SEA OF THIEVES

SEA OF THIEVES

7.5

Zábavné pirátske dobrodružstvo

Recenzia na PC verziu

Rare sa konečne podarilo vymaniť zo zovretia Kinect titulov, ktoré síce boli veľmi dobré, ale tvorcovia sa tam nemohli naplno realizovať. To sa im podarilo až teraz pri titule Sea of Thieves. Pri ňom zobrali pirátsky základ a vytvorili z neho sandboxové online dobrodružstvo.

Je to niečo iné ako to, čo doteraz robili, niečo iné čo robia ostatní. Rare tu nejdú po príbehu, zlepšovaní schopností, RPG, survival prvkoch ani po stovke hráčov na bojisku, chcú ponúknuť čistú zábavu s priateľmi. Vytiahnu vás na rozbúrené moria, umožnia vám vytvárať si vlastné zážitky na cestách za pokladmi, pri bojoch a aj opíjaní sa v krčme. A to ako singleplayerovo, tak aj kooperačne a s multiplayerom. Je to niečo iné ako bežné online tituly a práve preto je to hra, ktorá vás môže baviť stovky hodín alebo len pár minút. 

Hra je síce odlišná od väčšiny trendov, ale v jednom sa s aktuálnym Battle Royale zhoduje, a to absenciou vylepšovania postáv. Rare stavia na vyrovnanú hrateľnosť, bez vylepšení, úpravy schopností a podobných vecí. Na jednej strane tak nováčikovia nie sú vôbec znevýhodnení, na druhej strane to môže hráčom zvyknutým na postup a vylepšovanie chýbať. Ostáva tu len level vášho piráta otvárajúci vám ďalšie úlohy a dlážiaci vám cestu k pirátskej legende.

Sea of Thieves
Sea of Thieves Vitajte v živote piráta - slnko, moria, grog.
Vitajte v živote piráta - slnko, moria, grog.


Sea of Thieves Vizuál a aj ovládanie lode je parádne spracované.
Vizuál a aj ovládanie lode je parádne spracované.


Sea of Thieves Môže si vybrať menšiu loď s jednoduchším ovládaním alebo väčšiu, náročnejšie ovládateľnú pre viac hráčov.
Môže si vybrať menšiu loď s jednoduchším ovládaním alebo väčšiu, náročnejšie ovládateľnú pre viac hráčov.





Vy sa do hry dostávate s vlastnou pirátskou postavou. Síce si ju nemôžete od základov vytvoriť, ale môžete ju generovať, až pokým nenájdete tú správnu. Podoby sú skutočne rozmanité a zábavné. Postava vám ostane už nastálo, ale na rozdiel od nej si pri každom vstupe do hry vyberáte loď, ktorú si zvolíte podľa seba. 

Môžete sa rozhodnúť, či pôjdete na malej lodi alebo veľkej galeóne a aj to či pôjdete sólo, s dvomi alebo tromi spoluhráčmi. Zatiaľ čo na malej lodi môžete hrať aj sami alebo s priateľom, na veľkej už musíte hrať v tíme traja alebo ideálne štyria, keďže ovládanie je oveľa náročnejšie.  Rozdiel medzi plavbou single a hrou v tíme je veľký. Sólo plavba je viac o zručnosti, šikovnosti a spoliehaní sa na seba. Pri hre viacerých hráčov je to o zábave, ale aj nutnosti spolupráce. Na lodi totiž musíte všetko riešiť ručne, nič nie je automatizované, a teda musíte vyťahovať kotvu, spúšťať plachty, natáčať ich, ale zároveň aj kormidlovať a popritom kontrolovať pozíciu lode na mape, ktorá je v podpalubí. Ovládanie lode pri hraní je veľmi dobre vyriešené.

Nech si vyberiete akúkoľvek loď, dostávate sa do rozsiahleho prostredia Karibiku s množstvom ostrovčekov, z ktorých sú niektoré obývané územia s malými dedinkami pozostávajúcimi z obchodníkov a zástupcov spoločností rozdávajúcich úlohy. Nechýba ani krčma. Iné ostrovy sú prázdne, s príležitostnými kostlivcami alebo celými pevnosťami kostlivcov. Kostlivci sú vašimi hlavnými nepriateľmi v hre, ak teda nerátame ostatných hráčov, ktorí môžu mať rôzne ciele. Ak vás v hre stretnú, môžu na vás rovno zaútočiť, okradnúť vás, alebo sa len pristavia, pripijú si, zahrajú, a pôjdu ďalej svojou cestou. A možno si popritom nenápadne odnesú aj vaše poklady. 

V každom prípade sú stretnutia nevypočítateľné. Hlavne ak hráte sólo, je riziko vyššie a je lepšie ostatným sa vyhýbať, keďže v bojoch proti väčšej lodi nemáte veľké šance. Niekedy nepriateľským plavidlám utečiete, ale ak sa rozhodnú bojovať, sami nestihnete ovládať loď aj strieľať z dela, prípadne plátať diery v lodi a vynášať vodu v podpalubia. To všetko totiž boje zahŕňajú. Nakoniec sa vám môže stať, že prídete o všetky nazbierané poklady, ktoré ste hodiny zhromažďovali. Preto je dôležité nájsť si čas na odnesenie pokladov do bezpečia. 

Videorecenzia

V osídleniach nájdete obchodníka, piráta a čarodejnicu, u ktorých si beriete úlohy a ktorým aj veci zo zadaní musíte odniesť. Obchodník vám zadáva misie, v ktorých musíte preniesť určitý tovar alebo zviera. Tam sa musíte zabávať s hľadaním zvierat po ostrovoch a doniesť ich v určenom čase na určený ostrov.  Oproti tomu pre pirátov hľadáte poklady. Dostanete buď mapu, alebo len rôzne verše, z ktorých musíte určiť, o ktorý ostrov sa jedná a následne nájsť aj dané miesto pokladu a vykopať ho. Zo začiatku to chce cvik, ale postupne sa do toho dostanete. Nakoniec pre čarodejnicu budete likvidovať kostry oživených pirátskych kapitánov. Rovnako ich musíte nájsť na zadanom ostrove a stačí sa vám presekať cez kostlivcov, až kým ich nestretnete.

Na sekanie máte svoj meč, ktorý môžete kombinovať s pištoľou, alebo snajperkou. Do zbraní sú obmedzené počty nábojov, ktoré musíte dopĺňať na lodi, alebo je munícia v sudoch. Primárne tak ostáva na útoky meč, ktorý nie je najrýchlejší a musíte taktizovať s ustupovaním a útokmi. Dobré je nosiť so sebou banány na doplnenie energie.

Za odnesené poklady získavate peniaze, ako aj hodnosť v danej spoločnosti. Hodnosť vám postupne odomkýna náročnejšie misie, ako aj ďalšie možnosti vybavenia. Za samotné peniaze si totiž môžete kúpiť vybavenie, ale všetko má len vizuálny efekt, či už oblečenie, alebo krajšie zbrane a veci, ako ďalekohľad, vedro a kopa ďalších doplnkov, ktoré nosíte. Najlepšia investícia je do vylepšovania lode, kde môžete dokúpiť iné typy plachiet alebo výzdobu lode, aby vás iní hráči hneď identifikovali ako nebezpečného kapitána.

Sea of Thieves
Sea of Thieves Hľadanie pokladov, je tu jedným z cieľov, môžete aj obchodovať a za odmennu zabíjať pirátskych kapitánov.
Hľadanie pokladov, je tu jedným z cieľov, môžete aj obchodovať a za odmennu zabíjať pirátskych kapitánov.


Sea of Thieves V každom prístave na vás čakajú obchodníci ponúkajúci úlohy.
V každom prístave na vás čakajú obchodníci ponúkajúci úlohy.


Sea of Thieves Za získané peniaze si môžete kupovať krajšie zbrane, vizuálne doplnky na loď alebo oblečenie.
Za získané peniaze si môžete kupovať krajšie zbrane, vizuálne doplnky na loď alebo oblečenie.





K tomu hru dopĺňajú náhodne prvky. Na moriach môžete objaviť vraky lodí, ktoré sa dajú vykradnúť, môžete objaviť plávajúci tovar, na ostrovoch zase vzácne veci, ktoré sa dajú predať, alebo nájdete aj mapy vo fľaši vedúce k tajným pokladom. Samozrejme, dopĺňajú to silné búrky, nebezpečné útesy, ktoré vás môžu potopiť, ako aj dva boss eventy, ktoré zatiaľ v hre nájdete, a to pevnosť kostlivcov a kraken.

Pevnosť kostlivcov spoznáte pekne z diaľky vďaka veľkému mraku so vznášajúcou sa lebkou. Potom vám ostáva len priraziť k ostrovu za značnej kanonády diel kostlivcov, preraziť si cestu vlnami kostier, zabiť kapitána, aby ste sa dostali k miestnosti s pokladmi. Následne už môžete rabovať. Je síce dobré, ak sa proti pevnosti spojí viac posádok, ale je tam zároveň riziko, že niekto tých ostatných okradne.

Nakoniec je tu kraken, ktorý sa objavuje náhodne bez varovania a ponúkne náročnú výzvu pre celú posádku. Jeho dlhé chápadlá zdvihnú pirátov z paluby, obopnú celú loď a snažia sa ju stiahnuť pod hladinu. Kraken je síce nebezpečný, ale zároveň zábavný. Je škoda, že po jeho zabití nedostanete žiadnu odmenu, len achievement pri jeho prvom porazení.Atmosféra boja však stojí za to. K pirátskej hre kraken jednoducho patrí. Rovnako ako aj loď duchov, na ktorú autori nezabudli a dostanete sa na ňu po každej smrti a musíte tam v podobe ducha chvíľu pobudnúť, kým sa neotvorí cesta späť na zem. Podobne nechýbajú ani morské panny, ktoré sa objavia, keď sa príliš vzdialite od svojej lode, alebo ak ju stratíte. Premiestnia vás späť na palubu.

Sú to pekné doplnky, ale čo k dokonalej, skutočnej pirátskej atmosfére chýba, sú minihry. S priateľmi sa môžete zabávať len hraním na harmoniku, pitím grogu, bojovať, ale chýbajú sociálne aktivity, ako karty, šípky, streľba z dela na cieľ alebo hocičo, v čom by ste mohli súťažiť. Takto ostane len zábava pri plachtení a bojoch. Zatiaľ však ostáva najväčšia motivácia ako aj cieľ základnej ponuky hry dosiahnuť level 50, kedy sa stanete pirátskou legendou. Vtedy dostanete vlastnú pirátsku zátoku a novú dávku legendárnych misii a vybavenia.  Možno je to však poňaté príliš všedne, bez väčšej hĺbky a náročnejším hráčom to pri troch typoch misii nemusí stačiť. Bude záležať od Rare, či dokážu dostatočne rýchlo prinášať ďalší obsah.

Sea of Thieves
Sea of Thieves Potopená loď nie je pre piráta práve dobrá vizitka, ale stane sa - či už v búrke, alebo pri boji.
Potopená loď nie je pre piráta práve dobrá vizitka, ale stane sa - či už v búrke, alebo pri boji.


Sea of Thieves Vo vašom svete je vždy niekoľko ďalších pirátskych lodí, nikdy neviete, či budú mať priateľské alebo nepriateľské úmysly.
Vo vašom svete je vždy niekoľko ďalších pirátskych lodí, nikdy neviete, či budú mať priateľské alebo nepriateľské úmysly.


Sea of Thieves Niekedy sa s inými hráčmi stretnete pri pevnosti pirátov alebo krakenovi. Záleží aj na tom, či chcú s vami spolupracovať.
Niekedy sa s inými hráčmi stretnete pri pevnosti pirátov alebo krakenovi. Záleží aj na tom, či chcú s vami spolupracovať.




Čo sa Rare skutočne v hre poradilo, je štýl grafiky. Ten je parádny. Nesnažia sa o realitu, ale jednoduchosť pri kvalitnom spracovaní, ktorá vytvára priam pohlcujúcu atmosféru. Východy a západy slnka, dynamické počasie, oblaky, drevené dedinky na ostrovoch, ale aj doslova pirátske pevnosti sú pôsobivé.  K tomu je tu najkrajšie more, aké v hrách doteraz bolo, je dynamické, mení sa podľa počasia, vetra, pri búrke môžu byť obrovské vlny, ktoré dokážu zmietnuť vašu loď. Nechýba dážď, blesky, ktoré vám môžu spraviť dieru v lodi  Je to zážitok.  S týmto sa Rare veľmi dobre pohrali. Rovnako sa k tomu veľmi pekne hodia postavy pirátov, aj keď je škoda, že nepriateľmi sú len kostlivci.

Celé to dopĺňa typická pirátska hudba, ktorú si môžete zahrať aj sami na hudobných nástrojoch vo vašom inventári. Zabavíte sa a zatancujete si s priateľmi, hlavne ak hráte kooperačne. V jednom tíme môžu byť štyria, ale niekedy sa môžete stretnúť aj viacerí a ak nebudete medzi sebou bojovať, môžete sa zabaviť. Síce Rare nedefinovali, koľko lodí môže byť v jednej hre naraz, zdá sa však, že to bude okolo 5-6, a teda stretnúť sa tak môže okolo 24 hráčov.  

Funguje to s peknou optimalizáciou a na PC to nemajú problém rozbehnúť ani pomalé notebooky. Na Xboxoch to ide tiež decentne aj keď snímkovanie je obmedzené na 30 fps. Obe platformy sú prepojené, a to ako v cross-buy možnosti, a teda naraz hru dostanete na obe platformy, tak aj v cross-play, kde hráči oboch platforiem hrajú spolu alebo proti sebe. Pri tomto štýle hry však nemá výhodu ani gamepad, ani klávesnica. Obe ovládania sú prakticky vyrovnané a aj veľmi dobre navrhnuté. Hlavne s klávesnicou a myšou sa Rare skutočne pohrali, nakoniec ako aj s celými PC nastaveniami.

Čo je pri hre povážlivé, je rozhodne jej cena. Predáva sa totiž za plnú, dosť vysokú sumu, čo možno nie je najlepšie rozhodnutie pri tomto štýle hry ako služby, hlavne v jej začiatkoch, kedy ešte obsahu nie je veľa. Na druhej strane je v hre rovno predplatená služba Gamepass, s ktorou za 10 eur mesačne získate prístup k bezmála stovke ďalších hier. 

Sea of Thieves ponúka jedinečnú pirátsku sandboxovku na rozbúrených moriach. Spojíte sa s priateľmi, zoberiete si loď a vydáte sa na dobrodružné výpravy. Užívate si more, slnko, grog, ako aj postup v pirátskom rebríčku. Hra ponúka zaujímavé prepojenie singleplayeru, kooperácie a multiplayeru, zábavnú a veľmi dobre dotiahnutú hrateľnosť. Čo hru zatiaľ brzdí, je malá rozmanitosť úvodnej ponuky misií, ako aj absencia vedľajších činností, špeciálne minihier. Koncept je však veľmi dobre postavený a teraz bude záležať od Rare, ako bude stíhať dodávať nový obsah a ako sa hra postupne vyprofiluje.


napísal saver 26.3.2018
Páči sa mi! (+8)
7.5
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
SEA OF THIEVES
+ parádne vizuálne spracovanie, jedinečné more a slnko, počasie
+ veľmi dobrá pirátska atmosféra
+ kvalitne zapracovaná kooperácia
+ jednoduchá, ale dobre dotiahnutá hrateľnosť
- pre jednotlivca hra nemusí byť až taká zábavná (ale dobre sa vytrénujete)
- zatiaľ len malá rozmanitosť misií
- chýbajú minihry


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Xbox Series X|S
Game Pass
PS5

Vývoj: Microsoft / Rare
Štýl: Akčná Adventúra / Multiplayer
Dátum vydania: 20. marec 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk