MARIO SPORTS SUPERSTARS

MARIO SPORTS SUPERSTARS

6.5

Keď Mariovi pri športe dochádza dych

Recenzia na 3DS verziu

Ostrieľaní borci už vedia, čo majú čakať od iterácií ako Mario Sports: známe postavičky, vybrané športy obohatené o všelijaké arkádové fintičky a zábavné módy. No ako sa pozerá na takú hru niekto, kto vôbec Maria nepozná a eventuálne zoberie 3DS do rúk? Pretože je Mario Sports Superstars jedna z mála „friendly" hier pre neznalcov či nováčikov, odovzdávam 3DS hráčke-začiatočníčke skúsenosti a zapisujem...

Prvé dojmy

Ten displej a mašina sú nejaké malé. (Je to fakt, po porovnaní s nedávnym testovaním Switch pôsobí 3DS XL ako nečakaný drobec.) Toto video na začiatku nepotrebujeme vidieť celé, je skoro zbytočné (intro nesledujeme viac ako 30 sekúnd). Čo nás čaká v menu? Len päť športov? No iné hry ich mali oveľa viac, nie? (Skúšali sme nedávno Kinect Sports, kde bolo po šesť kúskov, inde aj okolo desať a nedá sa to úplne porovnať s 1-2 Switch, kde bolo 28 minihier). No dobre, poďme na to...

Mario Sports Superstars

V tenise sa v neskorších fázach obyčajné údery objavia sotva na podaní.
Mario Sports Superstars

Futbalík myslí aj na štandardné situácie, ako rohy či outy, no veľa gólov z nich nepadá.
Mario Sports Superstars

Jedna pecka v šestnástke... ale asi ju neborák zachytí!

Preteky na koni

Vyberám si najprv koníky. Čo mám robiť? (Hráč netrpezlivo sleduje tutoriál a pochopí pár tlačidiel, no už ťuká na ďalšie tlačidlo, aby sa posunul ďalej.) Takže tréning. Skáčem cez čo? Aha, budú prekážky. Koník sa hýbe sám? Nie, doľava-doprava ho ovládam. Je tu kopec mincí a mrkvičiek, tie pozbieram. Tréning je ľahký, poďme na preteky. (Po pol minúte...) Hééééj, prečo ma všetci obiehajú? No, tak si dávam načas. Aha, súperi mi zdrhli a už ich asi nedobehnem. Tak zbieram, čo mi ostalo. A občas ma zrýchlia tie plošiny na trati. A prečo všetci skáču ako blázniví? Lebo prepájajú skoky, aha. No aj tak skončím posledný... 

Preteky na koni sú jedna z originálnych športových disciplín. Pripomínajú dobrú športovú arkádu, v ktorej sa nachádzajú všetky tradičné prvky. Cválanie je obohatené o turbo momenty, skoky skladáte do čoraz vyšších a na trati sú tucty predmetov: mrkvičky, hviezdičky. Súperi sú poriadne drzí, obťažnosť nie je najnižšia, užijete si aj turnaje a zisk bodov v jednotlivých pretekoch. Popri skákaní cez prekážky a zbere si určite treba nacvičiť aj takzvaný Herd Effect, keď viac koníkov okolo posilní vašu staminu a môžete ju využiť vo svoj prospech. Ideálny štýl podobný cyklistike a krúteniu v závetrí.

Tenis

Tenis sme už hrali milión ráz, čo môže ponúknuť tu? (Po Wii Sports, Grand Slam, Kinect Sports atď.). Prečo sú tu tieto divné postavičky?? (Vidieť pelotón Mario hier očami neznalca má nezameniteľné čaro.) Čo sú to za zmutované jaštery a krpaté dinosaury? (To je Yoshi!) Vyberiem si toho zeleného s veľkým ňufákom. Turnaj trvá dlho, skúsme exhibíciu. Podanie sa robí ako? Aha, celkom jednoducho. Jéééj, čo sú toto za loby? Šmejdi! Oni nehrajú zo základnej čiary, ale naháňajú ma po kurte. A často svetielkuje lopta. Občas sa zastaví a súper udrie silnejšie, čo to má znamenať? Po dvoch krátkych hrách zase prehrávam...

Arkádovosť úderov a celkové prevedenie robí z tenisu celkom zaujímavú disciplínu, no treba zvládnuť údery. Hra zo základnej čiary nie je skutočne všetkým, lebo sa často používajú smeče, loby, spiny či falše, takže sa na kurte uháňate, no je to skutočne jedna z najvariabilnejších hier v balení – ovládanie cez tlačidlá po čase už zvládate, turnaje sú napínavé a chýba jedine poriadny komentár.

Futbal

A to budem ovládať všetkých jedenásť naraz? (Odpoveď na kľúčovú otázku potvrdila, že hráme plnú verziu 11 na 11). A vyberám si iba dvoch? Dajme tieto fešandy. A ostatných deväť klonov bude robiť čo? Béčkom prihrám, áčko strieľa. Heeeej, obrali ma, faul!!! (Po 30 herných minútach stále 0:0). Góól... som dostal. 0:1. Prečo sa mi nejdá strieľať, keď chcem?! (1:1. 2:1. Polčas vyzerá nádejne.) Nieeeeeeee, podrazáci! (Vymenili sa strany a rýchlo je 2:2). Tu máš silnú strelu. 3:2. (Do konca ostáva pár minút, prvý zápas by mohol byť víťazný.)

3:3! (Súper skóruje v nadstavenom čase a máte pocit, že toto je ako skutočný futbal.) Predĺženie bude trvať koľko? Ach, stále remíza. Šmeeeejdiiiiiiiiiiiiiii! (V 107. minúte je zrazu 4:3, ale predĺženie treba dohrať. Žiaľ, za zvyšný krátky čas už ďalší gól nepríde a zápas končí.)

Futbal je výborne spracovaný a viaceré zápasy sú napínavé. Voľba dvoch postáv namiesto celej jedenástky je rovnako dobrý systém. Nie je to taká chytľavá záležitosť ako Inazuma Eleven, no stále má čo ponúknuť i na poli arkádových fintičiek ako super strely. Chce to čas a naučíte sa prihrávať, ovládať aj kameru, odčítať súpera.

Golf

Golf mi tradične nejde, ale opáčme ho. Stačí jedna jamka, nebudeme skúšať hneď turnaj. Noooo, odpaľujem a ide to trochu mimo. Ach! Vykopať sa z piesku mi bude trvať chvíľu. No dajme inú palicu. Ech, zase slabo. Koľko je na par, štyri? To asi nedám. Už som 30 metrov od jamky. Ach! Nebude to ani na päť. No, tak šesť...

Mario už golf pár ráz hral, takže spracovanie v tejto podobe toľko neprekvapí. Oproti plnohodnotnej hre je tu menej ihrísk, ale hrateľnosť ostáva a jednoduché ovládanie na dotykovom displeji slušne pomáha i nováčikom pri sile odpalu či voľbe palice. Ponuku tradične tvoria jednotlivé jamky, celé turnaje či špeciálne verzie postáv.

Mario Sports Superstars

Baseball umožní rozličné odpaly i rýchlosti, no je aj o šťastí.
Mario Sports Superstars

Nadhadzujem... teda snažím sa... a veľmi mi to spočiatku nejde.
Mario Sports Superstars

Na prvý pohľad je päť športov dosť málo, no pri niektorých strávite aj hodiny.

Baseball

Bejzbal bude ťažký, veď nepoznám detailne ani pravidlá! Aha, vybrať si môžem oveľa viac postavičiek, opäť sú tu aj zmenšené dinosaury. Najprv nadhadzujem, to ide celkom dobre. Na falše sa môžem vykašľať, hlavne to ďaleko odhodiť. (Ponuka je pritom dosť široká a hody sa dajú vybrať z okrúhleho menu). No pri pálke je to ťažšie, trafiť sa nie je ľahké a je to skôr otázka šťastia, či sa podarí odpáliť či nie. Nooo, veľmi sa mi to nepáči a asi ani jeden zápas nedohrám, je to celé v štýle „viac šťastia ako hráčskeho rozumu“.

V tom smere má hráč „recht", bejzbal je skutočne jeden z ťažších športov, kde sa snažíte všetko vyskúšať a dúfate, že sa vám to podarí, ale na nejaké veľké hráčske umenie sa pomýšľať nedá. Sú tu zápasy, turnaje a postavičky sú výborne zapracované, ale keď základná hrateľnosť kladie neraz nezdolateľné prekážky, dlho baviť nebude.

A pár ďalších postrehov

Mario Sports Superstars je kolekciou piatich športov a doručí solídnu zábavu. Nováčikom bude imponovať, no nemusia zvládať všetky arkádové prvky. Snaha byť neskutočne zábavný občas prekáža, ale keď sa do hier dostatočne ponoríte, strávite s nimi pekné hodiny. Hrateľnosť treba dávkovať, nehrať dlhé maratóny, ale skôr tu a tam polhodinku či celú, inak sa vám môže hra rýchlo zunovať. Na poli originality sa nekoná veľa nového, je to skôr stávka na istotu, keďže golf či tenis sme už s Mariom hrali. Azda najzábavnejší je futbal a neraz potešili aj preteky koníkov, zatiaľ čo bejzbal príliš neohúri. Grafika a hudba sú adekvátne 3DS, rozlíšenie je už menšie, no ovládanie stále kvalitné. Mario Sports Superstars naplní očakávania, ale určite ich nepreskočí.


napísal korec 24.4.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
MARIO SPORTS SUPERSTARS
+ solídne spracovanie športov
+ arkádové prvky oživia herný štýl
+ štruktúra módov
+ kvalitný futbal, golf a tenis
- nič nové v žánri
- občas hnevá kamera


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Nintendo
Štýl: Šport
Dátum vydania: 10. marec 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19510)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk