R.B.I. BASEBALL 16

R.B.I. BASEBALL 16

6.0

Prekrásny home run či nečakaný out?

Recenzia na Xbox One verziu

Už ani presne neviem, či som sa prvý raz s baseballom stretol v Bláznivej strele s Leslie Nielsenom alebo v hre Baseball na NES. Aj keď si skôr myslím, že práve vo filme. A bolo to neuveriteľne zábavné prvé stretnutie so športom, ktorému som síce nerozumel, no s vynikajúcim komikom v hlavnej úlohe vyzeral skvele. O nič viac som športu nerozumel ani na NES, no hlavne vo dvojici sme sa pri hre vedeli slušne zabaviť, aj keď sme nevedeli, kto a prečo vyhral. A ak by som si mal tipnúť, zhruba takýto je u nás obraz o tomto športe. Registrujeme ho vďaka filmom a možno hrám, no nič nám nehovorí. Opäť sa ale v hrách začína vo výraznejšej miere dostávať aj do Európy, a tak sa možno oplatí naň pozrieť. Ktovie, možno si vás získa.

Dlhú dobu bolo na tomto poli prázdno, prípadne len jeden výrazný hráč. Je ním séria MLB: The Show od Sony, ktorá sa môže pochváliť oficiálnou licenciou Major League Baseball a stavia skôr na verné prepracovanie športu, no v Európe nie je veľmi známa. Úplne opačný prístup nám predviedla séria Super Mega Baseball, čo je skôr indie hra a totálna arkáda, no stále zábavná. Tretím hráčom na scéne je R.B.I. Baseball, čo je séria, ktorá začala ešte na NES, prešla cez SNES a Segu, no potom na 20 rokov zanikla. Prebrala sa k životu až na jar 2014 a odvtedy tu máme tretí znovuzrodený ročník, ktorý dorazil aj k nám na PC a konzoly.

Hra sa vyvíja priamo pod dohľadom MLB organizácie, takže na ňu dozerajú tí, ktorí aj riadia tento šport v Amerike. Pochopiteľne tak obsahuje kompletnú licenciu americkej najvyššej baseballovej súťaže so všetkými tímami a všetkými hráčmi (a ešte stále sa pravidelne aktualizujú súpisky), prekvapivo sa ale nesnaží o simuláciu, skôr naopak. R.B.I. Baseball je totiž značka, ktorá už na NES bodovala rýchlym a jednoduchým zážitkom z virtuálneho športu. A rovnako je to aj v modernej vetve, teda aj v R.B.I. Baseball 16. Nie je jednoduchý v tom, že by ste vyhrávali jeden zápas za druhým. Skôr v tom, že aj keď šport poznáte len z filmov a z herných štatistík sa vám zakrúti hlava, stále si ho dokážete užiť  a dostať sa doň.

R.B.I. Baseball 16
R.B.I. Baseball 16 Home run nie je na programe každý deň, no ak sa podarí, užijete si ho.
Home run nie je na programe každý deň, no ak sa podarí, užijete si ho.


R.B.I. Baseball 16 Riadenie bežcov na métach je občas vhodné aj riskovať.
Riadenie bežcov na métach je občas vhodné aj riskovať.


R.B.I. Baseball 16 Sú momenty, kedy vás niektorí hráči privedú do zúfalstva.
Sú momenty, kedy vás niektorí hráči privedú do zúfalstva.





Ďalším (aj u nás) populárnym filmom o tomto športe je Prvá liga. Pravdepodobne preto moje prvé kroky v hre viedli do kabíny Indiánov z Clevelandu. Ponuka hry totiž nie je nijako zvlášť široká. Z exhibície, sezóny, post-sezóny a online multiplayeru je voľba jasná. A skutočne oceníte, že hra je princípmi jednoduchšia. Okrem ovládania vám totiž nevysvetlí vôbec nič a nie je tu ani žiadny poriadny tutoriál, ktorý by vás do tajov tohto športu zasvätil. Je teda vítané, ak aspoň tušíte, o čo sa v hre máte snažiť a čomu naopak máte zabrániť.

Našťastie, hra sa aspoň trochu snaží vyjsť v ústrety svojimi nastaveniami. Ponúka hneď niekoľko stupňov náročnosti, pričom hneď ten najnižší (easy) je otvorený naozaj každému, aj keď stále dokáže zo začiatku tu a tam potrápiť nováčikov. No a potom je tu ešte asistencia hry v poli. Pri nadhadzovaní a odpale je vždy bremeno iba na vás, ale môžete si zapnúť drobnú pomoc s hráčmi v poli, ktorí tak budú zbierať odpálené loptičky aj bez vášho vstupu. Nie vždy im to vyjde, ale pre začiatok je to určite lepšie, kým sa v hre poriadne zorientujete. Všetko ostatné je už na vás, napríklad aj dostať takúto loptičku čo najskôr na métu, kým k nej dorazí bežec.

V sezóne si môžete vybrať či ju chcete hrať s kompletnou ponukou tímov, alebo len s pôvodnou šestnástkou, ktorá odštartovala ligu v roku 1901. K dispozícii máte široký tím, ktorého zostava zodpovedá aktuálnym súpiskám a umožňuje vám aspoň ako-takú taktickú voľnosť pri striedaní hráčov a podobne. Nejakého pokročilejšieho manažmentu sa však nedočkáte. Zaujímavou voľbou je možnosť simulovať si jednotlivé zápasy, ak svojmu tímu veríte a nechce sa vám práve do nich aktívne zasahovať.

Prvý vážny nedostatok si všimnete prakticky hneď. V súčasnosti sa o virtuálne športy starajú najmä EA a 2K a pri nich sme si zvykli na do detailov prepracovanú prezentáciu a autentickosť daného športu. Tu si pustíte hru a okamžite ste v menu. Vyberiete si položku, niečo sa tu trochu popresúva a už vás len pár kliknutí delí od zápasu. Nie je tu prakticky nič, čo by vás chcelo strhnúť. A prezentácia je odfláknutá aj v zápasoch. Síce hráte na autentických štadiónoch, diváci reagujú a možno niekde vzadu zbadáte aj veľkú obrazovku. No nie je tu napríklad žiadny komentár a chýba vám. Taktiež aj nejaké ďalšie drobnosti, ktoré by tomu celému dodali viac života.

Ako asi očakávate, úlohou v sezóne je dostať sa s tímom do svetovej série a vyjsť z nej víťazne. Nie je to ľahká cesta. Taktiež má ďaleko k dokonalosti. Je to ale celkom slušná zábava. Prečo iba celkom slušná? Ako som už uviedol na začiatku, R.B.I. Baseball 16 je niekde medzi arkádou a simulátorom. Avšak hre chýba autenticita športu, ktorú by ponúkol simulátor a taktiež neviazanosť, ktorú by ponúkla arkáda. Vezmite si spomínaný Super Mega Baseball. Hra ťažila z toho, že sa nebrala vôbec vážne, čo sa pretavilo do hrateľnosti a aj základných mechanizmov ako odpaly a nadhody.

Tu nenájdete žiadne šialené a nereálne prvky, keďže si hra zakladá na autentickej fyzike. Avšak zároveň neponúka ani pokročilejšie reálne údery a nadhody. Ak ste v úlohe nadhadzovača, volíte prakticky len medzi rýchlosťou nadhodu a smerom, kam loptička pôjde. Falš či podobné prvky by ste tu hľadali márne. Môžete však hodiť loptičku na métu, ak vidíte, že sa súperov bežec pokúša o jej ukradnutie. Podobne je to aj pri odpale. Ovládate polohu hráča, no už nie rôzne druhy odpalu. Buď dáte poriadny, alebo ho ulejete a pokúsite sa súpera takto prekvapiť a dobehnúť na prvú métu.

R.B.I. Baseball 16
R.B.I. Baseball 16 V oblasti prezentácie hra veľmi zaostáva.
V oblasti prezentácie hra veľmi zaostáva.


R.B.I. Baseball 16 Manažment tímu je v hre veľmi obmedzený.
Manažment tímu je v hre veľmi obmedzený.


R.B.I. Baseball 16 Aj z dobrého odpalu môže byť nakoniec pre vás len out.
Aj z dobrého odpalu môže byť nakoniec pre vás len out.





Rozhodne by väčšia variabilita baseballu hre prospela, ale aj takto sa slušne zabavíte a vydržíte nejakú tú sezónu. Zápasy nie sú jeden ako druhý, rovnako aj hráči sú rôznorodí. Občas sa tak môže stať, že vás niektorý nadhadzovač bude dostávať do zúfalstva, lebo vám vyoutuje hneď niekoľkých hráčov a budete sa len modliť, kedy konečne príde o silu a bude musieť byť vystriedaný. Taktiež nemôžete neustále staviť na rovnakú taktiku, keďže vás súper časom prečíta a je dobré striedať rýchle a pomalé nadhody a taktiež meniť smer. Občas sa oplatí byť odvážny s bežcami na métach, len si potom musíte dávať pozor na zbytočné outy. No a nakoniec home runy, na tie sa poriadne nadriete, raz za čas vám to ešte súper vo výskoku tesne chytí ako frajer na záver, no tie vydarené stoja za to.

Graficky na tom hra nie je nijako závratne dobre, ale neurazí. Prakticky sa ale od svojich predchodcov líši len v maličkostiach. To isté platí aj pre zvukovú stránku, ktorá je fajn, slúži atmosfére hry, no nie je to nič svetoborné. Práve tu ale o to viac prekáža odfláknutá prezentácia. Hráčov si neužijete zblízka, kamery neponúkajú žiadne zaujímavé prestrihy a netradičné uhly, hudby je tu málo. Ani zďaleka to nie je ten štandard, na aký sme v športoch zvyknutí. No aspoň sa hra hýbe hladko a aj na PC by si mala vystačiť aj so starým železom.

Vo výsledku je tak R.B.I. Baseball 16 rozporuplnou hrou, kde ale stále prevažujú nejaké tie pozitíva. Je to vlastne budgetovka, ktorá výrazne zaostáva v produkčných hodnotách a ponúka nevýrazné technické spracovanie, no vyvažuje to nižšou cenovkou, ktorá je napríklad na PS4 výrazne nižšia ako u konkurencie. Vďaka skôr nenáročnému zameraniu dokáže osloviť aj tých, ktorí sa v baseballe nevyznajú a chceli by si ho vyskúšať. Skúsenejším zas ponúka oficiálne licencie. A navyše slušne zabaví aj v multiplayeri - či už online, alebo lokálne, aj keď aj tam ponúka len základné možnosti. Ak ste hrali predchádzajúci ročník, tento môžete preskočiť. Ak nie, hra má čo ponúknuť, no musíte dopredu počítať s niekoľkými sklamaniami.


napísal matus_ace 23.5.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
R.B.I. BASEBALL 16
+ jednoducho prístupné aj nováčikom
+ kompletné a stále aktualizované oficiálne súpisky
+ verne spracované štadióny
+ nižšia cena
- žiadny tutoriál
- plytká prezentácia
- žiadny manažment
- slabšie spracované techniky nadhodov a odpalov


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: MLBAM / MLBAM
Štýl: Šport
Dátum vydania: 29. marec 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19466)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk