BLACK DESERT ONLINE

BLACK DESERT ONLINE

8.0

Virtuálny svet plný skrytých možností

Recenzia na PC verziu

Kedysi boli MMORPG niečím exotickým a možnosť zdieľať ten istý virtuálny svet s inými hráčmi jedinečná. Dnes už je však takýto zážitok bežný a ešte viac zovšednel s prechodom väčšiny online titulov na bezplatný režim. Zaujať hráčov je ťažké a dlhodobo si udržať ich pozornosť ešte náročnejšie. Black Desert je jedna z najambicióznejších nových MMORPG, hoci vlastne až taká nová nie je. V Kórei sa hrala už v roku 2014, v Japonsku o rok neskôr, ale do Európy a Ameriky dorazila až teraz. Prečo by ste ju mali alebo nemali hrať?

Intro je nuda, ale pri vytváraní hrdinu budete so záľubou pozerať na nádherne spracované postavy s ponukou viac-menej tradičných povolaní - od bojovníka až po čarodejnicu. Úvod hry neprekvapí, je to klasické zoznamovanie sa s NPC postavami a herným systémom, ktorý spočiatku vyzerá dosť všedne. Ale potom vás čakajú prvé boje a tam zistíte, že hra v sebe môže skrývať viac, ako sa na prvý pohľad zdá. 

Akčnými súbojmi sa chválili mnohé MMO, ale pravdou je, že obvykle až také akčné neboli a zvyčajne šlo o klikanie na ikony s útokmi a kúzlami, ktoré potrebovali čas na regeneráciu. Black Desert v tomto smere väčšinu svojich konkurentov hravo prevalcuje. Bitky sú skutočne akčné a dynamické, založené na používaní komb vyvolaných kombináciou klávesov a myši (alebo tlačidiel gamepadu) s minimálnymi obmedzeniami a môžete ich používať v rýchlom slede za sebou - ako v bojovkách. Nepotrebujete k tomu žiadne klikanie na ikony, ale aj takáto alternatíva tu je. Navyše aj možnosti samotných postáv v boji sú zaujímavé. Napríklad kúzelníčka vie efektne útočiť z diaľky temnou mágiou, ale rovnako dobre dokáže nakopať nepriateľov zblízka, čo pri takomto povolaní nie je obvyklé.

Black Desert Online
Black Desert Online Na postavy sa veľmi dobre pozerá.
Na postavy sa veľmi dobre pozerá.


Black Desert Online Boje sú skutočne akčné, môžete rýchlo zosielať jeden útok za druhým a úspech závisí aj na vašej šikovnosti.
Boje sú skutočne akčné, môžete rýchlo zosielať jeden útok za druhým a úspech závisí aj na vašej šikovnosti.


Black Desert Online Pri interakcii môžete netradičným prepájaním postáv budovať priateľské vzťahy s NPC.
Pri interakcii môžete netradičným prepájaním postáv budovať priateľské vzťahy s NPC.





Boje si užijete do sýtosti, ale je škoda, že nie sú podporené zaujímavejšími úlohami. Väčšinou buď musíte vyhľadať nejaké NPC postavy, alebo zabiť nejaké kreatúry, vytĺcť z protivníkov úlohové predmety, zničiť nepriateľské vlajky či veže. Nepotrebujete síce zabíjať po stovkách, bežne stačia tri až päť cieľov, ktoré niekedy húževnato odolávajú alebo im pribehne na pomoc niekto z okolia, ale tak či tak je to časom stereotypné. Aj napriek atraktívnemu spôsobu boja. Niektoré úlohy vám zadajú osoby v mestách, iné dostanete od entity zvanej black spirit, ktorá vás sprevádza už od začiatku hry. Tohto spoločníka si nevyberáte, skrátka je pri vás, či už chcete alebo nie. Malý čierny prízrak sa postupne rozvíja, provokuje vás, ale aj radí a poslúži ako nápoveda a naviguje vás do nových oblastí. Môžete ho kedykoľvek vyvolať, aby ste dostali odmenu za splnené zadanie alebo s ním hodili reč.
 
Zaujímavý je spôsob odomykania a vylepšovania bojových zručností vašej postavy, ale aj samotné nadobúdanie skúseností. Môže byť trochu mätúce, že hra rozlišuje a separuje jednotlivé druhy skúseností  - skill, energy a contribution. Tie prvé prinášajú body na rozvoj schopností postavy, pričom lepšie útoky a zručnosti vyžadujú na naučenie viac bodov. Skill exp bežne dostanete ako odmenu za splnené úlohy, v menšej miere v boji. Dajú sa použiť okamžite, ale je lepšie navštíviť inštruktora, ktorý vám umožní rozdeliť body bez postihov a straty energie. Tá sa nadobúda formou vlastných skúseností a okrem rozvoja postavy v teréne ju spotrebujete pri remeselnej výrobe, krádežiach a ďalších činnostiach. Energia sa priebežne dopĺňa aj sama. Kontribučné skúsenosti a body použijete napríklad na kúpu domu alebo pozoruhodné prenajímanie predmetov od NPC postáv a tiež pri vytváraní obchodných uzlov.

Podobne komplexne riešených prvkov je v hre viac. Napríklad v rozhovoroch zohrávajú úlohu aj znalosti o postavách, čím sa sprístupňujú nové dialógy a aj niektoré úlohy. Znalosti sa rozširujú komunikáciou s rôznymi NPC a aj formou svojskej minihry. Do niekoľkých okienok naukladáte ikony známych postáv a na základe ich prepojení a vzťahov sa formuje aj vaše priateľstvo s osobou, s ktorou práve komunikujete.

V správnej MMORPG nemôžu chýbať pojazdné zvieratá a v tomto prípade sú to predovšetkým kone. Aj s nimi to však tvorcovia hráčom trochu skomplikovali. Kúpeného koňa, oslíka či ťavu si musíte zaregistrovať v stajniach, kde si zvieratá za peniaze aj oživujete, ak zahynú pri putovaní. Váš mount vás rýchlo transportuje na iné miesto, pričom je v hre pohodlná možnosť zadať cestu, napríklad k cieľu úlohy a môžete zvoliť automatický presun k zvolenému bodu. Ale v boji kôň veľmi neposlúži, takže ho spravidla necháte niekde pri ceste. No aj tam ho niekedy prepadnú nepriatelia a ubijú k smrti. Pojazdné zvieratá vždy zostávajú tam, kde ste ich nechali a dôsledkom je napríklad to, že sa v mestách na určitých miestach zbytočne hromadia kone, ktoré tam zanechali rôzni hráči. Tieto miesta sú potom neprehľadné a chaotické.

Avšak s tátošmi sú spojené aj rôzne výhody a pozoruhodné možnosti. Kone sa vyvíjajú a majú rozličné schopnosti. Tie divoké sa dajú chytať lasom a privábiť cukrom, pomocou páru dokážete vyšľachtiť celkom nového jedinca s lepšími vlastnosťami a nemali by ste zabúdať na kŕmenie mrkvou. Môžete prikúpiť sedlo a ďalšie časti výbavy pre svojho miláčika, ktoré zlepšia jeho parametre a  prejavia sa aj na vzhľade. Okrem štvornohých spoločníkov a maznáčikov môžete mať aj vlastnú loď, ktorá má podobné funkcie a umožňuje prepravu aj pohodlnejší lov rýb, hoci na rybačku vám stačí aj udica a postávanie pri brehu. Rybolov je však jedna z mnohých zbytočne komplikovaných činností.

Kone, lode, a dokonca aj vozy so záprahom využijete aj pri preprave tovaru a obchodovaní. Celkovo je ekonomika v hre pozoruhodná a ak sa nechcete začať pri hre nudiť, budete sa jej (popri bojoch spoločenstiev) venovať aspoň okrajovo. Významnú úlohu pritom zohrávajú špecifické uzly na mape - nody, ktoré aktivujete v  jednotlivých mestách a sídlach. Slúžia na prepojenie oblastí, čo využijete pri pokročilom obchodovaní, kde vytvoríte trasy a predávate a nakupujete s profitom na základe rôznych cien predajcov. 

Vaša postava môže s patričnými nástrojmi zbierať byliny, rúbať drevo, ťažiť rudu, miešať odvary, variť, vyrábať rôznu výbavu, vylepšovať predmety. Základy sú jednoduché a stačia vám ingrediencie, ktoré kdekoľvek skombinujete a čakáte na výsledok. Na pokročilejšie varenie a výrobu už potrebujete zariadenia a prístroje, ktoré umiestnite vo svojom dome (môže slúžiť aj ako sklad využívaný pri obchodovaní) a optimálne aj recepty, aby ste vedeli, koľko a akých prísad potrebujete, aby z toho vzniklo niečo použiteľné. Toto nie je až také neobvyklé, ale zaujímavé to začína byť vo chvíli, keď pritom začnete využívať svojich vlastných robotníkov. Robotníkov rôznych rás si môžete kúpiť, majú odlišné vlastnosti a zdokonaľujú sa. Môžete im prideliť prácu v dielni alebo ich pošlete na určené miesto označené nodmi na mape, aby tam ťažili suroviny alebo zberali nejaké plodiny. Vy sa zatiaľ venujete niečomu inému na celkom inom mieste. Robotníkov môžete povzbudiť v práci prídelmi piva.

Napriek tomu, že si mnohé procesy v hre musíte najskôr osvojiť a zvyknúť si na to, ako fungujú, súčasne je v hre viditeľná snaha tvorcov vyjsť hráčom v ústrety. Preto je zahrnutý automatický presun v krajine na zvolené miesto, môžete si nastaviť užívateľské rozhranie, zväčšovať, zmenšovať okná a určiť ich polohu na obrazovke. Celkom príjemne sú riešené popisy postáv a sprievodné informácie, ktoré otvárate na hornej časti obrazovky. Na druhej strane sú hráči nenápadne tlačení, aby pri akejkoľvek vizuálnej zmene siahli po reálnych peniazoch. Ak sa neuspokojíte s tým, že sa  vašej postave menia nanajvýš kozmetické doplnky, ale hlavné oblečenie takmer vôbec ani pri výmene jednotlivých kúskov, musíte otvoriť peňaženku. Aj keď za aktívne hranie dostávate aj  vernostnú menu, za ktorú sa dajú kúpiť niektoré menšie doplnky navyše.

Black Desert Online
Black Desert Online Kone postávajú všade a niekedy už naozaj prekážajú.
Kone postávajú všade a niekedy už naozaj prekážajú.


Black Desert Online Schopnosti si môžete osvojiť aj  v teréne, ale inštruktor vás ich naučí bez postihov.
Schopnosti si môžete osvojiť aj v teréne, ale inštruktor vás ich naučí bez postihov.


Black Desert Online Niektoré procesy sú zbytočne komplikované.Napríklad rybačka má viac fáz a je to hotová veda.
Niektoré procesy sú zbytočne komplikované.Napríklad rybačka má viac fáz a je to hotová veda.





Grafika hry je pri vysokých nastaveniach naozaj pekná, aj keď sú tam veci, ktoré by zniesli aj viac detailov. Určite je to však jedna z najkrajších súčasných MMORPG a ponúka aj veľmi pekné výjavy, na ktorých si popasiete zrak. Jednotlivé lokality sú pomerne rôznorodé a plné objektov, sympatické sú kone s bohatým výstrojom (až na to, že zavadzajú v uliciach) a nebezpečné nočné putovanie, pri ktorom si svietite lampášom na v tomto čase nebezpečnejšie monštrá.

Black Desert je na prvý pohľad štandardná MMORPG s tradičným obsahom, ale pri bližšom skúmaní zistíte, že mnohé veci sú špecifické a vyžadujú atypický prístup. Ak sa sústredíte len na boje, vychutnáte si efektné kombá a hra bude pre vás jednoduchšia, avšak kvôli obyčajným úlohám čoskoro aj nudná. V budúcnosti by sa tvorcovia rozhodne mali sústrediť na rozmanitejšie zadania, aby si udržali hráčov. No keď sa budete venovať aj ekonomike, obchodovaniu, výrobe predmetov a rôznym doplnkovým aktivitám, bude to síce trochu komplikovanejšie, ale životnosť hry sa rapídne zvýši a udrží si vašu pozornosť dlhšie.  


napísal uni 24.3.2016
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
BLACK DESERT ONLINE
+ slušný ekonomický systém, produkcia a výroba predmetov
+ výborné a naozaj akčné boje s kombami
+ pohodlná navigácia v teréne a automatické cestovanie
+ rôznorodé aktivity, ktorým sa môžete venovať
- niektoré procesy sú zbytočne komplikované a prekombinované
- tuctové úlohy postupne vedú k stereotypu
- bez príplatkov sa takmer nemení vzhľad postavy
- odložené kone zavadzajú na frekventovaných miestach
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i3-530 2.9GHz, 4 GB RAM, GeForce 9800 GTX, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Pearl Abyss
Štýl: RPG / MMO
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 3. marec 2016
 4.3. 2019 (Xbox One)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk