A LAND FIT FOR HEROES

A LAND FIT FOR HEROES

8.0

Príbeh troch odvážnych hrdinov

Recenzia na PC verziu

U nás je síce meno spisovateľa Richarda K. Morgana pomerne neznáme, ale vo Veľkej Británii  ide o vcelku úspešného autora populárnej fantasy trilógie. Nesie názov A Land Fit for Heroes, z ktorej vychádza aj rovnako nazvaná hra. Tú je možné hrať na počítači, systéme Android či iOS.

Skôr než o herný titul ide však o moderne spracovanú interaktívnu knihu. Všetko je prispôsobené tomu, aby bol hráč/ čitateľ zapájaný do rozhodnutí a deja čo najviac. Preto sú texty kratšie, zjednodušené na potrebné minimum. Nezbavujú sa však zaujímavých slovných obratov a dôležitých opisov. Príbeh je plný klišé – magické potvory, prastarí démoni, duchovia, ale je to predstavené krásnou naivitou podobnou tej z kníh o chlapcovi menom Harry Potter. Britské čaro je zrejme nezameniteľné.

A Land Fit For Heroes
A Land Fit For Heroes Preklad do slovenčiny by hre prospel.
Preklad do slovenčiny by hre prospel.


A Land Fit For Heroes Štyri figúrky proti jednej. Kto vyhrá?
Štyri figúrky proti jednej. Kto vyhrá?


A Land Fit For Heroes Napriek tomu, že je Majak, nevyzerá ako maják.
Napriek tomu, že je Majak, nevyzerá ako maják.





Na začiatku si treba rozdeliť body ako v každom správnom RPG titule. Najprv treba vylepšiť vojnového veterána menom Kirellin, neskôr Calnara – bojovníka z národa Majak a nakoniec zlodejku menom Ilaria. Pri výbere postavy je špecifická voľba. Môžete si vybrať, či budete homosexuál alebo heterosexuál. Samozrejme, že sa to bude odzrkadľovať aj priamo v knihe. Jednak kvôli vzťahom, ale aj kvôli návštevám vykričaných domov.

Každému hrdinovi sú určené vlastné kapitoly a striedajú sa podobne ako tie v knihách zo série Pieseň ľadu a ohňa. Prečítate si jednu stranu a na jej konci môžete väčšinou rozhodnúť, kam sa vyberiete, čo urobíte. Pri rozhovore s obchodníkom môžete nakúpiť potrebné veci. Práve tieto voľby sú najlepšou stránkou interaktívnej knihy a v prípade, že vás titul zaujal, je možné si ho zahrať znovu a inak. Aj napriek tomu, že sa jedná v podstate o knihu, rovnako produkt môžeme zaradiť medzi hry. Sú tu rozhodnutia, ktoré volí hráč. Vylepšujete si postavy, je tu slušný súbojový systém a mnoho ďalšieho. Čo je najhlavnejšie, musíte čítať a rozhodovať sa s rozvahou, pretože môžete zomrieť aj mimo bojového zápolenia.

Súbojový systém je založený na jednoduchých pravidlách. Víťazstvo závisí od úrovne a výbavy vašej postavy, ale zároveň aj od šťastia pri hode dvojicou kociek. Môžete sa pohybovať po poli do štyroch strán a uhýbať tak nepriateľovi. Nie je to nič náročné, ale ani extra zaujímavé. Bojový systém sa dá skôr chápať ako spestrenie. Hlavné je čítať a správne sa rozhodovať. A Land Fit for Heroes sa nedá len tak preletieť, treba ho poctivo prečítať a v pokoji nasať skvelú atmosféru. Príbeh trojice hrdinov vás určite nesklame a presahuje úroveň príbehu mnohých RPG hier a naozaj sa dá porovnávať s tými lepšími fantasy knihami, ktoré boli napísané.

Zaujímavosťou môže byť aj zapojenie kúziel, ktoré tiež v spočívajú v lákavej minihre. Tá je zábavnejšia než princípy obyčajného súbojového systému. Kúzla vychádzajú z magických rún a kúzlenie nie je úplne jednoduché. Je o pozornosti. Protivník zaútočí napríklad ohňom a vy musíte pohotovo vybrať runu, ktorá sa hodí na neutralizovanie tej súperovej. Zlodejka využíva aj páčenie zámkov, ktoré je založené na šťastí pri hode kockami.

A Land Fit For Heroes
A Land Fit For Heroes Ghúlovia sa napchajú všade.
Ghúlovia sa napchajú všade.


A Land Fit For Heroes Nepripomína vám Laru?
Nepripomína vám Laru?


A Land Fit For Heroes Zlodejka a nedokáže otvoriť zámky.
Zlodejka a nedokáže otvoriť zámky.





Hra má jednoduchú grafiku a je viditeľné, že je primárne navrhnutá pre mobilné zariadenia. Nedá sa očakávať, že by hráči, ktorí nečítajú knihy, tomuto titulu dali šancu. Na to je tu až príliš veľa textu. Zároveň chýba akákoľvek hudba, čo je pre mňa obrovské mínus, pretože keď čítam, tak si rád pritom púšťam hudbu bez spevu. Tu by sa to hodilo o to viac. Ďalším veľkým mínusom je nemožnosť maximalizovať na počítači obraz. Na veľkom monitore to až tak nevadí, avšak na desaťpalcovom notebooku je to veľká prekážka, pretože sa tam titul dal hrať len veľmi nepohodlne.

Inak je však A Land Fit for Heroes zaujímavým skĺbením sveta kníh a hier do jedného funkčného celku. Nedajte sa oklamať, nebude to ľahká cesta, možnosť ukladania pozícií cez záložky tu nie je len tak pre zábavu. Treba to hojne využívať, aby ste nemuseli stránky kníh obracať častejšie, než je nutné. Milé je aj to, že sú záložky uložené online „v oblakoch", takže napríklad začnete hrať na veľkom PC a pred spaním môžete dokončiť hru v posteli na notebooku.


napísal Possol 16.2.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
A LAND FIT FOR HEROES
+ zaujímavý nápad
+ kúzlenie
+ samotný príbeh
+ možnosť interakcie a skutočného rozhodovania
- absencia akejkoľvek hudby
- nemožné maximalizovať obraz


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Liber Primus Games
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk