SACRED LEGENDS

SACRED LEGENDS

6.5

Mobilná Ancaria, na ktorú sa (len) dobre pozerá

Recenzia na Mobil verziu

Séria Sacred mala kedysi dobrý zvuk. Dokonca spočiatku šliapala na päty samotnému Diablovi od Blizzardu. Ale časy sa menia a to, čo sa kedysi veľmi dobre začalo, dnes už nemá také grády. Tretí diel série bol úplne mimo a najnovší pokus už skončil iba na mobilných zariadeniach, kde je to už trochu o niečom inom. Od titulov pre Android a iOS väčšinou neočakávame takú komplexnosť a hĺbku ako od hier pre PC a konzoly. A to sa týka aj Sacred Legends.

Po krátkom oťukaní so šarmantnou Selene si hráč vyberie svoju vlastnú postavu, s ktorou bude bojovať vo fantasy univerze Ancaria. Môže to byť okrídlená „serafínka", ktorá disponuje mečom a mágiou. Alebo si vyberiete niečo tradičnejšie - bojovníčku či lukostrelca. A potom už môžete spoznávať systém hry a jej možnosti a, samozrejme, bojovať.

Ponuka hry je na prvý pohľad bohatá. Menu s položkami je riešené formou priestoru v jaskyni s rôznymi označenými portálmi a objektmi, ktoré reprezentujú jednotlivé voľby. Na začiatku je ale takmer všetko zamknuté a musíte nahrabať nejaké levely v základnom dobrodružnom móde, aby sa sprístupnili ďalšie možnosti. Pred vami sa zobrazí mapa krajiny, v ktorej sa postupne objavujú kapitoly so sériami misií.  Postupujete od jednej (misie aj kapitoly) k druhej. To je klasika.  

Pred každou misiou sa zobrazí sortiment nepriateľov, na ktorých tam narazíte, korisť, ktorú môžete vybojovať, množstvo staminy reprezentovanej počtom bochníkov, ktoré sa vám odčítajú zo zásob. Väčšinou je aj možnosť zvoliť si jedného či dvoch spojencov. To sú vlastne postavy iných hráčov, ktoré sa líšia levelmi a výbavou. Po odštartovaní misie kráčajú po vašom boku, sú ovládané umelou inteligenciou a samostatne bojujú.

Sacred Legends
Sacred Legends Tak kto bude vaším šampiónom?
Tak kto bude vaším šampiónom?


Sacred Legends Bossovia sú pôsobiví, ale vlastne nijako mimoriadni.
Bossovia sú pôsobiví, ale vlastne nijako mimoriadni.


Sacred Legends Niektoré momenty v boji sú naozaj efektné.
Niektoré momenty v boji sú naozaj efektné.





Samotné misie majú veľmi jednoduchú štruktúru. Všetky postavy, vrátane tej vašej, sa automaticky pohybujú a postupne absolvujete tri bitky v reálnom čase. Vždy len tri. V nich stojíte proti hŕstke nepriateľov a niekedy bossovi a klikáte na štyri základné a piatu špeciálnu schopnosť vášho hrdinu/hrdinky. Celá taktika spočíva v poradí, v akom zosielate tieto útoky a kúzla, keď sa zregenerujú a znovu nabijú. A aj to môžete nechať na automatiku, čiže sa potom už len pozeráte. To je všetko. Tri bitky zaberú maximálne pár minút.

Misie sú len také jednohubky a určite sa neoplatí obetovať sto diamantov, ak sa nestihnete doliečiť nejakým odvarom a zahyniete v boji. Veď po reštarte vám opäť stačí chvíľka, aby ste sa dostali na miesto, kde vám to pri predošlom pokuse nevyšlo. Po vybojovanom treťom boji zinkasujete odmenu a úspešnosť misie je vyjadrená jednou až tromi hviezdičkami. Tri sú ideálne, pretože potom môžete misiu opakovane spustiť a hneď vygenerovať jej výsledok, ak máte v zásobe nejaké tikety. Je to dobré na rýchle zbieranie skúseností a koristi.
 
Tri boje v každej misii to je veľmi málo a ani samotné bitky s vašou minimálnou účasťou vás nenadchnú. Dobrodružný režim sa vám preto veľmi rýchlo zunuje. Ale ak chcete odomknúť ďalšie režimy, od ktorých očakávate zaujímavejší obsah, ešte chvíľu musíte grindovať a trpezlivo zbierať XP. Potom sa vám už sprístupní expedícia. Tam vás však čaká len výber miesta, kde sa niečo udeje bez akéhokoľvek vášho zásahu a po šiestich alebo ôsmych hodinách reálneho času si vyzdvihnete suroviny a ďalšie nálezy.

Nádej teda vkladáte do ďalšieho nového režimu, ktorým je dungeon. Pozitívom je, že si môžete vybrať ľubovoľné bludisko a jeho časti, ktoré sa, prirodzene postupne odomykajú a sú čoraz náročnejšie. Máte však limitovaný počet pokusov - zvyčajne dva denne na každé bludisko. Okrem prostredia, kde vás namiesto  jasných exteriérov čakajú temné podzemné miestnosti, je ale všetko také isté ako v misiách dobrodružného režimu. Tri boje v každej etape, spolubojovníci, klikanie na útoky - aj vy už zívate?

Napokon je tu ešte aréna, režim, v ktorom bojujete proti iným hráčom. Stojíte jeden proti druhému, klikáte na kúzla a útoky, počkáte, kým sa zregenerujú a znovu útočíte. Pripadá vám to zábavné? Možno chvíľu, môžno vôbec. Nuž prečo by ste teda mali Sacred Legends vlastne hrať? Kvôli bojom určite nie. Hru pred pádom do tmy a zabudnutia zachraňujú RPG prvky, vyzbrojovanie a príprava postavy. Od toho závisí váš úspech na bojisku oveľa viac ako od prostoduchých súbojov. Skrátka ak máte dobrú výbavu a vylepšené kúzla, v boji postava viac vydrží a rýchlejšie spacifikuje protivníkov. Ale pri tom už vlastne ani nemusíte byť.

Samozrejme, keď na vašu postavu navešiate lepšie brnenia, zbrane a klenoty a pridáte k tomu nejaký odvar, prejaví sa to na atribútoch. To nie je potrebné ďalej rozvádzať. Zaujímavý je spôsob, ako sa tieto veci vylepšujú. Vo vyhni zvolíte predmet, ktorý chcete zdokonaliť, napríklad opasok, a pridáte nepotrebné veci, ktoré ste ulúpili. Tie sa premenia na skúsenosti a po zaplatení zbraň poskočí na vyšší level a tým sa zlepšia aj jej vlastnosti. Prebytky v inventári tak majú skvelé využitie. Okrem toho ale môžete využiť aj systém evolúcie vecí, v ktorom používate runy a tie si zas môžete zhotoviť pomocou receptov a kryštálov.

Pohrať sa oplatí aj so schopnosťami postavy, ktoré sa delia na aktívne, pasívne a duchovné - spirits. Aktívne obsahujú štyri primárne schopnosti a sortiment závisí od povolania hrdinu. Každú schopnosť môžete vylepšiť na vyššie levely pomocou skill bodov a zlata. Okrem toho sa s vaším progresom odomknú nové schopnosti, ktoré môžete prehodiť s tými pôvodnými a prirodzene, tiež ich vylepšujete. Vždy sú však nastavené maximálne štyri (plus jedna špeciálna), ktoré potom používate v boji.

Pasívne schopnosti sú permanentné a ich vylepšovaním zvýšite zdravie postavy, jej obranyschopnosť, odolnosť voči mágii, pridáte bonusové poškodenie k zbraniam či regeneráciu života. Zaujímavé sú voľby v položke spirits. Jedná sa o akýchsi duchovných sprievodcov v štyroch kategóriách. Zvolíte si jedného z nich a ten vám prináša ďalšie bonusy k obrane či útoku. Na rozdiel od tradičných pasívnych schopností sa spirits dajú obmieňať.

Sacred Legends
Sacred Legends Takto vyzerá hlavné menu, kde máte vcelku dostatok možností.
Takto vyzerá hlavné menu, kde máte vcelku dostatok možností.


Sacred Legends V boji opakovanie používate set svojich schopností a môžete mať dvoch spojencov.
V boji opakovanie používate set svojich schopností a môžete mať dvoch spojencov.


Sacred Legends Nepriateľ schytal plnú dávku,
Nepriateľ schytal plnú dávku,





Sacred Legends obsahuje aj obvyklé sociálne prvky mobilných hier a tiež denné úlohy a odmeny za pravidelné prihlásenie. Samostatnou sekciou sú poklady, na ktoré potrebujete bronzové, strieborné a zlaté kľúče alebo investujete prémiové platidlo - cenné diamanty. Každý deň ale dostanete aj nejaké poklady zdarma, prípadne za to, že si pozriete upútavky na iné mobilné hry. Medzi nálezmi bývajú aj veľmi ojedinelé predmety do vašej výbavy.

Čo sa týka grafiky, v tomto smere Sacred Legends exceluje. Je naozaj pôvabná, detailná, s malými úpravami by obstála aj na PC. Boje sú vizuálne príťažlivé a nechýbajú v nich rôzne efekty, a to nielen útokov a čarov, ale aj počasia. Ozvučenie je tiež na úrovni a heroická hudba veľmi dobre napasovaná k fantasy RPG. Užívateľské rozhranie je navrhnuté dobre a rýchlo sa zorientujete.

Sacred Legends je vizuálne pôsobivá hra s veľmi dobrou prezentáciou a možnosťami úprav postavy, lenže  zlyháva v tom najdôležitejšom - hrateľnosti. Hráč má veľmi málo možností, ako koordinovať priebeh boja a jednotlivé režimy neuspokoja, aj keď ich je niekoľko, pretože systém troch súbojov v každej misii je nezáživný. Fungoval by v prípade taktickej ťahovej hry s viacerými postavami v družine, ako je Star Wars: Galaxy of Heroes, ale k bitkám v reálnom čase s jedným hrdinom to nepasuje. Tu by sme skôr uvítali tradičné prechádzanie otvorenými lokalitami plnými nepriateľov v štýle klasickej akčnej RPG. Úroveň hry by tak výrazne vzrástla. V aktuálnej podobe sa môžete vyblázniť pri výrobe predmetov a vyzbrojovaní svojho zverenca, ale na bojovom poli je to, bohužiaľ, vcelku nuda.


napísal uni 29.9.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
6.4
Ohodnotiť
SACRED LEGENDS
+ príťažlivý vzhľad a dizajn hry
+ záujímavé vylepšovanie postavy, jej schopností a výbavy
+ hra je zadarmo
- sterilné súboje, do ktorých len minimálne zasahujete
- zle riešená forma misií


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Deep Silver FISHLABS / Chimera Entertainment
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18441)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk