POKKÉN TOURNAMENT

POKKÉN TOURNAMENT

8.5

Až prekvapivo vyvážený mix pokémonov

Recenzia na WiiU verziu

Priznajte si to, že ste vždy (možno nie až tak) tajne po niečom presne takomto túžili. Poriadna držková s pokémonmi, kde by si Pikachu a Charizard dávali parádne a bez okolkov do tlamy, až kým nezostane mŕtvolka jedného z nich bezvládne ležať na zemi v aréne. Súboje pokémonov sme tu za tých 20 rokov od vzniku značky mali v rôznej podobe. Ukázali sa aj v seriáloch a filmoch, no nikdy neboli také dravé ako teraz. Tento výsledok ale nie je nečakaný. Populárny herný svet a známe postavy sa dostali do rúk autorom, ktorí už majú na svojom konte série ako Tekken alebo SoulCalibur.

Pokémoni sa tak dostali do rúk majstrom žánru a vznikol Pokkén Tournament, ktorý autori pomaličky ladili v Japonsku na automatoch a teraz konečne vydali aj na domácu konzolu Wii U. A ako aj asi čakáte, hra má vlastne dve tváre. Preniesli sa tam v istej podobe tradičné pravidlá série, no Namco do nej zas priniesli niečo vlastné, čo je typické pre ich tvorbu. Tréneri, levelovanie, príbeh o mystických bytostiach, to všetko tu nájdete. A pritom konečne nehráte na ťahy, ale bojujete ako v akejkoľvek inej bojovke. To si však vyžiadalo posunúť do úzadia tradičné pokémon pravidlá, ktorý typ je vhodný proti ktorému.

Nemusíte sa však báť, že by to hre ubralo na hĺbke mechanizmov. Skôr práve naopak. Kým Namco na jednom mieste ubrali, na iných hojne pridali. A to až tak, že vás autori jednotlivými prvkami hrateľnosti prevádzajú v obšírnom tutoriáli, nabádajú vás k ich precvičovaniu v tréningoch, a dokonca aj počas hrania vám ich pripomínajú. Ste trénerom, ktorý chce vstúpiť do Ferrum ligy. Vyberiete si pohlavie, výzor svojho trénera a taktiež pokémona, s ktorým chcete bojovať. Ujme sa vás Nia, postava, ktorá vám už všetko uvedené postupne vysvetlí a bude aj pravidelne opakovať. Časom to je otravné aj vďaka nešťastnému anglickému dabingu, no je tu aj pôvodný japonský a taktiež máte možnosť ju „vypnúť“.

Pokkén Tournament
Pokkén Tournament Na súbojový systém si chvíľu musíte zvykať, no odhaľovanie jeho tajov stojí za to.
Na súbojový systém si chvíľu musíte zvykať, no odhaľovanie jeho tajov stojí za to.


Pokkén Tournament Super Burst útoky spôsobujú veľké škody, no tiež vyzerajú skvele.
Super Burst útoky spôsobujú veľké škody, no tiež vyzerajú skvele.


Pokkén Tournament Hra je verná univerzu spracovaním aj dizajnom.
Hra je verná univerzu spracovaním aj dizajnom.





Pokkén v sebe kombinuje dva rozdielne súbojové štýly. Jeden je veľký, arénový. Podobá sa trochu na Naruto alebo Dragon Ball série. Keď v ňom vykonáte niektoré lepšie kombo a súpera aspoň na chvíľku zložíte, môžete sa prepnúť do známeho štýlu ako z Tekkenu a zmenší sa aj aréna. Rovnako sa z neho viete prepnúť aj naspäť. Zo začiatku v tom budete mať trochu chaos, no zvyknete si na to. A aj na to, že to súbojom dodáva neuveriteľnú dynamiku, pričom v každom štýle sa bojuje trochu inak a aj údery a kombá sa v nich trochu líšia. Potom sú tu aj niektoré ďalšie menšie rozdiely a obmedzenia.

Celá hra je o spojení trénera s jeho pokémonom. Nielen v herných mechanizmoch, ale aj v príbehu. Toto spojenie hra nazýva synergiou a poháňa ho energia sveta. Vám sa v priebehu boja dobíja v ukazovateli. Buď rozdávaním úderov súperovi, alebo aj zbieraním orbov. Akonáhle sa naplní, môžete aktivovať burst režim, kde vaše útoky spôsobujú väčšiu škodu, prípadne sa váš pokémon môže aj dočasne zmeniť na formu mega evolúcie. A taktiež môžete aktivovať špeciálny útok, akúsi variáciu na Fatality či ultra útoky zo sére Street Fighter. Sprevádzané sú nielen veľkými škodami pre súpera, ale aj naozaj štýlovou a prepracovanou animáciou. Už len zo sledovania máte zážitok.

Ďalším elementom, ktorý vstupuje do súbojov, je podpora. Do boja síce idete len s jedným hlavným pokémonom, no nie je v ňom úplne sám. Pred bojom si totiž vyberáte kartičku s podporou, pričom na každej sú dvaja ďalší pokémoni. V priebehu boja sa vám pomaly dobíja ukazovateľ podpory a keď je plný, môžete ho použiť. V druhom kole zas môžete použiť druhého pokémona z kartičky. Dokážete nimi zaútočiť, narušiť súpera či sa posilniť. Navyše prichádzajú aj so sekundárnymi efektmi, ktoré sú buď pozitívne pre vás, alebo negatívne pre súpera. Poruke môžete mať maximálne tri kartičky, z ktorých si vyberáte pred súbojmi. Postupne si ich ale odomykáte viac a vkladáte do slotov vo svojom profile.

To je už pomerne slušný mix, čo poviete? Do neho ešte prichádza cheering. Nia vás v priebehu boja aj povzbudzuje, čo môže mať rôzne efekty. Napríklad vám pre druhé kolo okamžite naplní ukazovateľ podpory. Samotných kariet podpory je v hre 15 a sú rôzne nakombinované, no sami si ich už nemôžete upravovať. Aj napriek tomu je ale variabilita naozaj slušná. Niektoré karty sa dopĺňajú rýchlejšie, ale majú slabší efekt. Iné zase naopak. Nájdete tu čisto útočné kartičky a aj kombinované. A vedia sa skvele kombinovať s bežnými útokmi. Taký podporný Cubone hodí svoju kosť ako bumerang a keď sa mu vracia, tak udrie súpera a posunie k vám. Stačí si len načasovať úder a súpera nasadíte na kolotoč jednej rany za druhou.

A podobne je to aj s pokémonmi. Líšia sa nielen typom, ale aj v ďalších aspektoch. Niektorí majú viac života, no sú pomalší a bez útokov na diaľku. Potom tu je napríklad Pikachu, čo je malá, ale svižná delová guľa, ktorá dokáže narobiť oveľa viac neplechy, ako by ste čakali. Okrem života sa pokémoni líšia aj dobíjaním synergie. Taký Mewtwo si poriadne počká, kým sa dočká plného ukazovateľa. Na druhej strane ak ho viete dobre ovládať, poradíte si aj bez synergie. Každý si tu tak nájde presne ten typ, ktorý mu vyhovuje. Aj keď je ponuka bojovníkov variabilná, mohla by byť širšia. Len 16 postáv je málo, zvlášť v univerze, kde ich existuje viac ako 700. Výber nie je zlý, ale Hitmonchan, Scyther a aj mnohí ďalší by hre len prospeli.

Pre vás to ale znamená aj to, že rovnakých súperov budete stretávať pomerne často. Vždy o niečo lepších a silnejších, no stále to budú tie isté postavy. Ono vlastne celá kariéra je taký japonský grind. Nie otravný, ale musíte byť na to zvyknutí. Začínate v najnižšej divízii Ferrum ligy a musíte sa vyšplhať na jej vrchol. Najskôr sa musíte kvalifikovať do turnaja a cesta tam vedie cez množstvo zápasov, v ktorých vás výhry majú dostať na potrebné pozície. Akonáhle ste na pozícii zabezpečujúcej vstup do turnaja, môžete doň ísť, no musíte počítať s tým, že tam sa už prehra neodpúšťa. Ak vyhráte turnaj, môžete vyzvať majstra divízie, ktorého musíte poraziť, aby ste sa posunuli vyššie. A tam sa kolotoč opakuje, čaká vás len viac náročnejších zápasov.

Pokkén Tournament
Pokkén Tournament Jednotlivé postavy sa vo veľkom líšia, no každý si nájde tú pravú.
Jednotlivé postavy sa vo veľkom líšia, no každý si nájde tú pravú.


Pokkén Tournament V zozname nechýbajú známe, ale aj menej známe postavy.
V zozname nechýbajú známe, ale aj menej známe postavy.


Pokkén Tournament Podporu sa v zápasoch oplatí strategicky využívať.
Podporu sa v zápasoch oplatí strategicky využívať.





Súboje v lige sú občas prekladané príbehovými vložkami. Vo vašom trénerovi sa skrýva niečo viac a iba vy môžete zachrániť svet pred temnotou. Najskôr sú to len drobné vyrušenia, potom sa ale na scéne objavuje Mewtwo. Tento ale nie je obyčajný a je obklopený temnou energiou, ktorá vysáva život zo sveta. Len pomaly sa učíte, ako ho môžete poraziť, pričom musíte počítať s tým, že vám hrozí aj riziko až ponižujúcej prehry, kde sa ho ani len nedotknete. Je to ale veľmi pekné spestrenie hry, navyše s jednou z najzaujímavejších postáv, ktorej obe podoby si následne odomknete.

No a potom je tu ešte online multiplayer, kde dokážete stráviť asi najviac času. A úprimne, takto stabilný systém môžu Pokkénu ostatné bojovky často závidieť. Žiadne lagy, odpájanie a ani iné problémy nečakajte. Vyhľadávanie je okamžité, neustále je s kým hrať, a to ako v hodnotených zápasoch, tak aj v priateľských. Ak ste skôr gaučový typ, môžete sa pustiť do lokálneho hrania. Musíte ale počítať s tým, že pri lokálnom multiplayeri klesá framerate na polovicu, teda na 30 fps, keďže konzola musí renderovať rozdielne obrazy pre TV a gamepad. Ten dokážete použiť aj pre Off-TV Play funkciu.

Pokkén Tournament kombinuje silnú značku s prepracovanými a chytľavými hernými mechanizmami v mixe, ktorý si žiadny Wii U hráč nesmie nechať ujsť. Vyzerá skvele, arény hýria životom, na hru je radosť pozerať a rovnako ju aj počúvať. Škoda, že zvuk ťahá dole nepodarený anglický dabing, no môžete ho nahradiť japonským. Navyše tu máte množstvo rôznych vecí na odomykanie ako pre svojho trénera a jeho profil, tak pre Niu. Hnať vás môžu vpred aj achievementy, ktorých je tu tiež hromada. Hra vás skutočne láka, aby ste v nej trávili desiatky hodín každý týždeň. Trochu vo vás ale bude hlodať pocit, že by ste si predsa len vedeli zahrať aj za viac postáv a niektoré tu vyslovene chýbajú.

Pokkén Tournament
Pokkén Tournament Prostredie arén je pestré a na súboje sa skvele pozerá.
Prostredie arén je pestré a na súboje sa skvele pozerá.


Pokkén Tournament Prekvapivo aj príbeh dokáže zaujať.
Prekvapivo aj príbeh dokáže zaujať.


Pokkén Tournament Aj najsilnejšie postavy sú zase vyvážené v iných aspektoch.
Aj najsilnejšie postavy sú zase vyvážené v iných aspektoch.





napísal matus_ace 21.3.2016
Páči sa mi!
8.5
Ohodnotiť
POKKÉN TOURNAMENT
+ prepracovaný súbojový systém
+ grafika a hudba
+ chytľavá hrateľnosť
+ online
+ jednoduchý, no zaujímavý príbeh
- menej postáv
- anglický dabing


RECENZIE HRÁČOV
WiiU

Vývoj: Bandai Namco Games / Bandai Namco Games
Štýl: Bojovka
Dátum vydania: 18. marec 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk