AMERICAN TRUCK SIMULATOR

AMERICAN TRUCK SIMULATOR

8.5

Kamiónom po amerických cestách

Recenzia na PC verziu

Poznáte Euro Truck Simulator? Fajn. Najlepšie druhý diel  plus DLC, ako napríklad Scandinavia. Určite vám to niečo hovorí, všakže? Tak American Truck Simulator od českého tímu SCS Software je - teraz príde šokujúce odhalenie - čosi podobné ako ťahače v Európe. Len tie kamióny v Amerike sú oblečené do krajšieho kabátu, majú dlhší náves a celé sa to hrá lepšie presne o ten povestný chlp, pre ktorý sa k predchodcovi budete vracať len veľmi ťažko.

Ak by sme mali hľadať a ukázať problémy, ktoré trápia American Truck Simulator, nájdeme ich hneď za hrsť. Pokojne ich môžeme chytiť a chrstnúť do tváre všetkým škodoradostným odporcom takmer dokonalého relaxu za volantom trucku. Ale viete ako to chodí, na všetky tie drobnosti zabúdame každý večer, keď na hodinku-dve usadáme za počítač a vydáme sa na púť naprieč celou Nevadou.

Len v skratke pre tých, ktorí zatiaľ v texte tápu: ste vodičom kamiónu. Prevezmete zásielku v sklade A a pekne krásne sa s niekoľko ton vážiacou oštarou presuniete v bežnej premávke do skladu B, kde tovar zase vyložíte. To je všetko, fajka zhasla, nafta nezlacnela. Celé kúzlo hrateľnosti tkvie v tom, že vás samotný titul a dianie okolo ženie k tomu, aby ste dodržiavali predpisy, dávali si pozor, neriskovali, zákruty vyberali s tým, že za vaším zadkom je niekoľko metrov dlhý náves. Žiadne GTA. Nikam sa nemusíte ponáhľať - teda s výnimkou toho, že máte limit na dopravu tovaru, avšak si volíte, na ktorú prepravu máte prostriedky a čas. Ak totiž búrate, nielenže si poškodíte kamión a zhoršíte jeho jazdné vlastnosti, ale dostanete i menej peňazí za zásielku, zaplatíte pokuty a zrazu zistíte, že ani nezarábate.

American Truck Simulator
American Truck Simulator Prostredie okolo vás už nie je také statické. Gýčovo nádherné momentky, chvalabohu, ostali.
Prostredie okolo vás už nie je také statické. Gýčovo nádherné momentky, chvalabohu, ostali.


American Truck Simulator Jazda v ATS nie je ani tak o samotnom šoférovaní, ale skôr o užívaní si.
Jazda v ATS nie je ani tak o samotnom šoférovaní, ale skôr o užívaní si.


American Truck Simulator V mestách sú na križovatkách často zápchy.
V mestách sú na križovatkách často zápchy.





Kým sa však dostanete k tomu, aby ste sa živili samostatne, prípadne si dokonca kúpili druhý ťahač, najali iných vodičov a zarábali z pozície súkromnej spoločnosti, prejdete si úvodným rozhliadaním sa v iných spoločnostiach a odjazdíte desiatky tisíc míľ. A vás to napriek pomerne nudnému nápadu baví, jazdíte tu medzi mestami, tam po diaľnici, potom po bežných medzimestských cestách a musíte pozerať nielen dopredu a dozadu (s tým druhým majú mnohí problémy aj v skutočnosti), ale zároveň dávať pozor na celú premávku vôkol seba. Síce viac vidíte a máte prehľad, no zároveň ten kolos neubrzdíte ako osobné auto, o rozbiehaní sa a zatáčaní nehovoriac. Život kamionistu nie je jednoduchý a získate pred ním rešpekt.

Čo je nové? Tak predovšetkým sme sa presunuli za veľkú mláku. Nielenže je krajina odlišná od toho, čo poznáme z Euro Truck Simulatoru 2 a spracovanie prostredia má špecifický dizajn, vrátane dopravného značenia. Krajina okolo je zaujímavejšia, živšia a pestrejšia. Nie sú to len slová do vetra, v nevadskej púšti to niekedy vyzerá ako v klasickom westerne, menšie mestá s hlavnými ulicami plnými miestnych obchodíkov majú svojský štýl, po oblohe lietajú vtáky, balóny a lietadlá. V mestách navyše nechýbajú ľudia, či už ako bežní chodci, alebo vykonávajúci nejakú činnosť v skladoch. Napriek tomu, že máme k dispozícii zatiaľ len dva štáty (Kalifornia a Nevada, pričom čoskoro pribudne vo free update Arizona), je krajina dostatočne pútavá a prejsť všetky cestičky nejaký ten čas zaberie.

Výrazným plusom je infraštruktúra. Možno nie taká rozsiahla ako v ETS2, avšak na menšej ploche dáva viac priestoru alternatívnym cestám, takže sa nemusíte plahočiť neustále po tých istých trasách. Štátov je ale zatiaľ príliš málo na plnohodnotnejší zážitok z dlhých prevozov. Konečne vývojári zapracovali aj na spracovaní miest: tentoraz sú detailnejšie, rozsiahlejšie, bohatšie na rôznorodé budovy, nielen vymodelované podľa nič nehovoriacej schémy. Každé je špecifické, má svoje dominanty a tých niekoľko ulíc nie je ako cez kopirák, ale dostanete impulz k tomu, aby ste pozerali vôkol seba a užívali si uveriteľné prostredie. Komplexnejší prístup pomohol celkovej atmosfére, ktorá sa zbytočne nezabára do generického obsahu bez duše. V San Franciscu nájdete známe uličky s výrazným stúpaním/klesaním či Golden Gate, Vegas je vysvietené, v LA sa prejdete aj popri pláži. Ani menšie mestá nie sú nudné. Ak sa vám javí Nevada a Kalifornia ako nezaujímavá, opak je pravdou a niečo iné vám bude tvrdiť len človek, ktorý American Truck Simulator nehral alebo k tomuto žánru nemá vybudovaný vzťah.

Zmene prostredia podlieha aj odlišná výbava. Zatiaľ je ponuka ťahačov možno až príliš obmedzená a dva kúsky (Peterbilt 579 a Kenworth T680) sú príliš málo. Aj s mnohými vylepšeniami, či už vizuálnymi alebo mechanickými, takže nemusíte pohľadom do kopca tlačiť naložený kamión. Veríme však, že problémy s licenciami na skutočné ťahače tvorcovia čoskoro vyriešia a nové kamióny sa čoskoro objavia na scéne alebo si pomôžeme módmi. Znovu ale musíme zopakovať minulé volanie po detailnejších úpravách interiérov kabíny - bez nakupovania blbostí prostredníctvom DLC. Niežeby sme potrebovali mať na späťáku krížik a palubovku potiahnutú kobercom, no po čase vám útroby kabíny budú pripadať neosobné. S ťahačom netreba chodiť ani do autoumyvárky, stále vyzerá akoby vyšiel z predajne.

Nebudeme si klamať, engine hry síce doznal menšie úpravy, no už v ETS 2 to bol skôr priemer a o detailnejších textúrach, prepracovaných modeloch vozidiel (nielen truckov), sme mohli skôr snívať alebo sa spoliehať na komunitu. Ani tentoraz to nebude inak, avšak necháme sa uchlácholiť benevolentnejšími hardvérovými nárokmi. Prostredie ako také je dostatočne lákavé, aby ste sa okolo seba pozerali a užívali si nádherné scenérie. Nevadská púsť má svoje čaro a nie sú to len dlhé, rovné cesty. Inak na tom nie sú kalifornské viniče, kde po úzkych cestách s lesným porastom budete brzdiť aj očami. Západy (či východy) slnka sú až gýčovo krásne a k hre sa hodia. Len by to chcelo viac modelov civilných vozidiel, ktoré sa často opakujú. Čudne vyzerá i to, keď vonku leje ako z krhly, stierače nestíhajú, ale bežní šoféri sa preháňajú v kabrioletoch s otvorenou strechou po diaľnici. Na vizuálne poškodenie znovu zabudnite.

Ťahače znejú presne tak, ako by ste čakali, ruch na ceste je skôr striedmy, nárazy príliš umelé. Všetko to ale zachraňuje hudba. Soundtrack priamo v hre nemá ani kvalitu, ani snahu ohúriť, no na to máte možnosť vytvorenia si vlastného playlistu z mp3 alebo si pustíte internetové rádio. A práve vtedy to začne v kabíne skutočne žiť. Na výber máte v defaultnom zozname výhradne americké stanice. Brázdiť okresné cesty s rockovými vypaľovákmi typu Times Like These, Sweet Child O’Mine, Livin’ on the Edge, Back in Black, Sweet Home Alabama, Californication či čímkoľvek, čo vás prenesie do nálady užívania si jazdy, nemá cenu opisovať, to musíte zažiť. A je to bomba.

Prekopať by si naopak zaslúžil interface. Užívateľské rozhranie je už roky totožné a za ten čas zostarlo. Sme radi, že všetky klávesové skratky už máme namemorované, útecha je to ale chabá. Celkový look rozhrania má značne archaický vizuál, jednotlivé ovládacie prvky by mohli dostať vzpruhu už len tým, že by sa všetko navrhlo nanovo. Síce vieme, čo kde nájdeme, no niektoré veci by mohli byť spracované prehľadnejšie. Menšou novinkou je voľba zaparkovania prepraveného tovaru. Môžete všetko nechať na počítač, no nezískate bonusové skúsenosti, ktoré vám zabezpečia možnosť po nadobudnutí novej úrovne šoféra investovať do niektorého z dobre známych vylepšení (úspora paliva, bonusy za dlhšie a nebezpečnejšie prepravy - tu by update oproti predchodcom taktiež nezaškodil). Alebo zaparkujete náves jedným z dvoch spôsobov: bez cúvania len priamym zaparkovaním na miesto určenia alebo sa budete boriť s napasovaním tovaru na vyznačené miesto. S dlhšími návesmi, ktoré majú v USA oproti Európe, si tento spôsob vyžaduje citlivejšie manévrovanie.

Na záver sme si nechali segment, na ktorom sa podarilo vývojárom zapracovať, no stále nie dostatočne, pričom ide o dôležitú súčasť hrateľnosti. Reč je, samozrejme, o umelej inteligencii vodičov na cestách. Ostatní už nejazdia tak zúfalo strojovo a napríklad také predbiehanie je omnoho viac plynulé a logické, často vás vodiči pustia pred seba, ak používate smerovky. Ale stále to do vás niekedy napália, občas nezmyselne brzdia, pri semafóroch reagujú príliš striktne a odbočenie vľavo na križovatkách je pre nich španielskou dedinou. Pre hustotu premávky budete mať často problémy dostať sa na hlavnú cestu, no vy ako hráči to vybavíte drzým napchaním sa do cesty, zatiaľ čo ostatní čakajú. Niekedy i niekoľko minút. Penalizácia za búranie v podobe finančnej kompenzácie tak možno občas frustruje, pretože nemôžete za nehodu vy, ale vodič, ktorý to do vás napálil, pretože išiel ako neriadená strela.

American Truck Simulator
American Truck Simulator Dážď je čisto grafickou finesou, po cestách jazdia i v nečase kabriolety s otvorenou strechou.
Dážď je čisto grafickou finesou, po cestách jazdia i v nečase kabriolety s otvorenou strechou.


American Truck Simulator Škoda, že nepočujete, ako nám do tejto momentky hrá AC/DC. Atmosféra ako má byť.
Škoda, že nepočujete, ako nám do tejto momentky hrá AC/DC. Atmosféra ako má byť.


American Truck Simulator Dlhé roviny sú skôr výnimkou, ak po nich však pôjdete, vychutnáte si ich.
Dlhé roviny sú skôr výnimkou, ak po nich však pôjdete, vychutnáte si ich.





Do celkového hodnotenia musíme nenápadne pridať i to, že obsah bude postupne narastať. Nielen príspevkami od vývojárov, ale činiť sa bude istotne i komunita, ktorá už v ETS 2 dokázala pripraviť pridávaním máp, truckov, prívesov, vozidiel alebo skinov mnoho nových možností. Chcelo by to síce zapracovať na mierne príjemnejšom prostredí, kedy by sme inštalovali jednotlivé módy priamo z herného menu oficiálneho serveru alebo prostredníctvom Workshopu na Steame. Napokon tu máme aj World of Trucks, takže jazdiť sa dá aj s inými podobne závislými šoférmi z virtuálneho sveta. Síce je to zatiaľ skôr pusté, no hra sa len rozbieha a nové tváre budú istotne pribúdať.

Zhodnotiť American Truck Simulator úplne objektívne sa nedá. Hra je predávaná za budgetovú cenu a slabší obsah, ktorý je momentálne jedným z najväčších záporov, bude čoskoro obohatený. Nielenže nám tvorcovia dodajú nové trucky a mapy, ale komunita okolo projektu je už teraz živá. Prvotná ponuka môže pôsobiť skromne, no podobne to bolo aj u predošlých dielov série a pri nižšej cene ide o výhovorku, ktorú môžete prehliadať. Štáty s menšou rozlohou možno niekoho odradia, no nám sa páčili viac ako pustejšie európske cesty a diaľnice. Za nás palec hore. Čo iné sa dá napísať o hre, s ktorou deň čo deň (alebo skôr večer čo večer, keď už vaše okolie nevyžaduje vašu pozornosť) strávite hodinku nebeským relaxom? Návykovosť zaručená.


napísal kordi 12.2.2016
Páči sa mi! (+1)
8.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
AMERICAN TRUCK SIMULATOR
+ nové prostredie
+ prepracovanejšie mestá
+ skvelá hrateľnosť a atmosféra
+ podpora komunity
- málo obsahu
- bez výraznejších zmien
- AI vodičov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2.4 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTS 450, 3 GB HDD
Doporučená konfigurácia: CPU Quad Core 3.0 GHz, 6 GB RAM, GeForce GTX 760, 3 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Comgad / SCS software
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 3. február 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk