuť.
Kvôli Jokerovi sa po hre oplatí siahnuť.


Batman: The Enemy Within - komplet Nechýba ani množstvo odkazov na komiksy.
Nechýba ani množstvo odkazov na komiksy.




A keďže už hra z veľkej časti začína pripomínať film, naozaj mnoho z nej je postaveného na hercoch, respektíve ich hlasoch. Vracajú sa známe hlasy z prvej série a tie sú teraz doplnené o niekoľko nových, ktoré preberú už spomínané postavy. Dlhoroční fanúšikovia Batmana sa musia zmieriť s tým, že tu nebudú počuť Kevina Conroya ako Batmana, no Troy Baker robí dobrú prácu. Už trochu menej k Jokerovi sedí Anthony Ingruber, ale snaží sa. Laura Bailey je skvelá ako Catwoman a to isté platí aj o hercoch Murphy Guyer (Jim Gordon), Debra Wilson (Amanda Waller) a Enn Reitel (Alfred). Aj Laura Post je dobrá ako Harley, no má tú smolu, že doteraz jej hlas vždy prepožičala Tara Strong, čo je už trošku iný level.

Celkovo ale zvukovú stránku musím hodnotiť veľmi pozitívne, či je to podarený dabing, alebo aj veľmi dobrá hudba, ktorá veľmi presne buduje atmosféru sveta a hrdinu. Slušný je tiež vizuál, ktorý obstojne napodobňuje komiksový štýl a príjemne sa na to pozerá, keďže sa hra dočkala aj nejakých vylepšení oproti predchádzajúcej sérii. Stále však tu a tam nájdete nejaké slabšie a kolidujúce animácie a vidieť, že technológia nie je najnovšia a už by mala prejsť väčšou zmenou. No asi najviac oceníte technický stav, keďže sa neopakuje optimalizačné fiasko z prvej série a hra lepšie beží a nemá také množstvo nepríjemných bugov ako predtým.

Naopak nepoteší dĺžka, keďže celú sériu Batman: The Enemy Within prejdete za zhruba 9 hodín a to je pri 5 epizódach dosť málo. Na druhej strane si však séria drží veľmi dobré tempo a aj keď posledná epizóda zaberie len asi 90 minút, je naozaj veľmi dobrým zakončením, ktorého nedostatky si uvedomíte vlastne až vtedy, ak sa rozhodnete dopracovať k inému koncu. To je ale celkovo problém Telltale hier, ktoré dokážu naservírovať niektoré naozaj zaujímavé voľby a predvedú ilúziu rozvetvenia deja, no nakoniec so všetkými možnosťami skončíte v tom istom bode. Aj tak ale niekoľko záverečných scén zapôsobí tak, že skočíte aj po tretej sérii. Nedostatky tu sú a nie sú malé, ale bude vás baviť príbeh, bude vás baviť John Doe a jeho vývin, taktiež Alfred, Gordon a Wallerová. Ale stále by sa to dalo spraviť aj podstatne lepšie a hlavne hrateľnejšie.


napísal matus_ace 29.3.2018
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
BATMAN: THE ENEMY WITHIN - KOMPLET
+ zaujímavý vývoj hneď niekoľkých postáv
+ nový pohľad na hlavného hrdinu a aj jeho úhlavného nepriateľa
+ výborný dabing
+ dve takmer úplne rozdielne verzie poslednej epizódy
+ slušné tempo
- väčšina rozhodnutí aj tak vedie k rovnakému výsledku
- snáď ešte menej hrania ako minule
- žiadna taktická príprava a minimum volieb medzi Bruceom a Batmanom
- skoro žiadne puzzle
- krátke
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Duo 2.4GHz; 3GB RAM; GTS 450+ s 1024MB+ VRAM; 15GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Telltale / Telltale
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 8. august 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19587)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk