WARHAMMER: VERMINTIDE 2

WARHAMMER: VERMINTIDE 2

8.5

Hrdinovia Warhammeru opäť bok po boku

Recenzia na PC verziu

V roku 2015 nám Fatshark priniesol dynamickú kooperačnú akciu z Warhammer univerza. Chceli sme vedieť, či je dvojka aspoň taká dobrá ako prvý diel. Navyše bojovník nemôže nechať meč priveľmi dlho visieť na stene, hlavne keď krajinu zaplavili starí aj noví nepriatelia, ktorým treba porátať tentoraz nielen potkanie kosti.

Už sme to naznačili v úvode, skaveni sa vrátili, ale keďže pri prvom pokuse fatálne zlyhali, tentoraz sa spojili s hordami Chaosu. A tak vás okrem plienenia prerastených hlodavcov čakajú aj boje so zástupmi krvilačných  bojovníkov. Tí okrem rozšíreného sortimentu protivníkov so sebou prinášajú aj zelené plamene a smrtiace výpary, ktoré vás otrávia v boji. Zachovali sa pritom všetky predošlé úskoky a zákerní zabijaci a lapači, ktorí odchytia hrdinu, ten sa nedokáže brániť a je odkázaný na pomoc spolubojovníkov. Aj preto je dôležitá tímová spolupráca štyroch postáv, ktoré bok po boku stínajú hlavy nepriateľom a od svojich druhov by ste sa nemali priveľmi vzďaľovať.

Warhammer: Vermintide 2
Warhammer: Vermintide 2 Opäť musí spolupracovať štvorčlenná družina.
Opäť musí spolupracovať štvorčlenná družina.


Warhammer: Vermintide 2 Čarodejnica používa palice s rôznymi ohnivými efektmi. Len pozor na prehriatie.
Čarodejnica používa palice s rôznymi ohnivými efektmi. Len pozor na prehriatie.


Warhammer: Vermintide 2 Misií je pomerne veľa a postupne si ich odomykáte.
Misií je pomerne veľa a postupne si ich odomykáte.





Do boja vždy nastupuje kvarteto a ak sa nenazbiera dostatok živých hráčov, zvyšok partie nahradia boti. No stále je šanca, že sa pridá niekto ďalší a prevezme bojovníka z rúk umelej inteligencie. Celkovo je však na výber päť postáv a všetky poznáte už z obliehania mesta Ubersreik v prvej časti. Je tu teda imperiálny vojak Markus Kruber, lovec čarodejníc Victor Saltzpyre, elfka Kerillian, trpaslík  Bardin Goreksson a čarodejnica Sienna  Fuegonasus. Zachovali si svoje charakteristické prvky, do boja si každý nesie nejakú zbraň nablízko a okrem toho strelnú zbraň s limitovanou muníciou. S výnimkou čarodejnice, ktorá vystreľuje ohnivé gule či lúče bez obmedzenia, ale pritom sa môže prehriať a hrozí jej kolaps. K tomu má každý hrdina jednu pasívnu schopnosť a jednu aktívnu. A ich výbava sa dá medzi misiami meniť.
 
Tentoraz však zveľaďovaním postavy odomknete jej dve pokročilé povolania, ktoré sa odvíjajú od toho základného. Takže to predstavuje päť hrdinov s celkovo pätnástimi špecializáciami. A to je veľmi dobrý dôvod na zvyšovanie levelu postáv, aby ste mohli napríklad žoldniera Markusa zmeniť na lovca a rytiera s odlišnými schopnosťami. Vyššie úrovne hrdinov navyše odomykajú nové talenty - volíte si jeden z troch na každom piatom leveli a dajú sa dodatočne meniť. Keď k tomu v inventári vyberiete optimálnu zbraň nablízko a na diaľku a amulety, ktoré niekedy pridajú aj ďalšie bonusy, váš borec rapídne zosilnie. Novú výbavu môžete aj vyrábať z prebytkov, ktoré sa dajú rozložiť na jednotlivé suroviny, alebo ju získate z boxov, ktoré sú odmenami z misií a obsahujú po tri predmety.

Úpravy postáv a výbavy sa dejú na nádvorí hradu, ktorý nahradil krčmičku. Tam môžete pobehovať po malom priestore aj so spoluhráčmi, ktorí sa chcú pridať do partie, vyberáte režim hry a následne vstúpite do kopuly, ktorá odštartuje misiu a podobným spôsobom ju aj spravidla zakončí. Vyzbrojená štvorica sa teda snaží dostať z východiskového bodu na určené miesto, pričom plní rôzne úlohy a musí sa prebojovať cez hordy nepriateľov. Tvorcovia pripravili mapy s rozľahlými exteriérmi, ale aj budovami, cez ktoré budete prechádzať. Ocitnete sa v lese, bažinách či na poli, kde veľmi efektne vyzerajú výpady protivníkov skrytých vo vysokom obilí. Budete prechádzať aj  kamennými ulicami mesta a hradu, vstúpite do chrámu a podzemných tunelov a jaskýň. Celkovo to predstavuje trinásť vcelku pestrých misií, ktoré si postupne odomykáte, čo nie je najhoršie.

Pri pohybe počítajte s čiastočnou voľnosťou pohybu. Idete teda určeným smerom a obmedzujú vás múry či prírodné bariéry, ale niekedy to môžete urobiť s malými okľukami a vyhnete sa tak nepriateľským hliadkam alebo nájdete niečo užitočné. Okrem munície sú to liečivé a podporné odvary, bomby, výbušné sudy, ale aj špeciálne predmety. Tie sú dobre ukryté a ak ich prenesiete až na koniec misie, máte za to extra odmeny. Zo všetkého však dokážete zobrať len po jednom kuse.

Pri postupe budete oslobodzovať väzňov, hľadať kľúč od stodoly alebo odolávať hordám, kým sa neotvorí brána. Musíte prekaziť rituál, nájsť a prepraviť výbušniny na vozíku a zničiť oltár. Pritom občas treba niečo aktivovať, výstrelom z dela si urobíte prechod cez stenu alebo použijete baranidlo. Cestu vám okrem množstva bežných nepriateľov skrížia menší aj veľkí bossovia, pričom ich výskyt je niekedy náhodný. Takže pri jednej výprave vás prekvapí húževnatý veliteľ Chaosu alebo monštrum, ale pri opakovanom prechádzaní misie už na tom mieste nebude.

V boji intuitívne používate svoje zbrane, ktoré majú po dva režimy -  spravidla rýchly a silnejší, koncentrovaný útok, okrem toho sa môžete zbraňou kryť, sotiť protivníka alebo uhnúť pred jeho úderom. Plus je k dispozícii vaša špecialita. Napríklad elfka vystrelí niekoľko šípov naraz, aj keď už nemá štandardnú zásobu, žoldnier Markus povzbudí kamarátov a pridá im dočasne život atď. 

Warhammer: Vermintide 2
Warhammer: Vermintide 2 Toho šamana s bakuľou si určite neobľúbite.
Toho šamana s bakuľou si určite neobľúbite.


Warhammer: Vermintide 2 Čarodejnica v najvyspelejšej forme dokáže vyvolať efektný výbuch.
Čarodejnica v najvyspelejšej forme dokáže vyvolať efektný výbuch.


Warhammer: Vermintide 2 V hre budete predovšetkým bojovať, ale občas aj tlačiť vozík.
V hre budete predovšetkým bojovať, ale občas aj tlačiť vozík.





Padlých spolubojovníkov viete oživiť, kým sa ešte chvíľu zmietajú na zemi. Stačí k nim prísť a pomôcť, aby sa postavili na nohy. Potom síce bojujú, ale s dočasným životom, ktorý vyprcháva, takže je treba čo najskôr použiť nejaký medikament. Podobne je to v prípade, ak sa pošmyknú na rímse a bezmocne tam visia. Ak sa vám nepodarí včas zasiahnuť, hrdina umiera. No zachovala sa aj možnosť vrátiť ho do hry, keď budete pokračovať ďalej a oslobodíte zajatca. Nič teda nie je stratené, kým je aspoň jeden z družiny nažive. Môže totiž priviesť späť celý tím. No ak zlyhajú všetci, je to neúspešný koniec misie a musíte ju prechádzať celú od začiatku.

Vermintide 2 ponúka niekoľko režimov, ale v zásade sú to tie isté misie s trochu iným prístupom. V rýchlej hre, za ktorú získavate bonus, sa pripojíte k náhodným hráčom, no môžete si vybrať preferovanú obťažnosť. Nestrúhajte pritom zbytočne frajera, aj na tej najľahšej je to miestami poriadna fuška. Matchmaking ale nie je úplne vyladený, takže hra dá niekedy dokopy rôzne zdatné postavy. Napríklad je v nej trpaslík s levelom dvanásť a elfka na druhej úrovni. Vzhľadom na to, že postupujete vždy v kooperácii, to ale až tak neprekáža. Pri súbojoch s bossmi však môžete pocítiť nedostatočnú útočnú silu družiny a niekedy na to doplatíte.

Druhou voľbou v menu je možnosť vytvoriť si hru s ľubovoľnou mapou a upraviť jej základné parametre. Položka s hrdinskými činmi zas obsahuje jednorazové misie, ktoré sú sťažené rôznymi podmienkami, napríklad postavám priebežne ubúda život. Alebo vám do cesty vstúpi viac bossov. Okrem toho je tu ešte Twitch režim a napokon sa môžete vo vyhľadávači pripojiť k hre založenej inými hráčmi a podľa vašich preferencií.

Warhammer: Vermintide 2
Warhammer: Vermintide 2 Kto nemá rád potkany, nech vstúpi.
Kto nemá rád potkany, nech vstúpi.


Warhammer: Vermintide 2 Čo nepotrebujete, to môžete rozobrať a použiť na výrobu a vylepšenie inej výbavy.
Čo nepotrebujete, to môžete rozobrať a použiť na výrobu a vylepšenie inej výbavy.


Warhammer: Vermintide 2 Keď vysilená družina stretne bossa v úzkej podzemnej chodbe, je to fakt smola.
Keď vysilená družina stretne bossa v úzkej podzemnej chodbe, je to fakt smola.




Pri ultra nastaveniach vyzerá hra veľmi dobre a zvládne to aj stredne výkonný počítač. Prostredia hry sú vymodelované veľmi slušne, ale na ich obdivovanie nebudete mať veľa času. Takmer neustále ste totiž v pohybe a vrhajú sa na vás hordy protivníkov. Ich animácie sú vydarené a vďaka vám poriadne skrvavené. Bežne uvidíte aj telá bez hlavy. Do toho vám znie vhodne napasovaná hudba, ktorá niekedy povzbudí, inokedy vyvolá nervozitu. Môže to byť rytmické bubnovanie alebo dramatická melódia so zatrúbením, po ktorom očakávajte príliv hordy Chaosu a skavenov, čo vás obkľúčia alebo zatlačia do kúta. Len ešte treba hru zbaviť bugov a technických problémov. Príležitostné zasekávanie nepriateľov sa dá odpustiť, ale keď sa misia zosype po dvadsiatich minútach intenzívneho hrania a reštartuje od začiatku, to už zamrzí. Našťastie je to ojedinelé a pomôcť má aj aktuálna záplata, ktorá navyše zlepšuje celkovú optimalizáciu.

Vermintide 2 je veľmi dobrá rúbanica, ktorej čaro spočíva vo výbornej kooperácii. Ak ste hrali prvý diel, viete, do čoho idete a čo máte robiť. Systém sa nezmenil, ale je tu viac protivníkov, nové prostredia a špecializácie postáv. A podobne ako v prípade End Times sa jedná o jednu z najlepších akcií vyžadujúcich tímovú spoluprácu. Takže ak radi otĺkate nepriateľov s partiou spoluhráčov,  jednoznačne vám hru odporúčame.


napísal uni 16.3.2018
Páči sa mi! (+7)
8.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
WARHAMMER: VERMINTIDE 2
+ postup v tíme s veľkým dôrazom na spoluprácu
+ dynamická akcia s výbornou atmosférou
+ starí aj noví nepriatelia v rôznych prostrediach
+ špecializácie hrdinov
- niektoré menej zaujímavé mapy
- príležitostné bugy a technické chyby
- občas zasekávanie postáv
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i5-2300 2.80 GHz, 6 GB RAM, GeForce GTX 460, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Game Pass

Vývoj: Fatshark / Fatshark
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 8. marec 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19463)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk