UNBOX: NEWBIE’S ADVENTURE

UNBOX: NEWBIE’S ADVENTURE

5.0

Rozbaľte to v exotických lokalitách

Recenzia na Switch verziu

Hry ako médium sú úžasné v tom, že nám dávajú možnosť zažiť na vlastnej koži aspoň v istej podobe niečo, čo nám naša skutočnosť nedopraje. Dokážeme prežiť bitky minulosti, ponoriť sa do vízie budúcnosti, či čeliť monštrám tradičnej fantastiky. A rovnaké je to aj s hrdinami, do ktorých kože sa vieme vžiť. Môže to byť vojak, boh vojny, knižný hrdina. Alebo aj krabica. Úplne obyčajná kartónová škatuľa, akých sa všade váľajú kopy. A dokonca sa ani nedá povedať, že by táto jedna bola špeciálna. Je dosť obyčajná, no je vaša.

Spolu s krabicou sa prenesiete do sveta plného podobných škatúľ, ktoré od ľudí odlišuje jedine tvar ich „tela“. Tieto škatule vyrába kuriérska spoločnosť GPS ako poslednú možnosť zachrániť sa na trhu. Sú to totiž žijúce bytosti, ktoré sa dokážu doručiť samé. Konkurenčný boj však naberá na obrátkach a spôsobuje spoločnosti GPS nemalé problémy. Krach sa zdá byť neodvratný, no vtedy na scénu prichádzate vy ako „škatuliak" Newbie, ktorý má za cieľ spoločnosť zachrániť a poraziť zlých Wild Cards. Navyše môžete tu a tam naraziť aj na tajomné vysielanie. Jednoduchá zápletka funguje ako vstupná brána do tohto hravého sveta.

Svet vás už na prvý pohľad zláka, no pozor na to, oplatí sa hre venovať aj ten druhý. Nie všetko je totiž také lákavé, ako na prvý pohľad vyzerá. Autori sa pýšia tým, že hru vytvorili ako poctu klasickým 3D skákačkám z 90. rokov. Bude vám tak veľmi povedomá a naozaj z nej môžete cítiť starú školu, čo treba autorom zo štúdia Prospect Games rozhodne kvitovať. Je tu trošku Banja, trošku Super Maria 64 a veľa, naozaj veľmi veľa zbierania vecí skrytých kade-tade. Teoreticky teda autori zvládli všetko. Bohužiaľ, v praxi to už tak dobre nefunguje.

Unbox: Newbie’s Adventure
Unbox: Newbie’s Adventure Postupne si odomknete kostýmy pre svojho hrdinu.
Postupne si odomknete kostýmy pre svojho hrdinu.


Unbox: Newbie’s Adventure Situáciu vám neraz sťaží balíček navyše.
Situáciu vám neraz sťaží balíček navyše.


Unbox: Newbie’s Adventure Naozaj si užijete zbieranie pások.
Naozaj si užijete zbieranie pások.





Od skákačiek zo starej školy sa hra odlišuje jedinou výraznou vecou, a tou je fyzika. Vaša škatuľa nemá nohy a ani iné končatiny. Vpred sa ta dostanete kotúľaním a v tomto vám hra pripomenie, prečo je koleso jeden z najlepších vynálezov v dejinách ľudstva. Prevracane z rohu na roh a z hrany na hranu je také správne kostrbaté, aby budilo reálny dojem, no zároveň aby to nebola príliš veľká výzva pre hráčov. Chvíľku potrvá, kým si na to zvyknete, no potom už budete hravo aj skákať pomedzi rôzne náročné plošinky a ostrovčeky vo vzduchu. Fyzika je naozaj najsvetlejšou stránkou hry a vlastne vďaka nej vás aj bude baviť.

Základné mechanizmy kotúľania a skákania dostávajú aj zaujímavú zmenu v podobe odbaľovania. Váš „škatuliak" má vlastne 6 životov. To znamená, že môžete dostať 6 zásahov a až po šiestom zomriete, prípadne, že sa môžete päťkrát odbaliť. To značí, že dostanete v skoku obrovský boost, ktorý vás dostane ďalej a vyššie a taktiež stratíte okrem života aj vrstvu, takže sa váš hrdina o niečo zmenší, čo sa tiež tu a tam hodí. Hra tento koncept obmieňa občas aj tým, že vám dá nejaký náklad, ktorý zmení váš tvar a o to horšie sa pohybujete a navyše sa nemôžete odbaliť. Na tomto sú postavené skôr náročnejšie výzvy a opäť sa chvíľku učíte, ako sa s tým popasovať.

Unbox: Newbie’s Adventure sa začína v základnom svete, ktorý funguje ako hub na vyrážanie do ďalších. Tie sú tri. Začnete na tropickom súostroví, odtiaľ sa presuniete na zamrznuté kopce a posledným svetom je pestrá džungľa. Svety samé osebe fungujú dobre – sú veľké, rôznorodé a rozsiahle ako horizontálne, tak aj vertikálne, pričom sa viete dostať (a občas musíte) takmer všade, čo dáva priestor vašej zvedavosti k skúmaniu týchto svetov. No to je len tá teoretická časť, ktorá, ako som už písal, funguje. Druhou časťou bolo naplniť tieto veľké svety zaujímavým obsahom, lebo zvedavosť má byť len druhotnou motiváciou, primárne by to mal byť zábavný herný dizajn a to je, bohužiaľ, oblasť, kde to začalo krívať.

Spomínal som výzvy a ona je vlastne celá hra nimi prepchatá. Iný obsah tu prakticky nenájdete. Čiže máte pre seba celý ostrov, kde sa kotúľate, skáčete a zbierate lepiace pásky a známky, ktoré sú skryté na naozaj ťažko dostupných miestach, keďže práve tie sú kľúčom k postupu vpred. Popritom na vás útočia explozívni nepriatelia, či po vás aj niekto strieľa rakety s rôznymi a aj zábavnými efektmi. Je naozaj sranda dostať do tváre raketou, ktorá na vás prilepí balóny, ktoré vás zavedú preč od cieľa. Horšie je už to, že tu je naozaj každá jedna úloha len uzavretou výzvou, na ktorú máte vymedzený čas a vymedzený priestor, z ktorého nesmiete odbočiť, lebo hra resetuje vašu polohu.

Niekedy musíte vyliezť na nejakú vežu (vrch), inokedy zas musíte pozbierať a doniesť určité veci, potom zase zlikvidovať všetkých nepriateľov, či v časovom limite absolvovať istú trasu. Týchto niekoľko schém sa veľmi skoro začne opakovať a výzvy sú ďalšou cestou k postupu, keďže aj za ne dostávate známky. Začína to zaváňať stereotypom a v poslednom svete sa už len nudíte, lebo zase dostanete len tie isté série veľmi uzatvorených a obmedzených úloh, len sú o niečo náročnejšie. Stále vás bude baviť prekonávať prekážky a aj samých seba pri hľadaní skrytých pások a známok, no tá hlavná herná náplň vám polezie hore krkom.

Nepadnete na zadok ani zo súbojov s bossmi, ktoré sú taktiež veľmi repetitívne. Sväté pravidlo troch by samé osebe ani nemuselo byť problémom. Problém je skôr v tom, že tie súboje nie sú príliš zábavné. Chýba im nápad, navyše aj boss sa stále opakuje. Dostanete sa k nemu vždy po vyzbieraní určitého množstva známok. Oproti tomu niektoré vedľajšie činnosti zabavia. Napríklad môžete jazdiť na autách, či dokonca saniach a ďalších strojoch. Zvlášť v prípade áut je fyzika občas až absurdná a máte dojem, že sú tiež z kartónu, no funguje to.

Unbox: Newbie’s Adventure
Unbox: Newbie’s Adventure Súboje s bossmi len sumarizujú, ako hre chýba svieži nápad.
Súboje s bossmi len sumarizujú, ako hre chýba svieži nápad.


Unbox: Newbie’s Adventure Nečaká na vás nič iné než stereotypné výzvy.
Nečaká na vás nič iné než stereotypné výzvy.


Unbox: Newbie’s Adventure Multiplayer však zabaví.
Multiplayer však zabaví.





Hra tiež ponúka lokálny multiplayer, ktorý je dostupný až pre štyroch hráčov a nájdete v ňom päticu režimov naprieč mapami vytvorenými podľa herných prostredí. V jednom režime zbierate a vyhrávate ten, ktorý nazbiera najviac, v ďalšom zase vyhráva ten, čo na náročnej trati prvý príde do cieľa. Sú tu ale aj súboje, či dokonca kradnutie, pričom zbrane hra losuje náhodne. Dopredu tak neviete, akú si zoberiete. Posledným je režim Oddbox, v ktorom získavate body za každú sekundu ako škatuľa Oddbox, kým vás ostatní naháňajú.

Okrem toho, že ťažiskový obsah nie je zábavný, má hra aj iné problémy – hlavne technické. S ovládaním som osobne nemal problém, aj keď sú ľudia, ktorí sa naň sťažujú. Horšie je to už s kamerou, ktorej senzitivitu si radšej nastavte sami a aj potom vám bude neraz dávkovať  jeden krkolomný uhol za druhým. Technické glitche taktiež nie sú ojedinelé, no najviac zamrzí grafický stav. Ten je na Switchi veľmi zlý, no aj iné platformy majú problémy s biednym vyhladzovaním a streamingom niektorých textúr. Tu si k tomu pripočítajte podivné a zdá sa, že aj náhodné framedropy, ktoré sú navyše horšie v TV režime. Nie sú naviazané na žiadne konkrétne miesta, ktoré by boli náročnejšie. Jednoducho hra zrazu seká.

Unbox: Newbie’s Adventure je hra, ktorú by ste si veľmi radi zamilovali a veľa vecí robí dobre. Či je to jemný humor, možnosť upraviť si postavy podľa svojich predstáv, rozprávková atmosféra a hlavne zábavná fyzika. Chýba tu však to najdôležitejšie – zábavný obsah. Bez neho je tu kopa vecí, ktoré budete v ponúkaných svetoch radi zbierať, no nič viac. Aspoň ten multiplayer si budete vedieť užiť s deckami, no potom sú tu zas technické problémy a glitche, ktoré aj to málo, čo si viete užiť, ťahajú dole.


napísal matus_ace 28.11.2017
Páči sa mi!
5.0
Vo svete
5.2
Ohodnotiť
UNBOX: NEWBIE’S ADVENTURE
+ dobre spracovaná fyzika
+ multiplayer zabaví
+ hromada miesta na objavovanie a zbieranie predmetov
+ príjemný humor a naozaj pekné svety
- rýchlo stereotypné
- hlavný obsah nie je práve zábavný
- technické problémy a biedna grafika
- kamera


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Merge Games / Prospect Games
Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18436)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk