SUBNAUTICA

SUBNAUTICA

9.0

Survival v oceáne plnom možností

Recenzia na PC verziu

Mali sme ju tu už v roku 2015. Vtedy sme sa ponárali vo verzii s predbežným prístupom a teraz je kompletná a naozaj vydarená. Subnautica utešene vyrástla, dospela a môžeme povedať, že úspešne zmaturovala. Podľahli sme jej rovnako ako pred pár rokmi, ale tentoraz sme si dobrodružstvo uprostred oceánu na neznámej planéte a najmä v jeho hlbinách užili naplno. A odporúčame to aj vám.

Havária a potom boj o prežitie v nehostinnom prostredí - veď to poznáte. Čo sa týka úvodu príbehu, Subnautica nie je veľmi originálna a nečakajte ani komplikovaný a dychberúci dej. Pri survival hrách s tým vlastne ani veľmi nepočítame. Dôležité je hlavne to, ako sa hlavný protagonista, spravidla sám uprostred divočiny alebo v tomto prípade oceánu, kde sa musí spoliehať len sám na seba, popasuje s nástrahami. Napriek tomu v Subnautice oceníte aj skromný príbeh, pretože je potrebným tmelom (v hlavnom režime hry), ktorý dáva vášmu snaženiu hlbší zmysel. Spoznávate ho hlavne prostredníctvom objavených záznamov a rádiového vysielania. Priebežne si vypočujete odkazy najmä zo záchranných modulov, ktoré dopadli na neznámu planétu podobne ako ten váš. Nie ste prvým stroskotancom uprostred oceánu, ale možno jediným, ktorý prežil. Aby ste zistili pravdu, alebo aspoň získali niečo užitočné zo zachovanej výbavy, budete podnikať (nielen) podmorské výpravy, najmä keď dostanete súradnice s presnou polohou. Je to vo vašom záujme a posunie vás to ďalej. A zvýši šancu na vašu záchranu.

Nemôžete čakať so založenými rukami, inak dlho neprežijete a dostať sa na dôležité miesta tiež nie je jednoduché. Musíte makať pekne od začiatku a to ešte môžete byť radi, že váš modul je po malých opravách plne funkčný a vybavený prístrojmi, ktoré sú na nezaplatenie. Okrem rádiového prijímača, hoci bez možnosti vysielať svoje odkazy, je tam zariadenie, kde sa automaticky priebežne zhotovujú jednorazové lekárničky. No predovšetkým budete využívať fabrikátor, ktorý vám vyrobí všetko možné, od potravín, cez výbavu na potápanie, až po ďalšie prístroje a mobilný plávajúci panel, kde si môžete poskladať ponorku.

Subnautica
Subnautica Tu si vyrobíte všetky základné veci.
Tu si vyrobíte všetky základné veci.


Subnautica V oceáne okrem iného nájdete iné záchranné moduly a môžete pritom použiť aj malú ponorku.
V oceáne okrem iného nájdete iné záchranné moduly a môžete pritom použiť aj malú ponorku.


Subnautica Takéto stretnutie je pre vás väčšinou osudné.
Takéto stretnutie je pre vás väčšinou osudné.





Samozrejme, k pokročilým kúskom a technike sa nedostanete hneď a navyše musíte získať potrebné suroviny, vytvoriť polotovary a kompletné výrobky. A aby ste to mali ešte náročnejšie, neraz musíte najskôr získať plány, ktoré chýbajú v neúplnej databáze. Spravidla ich dosiahnete podobne ako rôzne rastliny, nerasty a ryby, ktoré môžete často len tak zobrať, prípadne najskôr postínať nožom či vydolovať. Úplné, ale často len čiastočné plány, ktoré treba poskladať z viacerých kúskov, sú najčastejšie v debničkách zo stroskotaného raketoplánu a ponorené na dne mora. Na ich uloženie do databázy potrebujete skener (aj ten si musíte najskôr vyrobiť). Okrem toho je potrebné poznať ingrediencie.

Keďže váš modul je zo všetkých strán obklopený vodou a na obzore žiadna pevnina, je prirodzené, že sa musíte ponárať pod hladinu. A musíte sa aj vynárať, pretože sa vám tam míňa kyslík. Takže jedným z prvých krokov je výroba a potom aj vylepšenie potápačského vybavenia, aby ste tam dole vydržali čo najdlhšie a dosiahli väčšiu hĺbku. 100 metrov je pritom hranica, po ktorej je úbytok vzduchu rýchlejší. Keď si zhotovíte jednoduchú ponorku,  môžete s ňou bezpečne klesnúť do 200 metrov, pod touto hranicou ju už poškodzuje vysoký tlak. Aj tak je to ale výdatná pomoc, pretože odtiaľ sa môže vaša postava dostať ešte podstatne nižšie a potom nemusí vyplávať až na hladinu, ale len k ponorke, kde sa obnovuje kyslík. Neskôr si zhotovíte aj chodiaci stroj, ktorý dokáže bezpečne kráčať po morskom dne v hĺbke 900 metrov a zbaví vás aj veľkých predátorov.  Len je niekedy problém dostať ho späť na povrch. A keď budete (veľmi) trpezliví, postavíte si aj superponorku.

Permanentne treba myslieť na prísun jedla a pitnej vody. Pečené ryby sú výživné, ale nemôžete ich dlho skladovať, lebo hnijú a strácajú svoje dobré vlastnosti. Praktické sú konzervované soľou, ale tie vás viac dehydrujú. No  z istého druhu ryby si kedykoľvek vyrobíte filtrovanú vodu a to vám pohodlne vystačí. Ďalšou alternatívou je spracovanie vybraných koralov. Keď vyriešite problém s radiáciou, určite vás zláka preskúmanie vraku raketoplánu, ktorý je od vás čo by kameňom dohodil. Je to jediný objekt, ktorý vidíte v prvých hodinách na hladine oceánu okrem vášho modulu. Keďže zatiaľ nemáte kompas, opacha na obzore dobre slúži aj ako orientačný bod. Ale aj tak nemusíte mať obavy, že stratíte z dohľadu váš provizórny domov alebo polohu významných bodov. Všetko dôležité má svoju značku, ktorej môžete aj meniť farbu (drobnosť, ale praktická) a okrem automaticky označených cieľov použijete bóje.

K raketoplánu síce priplávate pomerne skoro, ale treba si dávať pozor na kreatúry pod hladinou aj oheň, ktorý horí na zbytkoch konštrukcie, kam môžete vyliezť. Spočiatku sa tam ďaleko nedostanete, ale neskôr prídete na spôsob, ako prekutať kajuty, odstrániť z cesty zátarasy a otvoriť kódované dvere. A  tie nálezy stoja za to. Každopádne, žiť sa tam nedá, a tak ak nechcete bývať v module, môžete si postaviť podmorskú základňu hlavne zo sklenených a titánových konštrukčných častí.

Stačí mať jednotlivé diely v databáze, suroviny a prístroj na výstavbu a zhotovíte si obydlie podľa vašich predstáv. K tomu pridáte solárny panel alebo iný objekt na výrobu energie a postupne si interiér môžete vybaviť úložnými skriňami (s možnosťou označenia ich obsahu), nábytkom, akváriom s miestnymi živočíchmi, pokročilými zariadeniami. A potom objavíte aj pevninu - ostrovčeky, kde si môžete tiež postaviť príbytok, ale aj pestovať rastliny a spoznávať mimozemské technológie. Viac vám o tom však neprezradíme, aby ste si to vychutnali. V každom prípade však oceán zostáva vaším hlavným zdrojov surovín aj priestorom, kde sa realizujete.

Všetky strasti a slasti v boji o prežitie obsahuje základný survival režim. Je vydarený, hoci hľadanie pokročilých plánov (najmä superponorky) a vzácnych surovín môže byť v neskoršej fáze hry priveľmi zdĺhavé až frustrujúce. Okrem toho je v ponuke hry aj freedom, kde je rozdiel v tom, že nemusíte zaháňať hlad a smäd. Na druhej strane ja zas hardcore režim, kde sú podmienky sprísnené a všetko končí po vašom prvom úmrtí. Napokon je obsiahnutý kreatívny režim bez príbehu, kyslíku, prijímania potravy a úmrtí, ktorý sa sústredí len na výstavbu bez obmedzení. Takže si každý jednotlivec nájde to svoje.

Subnautica
Subnautica A môžeme si vyrobiť tohto vodotesného mecha.
A môžeme si vyrobiť tohto vodotesného mecha.


Subnautica Dostanete sa aj na pevninu, kde sa môžete tiež zabývať.  Voda je však stále prioritou.
Dostanete sa aj na pevninu, kde sa môžete tiež zabývať. Voda je však stále prioritou.


Subnautica Svet pod hladinou má rôzne podoby a farby.
Svet pod hladinou má rôzne podoby a farby.





Podmorský svet je úchvatný a rozhodne nie jednotvárny. Autori sa snažili, aby aj prostredie pod vodou malo rôzne podoby. A tak na jednom mieste nájdete skaly a priepasti s húfmi rýb, inde dno posiate červenými koralmi alebo zelené stĺpy rastlín, ktoré siahajú až k hladine. V tme (v hre funguje denný a nočný režim) a extrémnych hĺbkach je už síce výhľad horší, ale pomôže baterka a prinajmenšom tam svetielkujú húfy neónových rýb. A do toho sa ozývajú tajuplné zvuky, ktoré svedčia o prítomnosti veľkých tvorov, ktoré však nie sú vždy hrozbou. A chvíľami zaznie hudba, ktorá podfarbuje exotické prostredie a aj hlbočina sa pritom zdá ešte tajuplnejšia. Pevninu síce uvidíte radi, ale najkrajšie je to skutočne v útrobách fascinujúceho oceánu. Len to nahrávanie hry (a vykresľovanie okolia) by nemuselo trvať tak dlho.

Všetko sa pohodlne ovláda myšou a klávesmi, ale aj na PC môžete využiť konzolový ovládač, s ktorým to je navyše celkom fajn vo VR režime. Ten fungoval už vo verzii s predbežným prístupom, vtedy sme si ho na chvíľu vyskúšali s HTC VIVE. A čo je pozitívne, je v cene hry, ktorá je vzhľadom na obsah a ponuku naozaj veľmi priaznivá -  niečo málo nad 20 €.

Subnautica je výborný survival titul, ktorý zaujme nielen tým, že sa väčšinou odohráva pod vodou, ale aj celkovým obsahom a spracovaním. Je to úžasný zážitok pre milovníkov žánru aj kreatívnych hráčov a napriek neľahkému boju o prežitie sa pri ňom výborne relaxuje. Nemusíte sa nikam ponáhľať, ale pritom si treba všímať okolité podmienky a neraz nenápadné súčasti, ktoré vás posunú vpred. Niekedy možno nebudete vedieť čo ďalej, ale potom sa vám otvoria ďalšie možnosti a hra naberie druhý dych. A vy spolu s ňou. Alebo si vyberiete odľahčený kreatívny mód a budete si len tak stavať. Pridanou hodnotou je zakomponovanie bezplatného VR režimu, s ktorým sa zážitky pod vodou ešte zintenzívnia. Skrátka a dobre -  radosť potápať sa!

Subnautica
Subnautica Nie všetky veľké tvory sú nebezpečné.
Nie všetky veľké tvory sú nebezpečné.


Subnautica Všade dobre, nad hladinou najlepšie.
Všade dobre, nad hladinou najlepšie.


Subnautica Dosiahnuť niečo takéto je už frajerina, ktorá vyžaduje veľa úsilia.
Dosiahnuť niečo takéto je už frajerina, ktorá vyžaduje veľa úsilia.





napísal uni 1.2.2018
Páči sa mi! (+11)
VIDEÁ Z HRY
9.0
Vo svete
8.7
Ohodnotiť
SUBNAUTICA
+ fascinujúci podmorský svet
+ objavovanie nových možností a spoznávanie neznámeho
+ výzva aj relax v jednom
+ desiatky hodín zábavy
- občas naozaj netušíte čo ďalej
- hľadanie pokročilých plánov je zdĺhavé až frustrujúce
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2,5 GHz, 4 GB RAM, VGA 2 GB, OS Win Vista+ SP2 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
VR
Oculus Rift
PC VR

Vývoj: Unknown Worlds Entertainment
Štýl: Adventúra / Survival
Dátum vydania:  január 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk