THEA: THE AWAKENING

THEA: THE AWAKENING

7.5

Fantasy stratégia s ježibabami

Recenzia na PC verziu

Boh na vás hľadí zvrchu, ale priamo vás neovláda. Iba sa prizerá, ako sa popasujete s tým, čo si práve pre vás pripravil. Či už ide o ťažké situácie, pri ktorých sa musíte opätovne zdvíhať zo zeme, alebo naopak tie, pri ktorých máte pocit, že šťastných náhod bolo akosi veľa. Ak urobíte niečo správne a dobré, budete za to odmenení, no ak nie, stále máte šancu na nápravu - aj keď tých príležitostí nebude nekonečné množstvo.

V krátkom úvode sme si spravili zo života hru, kedže ako sa hovorí: život je hra, tak sa hraj. Každopádne tentoraz to platí niekoľkonásobne viac, kedže práve klikáme na ikonu ťahovej stratégie Thea: The Awakening. Za hrou stojí tím vývojárov zo štúdia MuHa Games, ktoré sídli v Anglicku a Poľsku. Partia zložená z ľudí, ktorí predtým pracovali na hrách ako Zaklínač, Project Cars, DiRT, GRID alebo Operation Flashpoint, má všetky predpoklady na to, aby uspela a tento spoločný titul stál naozaj za to.

Podstatou Thea: The Awakening je príbeh založený na slovanskej mytológii. Je to svet plný fantastických prvkov, ktorý je okorenený o nám dobre známe postavy, ako strigy a ježibaby. Prostredie však nežiari farbami a už vôbec nie pozitívnou energiou. Svet sa totiž rúti do záhuby a vaše okolie je doslova preplnené nebezpečenstvom na každom rohu. No nie všetko musíte riešiť súbojmi, v ktorých potečie krv.

Thea: The Awakening
Thea: The Awakening Niektoré z vašich rozhodnutí môžu byť pre vás nebezpečné.
Niektoré z vašich rozhodnutí môžu byť pre vás nebezpečné.


Thea: The Awakening Pri konflikte s nepriateľmi si môžete zvoliť, ako ich vyriešite.
Pri konflikte s nepriateľmi si môžete zvoliť, ako ich vyriešite.


Thea: The Awakening Craftovanie je veľmi dôležitou súčasťou hry.
Craftovanie je veľmi dôležitou súčasťou hry.





Thea: The Awakening je ťahovou stratégiou, v ktorej sa stávate bohom a ovládate malú skupinu bezradných obyvateľov malej osady, ktorých osud leží vo vašich rukách. Sú hladní, s nedostatkom surovín, oblečenia a obklopení nebezpečenstvom, ktoré sa môže vyrútiť naozaj z každej strany. Na vašich pleciach leží veľká zodpovednosť a každý ďalší deň  nie je ani o trochu jednoduchší ako ten predchádzajúci, ale práve naopak.

Pred spustením hry si musíte najskôr zvoliť, za ktorého boha chcete hrať. V hre je aktuálne k dispozícii osem bohov, no zo začiatku máte prístup len k prvým dvom. Ostatných si, pochopiteľne, musíte odomknúť hraním. Každý ďalší sa vám sprístupní pri dosiahnutí určitého levelu s niektorým už odomknutým bohom. Ak totiž s niektorým z bohov hráte, všetky body skúsenosti získané počas hry sa automaticky priraďujú práve jemu.

Každý z bohov má päť úrovní, pričom každá z nich nejakým spôsobom pomáha a vylepšuje život vašim podriadeným postavám. Napríklad môžu rýchlejšie získavať suroviny, budú mať viac zdravia, stanú sa odolnejšími voči chorobám, získajú väčšiu silu v súbojoch a omnoho viac. Dobre známe levelovanie postáv je tu teda riešené prostredníctvom bohov, ktorých vždy vidíte iba na obrázku. Okrem výberu bohov si na hlavnej obrazovke môžete zvoliť obtiažnosť (od ľahkej až po veľmi ťažkú), veľkosť sveta a zameranie vašej malej dediny (obsadzovanie, boj či získavanie surovín).

Priamo v hre sa vám naskytá pohľad zhora. Pod vami leží veľká krajina zahalená do hmly, no tu a tam z nej vyčnieva menšia budova, zopár postáv, nejaké tie farebné body záujmu. Svet je rozsiahly, no je len na vás či sa vydáte na jeho preskúmavanie a budete odhaľovať jeho tajomstvá, alebo sa budete pohybovať v blízkom okolí, spojíte sily a budete sa snažiť chrániť aj to málo, čo máte. Kedže ide o ťahovú stratégiu, svet je rozdelený na políčka, po ktorých sa môžete pohybovať so svojimi ľuďmi – expedíciou. Tá sa vám vytvorí automaticky po spustení hry, no taktiež si môžete vytvoriť ďalšie – a to z ľudí, ktorí žijú vo vašej osade. Každá expedícia musí mať so sebou stravu, suroviny na kempovanie či zbrane, ktoré postavy využívajú pri kontakte s nepriateľmi. Takáto skupina však za sebou neťahá koč, do ktorého je možné všetky tieto veci naukladať, preto je nosnosť obmedzená.

Pri preskúmavaní mapy získavate rôzne suroviny a predmety (a to či už z bojov, alebo po úspešnom dokončení úloh), ktoré sa vám pridávajú do inventára. Jeho kapacitu síce môžete prekročiť, no potom sa to odrazí na znížení maximálneho počtu krokov na jeden ťah. Štandardne môžete spraviť päť krokov, teda skupina môže prejsť piatimi políčkami a následne už musíte kliknúť na presýpacie hodiny vpravo dole, čím ukončíte ťah. V prípade preťaženia je najlepšie, keď sa čo najrýchlejšie vrátite späť do osady a necháte v nej nadbytočné predmety. To ale platí len v prípade, že ide o niečo cenné, čo by ste si chceli nechať – inak ich môžete jednoducho zahodiť.

Ľudí, ktorí žijú pod vašim velením, je len zopár. Ak práve nevytvoríte zo zvyšku osadníkov ďalšiu skupinu, nenecháte ich len tak postávať a mali by ste im dať nejakú prácu. Thea: The Awakening ponúka obrovské možnosti z pohľadu získavania surovín a ich následného využitia. Ku každej aktivite môžete priradiť viac ľudí, čím sa urýchli čas (zníži počet ťahov), za ktorý sa vykoná. Môže to byť získavanie potravy (ryby, bobule), dreva, cenných surovín či stavba a výroba nových predmetov. Vaším postavám môžete vyrábať nové zbrane, kvalitnejšie oblečenie a podobne.

Život ľudí mimo osady, ktorí sú v expedícii, je podstatne náročnejší. Musíte sa vždy uistiť, že majú dostatok jedla a dreva, s ktorým si môžu zakúriť. Kvôli nedostatku tepla a jedla vám môžu postavy zomrieť, no omnoho nebezpečnejšie sú potýčky s nepriateľmi. Príbeh hry nie je lineárny, a tým pádom sa môžete po mape ľubovolne prechádzať, objavovať nové miesta a stretávať nových ľudí, ktorí vám môžu dať taktiež rôzne úlohy. Pri stretnutí je príbeh rozprávaný cez dialógy, v ktorých máte možnosti výberu a to isté platí, aj keď narazíte na nepriateľov. Ak sa vám totiž do cesty pripletie niekto agresívny (od obyčajných postáv cez jaštery, pavúky, až po vtáky), nemusíte sa hneď púšťať do súboja, kedže tieto konflikty môžete vyriešiť aj diplomaticky (alebo útekom...). Do hry autori zapracovali viac ako 100 rôznych nepriateľských stvorení a cez 200 rôznych udalostí, ktoré sa objavujú náhodne. Takto napohľad sa zdá, že ich je pomerne dosť, no pri dlhšom hraní začnete cítiť, že sa opakujú.

Keď už sa ocitnete v problémoch a postavy sú zranené či sa vám minuli zásoby, expedíciu musíte umiestniť do tábora. Ten si ľudia postavia sami, pričom jeho umiestnenie je dôležité. Preklikom sa vám na hernej mape zobrazia miesta, v ktorých sa nachádzajú cenné suroviny. Ak v okruhu takýchto miest umiestnite váš tábor, postavám môžete určiť, aby konkrétne suroviny začali zbierať.

Thea: The Awakening
Thea: The Awakening Ak niektoré z detí dospeje, môžete mu vybrať jeho ďalšiu cestu.
Ak niektoré z detí dospeje, môžete mu vybrať jeho ďalšiu cestu.


Thea: The Awakening Vylepšovanie nekončí len pri craftovaní, ale pokračuje aj vylepšovaním samotnej výroby.
Vylepšovanie nekončí len pri craftovaní, ale pokračuje aj vylepšovaním samotnej výroby.


Thea: The Awakening Vždy dbajte na to, aby vaše postavy mali to najmodernejšie vybavenie.
Vždy dbajte na to, aby vaše postavy mali to najmodernejšie vybavenie.





Súboje sú tu samostatnou kapitolou. Ide o kartovú hru, kde všetky postavy vo vašej expedícii (alebo osade) majú určité hodnoty (silu, zdravie), ktoré, samozrejme, môžete vylepšovať aj tým, že im do rúk dáte už spomínanú lepšiu zbraň a oblečiete ich do kvalitnejšieho odevu. Vaše postavy reprezentované kartami sa delia na ofenzívne a taktické. Ofenzívne karty dávate štandardne na „stôl“ a zúčastňujú sa boja, pričom taktické iba pomáhajú ofenzívnym kartám zlepšovať určité parametre (pridajú väčšiu silu, zdravie alebo sa presunú na začiatok radu a získajú prednosť útoku). Pri vykladaní kariet na stôl mate rovnako obmedzený počet krokov, ktorý môžete za jeden ťah urobiť a postupne sa striedate s vaším súperom až dovtedy, kým nie sú všetky karty na stole.

Súboje prebiehajú v dvoch fázach, ktoré sú ale totožné. Princíp je bez komplikovaného vysvetľovania nasledovný: prvá karta ide proti druhej, druhá proti prvej, tretia proti štvrtej a štvrtá proti tretej... A tak ďalej. Keď aj po dvoch fázach boja zostanú obom hráčom karty, súboj pokračuje ďalej až dovtedy, kým niekto neprehrá. Každopádne takéto kartové súboje nemusíte podstupovať vždy, kedže ak sa dostanete do stretu so súperom a nastane boj, môžete nechať počítač, aby daný konflikt vyriešil za vás.

Ťahové stratégie sú dosť osobitným žánrom hier. Thea: The Awakening však túto medzeru ešte viac rozširuje, kedže spája niekoľko prvkov z rôznych žánrov do jednej hry. Kartové súboje, interaktívne dialógy, výroba predmetov a náhodne generovaný svet - tieto a ďalšie prvky robia z hry originálny titul, ktorý ale nemusí sadnúť úplne každému.


napísal play3man 4.1.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
THEA: THE AWAKENING
+ rozsiahly svet
+ veľké možnosti pri pokroku vašej civilizácie
+ zapracovanie slovanskej mytológie
- kartové súboje sú časom sterilné
- neskôr už opakujúce sa dialógy


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Muha Games
Štýl: Stratégia / Survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. november 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19532)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk