PUBG MOBILE

PUBG MOBILE

9.0

Mobilná verzia multiplayerového hitu

Recenzia na Mobil verziu

PUBG sa minulý rok stal hitom, predali sa desiatky miliónov kusov, a tak bolo len otázkou času, kedy začne expanziu na ďalšie platformy. Už koncom minulého roka sa dostal na Xbox One a tento rok prešiel aj na mobily. Konkrétne pre mobily sa vyvíjajú hneď dve verzie, pričom prvú od Lightspeed & Quantum už máme vonku a príde ešte verzia od firmy Timi.  Obe sú v distribúcii od Tencentu a, samozrejme, s oficiálnou licenciou PUBG Corp.

Obe verzie sú prakticky rovnaké a vychádzajú z veľkej verzie PUBG, ktorá je postavená na Unreal engine, a teda portovanie bolo veľmi jednoduché. Autori mohli zachovať celý engine a len upraviť vizuál, aby ho zvládali mobily, ako aj dotiahnuť ovládanie. Vďaka tomu tu máme neorezanú verziu populárneho Battle Royale módu, ktorý ponúkne 100 hráčov na bojisku, postupne sa zmenšujúce bojové pole, nechýba zbieranie zbraní a utekanie krížom cez mapu. Mapa je tu pritom rovnaká ako v pôvodnej hre, a teda má masívnych 8x8 km. Je to väčšie územie, ako majú PUBG klony, ktoré sa medzičasom objavili na mobiloch.

Zatiaľ má mobilná verzia len prvú ostrovnú mapu Erangel, ale už sa testuje aj púštna mapa Miramar a zrejme postupne pribudnú aj ďalšie mapy, ktoré sa objavia v PC verzii. Mobilná verzia má však aj svoje špecifické prídavky, ktoré sú už typicky mobilné a, samozrejme, je zadarmo.

PUBG Mobile
PUBG Mobile Vitajte v PUG na mobile, je to prakticky rovnaká hra ako na PC.
Vitajte v PUG na mobile, je to prakticky rovnaká hra ako na PC.


PUBG Mobile Hra má zatiaľ pôvodný Erangel ostrov. Štart pri lietadle nechýba.
Hra má zatiaľ pôvodný Erangel ostrov. Štart pri lietadle nechýba.


PUBG Mobile Zoskok z lietadla je rovnaký, aj keď vizuál je, samozrejme, upravený.
Zoskok z lietadla je rovnaký, aj keď vizuál je, samozrejme, upravený.





Náležite mobilnému štýlu má hra rôzne bonusy za každý deň prihlasovania, ako sú peniaze, debny alebo rovno oblečenia. Ale rovnako ako v PC hre ani tu nenájdete žiadne pay2win prvky, a teda aj tu sa v debnách nachádzajú len oblečenia a vizuálne doplnky, ktorými si môžete oživovať postavu. Je tu však malý rozdiel, a to v tom, že tu začínate len v spodkoch, bez základného oblečenia. Všetko si musíte vybojovať.

Rovnako je tu aj upravená hrateľnosť, a to zaujímavým spôsobom. Síce vám to hra nepovie, ale nebojuje sa tu len proti živým ľuďom, ale prvé boje dopĺňajú boti. Je to veľmi zaujímavý vstup pre nových hráčov, ktorí sa tak potešia, že skončili na prvých miestach alebo aj na prvom. Postupne ako hrajú a zlepšujú sa, boti ustupujú reálnym hráčom. Je to dobre vymyslené, len škoda, že hráčom o tom autori nikde nepovedia, nedá sa to vypnúť alebo znovu zapnúť. V novom update koncom apríla pribudne aj tréningový mód, kde si sami môžete vyskúšať zbrane a vozidlá a aj arkádový mód s malým výrezom mapy a intenzívnou akciou.  

Samotný štýl hrateľnosti je rovnaký ako v pôvodnej hre PUBG, a teda môžete hrať ako sólo, tak aj v tíme štyroch hráčov. Následne vyskočíte z lietadla nad ostrovom a vydávate sa sa rýchlo zbierať vybavenie. Prechádzate domčekmi, hangármi a snažíte sa pohľadať čo najlepšie zbrane, ktoré vám zaistia prežitie v bojoch. Pri zbieraní vecí je tu pekne spravené zjednodušenie - hra vám automaticky zbiera veci na zemi a to len tie, ktoré nemáte alebo doplnky na zbrane, ktoré nesiete. Samotné doplnky sa aj automaticky nainštalujú. Ak však chcete zbrane vymeniť za iné, musíte ich už vymieňať manuálne.

 Následne už len utekáte, alebo sa vozidlami presúvate do centra stále sa zmenšujúcej mapy a, samozrejme, popritom bojujete s ostatnými hráčmi. Boje sú tu podobné aj keď s väčšou asistenciou pri streľbe a bez nutnosti takej presnosti. Môžete rovnako zameriavať, ľahnúť si, plaziť sa v tráve a strieľať. Všetko funguje cez touch screen a je trochu pomalšie ako zameriavanie v PC verzii PUBG, ale zase veľmi dobre funguje a dá sa do toho rýchlo dostať. Možno je škoda, že nie je možnosť ovládania gamepadom. Aj keď gamepad by tu mal možno až príliš veľkú výhodu podobne ako klávesnica a myš.

Väčší rozdiel zažijete vo zvukovej oblasti, kde vzhľadom na to, že väčšina hráčov má mono reproduktor na mobile, alebo hráva aj bez zvuku, je tu pridaná vizuálna detekcia streľby a krokov a môžete tak aj bez počúvania zistiť, že je niekto v okolí a ktorým smerom sa pohybuje. Viete tak presnejšie určiť, odkiaľ prichádzajú zvuky a na čo sa pripraviť. Je to užitočné, ak sa skrývate v budove.

Vizuálne je hra na mobilné pomery veľmi dobrá, samozrejme, je oproti PC a Xboxovej verzii orezaná hlavne v oblasti textúr a detailov objektov, ale na mobiloch vyzerá dobre. Prekvapivo je hlavne veľmi dobre optimalizovaná a rozbehnete ju aj na malých lacných zariadeniach. Napríklad som skúšal aj na Nokii 3 s Mediatek procesorom, kde bola na low nastaveniach relatívne hrateľná. Ale, samozrejme, oveľa lepší zážitok je to na hi-ende, kde som to skúšal na Nokii 8 so Snapdragonom 835, ktorý umožnil vysoké nastavenia a úplne plynulý framerate (z vysokých nastavení sú aj obrázky v recenzii). Jediná škoda, že ešte autori nesprístupnili ultra nastavenia, ktoré by tieto hi-end mobily bez problémov zvládli. Zrejme ich uvidíme postupne, keďže ako textúry, tak aj kvalitnejšie objekty môžu autori použiť z PC verzie.

PUBG Mobile
PUBG Mobile Pekným prídavkom je automatické zbieranie vecí, ktoré potrebujete.
Pekným prídavkom je automatické zbieranie vecí, ktoré potrebujete.


PUBG Mobile Automaticky sa nasadzujú aj upgrady na zbrane, len liečiť sa musíte manuálne.
Automaticky sa nasadzujú aj upgrady na zbrane, len liečiť sa musíte manuálne.


PUBG Mobile Lootboxy sú tu masívnejšie zastúpené, aj keď stále len s oblečením.
Lootboxy sú tu masívnejšie zastúpené, aj keď stále len s oblečením.





Dobrý je ako framerate, tak aj rýchlosť nahrávania, ktorú ovplyvňuje postupné načítavanie kvalitnejších verzii objektov a textúr. To je rovnaké ako pri veľkej verzii PUBG a rovnako tu pred nosom vidíte, ako sa objekty nahrádzajú kvalitnejšími. Hlavne pri zoskoku z lietadla je to výrazné, ale pri mobiloch to aj čakáme, keďže výkon tam nie je taký veľký. 

Zvuková stránka je oproti grafike možno až príliš zjednodušená. Zvuky nie sú až také kvalitné, niektoré ako kráčanie a zbieranie vecí často znejú inak, ako by mali a niekedy prichádzajú oneskorene aj na hi-end mobiloch. Nie je to veľký problém, ale bolo to rušivé. Zrejme to autori postupne dotiahnu.

Podobne ako v plnej verzii aj tu sa za ukončenú hru, či už prehratú, alebo vyhratú, získavajú body a levely.  Len s tým, že je to tu hlbšie zapracované, detailnejšie sú rebríčky a rovnako sú tu pridané aj úlohy, ktoré môžete v hre spĺňať a získate tým ďalšie herné peniaze alebo rovno bonusy v podobe vecí. V každom prípade je tu veľmi dobre zapracovaný free 2 play štýl, a teda platíte len ak veľmi chcete získavať ďalšie oblečenie. Zrejme sem postupne pribudnú rôzne skiny na zbrane alebo padáky. Tie sú plánované aj do veľkej verzie PUBG.

PUBG Mobile
PUBG Mobile Vylepšovať postavu môžete len oblečením.
Vylepšovať postavu môžete len oblečením.


PUBG Mobile Novinkou je prídavok špeciálnych úloh za odmenu.
Novinkou je prídavok špeciálnych úloh za odmenu.


PUBG Mobile Nechýbajú ani klasické mobilné odmeny za hranie každý deň.
Nechýbajú ani klasické mobilné odmeny za hranie každý deň.




Celkovo je PUBG Mobile od Lightspeedu veľmi dobrým portom Playerunknown's Battlegrounds z PC a prakticky najkvalitnejšou Battle Royale hrou na mobiloch. Ponúka dobrú atmosféru, dobré spracovanie a aj veľmi dobrý nápad s botmi, ktorý mohol byť aspoň oficiálne predstavený a pridaná možnosť vypnutia alebo zapnutia, ale inak to do hry dobre zapadne a hráči majú v úvode dobrý pocit z vyhrávania. Drsná realita tak príde až neskôr. Škoda, že zatiaľ má hra len jednu mapu, ale je to len otázka času, kedy prídu ďalšie. Pozitívny je oveľa rýchlejší rozvoj mobilnej verzie ako pôvodnej hry. Už teraz prichádzajú nové herné módy, a to tréning a arkádový mód, ako aj ďalšie možnosti.


napísal saver 13.4.2018
Páči sa mi! (+4)
9.0
Ohodnotiť
PUBG MOBILE
+ plnohodnotná mobilná verzia PUBG
+ kvalitný vizuál
+ dobrá optimalizácia
+ boti a nové módy
- zatiaľ len jedna mapa
- chýba podpora gamepadu


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Tencent / Lightspeed & Quantum - Timi
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 20. marec 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18395)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk