FORZA HORIZON 3

FORZA HORIZON 3

9.5

Najlepšie arkádové preteky vôbec?

Recenzia na Xbox One verziu

Aj keď je to už viac ako 20 rokov, stále mám na svojom osobnom piedestáli arkádovo ladených pretekárskych hier počiatky série Need for Speed. Tých prvých niekoľko hier dokonale vystihlo, o čom by zábavné a nenáročné virtuálne jazdenie malo byť. Hra musí dokonale zobraziť čaro toho, ako si sadnete za volant najkrajších, najexotickejších a najdrahších áut na svete, s ktorými sa môžete premávať po krásnych a vynikajúco navrhnutých tratiach. Ani nie tak kvôli víťazstvám, ale už len kvôli radosti z jazdy samotnej. A dlhé roky som čakal na niečo, kde by som mal rovnakú radosť z jazdy, až kým neprišla Forza Horizon.

Hra redefinovala žáner a aj keď si v názve niesla korene simulačne ladeného súrodenca, v otvorenom svete Colorada jasne dala najavo, že toto bude úplne iný zážitok. Dvojka tento koncept ešte vylepšila, prostredie viac otvorila a ponúkla oveľa viac obsahu, pričom sa stala aj viac sociálnou a zábavnou. Teraz tu máme trojku, pred ktorou bola veľmi náročná úloha – dorovnať svojho predchodcu a priniesť novinky, vďaka ktorým by sa stala ešte lepšou. A aj keď sa pritom autori pravdepodobne poriadne zapotili, nakoniec sa im to podarilo a ako aj možno tušíte z hodnotenia, Forza Horizon 3 je najlepší arkádový racing za dlhé roky. A hra vďačí za to tomu, že sa učila od tých najlepších.

Aj keď sa v prípade Horizon série hovorí o arkádovom jazdení, nepredstavujte si pod tým moderný Need for Speed či iné podobné hry. Áno, môžete si tu zobrať krásne Centenario a závratnou rýchlosťou uháňať po poliach a piesočnatých plážach, čo s realitou až toľko spoločné nemá, no stále na hre badať, že fyzikálne zákony nášho sveta nechce úplne hodiť za hlavu a bezhlavo jazdiť sa v nej neoplatí. Cítite váhu auta, veľmi dobre viete, kedy sa vám už v zákrute pretáča a taktiež viete veľmi dobre vycítiť, kedy v zákrute pridať. Autá na piesku viac pretáčajú kolesá a taktiež sa výrazne viac šmýkajú, musíte si dávať pozor na prejazd mokrou vozovkou či len jej časťou, keďže vás dokáže dostať do neriadeného šmyku.

Forza Horizon 3 ale presne našla ten bod, v ktorom vám neprekáža, že sa hra nepokúša o simuláciu jazdenia ako Motorsport či Project CARS, ale rovnako nie je ani úplne arkádová. Musíte sa v nej naučiť jazdiť, každé auto sa správa inak a svojsky sa na nich vie prejaviť aj nejaké menšie vylepšenie či úprava. Nie je to ale hra, pri ktorej by ste sa jednu zákrutu učili prechádzať desaťkrát. Stačí zobrať do rúk ovládač či zapojiť volant a jazdiť, pričom dlho nepotrvá a jazdný model hry vám prejde do krvi a budete si ho už len užívať plnými dúškami. 

Forza Horizon 3
Forza Horizon 3 Herný svet je obrovský a naozaj pestrý.
Herný svet je obrovský a naozaj pestrý.


Forza Horizon 3 Niektoré autá nie sú určené na pretekanie, no aj tak si v nich zajazdíte.
Niektoré autá nie sú určené na pretekanie, no aj tak si v nich zajazdíte.


Forza Horizon 3 K dispozícii máte aj široké možnosti nastavení áut.
K dispozícii máte aj široké možnosti nastavení áut.





Jazdenie je tu hravé, zábavné a neomrzí ani po desiatkach hodín. O tom sa vás hra pokúsi presvedčiť hneď v úvodnom preteku, ktorý slúži na zoznámenie s hrou a jej predstavenie. Zároveň vám ale predstaví aj niekoľko najväčších noviniek. Tou prvou je prostredie. Domovom nového Horizon festivalu sa totiž stala Austrália. Herný svet je väčší ako predtým a taktiež bohatší a zaujímavejší. Colorado v jednotke bolo dosť jednotvárne. Juhozápad Európy v dvojke už mal krásne čaro, no tiež sa spoliehal na jednoliaty ráz krajiny. Austrália to celé mení a skladá sa vlastne z niekoľkých rôznorodých častí, ktoré nereprezentujú len predstavy o krajine, ale sa zároveň aj starajú o obrovskú variabilitu rôznych tratí a vlastne aj prostredí, v ktorých si môžete zajazdiť.

Je to základné zelené pobrežie, ktoré ponúkne dlhé a rovné cesty, ktoré vám umožnia poriadne prevetrať tátošov pod kapotou svojho auta. Ďalej na severe nájdete mesto, ktoré je ale väčšie a aj zaujímavejšie ako mestečko v dvojke. Ponúka kľukaté cesty a uličky, ktoré vám dajú zabrať, no zaujme aj mrakodrapmi a celkovým vizuálom. Taktiež tu nájdete časť s vinicami podobnú tým, ktoré poznáte z dvojky, no aj púšť so skalami pripomínajúcimi Uluru. Poslednou časťou je zelený a hustý prales, cez ktorý je radosť jazdiť, lebo je vizuálne asi najbohatšou časťou herného sveta.

Svet je ale celkovo teraz bohatší na množstvo detailov a vyzerá oveľa lepšie, živšie a reálnejšie. Občas sa pristihnete dokonca pri tom, že sa po ňom len tak bezcieľne túlate vo svojom obľúbenom aute, driftujete, ničíte kríčky či poštové schránky a robíte iné veci, ktoré vám síce zvyšujú váš aktuálny level, ale bez nich by ste sa v hre zaobišli. Jednoducho si užívate jazdenie vo svete a jeho objavovanie, či je to plytká rieka, letisko, vrakovisko lodí alebo ďalšie časti, ktoré tvoria významné landmarky v hre a neraz sú tak aj miestom dôležitých pretekov.

Druhou veľkou novinkou je samotné poňatie festivalu. Aj ten je, samozrejme, väčší a bohatší. Skladá sa z niekoľkých stanovísk, ktoré vaším postupom hrou rastú a odomykajú vám nové a nové preteky a iné činnosti vo svojej blízkosti. Už ale nie ste pretekár, ktorý zbiera farebné náramky. Tentoraz ste riaditeľom festivalu a to so sebou prináša aj nové možnosti. V zásade sa hra javí rovnako ako jej predchodca. Máte naozaj otvorený svet, v ktorom sa nemusíte len držať ciest, ale pokojne si to skrátite cez polia, vyschnuté jazero alebo aj les. Niekam prídete, tam vás čaká event a môžete sa doň pustiť, či už je to pretek, alebo kaskadérsky kúsok či niečo iné. To zostáva po starom.

Keďže ste ale riaditeľ, máte prakticky všetko pod palcom. To sa môže zdať ako maličkosť, no vo výsledku máte v hre oveľa väčšie možnosti personalizácie. Na mieste eventu si môžete vybrať, či si tam chcete odjazdiť bežný pretek v jednom z režimov, súboj s rivalom (ghost s časom nejakého hráča online) alebo budete súčasťou nejakého menšieho šampionátu. Ešte si však aj môžete vybrať, čo za pretek/event to vlastne bude. Môžete si zajazdiť predvolený alebo si vytvoríte vlastný – zadaná je vždy len trať a typ preteku, ostatné je na vás.

videorecenzia

V tomto ohľade sú novinkou plány - blueprinty. V danom evente si zvolíte podrobnejšie nastavenia a vytvoríte si pretek podľa vlastného gusta. Dáte mu názov, určíte niektoré pravidlá a vyberiete autá, ktoré sa ho môžu zúčastniť, pričom nastavíte aj počasie a dennú dobu. Môžete si tak napríklad vytvoriť pretek čisto len pre autá známe z filmov alebo na trati necháte trápiť sa trojkolesové Relianty. Okrem toho, že si takto vytvoríte pretek pre seba, automaticky sa zdieľa online s ostatnými hráčmi a hravo sa tak môže stať, že si vytvoríte nejaký pretek a ten sa objaví v ponuke u vášho priateľa, ktorý si tak môže zahrať váš výtvor.

Z dvojky sa vracajú bucket list eventy, ktorých je v hre 30. To nie sú ani tak preteky ako skôr veľmi konkrétne eventy, kde máte zadaný cieľ a musíte ho dosiahnuť. Musíte tak napríklad doraziť na určité miesto v danom čase, získať body za drifty, doskočiť čo naďalej a podobne. Typov je tu veľa a líšia sa náročnosťou, témou a aj autom, ktoré na to dostanete. Okrem týchto 30 sú ale po mape rozhádzané ďalšie blueprinty, ktoré vám dávajú ešte väčšiu voľnosť v tom, aby ste vytvorili vlastný bucket list, či si zahrali eventy niekoho iného. Zvolíte si typ, auto, počasie, dennú dobu, cieľ a ešte aj skladbu, ktorá má pritom hrať, keďže práve tá sa často stará o atmosféru týchto pretekov. Pokojne tak môžete za hudby Dvořáka pripraviť event, kde musia hráči s tranzitom doraziť na určité miesto v danom čase a nesmú pritom poškodiť auto, pričom to nazvete napríklad „Dôležitá zásielka“.

A aby toho nebolo málo, týmito vecami ponuka Horizonu 3 nekončí, skôr len začína. Vracajú sa aj výzvy z predchádzajúcej časti, ktorými sú radary a merané úseky, v ktorých sa porovnávate s celou komunitou. Okrem nich je ale herný svet posiaty aj inými výzvami, napríklad drift zónami či vhodne umiestnenými skokanskými mostíkmi. Náročnosť týchto výziev je pomerne slušná a dosiahnuť najvyšší počet hviezd dá zabrať. Aj tak to ale budete robiť najmä kvôli tomu, aby ste sa vo svetovom hodnotení dostali čo najvyššie. A kvôli tomu, že vás jednoducho bude zaujímať, ako to vyzerá, keď zoberiete auto za milión a skočíte s ním z mosta, čo by bola v skutočnosti veľmi drahá zábava.

Vrcholom sú Showcase preteky, ktorých je v hre síce len päť, no sú to naozaj špeciálne udalosti. V nich sa vaše auto postaví proti zdanlivo nerovnému súperovi, ako je vlak, džíp zavesený na vrtuľníku, čln alebo stíhačka. Toto sú veci, ktoré v sérii boli už predtým, no autori opäť dokázali zaujať a namixovať tieto eventy zábavne a aj zaujímavo, pričom keď nad vašim Lambom prehrmí stíhačka, až vás strasie v kresle, taký výborný pocit z toho máte. K týmto pretekom sa dostanete vylepšovaním festivalu a zbieraním fanúšikov vďaka svojim úspechom, čo je teraz hlavný prostriedok progresu vpred.

Forza Horizon 3
Forza Horizon 3 Predstavivosti sa v editore medze nekladú.
Predstavivosti sa v editore medze nekladú.


Forza Horizon 3 Buginy sú naozaj vítaným prírastkom.
Buginy sú naozaj vítaným prírastkom.


Forza Horizon 3 Počasie má na jazdu veľký vplyv.
Počasie má na jazdu veľký vplyv.





A ak by vám ani toto všetko a pohodové jazdenie po mape nestačilo, môžete hľadať množstvo skrytých vecí. Okrem stoviek pretekov a eventov sú tu totiž aj stovky skrytých tabúľ, ktorých zničenie vám dá bonusy - buď kredity alebo skúsenostné body a podobne. Tie na mape vidíte len vtedy, ak ich reálne objavíte, takže po nich musíte pátrať. Objavovať ale môžete aj špeciálne výhľady a moje najobľúbenejšie – nálezy zo stodoly. V hre nájdete 15 špeciálnych áut, ktoré bežne nie sú dostupné. Sú to krásky a klasiky, ktoré sú skryté v nejakej stodole, pričom poznáte len približnú lokalitu a musíte túto stodolu objaviť. Vaši mechanici si potom auto zoberú, oprášia ho a zrenovujú, pričom sa v ňom môžete potom pokojne sami preháňať.

A v stodolách nájdete skutočné lahôdky, ktoré ešte viac zvýrazňujú onú omieľanú radosť z jazdy. Napríklad Maserati Pininfarina Berlinetta či dokonca Interceptor známy z Mad Max filmov. Sú to autá, ktoré v hrách často nemajú svoje zastúpenie a o to viac v tejto ponuke vyniknú. Taký Interceptor je v hre strašné auto, zvlášť po zvýšení výkonu, aj tak si s ním ale jazdu užijete, keď bude trhať asfalt a bude vám robiť problémy udržať ho vôbec rovno. Dalo by sa povedať, že tu má každé auto svoju osobnosť. A je ich tu viac ako 400, pričom sú tu tie najväčšie a najslávnejšie mená aj menšie prekvapenia. A potom aj autá, s ktorými na nejaké pretekanie môžete zabudnúť, no sú tu kvôli užívaniu jazdy a jazdeniu len tak pre zábavu. To sú napríklad už spomínaný Reliant Supervan alebo BMW Isetta. Vozový park sa rozrástol o buginy a väčšie zastúpenie majú aj terénne vozidlá.

Všetky tieto „osobnosti“ sú ale tvárne a môžete si ich vo veľkom upravovať. Každé auto v hre je spracované detailne a môžete si ho otvoriť a dokonale poobzerať vo Forza Vista režime. Zároveň si takto viete jednotlivé časti aj upravovať a vylepšovať. To sa týka vonkajška a aj vnútorností. Aj z Reliantu tak časom viete spraviť niečo, za čo sa nemusíte hanbiť a má viac ako jedného koňa a aj toho za volantom. Dokonca si k nemu môžete namontovať pomocné kolieska ako v Top Geare. Ďalej si každé auto viete ešte podrobne ladiť a prispôsobiť svojim potrebám, čo sa v arkádach takmer vôbec nevidí a tu je to obrovským plusom. Dokážete hodiny stráviť len testovaním ideálneho nastavenia svojho štvorkolesového miláčika (ak to teda nie je Reliant).

A ešte širšie možnosti vám hra otvára vo svojom vizuálnom editore. Nestačí nastaviť si farbu a či chcete metalízu, prípadne niektorú zo špeciálnych farieb. Forza séria vždy bodovala obrovskými možnosťami toho, aké prepracované polepy si môžete pre autá pripraviť a tu to nie je inak. Vizuálny editor je stále rovnako prepracovaný a aj keď je herná komunita zatiaľ malá, už teraz vám niektoré výtvory vyrazia dych, keďže všetky polepy môžu medzi sebou hráči zdieľať. A to, že predstavivosti sa medze nekladú, dokazujú aj niektoré originálne. Na svoj Urus si tak môžete dať Pokéloptu či Interceptora potiahnuť skinom presne v štýle Mad Maxa.

Forza Horizon 3
Forza Horizon 3 Keď musíte doručiť naliehavú zásielku...
Keď musíte doručiť naliehavú zásielku...


Forza Horizon 3 Sadnete aj za volant áut známych z filmov.
Sadnete aj za volant áut známych z filmov.


Forza Horizon 3 Je radosť v hre jazdiť, či je to v klasike, alebo za volantom bežného auta.
Je radosť v hre jazdiť, či je to v klasike, alebo za volantom bežného auta.




Forza Horizon 3 dokonale vystihuje festivalovú atmosféru a v hernom svete to žije. Po zotmení, keď sa nad pódiami spustia ohňostroje a hučí z nich hudba, ukáže hra svoju pravú tvár, ktorá je iná ako čokoľvek známe. A vo veľkom hre pomáha práve hudba. Opäť máte na výber niekoľko tematicky ladených rádií, ktorých ponuka je teraz širšia a môžete si tak vypočuť ako elektroniku, tak aj rock, alternatívu, klasiku, hip-hop, DnB alebo si pustíte vlastné skladby cez službu Groove. Už aj základná ponuka je ale veľmi slušná a je radosť pri nej jazdiť, či je to Offspring, Bad Religion, Parov Stelar, Chvrches, alebo aj Run-D.M.C.

Okrem toho, že je svet detailnejší a bohatší, sa hra vizuálne ani nemala kam príliš posunúť a oproti dvojke tak neprináša až toľko vylepšení. To ale nemusí byť nutne zlé, keďže hra aj tak vyzerá veľmi dobre a to sa týka najmä áut, pri ktorých si môžete podrobne prezerať naozaj ešte aj kufor, nielen exteriér. Slabšie je na tom prostredie, najmä stromy, ale tiež to nie je nič, kvôli čomu by ste museli nariekať, keďže z globálneho hľadiska sa na hru pozerá veľmi príjemne.

Forza Horizon 3 je opäť aj sociálnym zážitkom. O porovnávaní vo výzvach a rivaloch som už písal, no hra opäť využíva aj systém Drivatarov, takže vo vašej hre vidíte virtuálnych predstaviteľov vašich priateľov, ako sa preháňajú po svete, no taktiež zápolia s vami v pretekoch. Tak isto váš Drivatar zasahuje do hry niekoho iného. Tento systém je overený, no stále je v ňom priestor na progres, keďže Drivatari zvlášť na vyššej obťažnosti robia problémy zväčša len dovtedy, kým ich nepredbehnete. Potom im viete občas pohodlne utiecť. Pekné je ale to, že robia „prirodzené“ chyby, takže jazdia naozaj ako skutoční hráči. Okrem toho môžete založiť klub či sa do nejakého pripojiť (náš nájdete pod názvom SECTOR.sk), no aj hrať online. Môžete len tak jazdiť online, taktiež pretekať, no aj po prvý raz hrať kariéru kooperatívne až vo štvorici, čo je obrovským plusom hry, pričom sa vám navyše progres prenáša. Ak sa teda pripojíte do hry k priateľovi a zahráte si časť kooperatívne, váš progres sa vám prenesie aj do singleplayer kampane a naopak.

Nedá sa povedať, že by Forza Horizon 3 výrazne menila zabehnuté pravidlá série. Ani novinky nie sú nejaké obrovské, sú však dostatočne veľké na to, aby bola hra svieža a opäť chytila. A verte mi, že chytí. Je to pravdepodobne najlepšia Forza vôbec a najlepší arkádový racing za dlhé roky. Ponúka také množstvo obsahu, že nebudete vedieť, kam skôr skočiť, pričom si v hre užijete aj jazdu len tak, pre radosť. A toho obsahu je tu na stovky hodín, pri ktorých sa budete kráľovsky baviť. Ak by ste hre chceli niečo vytknúť, budú to len drobnosti. Drivatari stále nejazdia ako skutoční hráči (aj keď niektorí fakt jazdia ako hovädo), príbeh o budovaní brandu je tu skôr zbytočný, no osobne mi chýbajú aj viac adrenalínové preteky, aké prezentovala Storm Island expanzia pre dvojku, v ktorej sa vám rozpumpovalo srdce ako ešte nikdy predtým.


napísal matus_ace 23.9.2016
Páči sa mi! (+2)
9.5
Vo svete
9.1
Ohodnotiť
FORZA HORIZON 3
+ skvelý pocit z jazdenia
+ bohatý a veľký herný svet
+ množstvo obsahu
+ veľa prepracovaných áut
+ rozsiahle možnosti úprav
+ hudba
+ rozšírené online možnosti
+ personalizácia hrania
- chýbajú extrémne preteky v štýle Gauntletu zo Storm Islandu


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One
PC
Windows

Vývoj: Microsoft / Playground Games
Štýl: Racing
Dátum vydania: 27. september 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18377)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk