FULL THROTTLE REMASTERED

FULL THROTTLE REMASTERED

8.0

Návrat motorkárskej adventúry

Recenzia na PC verziu

Studnica klasík dnes už mŕtveho štúdia LucasArts sa možno zdá byť bezodná, no nie je to úplne tak. Najmä ak hovoríme o značkách, ktoré priamo nesúvisia so Star Wars. A môžeme to vidieť práve na prípade tejto hry. Za väčšinou klasických adventúr spomínaného štúdia stála partia okolo Tima Schafera. Práve ten so svojím aktuálnym štúdiom Double Fine Productions oživuje tieto klasiky a dnes tu máme pravdepodobne poslednú, ktorej sa od neho dočkáme. Monkey Islandy, Grim FandangoDay of The Tentacle sme si už zahrali, na Indiana Jones ťažko získa práva, Loom a The Dig sú mimo jeho dosah, a tak sme sa dočkali aspoň futuristickej motorkárskej story o pomste a rodine.

Full Throttle Remastered odkazuje na pravdepodobne najznámejšiu adventúru z dielní LucasArts. Pôvodná hra vyšla v roku 1995 a pre spoločnosť znamenala hneď niekoľko prvenstiev. Síce to bola jej jedenásta adventúra, no prvá na Windows, prvá čisto na CD, taktiež prvá s kontextovým menu a okrem klasického adventúrneho hrania ponúkla aj nové akčné sekvencie. Zaujala tiež príbehom, postavami a aj hviezdnym dabingom. Čo všetko z jej pôvodného čara sa podarilo zachovať aj o 22 rokov neskôr?

Niežeby sme to nečakali, ale je fajn, že príbeh funguje aj po viac ako dvoch dekádach a prakticky nezostarol vôbec v ničom. Stále je to nadčasová sci-fi zasadená do roku 2040, z ktorej však sála duch minulosti. Možno niekomu pripomenie Easy Ridera, možno niečo iné, ale autori to už vtedy skĺbili veľmi dobre. V tejto budúcnosti ovládali cesty antigravitačné vozidlá, no motorkári sa nevzdali svojej vášne a stále brázdia cesty na svojich síce futuristických, no pritom klasických motorkách. A srdcom je motorkár aj starnúci CEO spoločnosti Corley Motors, ktorý je na ceste na zasadanie s akcionármi, keď stretne gang Bena, hlavného hrdinu hry.

Full Throttle Remastered
Full Throttle Remastered Zoznámenie s Benom neprebehne hladko, no zamilujete si ho.
Zoznámenie s Benom neprebehne hladko, no zamilujete si ho.


Full Throttle Remastered Hre pristane aj jej pôvodná grafika.
Hre pristane aj jej pôvodná grafika.


Full Throttle Remastered Niektoré pasáže nezostarli práve najlepšie.
Niektoré pasáže nezostarli práve najlepšie.





Obaja protagonisti si od začiatku padnú do oka. A taktiež doň padnú aj vám. Drsňáka Bena si hneď obľúbite. Rovnako však hneď nadobudnete dojem, že niečo visí vo vzduchu. A na katastrofu nemusíte čakať dlho. Váš gang je v problémoch a na vašu hlavu je zrazu vydaný zatykač kvôli obvineniu z vraždy. Je len na vašom ume, aby ste sa z tejto kaše dostali, očistili svoje meno, oslobodili svoj gang a taktiež vyriešili jednu nečakanú rodinnú drámu, nakoľko sa v Maureen, na ktorú narazíte v úvode, skrýva oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá.

Je síce pravda, že príbeh má svoje temnejšie chvíľky a nie je až taký veselý ako napríklad Day of The Tentacle, ale to neznamená, že Full Throttle nie je hra plná humoru. Len je možno trošku iný, nie priamo komediálny, skôr striedmy, no situačne veľmi dobre zasadený a dokáže vám v tých správnych momentoch roztiahnuť kútiky úst. Z hry je naozaj cítiť poctivú scenáristickú robotu, ktorá ani po 22 rokoch nestratila nič zo svojho čara a príbeh je stále to, čo vás pri hre bude držať. Poviete si, že pohnete ešte s týmto problémom, posuniete sa ešte o jednu obrazovku, ešte o jednu scénu - a nakoniec hru dorazíte na jediný záťah.

Herné menu vám umožňuje 4 základné akcie. Niečo môžete chytiť/zobrať, kopnúť do toho, pozrieť sa na to, či to popísať alebo vyvolať dialóg. Ben vie zvlášť pri tejto poslednej možnosti ešte reagovať tým, že veci nebude oblizovať. Kontextové menu je jednoduché a prehľadné, pričom sa neskôr k nemu pripojí aj inventár, ktorým môžete jednoducho rolovať do strán, avšak s výnimkou záveru sa pravdepodobne nestane, že by ste v ňom mali viac predmetov, ako vám dokáže naraz zobraziť. Navyše tu nenájdete ani žiadne zložitejšie kombinovanie predmetov, takže takéto jednoduchšie zobrazenie skutočne bohato postačuje.

Full Throttle nikdy nepatrila medzi tie náročnejšie adventúry, skôr práve naopak. A aj teraz sa odvážim povedať, že ak je tento žáner pre vás neznámou, toto je asi najlepšia vstupná brána. Oveľa lepšia ako napríklad moderné tituly od Telltale. Ponúka klasickú hrateľnosť s veľmi dobrým tempom, kedy sa prakticky nemáte kde zaseknúť a idete len vpred. Stačí pohnúť rozumom a hra vás sama navedie tam, kde vás chce mať. Na toto ale nadväzuje aj jeden veľký problém, ktorý hra má. Ak si ešte niečo pamätáte z hrania pôvodnej verzie, dokážete remaster prejsť snáď za 3 hodiny. Ak si na nič nespomínate, prípadne ste hru ešte nehrali, aj tak zaberie len nejaké 4 hodiny. A to je veľmi málo.

Je to taká dvojsečná zbraň. Na jednej strane je pravda, že hra je až nepekne krátka a rozhodne by ste chceli viac. Na druhej strane vám čas pri nej ubehne veľmi príjemne a naozaj ňou prechádzate veľmi plynulo, bez jediného zákysu, a zrazu je tu koniec. Vyplýva to aj z charakteru hádaniek a prekážok v hre. Tu a tam zozbierate nejaké predmety, ktoré niekde skombinujete, no často je to o zbieraní vecí z nejakého zoznamu a práci s mechanizmami. Všetko z toho je vám ihneď zrejmé a skvelé je, že tu prakticky neexistuje to, čo sa často zvykne adventúram vyčítať – musíte kombinovať a používať všetko na všetko, kým nájdete správny postup. Snáď len vybratie batérií zo zajačika je úloha, ktorá má dosť nelogické riešenie.

K tomu ale autori pribalili niečo, čo nie je zvykom u bežných adventúr – akciu. Nečakajte hneď nejakú brutálnu streľbu alebo niečo podobné, ale je tu niekoľko pasáží, kedy to intelektom nevyriešite a Ben musí napnúť svaly. Najvýraznejšie priamo na cestách, kde sa budete biť s inými motorkármi, v čom vám pomôže aj pestrá paleta zbraní, ktoré môžete získať. Do vrecka tak môžete schovať okrem obligátneho heveru napríklad aj motorovú pílu alebo hnojivo. A aj keď sa to môže zdať divné, dokážete ho veľmi dobre využiť.

Full Throttle Remastered
Full Throttle Remastered Stretnete pestrú paletu zaujímavých postáv.
Stretnete pestrú paletu zaujímavých postáv.


Full Throttle Remastered Dostanete sa aj do poriadnej šlamastiky.
Dostanete sa aj do poriadnej šlamastiky.


Full Throttle Remastered Nie všetky pasáže si obľúbite.
Nie všetky pasáže si obľúbite.





Ako je už dobrým zvykom pri podobných remasteroch, aj tu autori pribalili niekoľko bonusov navyše. Tým základným je možnosť prepnúť si hru do pôvodného vizuálu jediným stlačením tlačidla priamo počas hrania. Na nič nemusíte čakať, a zrazu máte pred sebou pôvodnú grafiku, ktorá prekvapivo stále dobre funguje a pixelart štýl hre stále sekne. Taktiež hru môžete hrať aj s komentárom autorov, čo je skôr pre tých, ktorú ju už dobre poznajú a chcú sa  dozvedieť ešte viac z pozadia vývoja. Postupom hrou si taktiež odomykáte celkom pestrú zbierku konceptov, ktoré si môžete prezerať v menu a rovnako aj ponuku herných skladieb, ktoré si zas v menu môžete vypočuť.

A aj keď hre stále pristane pôvodný vizuál, rozhodne musím pochváliť i ten nový. Kým pri tom starom bolo treba tu a tam zapojiť fantáziu, aby ste tváram dali konkrétne kontúry, o to sa už teraz postarali grafici. Hra vyzerá veľmi dobre, či už sú to postavy alebo prostredia. Snáď len s výnimkou cestných pasáží, ktoré pôsobia dosť fádne. Našťastie ani trochu fádne nepôsobí zvuková stránka. Dabingu dominujú dve mená – Roy Conrad ako Ben a Mark Hamill ako Ripburger. Dobrú prácu však odviedli aj ďalší herci. A to isté platí aj o hudbe, ktorá pri hraní pekne sekunduje grafike a dobre pomáha budovať atmosféru.

Bola to fajn pripomienka starých časov. Pri hraní Full Throttle Remastered sa dokážete aspoň na jeden večer vrátiť do minulosti a zaspomínať si. Bohužiaľ, dlhšie to trvať nebude. A to je asi aj najväčšia chyba hry. A tu už nezáleží na tom, či ste hrali pôvodnú verziu pred 22 rokmi, alebo ste úplný nováčik. Stále by ste chceli väčšiu porciu zábavy. Okrem toho ale hre niet čo vytknúť. Tých pár hodín si užijete a utečú vám ako voda, zabavíte sa, trochu si zabojujete, vyriešite všetky problémy a opäť sa vydáte na cesty so stovkami koní medzi nohami.


napísal matus_ace 21.4.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
FULL THROTTLE REMASTERED
+ dobre odsýpa
+ štýlový vizuál
+ príbeh a postavy
+ dabing a hudba
+ hromada bonusov
- krátke
- fádne pasáže na ceste
- veľmi jednoduché
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 2,4GHz; 4GB RAM; GeForce GTX260/Radeon 4870HD; 8GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4

Vývoj: Double Fine Productions / Double Fine Productions
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 18. apríl 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk