MOSS

MOSS

8.5

Čarovné myšacie dobrodružstvo vo VR

Recenzia na PS4 verziu

Hovorí sa, že pero je mocnejšie než meč a pomocou niečoho takého malého a jednoduchého môžete pohnúť svetom omnoho viac ako hrubou silou. Pripomínajú nám to listy, články a knihy, ktoré sa vryli do našich pamätí a istým spôsobom zmenili naše postoje. Podobnou taktikou útočia na naše city aj zmysly vývojári zo štúdia Polyarc s ich puzzle adventúrou Moss. Nasadíte si VR headset, no prvé, čo sa pred vami objaví, je kniha o malej bielej myške s príhodným menom – Quill.

Ste jediná osoba v prázdnej knižnici a stránky pred vami zrazu ožijú. Obzriete sa okolo seba, no nikto vám nevie potvrdiť, či máte halucinácie, alebo sa vám obrázky v knihe naozaj prihovárajú. Pred očami máte myšacie kráľovstvo, ktoré ovládol ohnivý had Sarffog. Jeho obyvatelia boli vyhnaní do lesa, kde žije aj naša malá hrdinka so svojím strýkom, ktorý sa nechystá ďalej nečinne prizerať Sarffogovej tyranii. Pri nebezpečnej misii ho zajmú a Quill sa musí chopiť meča, aby ho zachránila. Rozkošná biela myš však vie, že nie je sama. Má pri sebe neobvyklého pomocníka, ktorého spoznáte na hladine vody.

Kým vy vo virtuálnej realite obdivujete nádherné prostredie lesa, Quill sa pozerá priamo na vás a naznačuje, aby ste sa pozreli na rieku pod vami. Skloníte hlavu a zazriete svoj odraz – zvláštnu postavu v maske, ktorá má schopnosť hýbať vybranými objektmi v priestore. Prestávate byť pozorovateľom a stáva sa z vás aktívny účastník deja. Quill vás však nevníma ako neviditeľnú vyššiu moc, ktorá jej pomáha dostať sa ďalej. Od začiatku vie o vašej prítomnosti a postupne sa váš vzťah vyvinie v hlbšie puto.

Moss
Moss Ako aktívny čitateľ pomáhate vyplniť diery v príbehu.
Ako aktívny čitateľ pomáhate vyplniť diery v príbehu.


Moss Občas budete naraz držať hneď niekoľko tlačidiel, a zároveň sa načahovať s ovládačom.
Občas budete naraz držať hneď niekoľko tlačidiel, a zároveň sa načahovať s ovládačom.


Moss Moss je interaktívna kniha, akú ste ešte doteraz nečítali.
Moss je interaktívna kniha, akú ste ešte doteraz nečítali.





Pomocou Dualshocku ovládate Quill, zatiaľ čo pohybom samotného ovládača v priestore dokážete hýbať aktívnymi predmetmi - či už sú to plošiny, na ktorých Quill preskáče na druhú stranu, alebo aj mechanickí nepriatelia, ktorých občas treba nasmerovať inam, ako na malú myš. Samotné hádanky nie sú nijako náročné a nemalo by sa vám stať, že sa niekde zaseknete. Zaujímavé je však práve ich riešenie, kedy sa spája platformové ovládanie postavy a pohybové manipulovanie s objektmi, čo vám umožňuje kamera a VR headset. Častokrát naraz ovládate Quill aj držíte kľúčový predmet, aby mohla bez problémov prejsť.

Quill má pri sebe meč, ktorým sa neraz musí ubrániť pred kovovými chrobákmi, pričom niektoré z nich útočia zblízka a iné dokážu páliť projektily z väčšej vzdialenosti. Okrem boja sa však musíte naučiť aj uhýbať, pretože keď Quill bojuje, nepriatelia prichádzajú v nekonečných vlnách. Vďaka vášmu magickému dotyku jej viete doplniť zdravie, no obvykle na to nie je čas. Quill však nemusí každého nepriateľa premeniť na šrot. Hra ich využíva ako herný mechanizmus na otváranie dverí a nedostupných lokalít. Je potrebné naplánovať ich trasy, polohu, streľbu či deštrukciu na správnom mieste. V takýto prípadoch kombinujete Quill, aktívne predmety aj vlastnosti nepriateľov na spustenie sofistikovaných mechanizmov.

Takáto náročná kombinatorika prináša pri úspešnom riešení nesmiernu mieru satisfakcie a vašu snahu dokáže oceniť aj samotná biela myška, pre ktorú to po celý čas robíte. Nakoľko si Quill uvedomuje vašu existenciu, dochádza medzi vami k istej interakcii. Pomocou gest vás môže pochváliť, naznačí vám, ako máte riešiť hádanku a v ťažkých momentoch vám dáva najavo, že ste jej posledná nádej. Postupne sa na ňu naviažete tak, že vám bude spôsobovať bolesť, ak vašou vinou zomrie. Jej roztomilá a pritom odvážna povaha si získa vaše srdcia a po dohraní Moss budú možno mnohí zvažovať, že si zadovážia myš či potkana.

Kúzlo Quill spočíva aj v krásnych animáciách jej pohybu, ktoré je radosť sledovať, či už jej lezecké schopnosti alebo kotúle, keď preskakuje vyvýšené prekážky. Často sa môžete počas hrania pristihnúť, že jednoducho obdivujete všetky drobné detaily, ktoré vidíte. Miniatúrny svet hlodavcov je fascinujúce pozorovať a vďaka VR sa môžete cítiť, akoby ste nakúkali do domčeka pre bábiky. Kým veľkú časť hry dokážete prejsť v sede, oplatí sa vám veľakrát postaviť a skúsiť naozaj dobre preskúmať všetky zákutia. Odmenou vám budú skryté kusy zvitku, ktoré zbierate na vytvorenie tajomného obrazca v knižnici.

Hranice skúmania kúzelného prostredia Moss spoznáte iba vďaka PlayStation VR. Nakoľko hra vyšla len na PS4, budete sa musieť zmieriť s obmedzeniami, ktoré prináša malý dosah jej kamery. Je priam škoda, že najmä pri väčších lokalitách sa nemôžete pozrieť zblízka a oceniť prepracovaný dizajn levelov. Autori ukázali, že dokážu obratne pracovať s priestorom a vytvorili VR hru, ktorá nie je iba jazdou, ale skutočne živým virtuálnym svetom, ktorý fascinuje z každého uhla pohľadu v headsete.

Nakoľko je Moss stavaná hlavne na vizuále, jej hudobná stránka nie je zbytočne výrazná. Quillin roztomilý hlások sa ozýva v pokoji lesa a jaskýň a túto idylku narušia iba akčné pasáže s nepriateľmi, ktoré sprevádzajú bojové melódie. Dokonca aj na prerozprávanie príbehu stačí jediná talentovaná herečka, ktorá dá hlas všetkým postavám v knihe. Je len škoda, že scenár nie je nijaký prevratný a snáď najväčším sklamaním je jeho náhly záver.

Moss
Moss Nádherné levely je radosť obdivovať z každého uhla.
Nádherné levely je radosť obdivovať z každého uhla.


Moss Váš vzťah s Quill sa vyvinie  a zmení na krásne priateľstvo.
Váš vzťah s Quill sa vyvinie a zmení na krásne priateľstvo.


Moss Malým bonusom počas krátkej hry je zbieranie skrytých zvitkov.
Malým bonusom počas krátkej hry je zbieranie skrytých zvitkov.





Toto krásne dobrodružstvo má otvorený koniec, ktorý pre hráča nie je nijako uspokojivý. Navyše príde asi po štyroch-piatich hodinách hrania, čo z Moss robí skutočné krátku zábavu. Nakoľko všetky hádanky majú iba jedno riešenie, motivácia k opätovnému hraniu hry odpadá a môže zavážiť snáď len túžba nájsť všetky skryté kúsky obrazu v knižnici a pozbierať čo najviac čarovného prášku z rozbitých predmetov, ktorý sa plní v sklenenej fľaši položenej vedľa magickej knihy. Niektoré zo zvitkov si vyžadujú vyriešenie nepovinných, no náročnejších hádaniek, pri ktorých možno prvýkrát stratíte trpezlivosť.

Príbeh, ktorý s pomocou Quill napíšete, nie je nijaký revolučný, no proces, ktorým pritom prejdete, vo vás zanechá nezabudnuteľný dojem. Moss sa chce zaradiť medzi hry, ktoré neboli vyvíjané na VR len pre efekt, ale aby ju využívali ako gameplay nástroj. Vývojárom sa to vo väčšine aspektov podarilo, no dojem skazila krátka herná doba príznačná pre experimentálne tituly. Napriek tomu Moss ponúka jedinečný zážitok vo virtuálnej realite, ktorý okrem hrateľnosti a vizuálu podčiarkuje aj vzťah, ktorý nadviažete s hlavnou hrdinkou. Moss jednoznačne patrí medzi tituly na PS VR, ktorým sa oplatí dať šancu a napriek krátkemu príbehu vám ostane v srdci ešte dlhú dobu.


napísal Tanya 4.4.2018
Páči sa mi! (+3)
VIDEÁ Z HRY
Moss - Reveal Trailer
| MOSS - REVEAL TRAILER
[13.6.2017]
Moss - PS VR Gameplay
Moss - PC VR trailer
| MOSS - PC VR TRAILER
[7.6.2018]
8.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
MOSS
+ nádherný svet plný detailov
+ prepracovaný dizajn levelov s nápaditými hádankami
+ hlavná hrdinka Quill, ktorú si zamilujete
+ jedinečná kombinácia ovládania z pohľadu prvej aj tretej osoby
- málo nápaditý príbeh
- náhly koniec hry bez plnohodnotného záveru
- obmedzenia PlayStation VR


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
PS VR
VR
PC VR
Oculus Rift

Vývoj: Polyarc
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 27. február 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19886)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk