HELLMUT: THE BADASS FROM HELL

HELLMUT: THE BADASS FROM HELL

8.0

Pekelne dobrá hra zo Slovenska

Recenzia na PC verziu

Na začiatku bola myšlienka večného života, ktorá sa zrodila v laboratóriu. Istý vedec Hellmut posadnutý silnou túžbou, že tu bude naveky, otvoril pekelné brány a neskromne predniesol svoju prosbu osobne pánovi podsvetia. Tipujete správne, že rohatý nebol až taký zhovievavý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Namiesto večného života vás jemne povedané ožobráčil a vypustil do sveta naozaj veľkú partičku svojich démonov. Nuž, ako to už býva zvykom, je to práve na vás, respektíve v tomto prípade na tom, čo z vás zostalo, aby ste celú situáciu dali do poriadku. A bude to poriadna akčná jazda.

Premisa môže znieť jednoducho a miestami možno trošku povedome, no vnímam ju o to výnimočnejšie, že sa jej chopili páni zo Slovenska. Hellmut The Badass from Hell totiž pochádza od malého indie štúdia Volcanicc, pričom o vydanie sa postaral slovenský vydavateľ Grindstone. Ešte pred zahraním si dovolím tvrdiť, že už na prvý pohľad to vyzerá na peknú prácu a hru som chcel nedočkavo vyskúšať. Nasledujúce riadky vám prezradia, či sa môj odhad potvrdí alebo ide len o jednu z mnohých indie hier, ktoré zapadnú prachom.

Náš Hellmut chce pod vplyvom okolností späť už len svoje telo. Hra sa už v začiatkoch riadi heslom, že neexistuje žiadny nesmrteľný démon, len nedostatok nábojov. Okrem toho tiež upozorňuje, že démoni nie sú zákonom chránení. Tým pádom sa môžete vydať na svoju cestu pomsty smelo a bez výčitiek. Základnými mechanikami vás prevedie tutoriál, ktorý ponúkne vtipné dialógové okná. Už v ňom sa dozviete, čím sa chce titul od svojich konkurentov odlíšiť. Ponúkne vám totiž možnosť transformácie do viacerých tiel. Každé z nich má prichystané okrem svojej podoby aj unikátne zbrane a schopnosti, pričom si medzi nimi môžete ľubovoľne prepínať. K nim sa však ešte vrátim.

Hellmut: The Badass from Hell
Hellmut: The Badass from Hell Tieto zástupy sa už na vás tešia, ale verte, že to je ešte slabý odvar.
Tieto zástupy sa už na vás tešia, ale verte, že to je ešte slabý odvar.


Hellmut: The Badass from Hell Chudák kostlivec to má spočítané.
Chudák kostlivec to má spočítané.


Hellmut: The Badass from Hell Raketomet dokáže narobiť peknú spúšť .
Raketomet dokáže narobiť peknú spúšť .





Hneď na úvod totiž treba povedať, že aj napriek peknému farebnému spracovaniu, ktoré by mohlo evokovať jednohubku, je hra zo začiatku dosť náročná. Ak ju podceníte, jej vysokú obťažnosť si uvedomíte hneď potom, čo vás behom desiatich minút zabijú trikrát. Mnohých určite nepoteší ani fakt, že tu nie sú žiadne checkpointy a zabitím poslednej mutácie všetko končí. Hellmut The Badass from Hell tak na jednej strane predstavuje skvelú výzvu, no na tej druhej určite rýchlo odradí menej skúsených hráčov.

Počas boja nesmiete nikdy len tak postávať, pretože vás nepriatelia veľmi rýchlo zdolajú. Ide teda o neustály pohyb, streľbu a vyhýbanie sa útokom. V hre je vďaka obťažnosti nutné aj trošku taktizovať a zvyknúť si na jej podmienky. Treba sa uhýbať, počkať na svoju šancu, vrátiť, zbierať mince na nákup silnejších zbraní či diamanty na nové mutácie. Niekoľkokrát sa mi stalo, že som sa musel vracať cez polku úrovne do obchodu len kvôli tomu, že som už bol na konci so životom a potreboval som si kúpiť lekárničku. Podobné veci pekne predlžujú hernú dobu a kým jedna skupina hráčov bude možno pekelne frustrovaná, druhá si to skvele užije.

Keďže sa jedná o roguelike, hra je o to ťažšia, že keď vás zabijú, idete od začiatku. Situáciu majú uľahčiť mutácie, ktoré okrem osvieženia hrateľnosti vyvažujú celkovú obťažnosť. Čím viac ich totiž máte, tým ľahšia bude pre vás hra. Na začiatku sú k dispozícii dve, z ktorých si pred hrou vyberiete len jednu. S ňou budete fungovať popri vašej základnej podobe, tá však veľa nevydrží a ako taká je skôr len na núdzové použitie. Zvyšné podoby si odomykáte v priebehu levelov za diamanty, ktoré v úrovniach zostávajú po niektorých nepriateľoch.

Ak chcete novú mutáciu, musíte nájsť knihu vyvolávajúcu Karovo oko. To vás za 20 diamantov presunie do špeciálnej úrovne, kde musíte na čas zdolať určitý počet nepriateľov. Ak sa vám to podarí, nová mutácia je vaša. Ak nie, oko vás vráti späť s tým, že ak diamanty nazbierate znova, môžete to opäť skúsiť. Problém je, že nové odomknuté mutácie sa neukladajú a po skončení hry znova štartujete od začiatku s úvodnou dvojicou. Pestrejšie by bolo, keby sa vám tie, ktoré ste odomkli, zachovali. Pri úvodnej dvojici by ste tak mali viac možností a po opätovnom hraní by zmizol aj počiatočný stereotyp.

Ako už bolo viackrát spomenuté, celú situáciu vám v hre budú kaziť zástupy démonov. Je ich naozaj mnoho a sú rôzni, pričom ich hra, prirodzene, negeneruje stále rovnako. To znamená, že keď budete viackrát opakovať jednu pasáž, môžete stretnúť iných nepriateľov. Zuby si na vás brúsia napríklad toxické potkany, menší bossovia, múmie, rohatí démoni, psy, kostlivci, červy, lietajúce muchy, pekelní rytieri a mnoho ďalšieho. Každý z nepriateľov má rôznu silu a schopnosti. Niektorých sa zbavíte behom sekundy, iní vás potrápia dlhšie. Okrem strieľania vás môžu napadnúť aj svojou silou, toxickou kyselinou, mágiou a rôznymi ďalšími prostriedkami.

Na vašej strane okrem mutácií stojí tiež rôznorodý arzenál. Čakajte rôzne samopaly, pušky, laserové zbrane a podobne, ale nechýbajú dokonca ani také raketomety či granáty. Zbrane občas nájdete aj v leveloch, no väčšinou ich nakupujete v obchode. Dostať sa k nemu pomôže mini mapka. Obchod má k dispozícii vo väčšine prípadov trojicu nových zbraní, pričom nechýbajú aj sedemmíľové čižmy, ktoré vám zvýšia rýchlosť, brnenia, rôzne výbušniny či lekárničky. Ceny vecí sú primerané a nastavené tak, aby vás autori nútili zbierať mince, ktoré vám zostanú po nepriateľoch. Zbrane majú rôznu silu a efekt. K dispozícii je okrem štandardného strieľania aj špeciálny útok pravým kliknutím, ktorý sa však neviaže na zbraň, ale na mutáciu.

Hellmut: The Badass from Hell
Hellmut: The Badass from Hell V ponuke obchodu nájdete vždy niečo zaujímavé.
V ponuke obchodu nájdete vždy niečo zaujímavé.


Hellmut: The Badass from Hell Slušná kanonáda, po ktorej sa úroven začina plniť nábojmi...
Slušná kanonáda, po ktorej sa úroven začina plniť nábojmi...


Hellmut: The Badass from Hell ...a vyzerá to naozaj efektne.
...a vyzerá to naozaj efektne.





Celkový dizajn hry doplnený humorom je naozaj sympatický, pestrý a farebný. V tomto prípade nie je ani veľmi čo vytknúť, aj keď vzhľadom na opakovanie hry po zabití by možno potešilo, keby sa okrem nepriateľov sem-tam prestriedal aj dizajn okolia. Hra to síce vyvažuje tým, že vás nechá štartovať z iného miesta, ale to nemení nič na tom, že prostredie úrovne zostáva po čase trošku fádne. Pochváliť treba snahu autorov o dávkovanie rôznorodých, nápaditých nepriateľov, ktorých pekne farebne odlíšili a je vidieť, že sa s vecami vyhrali.

Okrem nepriateľov nájdete v úrovniach rôzne vybuchujúce či toxické sudy, truhlice, vázy a podobne. Tieto veci sa dajú zničiť a sem-tam z nich vypadne aj nejaká tá minca. Niektoré sudy dokonca môžete po nepriateľoch aj hodiť. Výbuchy sú v celku silné a občas sa mi stalo, že v priebehu bujarej akcie sud v mojej blízkosti zasiahla strela, čo malo pre aktuálne zvolenú mutáciu v zlomku sekundy fatálne následky. To zamrzí najmä v prípade, keď ste si ju práve odomkli. Zlepšiť by sa tak mohlo vyváženie postáv, striel a aj samotných mutácií.

Vývojári z Volcanicc ukázali, že majú talent. Nechýba im nápad, cit pre dizajn a Hellmut: The Badass from Hell je vo výsledku príjemným prekvapením. Získa si vás svoju sympatickou, farebnou vizuálnou stránkou, ktorú dopĺňa zábavnou hrateľnosťou, rôznorodými nepriateľmi a mutáciami. Obťažnosť hry však môže niektorých hráčov v začiatkoch odradiť, k čomu neskôr prispieva aj nie práve najlepšie vyváženie postáv. Na Hellmutove pravidlá si možno treba trošku zvyknúť, čo som badal aj na sebe. Zvlášť ak nehráte alebo ste dlho nehrali roguelike žáner. Zo začiatku mi hra trvala naozaj len pár minút (o dĺžke prvého pokusu by som nerád hovoril), ale neskôr, keď som si na systém viac zvykol a rozohral sa, titul som si naozaj užíval. Ak máte radi výzvy a hľadáte zábavný akčný kúsok s príjemným vizuálom a humorom, Hellmut: The Badass from Hell určite nebude krokom vedľa.

Hellmut: The Badass from Hell
Hellmut: The Badass from Hell Ak pobavíte Karovo oko, mutácia Sliziakolopty je vaša.
Ak pobavíte Karovo oko, mutácia Sliziakolopty je vaša.


Hellmut: The Badass from Hell Aj lebka s kúskom chrbtice dokáže s poriadnou zbraňou narobiť z démonov guláš.
Aj lebka s kúskom chrbtice dokáže s poriadnou zbraňou narobiť z démonov guláš.


Hellmut: The Badass from Hell Nepriatelia neváhajú použiť aj mágiu.
Nepriatelia neváhajú použiť aj mágiu.





napísal Gam_er 7.3.2018
Páči sa mi! (+8)
8.0
Ohodnotiť
HELLMUT: THE BADASS FROM HELL
+ krásny pixelartový dizajn
+ rozmanití nepriatelia
+ rôzne druhy mutácií
+ humor
+ zábavná hrateľnosť
+ svižná akcia
- vysoká obťažnosť môže niekoho zo začiatku odradiť
- vyváženie postáv mohlo byť lepšie
- občas frustrácia
- technické chybičky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Pentium 1.2 GHz, 4 GB RAM, Intel HD4600, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Slovenské hry

Vývoj: Grindstone / Volcanicc
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. február 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19466)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk