ADAM WOLFE

ADAM WOLFE

8.0

Mysteriózny príbeh plný skrytých predmetov

Recenzia na PC verziu

S hrou Adam Wolfe a aj jej vývojármi som sa osobne zoznámil ešte predtým, ako bola táto nevšedná detektívka ohlásená. Krátka ukážka zaujala, a tak som netrpezlivo čakal na oficiálne vydanie titulu a potom jednotlivé epizódy, ktoré, našťastie, vychádzali v krátkom časovom slede. To v prípade epizodických adventúr nie je úplnou samozrejmosťou. Hra je teraz kompletná, vyšetrovanie ukončené a s potešením konštatujem, že to stálo za to.

Adam Wolfe nie je prvým kúskom od nezávislého štúdia Mad Head Games, ale je to doposiaľ najvýraznejší výtvor srbských autorov, ktorý sa dostal aj do povedomia širšej verejnosti. A oprávnene. Prakticky celý systém hry je založený na notoricky známom hľadaní predmetov, ktoré sú ukryté na obrazovke. Určite ste sa s tým stretli neraz - hoci aj vo Flash tituloch. Lenže vývojári tejto hry povýšili jednoduché princípy na čosi viac, šikovne ich rozvinuli a zakomponovali do deja s temnou zápletkou a okultizmom. Vznikla zaujímavá vecička v žánri Hidden Object Puzzle Adventure (HOPA).

Názov hry vychádza z mena hlavného protagonistu. Je to mladý detektív zo San Francisca, ktorý sa zameriava na vyšetrovanie paranormálnych javov, a popritom hľadá svoju stratenú sestru.  Každá zo štyroch epizód predstavuje jeden samostatný prípad. Avšak medzi všetkými je spojnica a čoraz výraznejšie súvislosti práve s nezvestnou Allie.

Adam Wolfe
Adam Wolfe Toto nie sú obyčajné hodinky, umožnia vrátiť čas a zrekapitulovať dôležité udalosti.
Toto nie sú obyčajné hodinky, umožnia vrátiť čas a zrekapitulovať dôležité udalosti.


Adam Wolfe Hlavolamov je v hre mnoho, napríklad tento so svetelnými lúčmi.
Hlavolamov je v hre mnoho, napríklad tento so svetelnými lúčmi.


Adam Wolfe Volá kamarát od polície. Určite má niečo nové.
Volá kamarát od polície. Určite má niečo nové.





Náročnosť hry stanovíte pri štarte a vytvorení profilu. Na najľahšom stupni ju zdolá naozaj každý, už preto, že ponúka množstvo pomôcok, a dokonca aj návod, ako presne postupovať. Stredná úroveň obmedzí tipy, ale stále podá pomocnú ruku, keď je to potrebné. Po jednej nápovede však treba chvíľu čakať na možnosť použiť ďalšiu. Najvyššia obťažnosť už sa spolieha na úplnú samostatnosť hráča a dáva aj postihy za neuvážené klikanie pri hľadaní skrytých predmetov. A potom je tu ešte možnosť upraviť si náročnosť podľa vlastných preferencií.

Adam pri pátraní prechádza z jednej obrazovky do druhej v štýle klasických adventúr, z ktorých autori preniesli do hry aj zbieranie a používanie predmetov. Klikaním sa presúvate z jednej lokality do druhej, zhromažďujete veci, skúmate ich, kombinujete a zobrazíte zväčšené detaily dôležitých miest. Na rozdiel od mnohých iných adventúr spájate objekty, ktoré spolu logicky súvisia a nie sú to nezmyselné fantazmagórie autorov. Môžu to byť bežné úkony, ako napríklad podanie peňazí taxikárovi, použitie tyče na páčenie, vloženie CD do prehrávača, či nabratie vody do vedra.

A potom sú to komplexnejšie činnosti, pri ktorých si treba pozornejšie všímať a analyzovať veci a okolie a prísť na nejaký fígeľ alebo čosi vydedukovať. Keď trochu pouvažujete, na väčšinu riešení pri postupe prídete sami a bez pomoci. Skôr sa vám môže stať, že niečo prehliadnete. Práve vtedy sa hodí pomôcka, ktorá vám neponúkne kompletné riešenie, ale navedie vás na správne miesto, kde treba niečo vykonať alebo nájsť.

Dôležitou súčasťou hry sú rôzne hlavolamy a minihry zamerané na vašu všímavosť. V hre nájdete rôzne variácie hľadania skrytých objektov na obrazovke podľa predlohy. Niekedy je to na základe obrázku, inokedy s náznakmi vo vetách. Zaujímavá je verzia s tematickými okruhmi, ku ktorým priraďujete súvisiace symboly. A skryté predmety dokonca hľadáte aj v niektorých predelových scénach riešených formou komiksových okienok, kde treba označiť ústredné motívy.

Okrem toho narazíte na rôzne puzzle a musíte poskladať obrázky z jednotlivých častí. V ďalších minihrách treba prísť na spôsob, ako dostať objekt z labyrintu, skladáte stavebnicu lode, hackujete, otáčate svetelné lúče, hľadáte správne kombinácie farieb, ale aj identifikujete miesto na mape prostredníctvom náznakov a pokúšate sa aktivovať nejaký mechanizmus. S rôznymi rébusmi sa stretnete aj na tých najobyčajnejších miestach. Napríklad pri jazde autom musíte pomocou mapy a GPS naplánovať trasu tak, aby ste sa vyhli iným vozidlám a súčasne aby sa vám neminulo palivo. A to stále hovoríme len o tých bežných činnostiach.

Hrateľnosť výrazne spestrujú rôzne špecifické doplnky a schopnosti hlavného protagonistu. Mobil je cenná pomôcka už preto, že obsahuje mapu s pohodlným presúvaním do známych lokalít. Ale poslúži aj ako baterka, fotoaparát a možnosť komunikovať s policajným vyšetrovateľom. Napríklad mu pošlete odfotené miesto činu alebo odtlačky prstov a to vás môže posunúť ďalej. V mobile vidíte aj aktuálne úlohy a sú tam uložené získané kódy či znaky, ktoré môžete potrebovať hoci na otvorenie trezoru.

Adam Wolfe
Adam Wolfe To veslo naozaj potrebujem. Len ako ho zobrať spiacemu bezdomovcovi?
To veslo naozaj potrebujem. Len ako ho zobrať spiacemu bezdomovcovi?


Adam Wolfe Bitky kombinujú náznaky akcie s minihrami.
Bitky kombinujú náznaky akcie s minihrami.


Adam Wolfe Toto je klasika, ktorú veľmi dobre poznáte - vyhľadávanie vecí podľa zoznamu.
Toto je klasika, ktorú veľmi dobre poznáte - vyhľadávanie vecí podľa zoznamu.





Revolver (a päste) používate len v špecifických situáciách, ktoré sú zaujímavé tým, že spájajú náznaky akcie (mierenie na cieľ, bitka) s puzzle elementmi a minihrami zameranými na pamäť a všímavosť. Napríklad uvidíte sled rôznych úderov, ktoré musíte zopakovať v správnom poradí, aby ste úspešne zasiahli. Alebo treba rýchlo vyhľadať zhodné symboly - áno aj v boji môže poslúžiť hľadanie skrytých predmetov. Je to nevšedné a prekvapivo dobre funkčné.

Unikátnou schopnosťou je silná koncentrácia, ktorá umožňuje nájsť špecifické dôkazy v okolí. Najskôr  vyhľadáte kľúčové predmety, potom správne zoradíte získané fakty, ktoré vás navedú na dôležitú stopu. Najzaujímavejšie sú však špeciálne hodinky, ktoré po získaní indícií a nastavení správneho času ukazujú výjavy z nedávnej minulosti. Na obrazovke sa najprv zobrazia biele siluety, kam treba premiestniť porozhadzované predmety. Následne sa prehrá celá udalosť, ktorá sa tam stala  a Adam získa nový záchytný bod.

Prvá epizóda The Ancient Flame je príjemným úvodom, kde sa zoznámite s hlavnými postavami a základnými princípmi hry. Adam je na stope ohnivého démona a pokúša sa zlomiť kliatbu starobylej dýky a konfrontovať jej majiteľov. Tento prípad veľmi pripomína vyšetrovanie Sherlocka Holmesa zo známej adventúry, ale aj filmov. V druhej epizóde Adam vypočuje prosbu zúfalého otca s chorou dcérou, ktorej údajne môže pomôcť obsah tajomnej kocky. Ako však naznačuje už názov The Devil You Know,  bude to kauza s temnými silami v pozadí. Je to zaujímavý, ale krátky prípad, po ktorom nasleduje pútavá trojka Lady and The Painter. Tam treba objasniť smrť maliarovej ženy, ktorá zrejme stále blúdi  v dome v podobe ducha. Tu už hra slušne pritvrdí a nasmeruje hráča na hlavnú kauzu, ktorá sa týka priamo Adama. Epizóda končí dramaticky a pripraví živnú pôdu pre záverečnú časť Zero Hour. Posledná epizóda sa chvíľu venuje nevinným spomienkam z detstva a vzápätí sa zmení na preteky s časom, pri ktorých ide o všetko. Udalosti naberajú rýchly spád a epizóda je nabitá rôznymi hlavolamami a minihrami.

Adam Wolfe
Adam Wolfe Adama všetci vrúcne vítajú... a možno ani nie.
Adama všetci vrúcne vítajú... a možno ani nie.


Adam Wolfe Hľadanie skrytých objektov v originálnejšom prevedení.
Hľadanie skrytých objektov v originálnejšom prevedení.


Adam Wolfe Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale aj v tejto komiksovej scéne treba čosi nájsť a označiť.
Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale aj v tejto komiksovej scéne treba čosi nájsť a označiť.




Hra veľmi dobre graduje a  dopredu vás ženie zvedavosť, ako to celé  napokon skončí. O to väčším rozčarovaním je náhly a zmätený záver, pri ktorom zrejme budete nechápavo krútiť hlavou. Precízne rozvíjaný príbeh tvorcovia náhle utnú a keď pobežia titulky, budete rozmýšľať, prečo sa s ním vývojári trochu viac nepohrali. Kazí to totiž celkový, inak veľmi dobrý dojem z hry. Kompletné dobrodružstvo zdoláte za niekoľko hodín. Postačí vám na pár večerov, ale budú príjemné. Epizódy možno nie sú príliš rozsiahle (zvlášť druhá), ale v porovnaní s adventúrami od Telltale sú určite obsahovo bohatšie.

Audioviziuálna stránka hry je výborná. Veľmi pekne animované lokality majú v sebe čosi archaické ako z klasických point and click adventúr, a pritom aj niečo moderné a súčasné. Základom sú statické obrazovky, ale s pohyblivými doplnkami a postavami, ktoré pri rozhovoroch otvárajú ústa a prejavujú sa kvalitným dabingom. Dobre pôsobia rôzne uhly kamier v rozličných situáciách. Komiksovo ladené doplnkové scény vhodne dotvárajú atmosféru a hudba je tiesnivá, nenápadná a nevtieravá. Atmosféra ako má byť.

Adam Wolfe je atypická adventúra s puzzle prvkami a hľadaním skrytých predmetov v nečakaných formách. Jednoduchý a dobre známy systém autori premenili na unikátnu črtu hry. Spojili staré, osvedčené s novátorským prístupom a výsledok je veľmi osviežujúci a zábavný. Len škoda zaváhania v rozpačitom závere, ktorý sa dal spracovať aj lepšie.


napísal uni 8.11.2016
Páči sa mi!
8.0
Ohodnotiť
ADAM WOLFE
+ známe herné princípy v unikátnych variáciách
+ štyri kauzy s paranormálnymi javmi
+ množstvo hlavolamov a minihier
+ príjemné audiovizuálne spracovanie
- rozpačitý záver
- miestami príliš ľahké a predvídateľné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,5 GHz, 1 GB RAM, VGA so shader model 2.0, OS Win XP


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Mad Head Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7. október 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk