FLIP WARS

FLIP WARS

6.5

Nemanželské dieťa Bombermana a Splatoonu

Recenzia na Switch verziu

Čísla hovoria jasne – Nintendo Switch sa zatiaľ javí ako úspešná konzola a hrám sa na nej zjavne darí. Keď sa ale pozriete na ponuku hier, môže vás zaraziť jeden na prvý pohľad nenápadný fakt. Ak sa pozriete len na exkluzívne tituly, množstvo z nich sa zameriava na multiplayer a zatiaľ vyšla vlastne len jedna silná singleplayerová hra – Zelda. Zato multiplayeroviek je na výber oveľa viac. A pribúdajú ďalšie, napríklad aj práve dnes recenzovaný titul Flip Wars, ktorý je síce len menší, no kombinuje v sebe dva populárne koncepty.

Hra nie je úplná novinka. Na trhu je od začiatku júla, avšak až teraz malo zmysel sa jej venovať. A je otázne, či to už pre hru samotnú nie je príliš neskoro. Vyšla totiž v akejsi predbežnej verzii, kedy vás prekvapilo úvodné menu s niekoľkými dôležitými položkami, ktoré boli uzamknuté s nápisom, že do hry pribudnú čoskoro. Až nedávny update ich konečne priniesol, vďaka čomu si v hre dokážete užiť viac možností. No viac ako mesiac od vydania už sa úvodná komunita zmenšila na pár hráčov, na ktorých občas narazíte. Čo je ale obrovská škoda.

Flip Wars totiž v zásade ponúka veľmi zaujímavú a chytľavú premisu, ktorá je jednoduchá, návyková a má predpoklady na to, aby hráčov držala dlho. No ako sa hovorí, papier toho znesie veľa a čo môže vynikajúco vyzerať na ňom, to môže v skutočnosti vypáliť úplne inak. A toto je, bohužiaľ, práve ten prípad. Bomberman je niečo, čo funguje na hernom trhu už 3 dekády a aj keď ten posledný, zhodou okolností práve pre Switch, mal krkolomný štart, hra sa postupne dosť zlepšila a zadarmo pridala kopu obsahu. Splatoon tu síce tak dlho nie je, ale hra sa stala okamžitou klasikou, pričom nedávna dvojka priniesla ešte zábavnejšie pestrofarebné prestrelky.

Flip Wars
Flip Wars Hra si princípy požičiava zo známych klasík.
Hra si princípy požičiava zo známych klasík.


Flip Wars Hrať musíte do poslednej sekundy.
Hrať musíte do poslednej sekundy.


Flip Wars Neraz musíte čeliť aj nástrahám prostredí.
Neraz musíte čeliť aj nástrahám prostredí.





Práve tieto dve série v sebe kombinuje Flip Wars. Základná hrateľnosť je jednoduchá, obmedzuje sa na menšie arény, na ktoré nazeráte zhora, aby ste mali čo najlepší prehľad o dianí okolo seba. Taktiež ovládate panáčikov v špeciálnych skafandroch, čo pripomína Bombermana ešte viac. Namiesto kladenia bômb tu ale bojujete pomocou farieb. Na plochu arény sa zmestia štyri postavičky, ktoré môžu ovládať hráči alebo umelá inteligencia. Každá z postavičiek má svoju farbu a tú v boji využíva.

Arény sa totiž skladajú z množstva štvorčekov, pričom každý z nich predstavuje jeden krok/skok. Tým, že s postavičkou na štvorec skočíte, zmeníte jeho farbu na tú vašu a to isté platí pre drobné pole štvorcov okolo toho, na ktorý dopadnete. A práve na toto sú naviazané aj herné mechanizmy spolu s hernými pravidlami. Ak ale nejaké políčko už má vašu farbu, neznamená to, že by ho nemohol prebrať váš súper. Stačí mu len to, aby na políčko skočil a už je jeho. A ako ste už pravdepodobne vytušili, rovnako ako v Splatoone aj tu sa bude farbou bojovať o nadvládu nad arénou.

Záleží ale od konkrétneho módu, či budete len farbiť, alebo aj odstraňovať súperov. Flip Wars totiž ponúka trojicu módov naprieč všetkými režimami. Panel Battle je naozaj len o farbení. Na súboj je stanovený istý časový limit a na konci si víťazstvo odnesie ten, kto bude mať najviac obsadených panelov v aréne. Musíte si však dávať veľký pozor. Rozhodujú totiž najmä posledné sekundy a aj keď môže celý súboj trvať 3 minúty, z ktorých väčšinu času budete mať drvivú prevahu, nepodarený záver vás môže v záverečnej tabuľke odsunúť veľmi nízko. Môžete totiž niekoľkokrát stratiť život takým spôsobom, že súper skočí tak, že nafarbí panel pod vami, čo vás vystrelí z arény a musíte čakať na respawn.

A aj keď vaša smrť v Panel Battle móde nič neznamená (okrem straty času, pozície a nazbieraných power-upov), v ďalších módoch už dokáže aj to zamiešať kartami. Príkladom môže byť Knock Out, kde máte tiež časový limit a taktiež skáčete po paneloch, ktoré farbíte, no víťazstvo si uchmatne ten, kto získa v danom limite najviac eliminácií. Ak je počet rovnaký, rozhodujú nafarbené panely. Life Batle je vlastne to isté, no okrem časového limitu tu je aj limitovaný počet životov, ktoré máte k dispozícii. Musíte si tak dávať väčší pozor.

V súbojoch Flip Wars vie byť ukrytá pekná vrstva taktiky, aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá. Musíte vedieť, kedy sa oplatí bojovať a farbiť, keďže aj tak sa všetko môže zomlieť úplne inak v posledných sekundách. Taktiež si musíte dobre rozmyslieť, kedy skočiť. Skoky môžete aj prerušiť, či vo vzduchu sa vrhnúť do niektorého smeru. Ďalšiu vrstvu potom pridávajú už spomínané power-upy, ktoré fungujú podobne ako v Bombermanovi. Môžu vám napríklad rozšíriť pole, ktoré jedným skokom zafarbíte, či zmenia tvar tohto poľa na diagonálny kríž. Taktiež môžete získať dočasnú nezraniteľnosť a rýchlosť. Samotná rýchlosť je taktiež ovplyvnená tým, či sa pohybujete na vlastnej, alebo súperovej farbe.

Ako sami vidíte, koncept je to relatívne jednoduchý, no veľmi účinný a hlavne zábavný. Ideálny na multiplayer a najlepšie lokálny, keď vytiahnete Switch so štvoricou ovládačov niekde pri pivku s kamarátmi a kým čašníčka donesie ďalšie kolo, vy si dáte zápas. Hra v sebe skrýva slušný párty potenciál, no ,bohužiaľ, nič iné. Hrateľnosť tu problém nie je. Problém je v obsahu, ktorého je aj po rozšírení stále málo. Máte tu zápasy proti AI, proti živým súperom za jednou konzolou a online cez internet, pričom nechýbajú rebríčky, možnosť založiť vlastnú miestnosť a podobne. Bohužiaľ, kým to všetko pomaly pribudlo, hra stratila komunitu a dnes po niekoľkých minútach hľadania nájdete ledva jedného protihráča, čo rozhodne zamrzí.

Flip Wars
Flip Wars Musíte si dávať pozor na vlny.
Musíte si dávať pozor na vlny.


Flip Wars Mapy sú rôzne a využiť môžete rôzne taktiky.
Mapy sú rôzne a využiť môžete rôzne taktiky.


Flip Wars Online sa hre už veľa hráčov nevenuje.
Online sa hre už veľa hráčov nevenuje.





Aj máp by mohlo byť viac. Sú rozdelené do troch prostredí a ponúkajú aj efekty alebo zbrane. Napríklad je tu spínač. Ak k nemu skočíte, pomôže vám zabrať okolité plochy. Alebo je tu zbraň, ktorá zafarbí pás v jej smere. V ďalších dvoch prostrediach je to to isté, len s dodatočnými efektmi, ktoré menia taktiku. Vodné arény musia čeliť pravidelným vlnám, ktoré spôsobia horšiu orientáciu a chvíľkovo aj omráčia vaše postavy, ak nevyskočíte. Piesočnaté arény sú zas sprevádzané náhodnými bleskmi, ktorým sa musíte vyhýbať.

Grafika je pekná a jednoduchá, hudba je na tom podobne a prezentácia si vás získa, keď sledujete štvoricu postáv, ako v potrubí smerujú do arén. Priaznivá je tiež cena a ak si k hre sadnete s trojicou priateľov, o zábavu núdza nebude. Len to stále pôsobí takým nedokončeným dojmom. Flip Wars rozhodne malo ponúknuť viac obsahu a nepoteší ani fakt, že aj po veľkom rozšírení stále chýba napríklad Local Area Battle režim, v ktorom by ste mohli hrať s ďalšími Switch konzolami prostredníctvom lokálnej siete. Iné hry to všetko zvládli hneď pri vydaní, nie je dôvod, aby v tomto prípade hráči tak dlho čakali. Cena 10 eur je len drobnou náplasťou na to, čo vám tu bude chýbať.


napísal matus_ace 17.8.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
5.7
Ohodnotiť
FLIP WARS
+ zábavný lokálny multiplayer
+ chytľavý koncept
+ takticky zamerané
+ sympatická cena
- stále nedokončené
- menej obsahu
- skoro nikto už nehrá online


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Nintendo
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 6. júl 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk