THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM VR

THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM VR

6.5

Jasná ukážka toho, že PS VR musí ešte dozrieť

Recenzia na PS4 verziu

Pred viac ako šiestimi rokmi sa von dostala hra, ktorá ani po takej dlhej dobe nemá strach vyjsť opäť - v mierne odlišnom spracovaní a na aktuálnej generácii konzol. Na dlhodobé držanie hier na špici rebríčkov je tu špecialista Rockstar, no nemalé skúsenosti má v tejto oblasti aj Bethesda. So svojou úspešnou RPG zo série The Elder Scrolls - Skyrim autori dokázali na seba dlhodobo pútať pozornosť, aj keď veľkú zásluhu na tom majú aj samotní hráči a fanúšikovia, ktorí sa o hru radi starali aj niekoľko rokov po vydaní. Bethesda by síce už dávno mohla priniesť pokračovanie, no namiesto toho sa rozhodla opäť vytiahnuť zo zásuvky kód Skyrimu a učesať ho do takej podoby, aby sa s hrou začali kamarátiť aj súčasné konzoly. Tento krok však prišiel ešte minulý rok, kedy Skyrim vyšiel na PS4 a Xbox One. No ani s takýmto spracovaním sa Bethesda neuspokojila a na rad prišla spolupráca so Sony, ktorej výsledkom je výtvor, ktorý hráčom ponúka úplne iný zážitok z hry.

Týmto výtvorom je, samozrejme, Skyrim pre virtuálnu realitu, ktorý aspoň nateraz zostáva exkluzívny pre PlayStation 4 a jej PlayStation VR headset. O tejto verzii sme sa dozvedeli len tento rok na Sony E3 konferencii, takže na vydanie sme nakoniec ani nemuseli tak dlho čakať. Každopádne, na prvé počutie veľmi lákavý nápad. Hráči sa môžu dostať priamo do sveta Skyrimu, jeho hôr, údolí, pevností či lesov, postavia sa zoči-voči súperom, zoberú do rúk meč a vlastnoručne sa popasujú s ostrieľanými bojovníkmi v šermiarskom súboji. Všetko toto vyzerá na papieri pekne, no ako dobre sa táto myšlienka dokázala preniesť aj do reality - teda aspoň tej virtuálnej?

The Elder Scrolls V: Skyrim VR
The Elder Scrolls V: Skyrim VR Z nízkeho rozlíšenia vás môže rozbolieť hlava.
Z nízkeho rozlíšenia vás môže rozbolieť hlava.


The Elder Scrolls V: Skyrim VR Pri stretnutí s gigantickými pavúkmi vám nebude všetko jedno.
Pri stretnutí s gigantickými pavúkmi vám nebude všetko jedno.


The Elder Scrolls V: Skyrim VR K dispozícii je široká škála nastavení VR.
K dispozícii je široká škála nastavení VR.





Po vyskúšaní všetkých možných VR headsetov a hier pre ne som tak nejako tušil, čo ma asi bude čakať. Teda klasický Skyrim vo virtuálnej realite, výrazne orezaný po grafickej stránke, prekombinovaný po stránke ovládania a pripravený otestovať, koľko šialene rozličných vstupných údajov zo stredného ucha a očí moje telo zvládne. A, bez zbytočného rečnenia - presne toto som aj dostal. No aby som veľmi nepredbiehal, pôjdeme na to ako vždy, pekne postupne.

Ak máte doma PS VR už dlhšie, prípadne s ním hrávate aj trochu častejšie, nič špeciálne nemusíte nastavovať, stačí do konzoly vložiť disk s hrou a môžete sa naplno ponoriť do sveta Skyrimu. Čo je v prípade VR vždy úžasné, je pocit, ktorý sa vaše telo snaží oklamať, že všetko, čo sa deje pred vašimi očami, sa skutočne deje okolo vás. Hneď úvodná cesta na koči so zviazanými rukami vás maximálne vtiahne do prostredia a atmosféry hry, ktorá sa každou minútou stupňuje. Postupne si obzeráte hory, skúmate prostredie medzi stromami a, samozrejme, koč a postavy, ktoré idú vo voze spolu s vami. Prevtelenie do fantasy stredoveku funguje výborne, čo na vás pôsobí najlepšie, no vzápätí nemôžete prehliadnuť to, čím hra trpí kvôli veku a grafickým limitom súčasnej PS VR generácie.

Skyrim síce nikdy nepatril medzi úplne špičkové hry, čo sa týka grafickej stránky, no v čase vydania aj napriek tomu išlo o titul, ktorý graficky neurazil a v niektorých momentoch skôr prekvapil. Toho sa rýchlo chytila aj komunita a grafickú stránku hry posunula na úplne inú úroveň. V prípade VR verzie však budete musieť počítať s tým, že hra vyzerá výrazne horšie ako pri vydaní v roku 2011. Dohľadnosť je slabá, LOD ešte horší, textúry v šialene nízkom rozlíšení, pričom vzdialené predmety vedia byť nepríjemne rozmazané. Pri otvorení mapy ani nevidíte názvy miest, ktoré nie sú až také vzdialené od vás, a tak sa k nim musíte posunúť bližšie, aby ste vôbec vedeli, akú oblasť máte označenú.  

Toto všetko sú jednoducho mínusy, s ktorými v prípade súčasnej generácie PS VR, bohužiaľ, musíme počítať - či už ide o obmedzený výkon, či slabšie rozlíšenie displeja PlayStation VR, čo v konečnom dôsledku spolu súvisí. No aby som nebol príliš kritický, po čase pri bežnom hraní už tieto grafické nedostatky nebudete v podstate vôbec vnímať. Zvyknete si na ne a väčšinu času budete venovať svoju pozornosť všetkému, čo máte nablízku.

Kapitolou samou osebe je ovládanie. Hra podporuje klasické ovládanie DualShock 4 ovládačom, ktoré sa veľmi neodlišuje od ovládania klasickej verzie Skyrim. Strieľanie, chôdza, súboje - všetko funguje bez väčších zmien. Jediná výrazná zmena je systémová - ide o možnosť nastavenia spôsobu chôdze a otáčania, ktorý si môžete zvoliť na základe vašich preferencií tak, aby vám nebolo po pár minútach hrania nevoľno. Bez väčšieho prekvapenia ide v prípade chôdze o možnosť klasického voľného pohybu či teleportácie, no a v prípade otáčania zase o voľné otáčanie alebo skokové. Všetko toto si navyše môžete ešte doladiť a vykonať ďalšie drobné zmeny, napríklad zatmenie obrazu pri otáčaní, ktorými by ste si mali zážitok z hry čo najviac spríjemniť. Tak či tak, či vám bude pri hraní zle, alebo nie, zaleží skôr od vás - ako takýto nesúlad medzi sedením na gauči a pohybom vo virtuálnom priestore vaše telo znáša.

Okrem DualShocku 4 môžete použiť PlayStation Move ovládače, ktorú sú práve v kombinácii s virtuálnou realitou oveľa zaujímavejšie ako klasický spôsob ovládania. Potrebovať budete, pochopiteľne, dva, keďže nie je možná kombinácia rôznych typov ovládačov. A to aj napriek tomu, že v prípade Skyrim VR a použitia PlayStation Move sa tiež môžete hýbať voľne po mape bez teleportovania, aj keď trochu zvláštnym spôsobom. Ak si totiž nastavíte teleport, jedným PS Move ovládačom jednoducho zvolíte miesto, kam chcete ísť, potvrdíte a presuniete sa. Niekedy to síce nefunguje úplne korektne a z nejakého dôvodu sa môžete presúvať len po veľmi malých krokoch, no ak vám býva pri VR zle, ide o jediný spôsob, ako hru pravdepodobne dokážete hrať.

The Elder Scrolls V: Skyrim VR
The Elder Scrolls V: Skyrim VR Pri vytváraní postavy si môžete detaily pozrieť aj zblízka.
Pri vytváraní postavy si môžete detaily pozrieť aj zblízka.


The Elder Scrolls V: Skyrim VR Mapa je spracovaná dobre, no v diaľke už nevidíte nápisy.
Mapa je spracovaná dobre, no v diaľke už nevidíte nápisy.


The Elder Scrolls V: Skyrim VR Súboje sú vďaka PS Move akčnejšie, no menej prehľadné.
Súboje sú vďaka PS Move akčnejšie, no menej prehľadné.





Pri voľnom pohybe v hre slúži PS Move ovládač ako „spúšť", s ktorou postava iba kráča dopredu a hlavou či prepínaním smeru na ovládači upresňujete, kam pôjdete. Pri hraní s PlayStation Move ovládačmi som sa ale nemohol zbaviť pocitu, že je všetko príliš prekombinované. Niekoľko desiatok minút som si musel zvykať, na čo ktoré tlačidlo slúži - jedným otvárate inventár, druhým mapu, ďalším zobrazenie PS Move ovládačov, nastavenia... Jednoducho si na ovládanie musíte zvyknúť, no je pravdepodobné, že aj napriek tomu vám to pohodlnému hraniu veľmi nepomôže. Za všetko totiž môže obmedzenie PlayStation VR v možnosti pohybu. Na rozdiel od HTC Vive, s PlayStation VR ste predsa len výrazne obmedzení, čo pocítite hlavne pri súbojoch.

Možnosť ovládania s PS Move je síce super, máte plne pod kontrolou vaše zbrane, prípadne aj štít, vďaka čomu môžete súboje oveľa viac precítiť, no nie vždy sa to dá. Najmä ak sa na vás vrhne viac nepriateľov, úplne sa v ovládaní stratíte, veľmi rýchlo zistíte, že nemáte veľkú šancu zvíťaziť a jediný spôsob, ako sa dokážete zachrániť, je utiecť čo najďalej. Taktiež sa vám veľakrát stane, že máte nepriateľa za chrbtom a nejaký čas o tom neviete, musíte preklikať okolo svojej osi a to vám hneď priráta pár sekúnd k vašej reakcii. Zaujímavá je tiež streľba z luku, kedy reálne musíte napnúť tetivu so šípom a vystreliť. Rozhodnutie vývojárov nechať postave v ruke šíp aj keď práve nestrieľa, mi však pripadá trochu nešťastné a hlavne nepraktické.

Skyrim VR je fajn experiment, vďaka ktorému si môžete zahrať ďalšiu veľkú hru vo virtuálnej realite. Svet Skyrimu je pohlcujúci najmä vďaka svojej rozsiahlosti a rozmanitosti, no ak si hru chcete užiť skutočne naplno, paradoxne pri VR verzii s tým nepočítajte a radšej siahnite po tej klasickej. Ak ste však už so svojím VR headsetom ostrieľaní parťáci a hľadáte poriadnu hru, ktorú by ste si mohli užiť týmto spôsobom, potom je Skyrim VR ideálna voľba.


napísal play3man 15.12.2017
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM VR
+ podpora PlayStation Move ovládačov
+ rozsiahly svet, množstvo obsahu
+ všetky tri expanzie už sú na disku
+ ďalšia veľká AAA hra pre PS VR
- obmedzené možnosti pohybu, čo prekáža najmä pri súbojoch
- prekombinované ovládanie
- biedny vizuál
- chýba možnosť hrať aj bez VR


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
VR
PS VR
Oculus Rift
PC VR

Vývoj: Bethesda / Bethesda
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 3. apríl 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19422)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk