BATMAN: THE TELLTALE SERIES

BATMAN: THE TELLTALE SERIES

7.0

Rozhodnite o osude temného rytiera

Recenzia na PC verziu

Viete o tom, že Bruce Wayneovi v detstve zabili rodičov? Áno? Nevadí, Telltale vám to budú veľmi radi pripomínať. A skutočne veľmi často. Tak často, že zrazu získate iný pohľad na to, prečo sa dospelý muž oblieka ako veľký netopier a po nociach si svoju traumu brutálne vybíja na zločincoch. Vážne. Nová séria Batman od Telltale má mnoho stránok a aj vrstiev, avšak často sa vyžíva v tom, že ešte viac rýpe do rany hlavného hrdinu. A kým vám jej úvod čo-to naznačí, časom pôjde hra ešte ďalej a ešte hlbšie, aby poskytla nový pohľad na najznámejšiu rodinu Gothamu a nasypala za vlečku soli do rany jej najznámejšieho syna.

Telltale vo svojej novej sérii pokračujú v nastolenom trende, keď príbeh a dialógy kladú pred samotnú hrateľnosť a voľnosť hráčov. Nie je to žiadna novinka. Sú to veci, ktoré vývojárom pomohli dostať sa tam, kde sú teraz. A aj keď už pomaly začínajú strácať ako publikum, tak aj maximálne hodnotenia, stále sa dokážu dostať k lukratívnym značkám, ktoré presvedčia aj tých, ktorí nad nimi už zlomili palicu, aby im v novej sérii opäť dali šancu. Vrátane mňa. Aj keď si totiž o ich hrateľnosti môžete myslieť čokoľvek, vždy dokázali priniesť nový a netradičný pohľad na známe značky, či to bolo Back to the Future, Wolf Among Us, Game of Thrones alebo Tales from the Borderlands.

Batman patrí medzi najznámejšie komiksové postavy na svete a jeho univerzum sa často považuje takmer za sväté. To má za následky dva fakty. Na jednej strane sa môže zdať, že si scenáristi nemohli dovoliť veľké výstrelky a dlhšiu dobu to aj hrali na istotu. Neskôr ale popustili uzdu svojej fantázii. Druhým faktom je, že autori majú k dispozícii takmer bezodnú studnicu nápadov, príbehov, postáv a ďalších inšpirácií, z ktorých mohli čerpať. A výsledok v hre je spojením týchto faktov. Niekde autori rušia zabehnuté prvky a prinášajú vlastné, inde zas môžete badať niečo, čo ste už predtým videli alebo čítali.

Občas z Batman: The Telltale Series napríklad smrdí Year One. Inokedy vám zas hra pripomenie niektoré veci zo seriálového Gothamu, vizuál mesta zas kombinuje niečo súčasné, minulé a aj trochu futuristické. Je to taká slušne namixovaná zmes, ktorá fanúšikom ponúka niečo známe a aj úplne nové. A aj keď je hra najmä o vzťahu Bruce Wayne – Batman, nepovedal by som, že je jej hlavnou postavou. Tou je trochu nečakane zosnulý Thomas Wayne. Pričom najmä práca scenáristov s jeho postavou môže puristov trochu zaskočiť. Hra je ale taktiež aj o zrode mnohých známych záporných postáv.

Batman: The Telltale Series
Batman: The Telltale Series Opäť si užijete hromadu QTE.
Opäť si užijete hromadu QTE.


Batman: The Telltale Series Autori hrdinovi radi pripomínajú jeho traumu.
Autori hrdinovi radi pripomínajú jeho traumu.


Batman: The Telltale Series Oproti iným Telltale hrám pribudli aj jednoduché hádanky.
Oproti iným Telltale hrám pribudli aj jednoduché hádanky.





Prím hrá Harvey Dent, ktorého rozbehnutá kariéra úspešného prokurátora bojujúceho proti zločinu nakopla do kresla starostu, pričom po jeho boku pri tomto vzostupe stál Bruce Wayne. Miliardárove netopierie alter ego je v meste stále nováčikom, nemá dôveru verejnosti ani polície. Rieši niečo, čo sa javí ako bežná lúpež na mestskej radnici, no ako to v tomto svete býva, netrvá dlho, kým sa všetko zvrhne. Na scéne sa totiž objavuje ďalší hráč s vlastnou agendou – kočka v priliehavom mačacom oblečení.

Telltale dávajú priestor mnohým postavám. Niektoré sa ocitnú priamo v žiare reflektorov (jedna doslova), iné sa len tak mihnú. Hra pozostáva z piatich epizód, ktoré vyrozprávajú veľký príbeh o Bruceovej rodine a tom, že niekedy je situáciu lepšie riešiť v obleku, inokedy v brnení s netopierom. Aj napriek tomu celá séria v konečnom dôsledku pôsobí skôr ako osemhodinový prológ k niečomu ďalšiemu. Svedčí o tom expozícia mnohých príbehových línií a postáv, ktoré tu zostávajú nedoriešené, no aj samotný záver tejto série, ktorý je možno trochu sklamaním – nič totiž neuzatvára.

Mnohé otázky si budete klásť taktiež v súvislosti s hlavným zloduchom série. Chvíľu len poťahuje za nitky, neskôr to naplno rozbehne a nepotrvá dlho, kým zistíte identitu tajomnej Lady Arkham. A aj keď je toto odhalenie niečo, čo len tak nečakáte, problémy táto postava má. Je pomerne plochá, bez nejakého výrazného vývoja a vlastne má len dve polohy – tú verejnú a tú skrytú. A tiež je tu problém s jej plánom, ktorý sa občas príliš spolieha na náhodu. Poznáte to z filmov, kde sú tie plány až také zbytočne komplikované, že je nakoniec zázrak, ak sa vydaria.

Oproti ostatným Telltale hrám ponúka Batman niekoľko úplne nových rovín. Už ste si zvykli na to, že v Telltale adventúrach trošku chodíte, trošku klikáte, vyberáte v dialógoch veľa možností, po ktorých vám hra pripomína, ako si niekto niečo zapamätá. No hlavne veľa sledujete, pričom tu a tam stlačíte tlačidlo, ktoré vám vyskočí na obrazovke. Dalo by sa povedať, že tu sa Telltale trošku viac vracajú k adventúrnym koreňom, keďže prezentujú aj niekoľko hádaniek, ktoré treba riešiť. Koniec koncov hráte v koži najlepšieho detektíva.

Hrateľnosť Batmana je síce stále rovnako obmedzená a zjednodušená ako v iných podobných hrách, no aspoň je pestrejšia. V Batmanovom obleku sa dostanete aj k miestam činu ešte pred políciou, takže môžete sami analyzovať stopy a potom ich jednoducho spájať, aby ste si utvorili ucelený obraz o tom, čo sa tu stalo. Prakticky sa nestane, že by ste sa pomýlili, také sú tieto „hádanky“ jednoduché. Ale je to niečo navyše. Taktiež vo svojej jaskyni občas musíte vedieť správne spojiť motívy a informácie, aby ste sa v príbehu posunuli ďalej.

Hojne si užijete QTE sekvencie, ktorých je tu doteraz snáď aj najviac spomedzi Telltale hier. Najmä preto, že je veľká časť hry založená na súbojoch. Musím však podotknúť, že sú to zatiaľ najlepšie súboje, aké kedy Telltale priniesli a aj keď je to stále len otravné stláčanie konkrétnych tlačidiel v tom správnom momente, dokážete si ich naozaj užiť. Veď ste predsa Batman. Niekde sa dokonca kombinujú so skúmaním prostredia, ako napríklad pri dôkazoch na miestach činu a môžete si tak útok dopredu pripraviť. Linknete si nepriateľov k nejakým prvkom v prostredí, pričom máte na výber aj viac možností. Podľa takéhoto plánu potom nasleduje QTE sekvencia.

Hra ale opäť padá, rovnako ako aj niektoré ďalšie Telltale projekty, na tom, čo by ju malo odlíšiť. Hneď v úvode vás autori presviedčajú, že sa hra formuje vašimi rozhodnutiami. Ale je to opäť len ilúzia a čím skôr si ju uvedomíte, tým skôr si hru viac užijete. Máte totiž možnosť hrať rôznymi spôsobmi. Môžete sa pokúšať dosiahnuť čo najlepší výsledok, hrať to na spoluprácu, na čo najlepšie vzťahy so všetkými a podobne. Myslíte si, že sa však z Harveyho zrazu len preto nestane Two Face? Scenár ide ďalej podľa vopred daných línií a vy doň robíte len drobné zásahy. Hrajte to teda podľa seba. Pokojne na niekoho buďte sviňa už od začiatku, možno by vám aj tak nepomohol.

Je tu prakticky len jedno veľké rozhodnutie, ktoré ako-tak dokáže ovplyvniť dej. Rozhodnete o tom, kde štvrtú epizódu skončíte a kde piatu začnete. A to je asi trochu málo. Zvlášť keď nad týmito Telltale rozhodnutiami stále stojí titul Life is Strange, ktorý ukážkovo predviedol, ako sa to má robiť. Oveľa zaujímavejším prvkom je možnosť rozhodnúť sa v určitých momentoch, či sa niekde objavíte ako Bruce Wayne alebo Batman. Niežeby to na priebehu deja niečo výrazne menilo, ale môžete tak hrať takým štýlom, ako to vyhovuje vám. Môžete niečo riešiť diplomaticky v obleku ako Bruce. Ak preferujete skôr riešenie silou, Batman vám bude vyhovovať viac.

Batman: The Telltale Series
Batman: The Telltale Series Dočkáte sa aj rôznych chýb a glitchov.
Dočkáte sa aj rôznych chýb a glitchov.


Batman: The Telltale Series Občas vám hra dá skutočne na výber.
Občas vám hra dá skutočne na výber.


Batman: The Telltale Series Séria je len predzvesťou niečoho ďalšieho.
Séria je len predzvesťou niečoho ďalšieho.





Takáto hra si výrazne zakladá na filmovom dojme a k tomu patria aj výkony hercov. Čo sa dabingu týka, je to rôznorodé. Troy Baker ako Batman a Laura Bailey ako Catwoman hviezdia. Murphy Guyer je zas veľmi dobrý Gordon a Enn Reitel hrá Alfreda jednoducho a jemne, bez výrazného prízvuku, ale stále s noblesou. Lucius, Vicki Vale a Harvey sú takým štandardom. Penguin a Joker sú obsadení veľmi nešťastne. Jason Spisak ako Tučniak príliš tlačí na pílu v prízvuku, Anthony Ingruber je zas len tieňom Jokera. Je nudný, nevýrazný, ľahko zabudnuteľný.

Neexceluje ani technický stav hry. Tá síce budí atmosféru komiksu, ale Telltale by mali poriadne prekopať svoje technológie. Už to nevyzerá dobre a navyše to ani dobre nebeží. Výraznejších opráv sme sa dočkali až pred piatou epizódou a dovtedy hra fungovala dosť zle aj na strojoch, ktorým by nemala spôsobovať absolútne žiadny problém. Stále trhá, klesá v nej snímkovanie a keďže často komunikuje s Telltale servermi kvôli ukladaniu dát o vašich rozhodnutiach, aj vtedy snímkovanie výrazne padá. Navyše je plná rôznych glitchov, bugov a zlých animácií, kedy má napríklad postava otočenú hlavu chrbtom. Dokonca mi hra párkrát úplne spadla bez uloženia.

Fanúšikom temného rytiera a aj ostatným hráčom má hra čo ponúknuť, no musíte počítať s tým, že v nej veľa nenahráte. Nielen kvôli dĺžke, ktorá sa radí medzi tie kratšie v Telltale portfóliu, ale aj kvôli tomu, že nie je o hraní, skôr o sledovaní. Na druhej strane, keď už hráte, je to variabilnejšie. QTE navyše ponúkajú kvalitné akčné scény. Príbeh tu má svoje plusy aj mínusy, rovnako aj postavy. Navyše sa musíte zmieriť aj s tým, že hra nabúra vaše predstavy o mene Wayne, pričom vám a hlavnému hrdinovi počas celej doby neprestane pripomínať tragédiu, ktorá sa udiala pred rokmi. A to už veľmi zaváňa zbytočným citovým vydieraním.


napísal matus_ace 16.12.2016
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
BATMAN: THE TELLTALE SERIES
+ zaujímavý mix nových a zaužívaných prvkov univerza
+ možnosť vybrať si cestu Batman/Bruce Wayne
+ hlavné postavy a ich dabing
+ užijete si akčné pasáže
+ hudba
- zlý technický stav
- stále len ilúzia voľby
- kratšie
- slabý záver, hra je len začiatkom niečoho väčšieho
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 2,4GHz; 3GB RAM; GTS 450 GB VRAM; 8GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. august 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk