SERIOUS SAM 3 VR: BFE

SERIOUS SAM 3 VR: BFE

5.0

Drsný hrdina zaskočený virtuálnou realitou

Recenzia na PC verziu

Croteam skúsil minulý rok zabŕdnuť do VR sféry, a to hneď portom väčšiny svojich titulov. Konkrétne priniesol čisté porty Serious Sam hier aj VR verziu Talos Princple, ku ktorému pridal aj novú virtuálnu časť. Nie sú to primárne VR hry, a preto ako pri všetkých podobných tituloch priveľa nečakajte. Môžu však obohatiť vašu zbierku. Hlavne ak ich dostanete lacno vo výpredajoch.

Ak sa pamätáte na Serious Sam sériu, je to FPS legenda, ktorá podobne ako Duke Nukem a Doom ponúkla jednoduchú, ale zábavnú akčnú hrateľnosť plnú explózii a krvi. Serious Sam to ešte znásobil stovkami nepriateľov, ktorí sa valili proti vám, ako aj zábavnými levelmi. Bolo to vizuálne veľmi pekné a veľmi dobre hrateľné. Prvú hru nasledovala rovnako parádna samostatná expanzia a následne aj plnohodnotná dvojka. V druhej časti sa však už zábava strácala a v trojke to kleslo ešte nižšie. Croteam tam už nedokázal ponúknuť ten pôvodný pocit z hry.  Hlavne tretí diel vývojári pokazili zvláštnou úpravou hrateľnosti. Chceli to spraviť drsnejšie, možno viac na štýl Call of Duty, ale nebol to lepší smer. Hlavne začiatok hry tam je veľmi zlý.

Všetky Serious Sam hry sú teraz vo VR a Croteam ich ponúka ako samostatne, tak aj v jednom balíku so zľavou. Aj keď sú všetky predražené a každá stojí 37 eur, čo je neprimeraná a veľmi vysoká suma. Navyše sa jedná len o čisté porty, a teda nie najlepší mix pre virtuálnu realitu. Levely sú vytvorené pre štandardnú hru a nie pre VR a pocítite to hlavne na hlave.

Serious Sam 3 VR: BFE
Serious Sam 3 VR: BFE Ťažké zbrane sú späť, teraz vo VR
Ťažké zbrane sú späť, teraz vo VR


Serious Sam 3 VR: BFE Samotná hrateľnosť sa pre VR nehodí, ale rozstreľovanie nepriateľov má niečo do seba.
Samotná hrateľnosť sa pre VR nehodí, ale rozstreľovanie nepriateľov má niečo do seba.


Serious Sam 3 VR: BFE Grafika v dnešne dobe neoslní, ale na VR je stále dostatočná
Grafika v dnešne dobe neoslní, ale na VR je stále dostatočná





Konkrétne najmä úvodné prostredia sú priam anti -VR a chodiť po točitých schodiskách je niečo, čo vo VR určite nechcete zažiť. Nehovoriac o veľmi vlažnej akcii. V úvode hry prechádzate veľmi zle navrhnutým mestom bez náznakov orientácie a len kedy-tedy stretnete jednu príšeru. Ak to vydržíte, po niekoľkých hodinách hry sa dostanete do oblasti pyramíd, ktorá je atraktívnejšia a zábavnejšia. Napriek tomu ani zďaleka nedosahuje dynamiku pôvodných častí.

V príbehu sa presuniete pred udalosti v Serious Sam 1 a prakticky zistíte, ako to všetko vypuklo a spoznáte začiatky mimozemskej invázie, do ktorej sa Sam zapletie, odkedy je na jeho pleciach osud planéty. Spoznáva prvé monštrá, hlavného nepriateľa Mentala, s ktorým bude bojovať naprieč časom.

Celkovo vám dej zaberie okolo 9 hodín. Hra pritom kombinuje prechádzanie lokalitami, blúdenie v temných priestoroch, ale hlavne rozsiahle vonkajšie prostredia a nádvoria, na ktorých sa do vás pustia desiatky explozívnych nepriateľov a vy si ich vychutnáte rozmanitými zbraňami. Samopaly, raketomety, energetické zbrane - všetko má svoj štýl. To je to najlepšie z hry a práve preto je veľká škoda, že sa autori rozhodli len pre čistý port pre VR namiesto toho, aby ponúkli špeciálny mód, v ktorom by ponúkli rovno čistú a intenzívnu akciu bez nutnosti výrazného pohybu, čo je pre aktuálne VR headsety najlepšia možnosť. 

Je to premárnená príležitosť a ukážka, ako sa VR trh zahlcuje titulmi nevhodnými pre túto sféru. Možno lepšie ako nič, ale aj tak by autorom nedalo veľa práce pripraviť špeciálny VR mód. Malým bonusom je aspoň kooperácia, ktorú môžu skúsiť štyria účastníci a aj v kombinácii s hráčmi bez VR. A tiež multiplayer, ktorý však veľa ľudí nevyužíva a ťažko nájdete zápas. Priemerne hru totiž hráva okolo päť ľudí s VR a stovka bez VR.

Samotné ovládanie už majú v Croteame pekne dotiahnuté. Hra ponúka možnosť dvoch samostatne ovládateľných zbraní, umožňuje pohyb prostredníctvom teleportu alebo aj klasického „locomotion" pohybu. A to aj so zapnutím comfort modu (obraz sa po okrajoch zorného poľa vypne). Bude na vás, aký  režim si vyberiete. Môžem však povedať, že osobne mi nesadol ani jeden a všeobecne mi hra pripadala veľmi náročná na sledovanie a pohyb vo VR. Cítiť to potom na hlave a hra vyvoláva nepríjemné pocity pri pohybe. Väčšinou to je problém jej celkovej plynulosti, respektíve nepravidelného vysielania frejmov.

Samotný vizuál hry neoslní, ale ani neurazí, je to ešte vo VR norme, kde je väčšina titulov stále vizuálne slabšia. Tu vyniknú hlavne pekne spracované zbrane, ich voľný pohyb ako aj pôsobivé likvidácie nepriateľov v krvavých explóziách. Možno je škoda, že autori ešte nezvýšili počet nepriateľov na obrazovke, ktorý je tu menší ako v predchádzajúcich tituloch, zrejme pre obmedzenie hardvérom pri vydaní hry. Je to intenzívnejšie ako podobne ladený Doom VFR, len sa musíte dostať cez nudný začiatok hry.  Ak by ste však chceli kvalitnú VR prestrelku čisto stavanú pre VR, dobrým príkladom je Arizona Sunshine.

Celkovo je Serious Sam 3 VR: BFE ako-tak decentná akcia na štandardnom monitore, ale vo VR je to ešte slabšie. Cítiť z toho čistý port, je to náročné na hlavu a hre chýbajú špeciálne VR módy, ktoré by z nej vytiahli to najlepšie pre virtuálnu realitu, a teda instantnú akciu. 

Serious Sam 3 VR: BFE
Serious Sam 3 VR: BFE Problémy pôvodnej hry sa vo VR ešte zintenzívnia, hlavne slabý spád a blúdenie
Problémy pôvodnej hry sa vo VR ešte zintenzívnia, hlavne slabý spád a blúdenie


Serious Sam 3 VR: BFE Je veľká škoda, že autori nepridali samostatné VR mody, s čistou akciou.
Je veľká škoda, že autori nepridali samostatné VR mody, s čistou akciou.


Serious Sam 3 VR: BFE Zahrať si môžete aj kooperáciu a multiplayer, musíte však zohnať hráčov.
Zahrať si môžete aj kooperáciu a multiplayer, musíte však zohnať hráčov.






napísal saver 8.3.2018
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
5.0
Ohodnotiť
SERIOUS SAM 3 VR: BFE
+ dobre spracované zbrane
+ miestami intenzívna akcia
- len čistý port bez bonusových VR módov
- náročné na hlavu
- veľmi slabý začiatok kampane
- vysoká cena
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5 - 4590, 6 GB RAM, GTX 970, OS Win 7 64-bit, HTC Vive/ Oculus Rift


RECENZIE HRÁČOV
PC
Oculus Rift
PC VR

Vývoj: Devolver Digital / Croteam
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 9. november 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk