SNIPER ELITE 4

SNIPER ELITE 4

8.5

Taliansko čaká na svoje oslobodenie

Recenzia na PC verziu

Rebellion pokračuje vo svojej vydarenej Sniper Elite sérii už štvrtou časťou a znovu zvyšuje kvalitu a zdokonaľuje svoj vlastný stealth štýl hrateľnosti založený na ostreľovaní. Opäť sa tak dostaneme do kože Karla Fairburnea, agenta americkej OSS, ktorý je prevelený na ďalšie konfliktné miesto druhej svetovej vojny.

Po predchádzajúcej misii v Sniper Elite III v Severnej Afrike v roku 1942, kde nacisti vyvíjali tajnú zbraň, sa teraz Karl presúva cez more na sever, kde je v roku 1943 blízko spustenia ďalšia superzbraň. Tentoraz to bude prvá navádzaná vzdušná strela, ktorá dokáže zničiť vojnové lode. Tie proti nej nemajú žiadnu šancu a nacisti  majú s raketami veľké plány - chcú dosiahnuť dominanciu na mori. Karl ich musí zastaviť skôr, ako strelu posunú do hromadnej výroby. Začína v okrajových mestečkách a musí sa z prebojovať až do srdca nemeckého výskumu a vývoja v krajine.

Spolu to bude osem základných misii v kampani, do ktorých môžete ísť sami, ale tentoraz si už môžete zobrať aj priateľa a zaútočiť kooperačne. Znovu nechýba ani multiplayer, je tu obranný mód s vlnami protivníkov, špeciálny mód pre kooperáciu, tréningová strelnica a všetko to vytvára peknú ponuku už v základnom balíku. Ďalšie misie a obsah pridáva ešte DLC. Možno až príliš tlačené DLC, ale ak sa vám obsah hlavnej hry zapáči, určite budete chcieť viac. Nakoniec s tým autori aj rátajú.

Sniper Elite 4
Sniper Elite 4 Karl Fairburne sa vrátil, jeho nová misia je v Taliansku.
Karl Fairburne sa vrátil, jeho nová misia je v Taliansku.


Sniper Elite 4 Úloha ho prevedie rozmanitými, ale vždy masívnymi prostrediami.
Úloha ho prevedie rozmanitými, ale vždy masívnymi prostrediami.


Sniper Elite 4 Každé prostredie je rozsiahle a má niekoľko hlavných a vedľajších úloh a aj stovku nepriateľov.
Každé prostredie je rozsiahle a má niekoľko hlavných a vedľajších úloh a aj stovku nepriateľov.





Samotná kampaň vás prevedie plne otvorenými a veľmi dobre navrhnutými mapami. Všetko je prepojené príbehom, v ktorom stretávate miestny odboj, spoznávate jeho problémy a popri hlavnej misii z OSS mu pomáhate. Tentoraz autori rozšírili misie o malé kempy pred misiou, v ktorých sa porozprávate s ostatnými postavami, vypočujete si ich problémy, návrhy a dajú vám primárne alebo sekundárne ciele do nasledujúcej misie. Nie vždy tam pôjde o dôležitú úlohu - niekto bude chcieť získať určité plány, niekto lieky.

Všetky misie sú rozsiahle, priam masívne a zachytávajú mestečká a ich okolie, trať uprostred lesov, celé vojenské základne, pevnosti alebo prístavy. Vždy sú veľké a s množstvom úloh rozdelených na spomínané primárne a vedľajšie. Síce vedľajšie nemusíte absolvovať, ale mapy vás priam lákajú, aby ste ich vyčistili a buď ich aspoň kompletne zdolali, alebo ešte to aj skúsili čo najčistejšie a najtichšie.

Nakoniec frontálny útok ani nie je možný. Je to primárne stealth a toho sa hra aj drží. Musíte vždy postupovať pomaly, ale môžete sa rozhodnúť, ako to spravíte. Buď budete potichu a skúsite odlákavať ľudí a postupne ich postrieľate, alebo ak sa to už nepodarí, musíte utekať, skrývať sa a postupne likvidovať prichádzajúcich nepriateľov. Môžete skúsiť aj samopal, ale ten je nepresný a len na blízky boj. Vojaci k tomu vydržia dosť veľa a nabíjanie je dlhé. Pištoľ je posledná obrana, aj keď najmenej efektívna, ale s tou výhodou, že ju máte aj s tlmičom. Ak však netrafíte, môže z toho byť poplach. Najlepším spôsobom stealth boja nablízko je útok nožom a päsťami.

videorecenzia

Samopal a pištoľ sú však len doplnkami, ideálna zbraň je tu snajperka, s ktorou dokážete dominovať na bojisku. Ale boj môže byť ľahký alebo ťažký. Veľmi veľa pri tejto hre záleží od nastavenia obťažnosti. Na ľahkých sa vám zobrazuje všetko, máte radar, pomocné zameriavanie, slabšiu AI, ale čím vyššie idete, tým ťažšie to je, do hry sa pridáva gravitácia, vietor, nepriatelia sú rýchlejší, presnejší a je to skutočne náročné. Ak by ste si to však chceli nastaviť sami, je tu detailná možnosť výberu jednotlivých parametrov a pomocných prvkov. Je to navrhnuté veľmi dobre a zabavia sa všetky typy hráčov.

Vždy je to však orientované na taktiku. Krčenie v kríčkoch, čakanie, kým sa nepriatelia rozdelia alebo pomalé ostreľovanie a útek, to je základ hrateľnosti. AI je pritom decentná. Má niekoľko stavov ostražitosti a treba sa mať vždy na pozore. Ak vás nepriatelia zaregistrujú a viacerí zaútočia, vždy máte problém. Navyše ak si zavolajú posily alebo bombardovanie, najlepšie je utekať. Neštítia sa ani hádzania granátov, aby vás vydurili z vášho úkrytu. Tie však máte v obmedzenom množstve aj vy a môžete sa  pred misiou vybaviť aj dynamitom, mínami. Rôzne zbrane sa vždy dajú nájsť aj na mapách, v budovách a skladoch, prípadne zobrať pri prehľadávaní mŕtvych nepriateľov. To je vhodné hlavne na získavanie nábojov. Je potrebné vyzbierať najmä náboje do snajperky, keďže sa môžu minúť veľmi rýchlo.

Vždy si k tomu musíte dávať pozor na zadýchanie, nebehať stále, lebo pri zameriavaní nebudete môcť zadržať dych a presne zacieliť. Rovnako je dôležité aj zdravie a tu je spravené na čiastočný autoheal - jeho úroveň je rozdelená na dieliky a vždy posledný sa automaticky doplní. Ostatné musíte doliečovať lekárničkami alebo obväzmi. Všetko trvá určitý čas a aj preto je potrebné schovávať sa či už v kríkoch, za múrikmi, alebo aj v množstve budov, ktoré sú väčšinou plne otvorené, aby ste v nich mohli nájsť veci, dokumenty alebo zaujať pozíciu.

Sniper Elite 4
Sniper Elite 4 Ikonické priestrely tiel sa vrátili.
Ikonické priestrely tiel sa vrátili.


Sniper Elite 4 V hre si budete odomkýnať zbrane za získané peniaze, žiaľ, niektoré sú naplánované až ako DLC.
V hre si budete odomkýnať zbrane za získané peniaze, žiaľ, niektoré sú naplánované až ako DLC.


Sniper Elite 4 V hre je zapracovaný aj systém schopností a vylepšení zbraní, aj keď nemá výraznú hĺbku.
V hre je zapracovaný aj systém schopností a vylepšení zbraní, aj keď nemá výraznú hĺbku.





Len v jemnom prevedení sú v hre zapracované schopnosti a upgradovanie zbraní. Skilly získavate podľa hodností a môžete si v každej úrovni vybrať jeden. Samotné zbrane si môžete odomkýnať za peniaze získané z misii aj keď som v tom nevidel hlbší zmysel. Stačí odomknúť najlepšiu snajperku a najlepší guľomet, najtichšiu pištoľ a vybavené. Samotným zbraniam chýba väčšia variabilita a niektoré sú rovno v ponuke zablokovaných s DLC označením. Na bojisku si ich však môžete ľubovoľne vymeniť za nepriateľské zbrane a napríklad nájdete aj protitankovú.

Každá zbraň má aj svoje vylepšenia, ktoré sú skôr v podobe bonusov, Napríklad ak vypálite 20 striel zo vzdialenosti väčšej ako 100 metrov, zlepší sa vám zoom, dvojité zabitia zvýšia silu nábojov alebo streľba do semenníkov odomkne špeciálny skin. Každá zbraň má vlastné vylepšenia, a teda postup môžete opakovať s každou z nich. Osobne mi celá táto upgradovacia časť v hre nechýbala. Autori sa snažili pridať niečo na vylepšovanie, ale nedali tomu dostatočnú hĺbku, rozmanitosť a zmysel. Je to len malý doplnok.

Kampaň som mal prejdenú za 14 hodín aj s Target Furhrer preorder misiou. Reálne čakajte cez hodinou na jednu misiu - podľa toho, akým štýlom budete prechádzať územie a či budete chcieť splniť všetko. Plus, samozrejme, neustále smrti a opakovania spravia svoje a rovnako aj nastavená obťažnosť. V každom prípade to bude veľmi príjemne strávený čas a neoplatí sa ponáhľať. Celé si to ešte môžete rozšíriť zozbieraním všetkých listov v leveloch, hlásení alebo dokumentov a pokúsiť sa ich dať na 100%. Dopĺňajú to výzvy, čo sú dopredu určené úlohy. Napríklad zabiť všetkých nepriateľov útokmi na telo, alebo doniesť telo protivníka na určité miesto, pripadne skúsiť prejsť level za 15 minút.

   

Hru ešte rozširuje kooperácia, v ktorej si môžete zahrať všetky levely spolu s jedným priateľom, Môžete sólo alebo s tromi priateľmi skúsiť obranné misie a čeliť vlnám nepriateľov. A zaujímavý je hlavne Overwatch mód, v ktorom dvaja spolupracujete na eliminovaní nepriateľov. Jeden strieľa so snajperkou z vyvýšených lokalít, druhý má len samopal a ide priamo akcie. Tu sú ďalšie dve špeciálne misie s vlastnými mapami mimo kampane.

Doplnkom je strelnica, kde môžete súperiť o najlepšie skóre s ostatnými hráčmi a, samozrejme, nechýba multiplayer pre 12 hráčov, kde nájdete štandardné mody, ako Deathmatch a Team Deatchmatch a, samozrejme, snajper módy, kde sa snažíte zlikvidovať nepriateľov na čo najväčšiu vzdialenosť a napríklad aj s tým, že tímy sú rozdelené a nikdy nebojujú na telo. Ak by ste chceli niečo štandardnejšie, je tu aj boj o kontrolné body, konkrétne tu sú v podobe rádiových veží. Ťažko povedať, ako dlho sa bude multiplayer hrávať, ale minimálne teraz pri štarte si snajperské vojny užijete.

Vizuálne je hra veľmi dobrá, ponúka veľmi slušnú optimalizáciu pri kvalitnej grafike a veľkej rozsiahlosti. Na GTX 970 išla ultra na 1440p s framerate medzi 30 a 60 fps, vždy záleží od náročnosti daného prostredia a optimalizácie daných častí. Niekedy sa dá naraziť na neoptimalizované úseky s nasvietením, kedy framerate padne. V tomto to veľmi pripomína Hitmana. Nakoniec obe hry sú si v tomto smere veľmi podobné, len s tým, že v ohľade prostredí Sniper Elite 4 nemá davy ľudí a často tak vyzerajú prostredia až príliš prázdne. Hlavne v mestečkách by to chcelo viac života a možno na základniach viac vojakov. Ale nedá sa poprieť, že náročnosť je vyladená. Nie je to Call of Duty a aj desať vojakov vám narobí starosti, na vyšších nastaveniach aj päť.  Nehovoriac o pancierových vozidlách, na ktoré je jednoducho snajperka väčšinou krátka.

Sniper Elite 4
Sniper Elite 4 Prostredia sa postupne menia a dostanete sa aj do zasnežených hôr.
Prostredia sa postupne menia a dostanete sa aj do zasnežených hôr.


Sniper Elite 4 Snajperský pohľad bude základom, môžete si zapnúť vietor aj gravitáciu a vypnúť pomoc pri zameriavaní.
Snajperský pohľad bude základom, môžete si zapnúť vietor aj gravitáciu a vypnúť pomoc pri zameriavaní.


Sniper Elite 4 Útoky na telo nechýbajú.
Útoky na telo nechýbajú.




Atmosféru veľmi dobre dotvára ozvučenie, ktoré je pri stealth hre základ. Pekne počuť výstrely, pohyb vojakov a pri akcii doslova cítiť hustnúcu atmosféru. Takmer každá mapa má špeciálne zvukové kulisy, pravidelné dunenie, či už streľbu z dela, alebo prelietavajúce lietadlá, ktoré využijete na zakrytie svojej streľby. Tá je rovnako pôsobivá, hlavne vďaka spomalenej paľbe a detailom prestrelenia nepriateľov. Pekne vidíte, kde ste trafili, ako náboj prerazil kosti, mozog, pľúca alebo iné orgány. A nielen pri streľbe, ale aj pri boji nablízko, kde stealth zabitia majú rozmanité animácie a teraz aj priblížené. Podobne explózie pekne ukážu dopady črepín na telá nepriateľov. Možno chýba ešte jeden detail, a to odtrhávanie končatín.

Celkovo je Sniper Elite 4 jednou z najlepších taktických vojnových hier. Mapy sú kvalitne navrhnuté, nútia vás taktizovať a priam motivujú spĺňať všetky ciele a úlohy. Dopĺňa to kooperácia a aj špecifické snajper módy v multiplayeri. Hra tak má kompletnú ponuku pre taktických hráčov. Nie je to Call of Duty, a to je veľmi dobre. Autori si vytvorili svoj špecifický štýl, ktorý ďalej vylepšujú a až na drobnosti ho zvládli parádne. Možno viac života v leveloch by nebolo na škodu ako aj hlbšie schopnosti a vylepšenia. Okrem toho ťažko niečo vytknúť a prichádzajúci Sniper: Ghost Warrior bude mať čo robiť, aby sa vytiahol na túto kvalitu. Ale ten už bude ladený mierne odlišne.


napísal saver 13.2.2017
Páči sa mi! (+4)
8.5
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
SNIPER ELITE 4
+ kvalitné a rozsiahle mapy
+ dobre dotiahnutá hrateľnosť
+ kooperácia a špeciálny mód so spoluprácou medzi snajperom a útočníkom
+ detailné nastavenia obťažnosti
- len nevýrazné schopnosti a vylepšenia
- predpripravené zbrane pre DLC
- minimálne mestským mapám chýbajú obyvatelia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel CPU Core i3-2100, 4 GB RAM, Radeon HD 7870 (2GB), OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
icon
7.0
ERASERMARK    16.10.2018
Snajper elitny cztery- zabijca wszystkych fasisztow zkurwienych+ hra vám znovu dáva trošku v... zobraziť
icon
7.5
MANTOR    11.3.2018
+ leveldesign a mapy+ strelba a balistika+ rozne sposoby likvidacie a pasce+ slusna graf... zobraziť

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Rebellion / Hypermax / Rebellion
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. február 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk