WARTILE

WARTILE

8.0

Lákavá výprava s figúrkami Vikingov

Recenzia na PC verziu

Vydanie netradičnej stratégie s Vikingmi prišlo náhle a nečakane. Niekoľko dní pred oficiálnou premiérou sme vám priniesli naše dojmy a nič nenasvedčovalo tomu, že tvorcovia už zakrátko zverejnia dokončený produkt.  Bez predošlého avíza vyšla krátka správa, že hra opustila Early Access a doplnil to launch trailer. Takže sme sa vrátili medzi severanov a dotiahli ich dobrodružstvo až do konca.

Pravdou je, že kompletná hra toho oveľa viac nepriniesla. Hoci už predtým väčšina vecí fungovala dobre a spoľahlivo, očakávali sme značne rozšírený príbeh, prípadne nejaký ďalší herný mód. Bohužiaľ, v tomto smere tvorcovia sklamali, hoci ich hráči žiadali, aby sa venovali práve dejovej línii. Celkovo to vyzeralo tak, že už chcú mať vývojári hru z krku. I keď oceňujeme, že ju odvtedy záplatami zbavili rôznych neduhov a doplnili aj rôzne jazykové verzie a achievementy. Napriek všetkému máme z hry veľmi dobrý dojem, i keď autorom vo finále zjavne dochádzal dych.

Wartile
Wartile Postavy sa svižne hýbu, aj keď sú na podstavcoch.
Postavy sa svižne hýbu, aj keď sú na podstavcoch.


Wartile Na každú misiu môžete vybrať len určitý počet bojovníkov.
Na každú misiu môžete vybrať len určitý počet bojovníkov.


Wartile Menu ťaženia jasne poukazuje na stolovú hru.
Menu ťaženia jasne poukazuje na stolovú hru.





Wartile je stratégia inšpirovaná stolovými hrami, a to až do takej miery, že postavy majú podobu figúrok na podstavcoch. S družinou chrabrých severanov teda absolvujete skromný príbeh, ktorý predstavuje niekoľko lokalít na makete krajiny a väčšinou obsahujú po dve-tri misie. Odomykajú sa postupne a po ich zdolaní sa dajú zopakovať na dvoch vyšších obťažnostiach. Pri každej je pritom uvedené číslo s hodnotou odporúčanej reputácie, ktorá vlastne vyjadruje pomyselný level vašej vikingskej družiny.

Každá misia má hlavné a vedľajšie úlohy, ako je obetovanie kozy, získanie vzácneho artefaktu, oslobodenie väzňa, vypálenie stanov, hľadanie totemov a cesty do jaskyne, zničenie veží. K tomu je pridaná jedna zóna zameraná na prežitie útoku dvadsiatich vĺn nepriateľov. Náplň je pomerne pestrá, hoci samotné mapky nie sú veľké a tvoria ich malé výrezy krajiny. Takže jednotlivé lokality prekutáte raz-dva a nemáte sa kde stratiť. Samozrejme, brzdiť vás budú protivníci, ktorí sú po malých skupinkách roztrúsení po okolí. Väčšinou sú to po zuby ozbrojení ľudia s mečmi, lukmi, oštepmi a sekerami, ale natrafíte aj na duchov, ktorí sa objavujú, miznú a regenerujú a ľadových jotunov zo severskej mytológie. Spestrením sú spínače, ktorými sa aktivujú mosty a treba dávať pozor na jedovaté huby, ktoré zasiahnutým postavám pomaly uberajú život.

Napriek tomu, že hra používa ťahový systém s pohybom po hexagónových poliach, všetko prebieha v reálnom čase. Takže keď posuniete figúrku bojovníka, môžete ju znovu použiť po pár sekundách a zatiaľ sa venujete zbytku družiny, ktorá má podľa druhu misie dvoch až štyroch členov. Počítajte však s tým, že nepriatelia reagujú na vašu prítomnosť a vykonávajú svoje ťahy bez ohľadu na to, či s figúrkami manipulujete alebo nie. Takže keď ide do tuhého, musíte byť pohotoví a vhodne využívať schopnosti svojich zverencov ovládaných myškou. Ale môžete si to uľahčiť aktivovaním spomaleného času klávesom space, kedy oveľa pohodlnejšie manipulujete s vašimi hrdinami. Druhou pomôckou je shift stlačený pri pohybe aktívnej postavy, ktorú potom automaticky nasledujú všetky ostatné.

Samotné boje prebiehajú automaticky, keď je nepriateľ v dosahu. Ale môžete útočiť aj z diaľky a využívať pokročilé útoky, pasce a podporné doplnky. Väčšinou sú tieto prvky dostupné vo forme kariet. Základné karty predstavujú schopnosti postáv a líšia sa podľa povolania. Sú bezplatné a môžete ich používať opakovane, keď sa samovoľne zregenerujú. Takto omráčite nepriateľa štítom, použijete extra silnú ranu sekerou, vyvoláte dočasnú vlajku s podporným bonusom alebo vystrelíte ohnivý šíp.

Božské karty sa náhodne po troch vykladajú z pripraveného balíčka a ak máte dostatok bodov za pokrok v misii, môžete využiť liečivý dotyk, hodíte nádobu s jedom, či nakrátko ochromíte protivníka prekliatím. Alebo vyvoláte totem, z ktorého vychádzajú padlí bojovníci a útočia na všetko naokolo - vrátane vás.

Na mapkách sa nachádzajú aj predmety, ktoré po zobratí použijete ako konzumné karty. Sú to jednorazové pasce, brúsne kamene na vylepšenie útoku, fakle, zápalné nádoby s olejom, liečivé nápoje a byliny. V teréne môžete nájsť truhlice s užitočnou výbavou, ktorú ale viete použiť až po misii. Okrem toho príležitostne narazíte na sudy s medovinou, ktoré pri dotyku čiastočne uzdravujú družinu a relikvie v tvare pilierov, ktoré ju doliečia úplne a navyše slúžia ako checkpointy. Tam sa v prípade skonania skupiny znovu oživíte a môžete pokračovať.

Wartile
Wartile Duchovia sú nepríjemní - teleportujú sa a regenerujú.
Duchovia sú nepríjemní - teleportujú sa a regenerujú.


Wartile Medzi misiami môžete upravovať aj výbavu postáv.
Medzi misiami môžete upravovať aj výbavu postáv.


Wartile Dejiskom sú malé územia vo forme výrezu krajiny.
Dejiskom sú malé územia vo forme výrezu krajiny.





Po misii nasleduje vyhodnotenie, vidíte dosiahnuté skóre, získanú korisť a peniaze na nákupy. Skôr ako sa pustíte do ďalšej misie, môžete sa z makety krajiny presunúť do krčmy, kde prikupujete nových hrdinov. No celkovo ich je v hre len šesť. Manažment postáv vám umožňuje upravovať výbavu vašich zverencov. Každému môžete zmeniť kartu s  bojovou schopnosťou a podľa potreby pridáte alebo prehodíte zbraň, prilbu, chrániče a ďalšie časti výstroja. 

Jednotlivým postavám sa odomykajú sloty, do ktorých vkladáte znamenia. Pomocou nich zvyšujete hrdinom kapacitu zdravia, silu a intenzitu útoku, obranu a pridáte špecialitu, napríklad má Viking v boji šancu vyvolať dočasného bojovníka. V ďalšej sekcii si zvolíte božské karty, ktoré budú súčasťou balíčka v misii a ešte môžete kúpiť výzbroj od obchodníka.

Wartile vyzerá pekne. V misiách si môžete otáčať výrez krajiny, kde sa pohybujete, približovať a vzďaľovať podľa potreby. Postavy sa svižne pohybujú aj napriek tomu, že sú na podstavcoch. Menu ťaženia s maketou krajiny obklopenou figúrkami  zas nenechá nikoho na pochybách, že tento titul inklinuje k stolovej hre. Celkovo dostačujúce, len pri nastaveniach grafiky sme mali určité problémy - pri prepnutí na vyššie rozlíšenie preblikávala obrazovka. Po znížení a opakovanom pokuse sa to upravilo, ale opäť len do reštartu hry.

Wartile
Wartile Po splnení hlavného zadania môžete misiu ukončiť, alebo sa ešte zdržíte. Napríklad kvôli vedľajším úlohám.
Po splnení hlavného zadania môžete misiu ukončiť, alebo sa ešte zdržíte. Napríklad kvôli vedľajším úlohám.


Wartile Nepriateľov porazíte taktikou, zbraňami a kartami.
Nepriateľov porazíte taktikou, zbraňami a kartami.


Wartile Misií mohlo byť viac, ale môžete si ich prejsť na troch obťažnostiach.,
Misií mohlo byť viac, ale môžete si ich prejsť na troch obťažnostiach.,




Na pozadí zaznieva dobová hudba so stredovekými motívmi a spevom, hoci nie vyslovene príznačná pre severanov. Oplatí sa však zvážiť kúpu digitálneho soundtracku za malý príplatok. Inak sa zvuky sa obmedzujú len na efekty zbraní a okolité ruchy, prejavy postáv sú minimálne, nanajvýš občas vzdychnú. 

Vikingov nám v poslednom čase prinieslo hneď niekoľko titulov a ďalšie sa pripravujú. Wartile medzi nimi vyčnieva vďaka figúrkam na podstavcoch a osviežujúcemu hernému systému. Je to zábavné, hoci obsahu určite mohlo byť viac a aj ten príbeh je len vlažnou spojnicou medzi misiami. Ale hodiny strávené pri Wartile určite nebudete ľutovať.


napísal uni 13.3.2018
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
WARTILE
+ princípy a aj vzhľad stolovej hry
+ taktizovanie s kartami a možnosťami postáv
+ úpravy bojovníkov a ich výbavy
- pomerne krátke ťaženie a žiadne ďalšie režimy
- vlažný dej
- menšie technické chyby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel dual Core i5, 4 GB RAM, GeForce GTX 560, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: PlayWood Project
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 8. február 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19561)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk