SKY FORCE ANNIVERSARY

SKY FORCE ANNIVERSARY

7.5

Otravná arkádovka, ktorá si vás získa

Recenzia na WiiU verziu

Určite aj vy poznáte také hry. Možno dokonca aj teraz nejakú z nich hráte. Máte ju radi, no zároveň ju nenávidíte. Môže to byť kvôli jej náročnosti, hráči série Dark Souls či aktuálneho Nioh by o tom určite vedeli rozprávať. Alebo to môže byť kvôli jej kvalitám. Niečo si v nej veľmi užívate, no iné veci sú vyslovené hlúpe alebo zlé. No a potom sú tu ešte grindovačky naprieč rôznymi žánrami. Bavia vás, radi v nich trávite čas, no veľký podiel z tohto času je ako cez kopirák. Hra vás stále nútiť robiť dookola to isté, aby ste sa dostali ďalej. A aj si na to zanadávate, no aj napriek tomu si hru opäť pustíte.

Ak ste tipovali, že Sky Force Anniversary bude práve príkladom tej poslednej kategórie, ste naozaj bystrí a dostávate malý bezvýznamný bod. Hra nie je žiadna veľká novinka. A nie iba preto, že tu s nami značka Sky Force je už od roku 2004, kedy vyšla na Symbian a Pocket PC. Celkovo sú mobily jej doménou a to platilo aj pre aktuálnu verziu. Tá bola vydaná v roku 2014 pri príležitosti desiateho výročia a od mobilov prešla na PC, Apple TV, konzoly, haldheld PS Vita, až sa teraz nakoniec dostala aj na Wii U, kde už síce veľké hry nevychádzajú, ale indie produkcia tu má stále svoje miesto.

Možno ste Sky Force už skôr hrali práve na mobilných zariadeniach. V tom prípade sa musíte zoznámiť s dvomi hlavnými rozdielmi, ktoré tieto verzie ponúkajú. Hra už nie je free to play. Jednoducho si ju kúpite a dostanete všetok obsah, už ďalej nemusíte dokupovať nič (aj keď už spomínaný grind zostal). A taktiež sa zmenila orientácia obrazu. Kým na mobiloch sa núka vertikálna orientácia, PC a konzoly majú horizontálne orientovaný obraz. Samozrejme, nechýba ani prispôsobené ovládanie.

Sky Force Anniversary
Sky Force Anniversary Akcia je jednoduchá, no zábavná.
Akcia je jednoduchá, no zábavná.


Sky Force Anniversary Tu a tam vie hra ponúknuť aj slušnú výzvu.
Tu a tam vie hra ponúknuť aj slušnú výzvu.


Sky Force Anniversary Kvôli vylepšeniam sa musíte vracať k už prejdeným misiám.
Kvôli vylepšeniam sa musíte vracať k už prejdeným misiám.





Čo sa týka herného konceptu, je zbytočné to nejako rozsiahlejšie opisovať. Sky Force je letecká top-down shoot 'em up hra. Teda žáner, ktorý je tu s nami pomaly 40 rokov a postupne sa vyvinul až do takejto podoby s vertikálnym rolovaním. Na herný svet nazeráte zhora, dole je vaše lietadielko, ktoré ovládate a kamera sa sama hýbe vpred. Sky Force si tak nesie so sebou dekády inšpirácií a nápadov a v zásade sa nehrá inak ako Tyrian či akákoľvek iná podobná hra, ktorú ste si vo svojej mladosti obľúbili. Hrá sa však veľmi dobre a dokazuje, že tento koncept stále funguje a je zábavný.

Poznáte to, ak to nie je pokazené, nemusíte to opravovať. Nie som si istý, či sa autori z poľského štúdia Infinite Dreams pokúsili aspoň o nejaké inovácie, ale pravdepodobne nie. Hru zasadili do skôr realistického prostredia, kde síce proti vám stojí zástup rôznorodých pozemných aj vzdušných nepriateľov, ktorí po vás pália futuristickými zbraňami, no aj zo záberov okolo asi tušíte, že to nie je úplné sci-fi. Hra si drží svoj štýl, ktorý jej sadne a to aj v oblasti vizuálu, ktorý je veľmi pekný a rýchly.

Vzhľad hry je aj veľmi prehľadný a nie zbytočne preefektovaný, čo je chyba, ktorej sa dopúšťajú niektoré hry v žánri. A nie je to tým, že by sa na obrazovke nič nedialo. Práve naopak. Hra veľmi skoro začne ceriť zuby a neskôr rozpúta na obrazovke hotové peklo, kedy kľučkujete pomedzi projektily nepriateľov a snažíte sa pritom niekoho zasiahnuť. Hudba sa taktiež nesie v takomto klasickom štýle starých automatoviek. Je síce ľahko zabudnuteľná, no pri hraní sa počúva dobre a k hre sa taktiež dobre hodí.

V hre na vás čaká celkovo 9 misií, pričom zaujímavý je progres medzi nimi. V každej máte štvoricu úloh – zničiť aspoň 75% nepriateľov, zničiť všetkých nepriateľov, zachráňte všetkých ľudí a prejdite misiu bez jediného zásahu. Za splnenie každej z nich dostanete medailu, takže nestačí len misiu jednoducho prejsť. Aby ste sa dostali ďalej, musíte mať na konte istý počet medailí a práve tu prichádza ten grind. 9 misií je relatívne málo, tak sa herná doba naťahuje tým, že sa vraciate k misiám, ktoré ste už prešli.

Misie neopakujete len preto, aby ste sa pokúsili získať medailu, ale aj preto, aby ste nazbierali ďalšie hviezdy a zarobili si tak na nový upgrade vašej stíhačky. Lebo práve vďaka vylepšeniam dokážete tieto úlohy splniť. Niekedy máte totiž príliš slabé zbrane a aj keď misiu prejdete, niektorí nepriatelia vám uletia skôr, než ich stihnete zničiť. Tak musíte zvýšiť svoju palebnú silu. Alebo si zaobstaráte štít, aby ste sa vyhli zásahom či magnet na lepšie zbieranie hviezd. Každú z týchto vecí si potom ešte viete ďalej vylepšovať a zvyšovať jej silu a výkon. Tak sa vraciate stále späť, zbierate hviezdy, vylepšujete stíhačku, aby ste získali medaily a mohli sa pohnúť ďalej. A to je vlastne asi aj jediná chyba hry.

Sky Force Anniversary je zábavná arkádová akcia, ktorá vás chytí a bude vás držať. Bohužiaľ, až príliš často na tom istom mieste. A vy sa pri nej síce budete baviť, no postupne vás omrzí prechádzať každú misiu niekoľkokrát. Tu a tam narazíte na nepriateľov plniacich úlohu bossa a viac sa s nimi potrápite, takže vám hra dá najavo, že teraz potrebujete upgrade. Pekným rozšírením sú víkendové turnaje, ktoré vám počas obmedzeného času umožnia súťažiť s ďalšími hráčmi. Takže ponuka tu je zaujímavá, no mohla by byť aj lepšia.


napísal matus_ace 13.6.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
SKY FORCE ANNIVERSARY
+ stále zábavné
+ chytľavá hra vo dvojici
+ pekná grafika
+ vie ponúknuť dobrú výzvu
- obsahu mohlo byť viac
- grindu mohlo byť menej
- žiadne novinky


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox One
WiiU
PS Vita

Vývoj: Infinite Dreams
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18410)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk