ALIENATION

ALIENATION

8.0

Dead Nation v sci-fi prevedení

Recenzia na PS4 verziu

Fínske štúdio Housemarque môžu mnohí z vás poznať najmä vďaka klasike Super Stardust, ktorú nám autori vo vylepšenom prevedení priniesli ešte na PlayStation 3. O rok neskôr sa hra dostala aj na PSP, no ak pretočíme v kalendári ešte nejaký ten rok, s príchodom PlayStation 4 sa ju rozhodli prerobiť aj na aktuálnu generáciu PlayStation. Ešte predtým však vývojári pripravili úplne novú hru, ktorá mala pri vydaní PlayStation 4 ukázať, čoho je nová generácia schopná. Pochopiteľne, nešli do žiadnych prehnaných konceptov, ale držali sa toho svojho, už zabehnutého a pripravili hru Resogun. Tá bola navyše zadarmo pre členov PlayStation Plus, čo ju posunulo skutočne veľkému množstvu hráčov, ktorí si aj takýto jednoduchý titul obľúbili.

V krátkom zhrnutí vyššie sme ale predsa len jeden väčší titul vynechali – ide o hru Dead Nation, ktorá v roku 2010 obsadila PlayStation Store vo veľkom. Stále nešlo o žiadnu obrovskú záležitosť, no v porovnaní so Super Stardust HD bol Dead Nation niekde úplne inde. V tomto prípade sa hráči vydali do ulíc miest strieľať hordy zombíkov. Hra taktiež zaujala skvelou hrateľnosťou, výbornými efektmi a jednoduchým systémom vylepšovania nielen postavy, ale aj zbraní. V prípade Dead Nation sa opakoval totožný scenár ako pri Super Stardust HD. Aj hra Dead Nation sa totiž neskôr objavila na PS4, ale iba ako pôvodná verzia s vylepšenou grafikou obsahujúca všetky rozšírenia.

Na ďalší titul od Housemarque sme museli čakať ďalšie dva roky. Je ním Alienation a ako už z názvu možno vyčítať, tvorcovia sa vo veľkom inšpirovali práve hrou Dead Nation. Podobný je nielen názov, ale aj samotný koncept, ktorý však skoro v každom aspekte tvorcovia upravili, aby vedel opäť zaujať. 

Alienation
Alienation Chaos, v ktorom sa stratíte aj vy.
Chaos, v ktorom sa stratíte aj vy.


Alienation Vylepšovanie zbraní je postavené na zbieraní surovín.
Vylepšovanie zbraní je postavené na zbieraní surovín.


Alienation Efektmi sa to počas hry len tak hemží.
Efektmi sa to počas hry len tak hemží.





Ak ste hrali Dead Nation, hneď po zapnutí Alienation si spomeniete na časy strávené pri zabíjaní zombíkov a na rýchle úteky do bezpečia, ak ste už boli v úzkych. Titul Alienation je ale predsa len iný. Po celý čas vám síce budú vyskakovať spomienky, že toto vám je predsa len trochu povedomé, no autori si skutočne dali záležať na tom, aby ich nikto nemohol obviniť, že skopírovali to, čo tu už bolo a iba zmenili prostredie. Každopádne z prostredia zničeného zombie apokalypsou sa dostávate do budúcnosti, kedy našu planétu obsadili mimozemšťania. Aká je vaša úloha, je snáď už každému jasné – bez milosti vyhladiť všetok mimozemský život na našej planéte. Neľahká misia, najmä ak sa proti vám postavia desiatky poriadne rozzúrených príšer.

Pri prvom spustení hry si musíte zvoliť, za akú postavu chcete hrať. Konkrétne sú tu k dispozícií tri typy – Bio-Specialist, Tank a Saboteur. Každá postava, samozrejme, má svoje výhody aj nevýhody, respektíve schopnosti, ktoré vie použiť v boji. Saboteur má napríklad plazmový meč, Tank ochranný štíť a Bio-Specialist dokáže uzdravovať celú vašu jednotku. So zvolenou postavou musíte odohrať celú kampaň, aj keď ju môžete kedykoľvek prerušiť a začať hrať s niekým iným. Kampaň pozostáva z tutoriálu a dvadsiatich úrovní, ktoré sú zasadené do najrôznejších prostredí. Výber jednotlivých misií prebieha na mape sveta, a teda už tu môžete vidieť, kde všade sa v hre pozriete. Čaká vás ľadová krajina, zdevastované a upršané prostredie, suché a rozpálené mesto v púšti či vesmírna loď. Prostredia sú skutočne rozmanité a dostatočne veľké. V hre nájdete celkovo štyri či päť unikátnych máp, na ktorých sa odohrávajú všetky ostatné misie.

Na rozdiel od Dead Nation tu nie je vaším cieľom prejsť na druhý koniec mapy. Hra vás vedie k úlohám, ktoré musíte splniť. Dostať sa vždy niekam na určený bod vás však stojí veľa síl, kedže vám v ceste stoja masy mimozemšťanov. Úlohy väčšinou vyžadujú zničenie nejakých zariadení, nájdenie súčiastok či preskúmanie rôznych technológií. Každá jedna misia, na ktorú sa vydáte, má neskutočne rýchle tempo a aj keď neraz zomriete, hra vás vyhodí pri poslednom aktivovanom teleporte. To je teda ďalší rozdiel oproti Dead Nation, kde mapy boli priamočiare a definovali ich bezpečné zóny s obchodom, kde ste mohli kupovať za peniaze vylepšenia pre vašu postavu. Tu sú mapy otvorené a chránené miesta pozostávajú z teleportov. Pri ich aktivácií sa nad vami a okolo vás rozprestrie ochranný štít, aby ste si mohli v pokoji prehodiť zbrane, vylepšiť ich či upraviť niektorú z vašich schopností.

Vylepšovanie nie je postavené na nejakej mene, ale na úrovni vašej postavy. Za každý získaný level dostávate jeden bod, ktorý môžete využiť na zdokonalenie niektorej schopnosti. Popritom však počas hry získavate aj cenné zdroje, ktoré hromadením môžete postupne posúvať na vyššiu úroveň a následne ich aplikujete na vašu zbraň. No nie každá sa dá vylepšiť. Z mimozemšťanov padajú rozličné druhy výzbroje s rôznym levelom, no taktiež aj skupinou, do ktorej sú zaradené. Zbrane môžu byť obyčajné, neštandardné alebo vzácne. Práve obyčajné zbrane nie je možné vylepšiť, no vzácne či neštandardné majú strom vylepšení, do ktorého môžete vsúvať cenné zdroje a tým upraviť rýchlosť streľby, silu alebo kapacitu zásobníka.

Rýchlosť akcie je v Alienation skutočne vysoká a to je práve jedna z vecí, ktorá je pre tento typ hier charakteristická. Ako v Dead Nation, tak aj v Alienation je počet príšer na mape naozaj veľký, čo niekedy z hry robí doslova neprehľadné šialenstvo. Intuitívne stláčate tlačidlá na ovládači, rýchlo prepínate zbrane, schopnosti a modlíte sa, aby ste z daného pekla vyviazli živí. Aj za cenu poriadnych zranení. Život postavy sa totiž neregeneruje, ale môže sa dopĺňať iba vtedy, ak z nepriateľov vypadne srdce – život. To isté platí aj pre zbrane, ktoré majú obmedzené množstvo nábojov. Čiže ak sa vám minú, ste nahraní a veľa možností nemáte – buď sa bežíte niekam skryť, kým sa situácia okolo vás neupokojí, alebo môžete ísť so vztýčenou hlavou do boja a ostatných zabíjať iba holou rukou a čakať. To síce nie je veľmi efektívne, ale lepšie ako zomrieť bez boja - a možno sa vám pošťastí a z obetí vypadnú nejaké zásobníky.

V hre môžete opakovane zahynúť, no to neznamená, že ak zomriete, nič hrozné sa nestane. V tom lepšom prípade sa oživíte pri teleporte pomerne blízko miesta vašej smrti, v tom horšom o niečo ďalej a všetkých mimozemšťanov musíte odznova zabiť. S každou vašou smrťou sa totiž neobnovíte len vy, ale aj nepriatelia. Zároveň sa vám ale nedoplní len život, ale aj náboje – aj keď len čiastočne. Či sa vám oplatí zomrieť alebo nie, však ovplyvňuje aj obťažnosť, na ktorej hru hráte. Alienation ale ponúka aj hranie v kooperácií. To, bohužiaľ, nefunguje lokálne ale iba online, no aj napriek tomu je to veľmi vítaná funkcia. Hranie v kooperácií má len výhody, pretože ak zomriete, môžete sa navzájom oživovať. Do boja sa spoločne môžu pustiť maximálne štyria hráči. Hrať môžete s náhodnými účastníkmi z celého sveta, ale aj s pozvanými priateľmi.

Alienation
Alienation Level postavy je jediným dôležitým meradlom.
Level postavy je jediným dôležitým meradlom.


Alienation Plameňomet - váš verný pomocník.
Plameňomet - váš verný pomocník.


Alienation Počas hry narazíte na rôzne výzvy s mini bossmi.
Počas hry narazíte na rôzne výzvy s mini bossmi.





Alienation som hral na strednej obťažnosti (profesionál) a kým som sa prebojoval cez všetkých dvadsať úrovní, trvalo mi to necelých deväť hodín. To je pri hre, ktorá stojí 20€, celkom slušná herná doba, no ak sa aj dostanete k záverečným titulkom, tým vaša cesta nekončí. Hra totiž ponúka veľkú znovuhrateľnosť a motivuje vás najmä odomknutím všetkých vylepšení. A to už vôbec nehovorím o tom, že samotná hrateľnosť je veľmi chytľavá. No a tak ako v Dead Nation aj tu môžete nájsť celosvetové štatistiky vo vyhladzovaní mimozemskej rasy.

Ak ste hrali Dead Nation a hru ste si obľúbili, Alienation si rovnako zamilujete. Dobrá hrateľnosť, rýchla akcia, skvelá grafika a v neposlednom rade poriadna výzva, vás prilepí k sedačke na dlhé hodiny. Hurá na mimozemšťanov!


napísal play3man 3.6.2016
Páči sa mi! (+3)
8.0
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
ALIENATION
+ kvalitné využite staršieho konceptu
+ rýchla akcia, ktorá nepustí
+ vizuálne spracovanie
+ herná doba
- chýba lokálna kooperácia


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: Sony Computer Entertainment / Housemarque
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 26. apríl 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19566)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk