SOMA

SOMA

8.5

Strach pod hladinou oceánu

Recenzia na PC verziu

Frictional Games radi a navyše aj vcelku úspešne strašia hráčov. Dokázali to v hre Amnesia: The Dark Descent a sérii Penumbra. Vystrašiť nás chcú aj v novom sci-fi titule Soma a vybrali si na to veľmi príhodné miesto. Zavedú nás totiž pod hladinu Atlantického oceánu, takže to nebude nič pre jedincov, čo majú panický strach z vody alebo trpia klaustrofóbiou. Ti ostatní by sa ale mali odhodlať a ponoriť pod hladinu, pretože ich tam čaká zaujímavý zážitok.

Nie je dôležité, ako to začína, ale ako to skončí. O deji vám toho veľa neprezradíme, pretože by sme mohli odkryť niečo, čo by ste mali odhaliť vy sami. V každom prípade sa ocitnete v útrobách podmorského komplexu, kde už od začiatku tušíte, že sa stalo niečo zlé. Vaše podozrenia a obavy sa čoskoro potvrdia a pri prechádzaní chodbami a miestnosťami základne, ale aj pri príležitostných prechádzkach po morskom dne, vo vás budú rásť obavy.

Pochmúrne priestory sú spočiatku zahalené mlčaním a len mechanické poškodenia a zvláštne nálezy naznačujú, že sa tu odohrala nejaká tragédia. V tejto fáze sa môžete trošku oťukať a pripraviť na to, čo vás čaká. Hra vás iba zbežne oboznámi s pravidlami, ale prakticky vám už do konca príbehu nepodá žiadne barličky, o ktoré by ste sa mohli oprieť. Nečakajte zoznam úloh, príručnú mapu ani pomôcky, ktoré by vás naučili, ako to tam pod hladinou chodí. V podstate na všetko musíte prísť sami, hoci neskôr vás aspoň do istej miery usmerní svojská spoločníčka, ktorá vás chvíľami prekvapí.  

SOMA
SOMA Toto neveští nič dobré...
Toto neveští nič dobré...


SOMA Čo má znamenať podivné spojenie človeka a stroja?
Čo má znamenať podivné spojenie človeka a stroja?


SOMA Hlavolamy vás často čakajú v počítačoch, ale narazíte aj na nejaké mechanické. Tu napríklad treba správne zapojiť obvod.
Hlavolamy vás často čakajú v počítačoch, ale narazíte aj na nejaké mechanické. Tu napríklad treba správne zapojiť obvod.





Naďalej sa však musíte spoliehať výlučne na svoje schopnosti a väčšinou nebudete mať s kým prehodiť slovo. Neraz vám ale do reči ani nebude, najmä keď narazíte na agresívnych robotov a podivné kreatúry, ktoré sa motajú po palube a rozhodne sa im treba vyhnúť. Keďže v hre nebudete používať absolútne žiadne zbrane, musíte tieto bytosti potichu obchádzať, aby ste nevzbudili ich pozornosť. A keď už sa to stane, najlepšou a vlastne aj jedinou obranou je útek. Spravidla jeden výpad prežijete, hoci s oslabeným organizmom a rozmazaným videním (dá sa vypnúť). Pri druhom stretnutí s nepriateľom je ale koniec hry. Teda ak sa neposilníte pomocou podivných útvarov do ktorých sa strká  - ale fuj, na čo myslíte! - ruka. Pokračujete tam, kde sa hra naposledy automaticky uložila. Manuálne ukladanie nečakajte. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by ste nemali postupovať zbrkle. Nikdy totiž presne neviete, kam vás hra vráti a nemôžete sa pred riskantným krokom nijako poistiť.

Zbrane síce nepoužívate, ale inak môžete manipulovať s mnohými predmetmi a interakcia s okolím je veľmi dôležitá. Viete zobrať do ruky hrnček, poobzerať si pekne spredu aj zozadu záznamy či fotografie, môžete otvárať skrinky a šuplíky. Väčšinou tieto bežné predmety nemajú praktický význam, ak neberieme do úvahy, že sa dajú hodiť a hluk môže odlákať potenciálneho prenasledovateľa. Okrem toho sú tu však rôzne páky a spínače na otváranie dverí, aktiváciu a deaktiváciu systémov.

Často budete používať počítače, ku ktorým neraz treba pohľadať nejaké dátové čipy alebo iné doplnky, aby ste sa dostali ďalej. Pomocou počítačov odomknete uzamknuté systémy a dvere, získate dôležité údaje, niekedy ukážu mapu úrovne alebo obsahujú audio nahrávky obyvateľov komplexu. Príležitostne pritom potrebujete nájsť nejaký kód alebo vyriešiť nejaký hlavolam. Nenáročné puzzle vidíte priamo na monitore počítača, s ktorým v hre manipulujete. Musíte usmerniť dátový tok, upraviť signál či vytvoriť prepojenie. Ale pohráte sa aj s virtuálnou realitou. Spravidla to zvládnete na prvý - druhý pokus v priebehu pár minút, ale aj tak je to príjemné spestrenie. Niekedy narazíte aj na dotazníky, ktoré môžete považovať za zbytočné, ale predsa len majú určitý význam.

Najdôležitejším predmetom je však prenosný prístroj Omnitool, ktorý treba často niekam priložiť alebo priamo zastrčiť do slotu nejakého zariadenia. Občas ho treba vylepšiť a je to univerzálna pomôcka na aktiváciu, oživenie siete, spojazdnenie transportných modulov, komunikáciu a získavanie dát.

V zásade vás činnosti a dostupné aktivity neprekvapia. Odkrývanie príbehu formou odkazov a nahrávok, používanie prístrojov a zariadení, a vlastne ani samotná destinácia, sa neobjavujú v hrách prvý raz. Nájdete tu mnohé spoločné znaky s titulmi, ako Bioshock (utopistické prostredie), Alien Isolation (hra na skrývačku s nepriateľom) či Outlast (postup bez zbraní uprostred nebezpečenstva), ale aj predošlými titulmi od Frictional Games. Hra však nie je bezduchým klonom, má aj osobité súčasti a snaží sa ponúknuť niečo vlastné

Najzaujímavejšie sú práve tie prvky, ktoré tu nechceme veľmi rozmazávať, aby sme vám nepokazili zážitok a neobrali vás o pocit objavovania. Ale rozhodne môžete očakávať aj prekvapivé momenty a odhalenia, ktoré nepatria medzi klišé. Počas postupu hľadáte nielen východisko z bezútešnej situácie, ale hlavne v závere (počkajte, kým neuplynú titulky) sa zamyslíte nad tým, čo vlastne robí človeka človekom, ako môže fungovať vedomie, či jestvuje duša a ako prežíva, čím sme a kam vlastne smerujeme.

SOMA
SOMA Pracovať s počítačmi a aktivovať prístroje budete často.
Pracovať s počítačmi a aktivovať prístroje budete často.


SOMA Keď je nablízku hrozba, radšej sa len vykláňajte spoza rohu. Nemáte sa totiž čím brániť.
Keď je nablízku hrozba, radšej sa len vykláňajte spoza rohu. Nemáte sa totiž čím brániť.


SOMA Rušno je aj priamo na dne oceánu. Táto sonda vám pomôže dostať sa znovu do vnútra komplexu.
Rušno je aj priamo na dne oceánu. Táto sonda vám pomôže dostať sa znovu do vnútra komplexu.





Rozhodne je plusom veľmi dobrá atmosféra, ktorá je založená na pocitoch neistoty, obáv z neznámeho, ale niekedy aj konkrétnych nepriateľov. Dobrý dojem umocňuje postup klaustrofobickými interiérmi, ale aj podmorskými exteriérmi, kde vidíte len na pár krokov v pološere, kde vás navigujú iba nejasné svetlá a mihajú sa strašidelné tiene.

Grafika je solídna, nie úplne tip-top, ale väčšina lokalít má vydarený dizajn a priestory základne sú naozaj rozmanité, radosť ich odkrývať. Veľmi osobité je morské dno s nejasnými kontúrami objektov v pozadí, ktoré prináša aj úchvatné scenérie. Chvíľami sa naozaj môžete cítiť stratení niekde veľmi hlboko uprostred obrovského oceánu, až vám z toho pocitu stiahne hrdlo.  Na druhej strane, občas narazíte na neprehľadné miesta, kde chvíľami bezradne tápete. Pozitívom je dabing, ktorého je viac, ako by ste v tomto prostredí čakali. Naopak hudbou sa šetrilo. Väčšinou vás hecujú príležitostné zvuky, ktoré majú vyostriť dramatickú situáciu a celkom dobre sa im to darí.

Soma možno nevystraší a neočarí až tak ako Amnesia, ale je to kvalitná hra. Síce s viacmenej tradičnou hrateľnosťou, no zaujímavými úvahami o tom, čo vlastne znamená byť človekom a ako funguje naše vedomie. Na pozadí depresívneho príbehu tvorcovia ponúkajú modernú teóriu, ktorá vyvoláva filozofické otázky o zmysle existencie a večnosti. Pobavíte sa, preskúmate tajuplné priestory, chvíľami sa vám zvýši tep a rozvíria myšlienky. Rozhodne vám odporúčame ponoriť sa pod hladinu a zistiť, čo sa skrýva v hlbinách oceánu aj ľudskej mysle.

SOMA
SOMA Prístroj Omnitool je váš verný spoločník. Poslúži prakticky na všetko.
Prístroj Omnitool je váš verný spoločník. Poslúži prakticky na všetko.


SOMA Ak ma uvidí, zachráni ma len útek. Možno...
Ak ma uvidí, zachráni ma len útek. Možno...


SOMA Na displeji je vaša kamarátka, ktorá vám pomáha. Tešíte sa na osobné stretnutie?
Na displeji je vaša kamarátka, ktorá vám pomáha. Tešíte sa na osobné stretnutie?





napísal uni 21.9.2015
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
Soma - gameplay teaser
| SOMA - GAMEPLAY TEASER
[11.10.2013]
Soma - Upsilon trailer
| SOMA - UPSILON TRAILER
[12.12.2013]
Soma - Theta trailer
| SOMA - THETA TRAILER
[5.3.2014]
SOMA - Story Trailer
| SOMA - STORY TRAILER
[18.9.2015]
Soma - teaser 2
| SOMA - TEASER 2
[7.10.2013]
Soma - E3 gameplay
| SOMA - E3 GAMEPLAY
[29.6.2015]
SOMA - Creature Trailer
SOMA - Launch Trailer
| SOMA - LAUNCH TRAILER
[22.9.2015]
8.5
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
SOMA
+ výborná atmosféra a pocit z objavovania neznámeho
+ manipulácia s počítačmi a zariadeniami
+ filozofická rovina a odhaľovanie svojej skutočnej identity
- občas zdĺhavá hra na skrývačku s nepriateľmi
- chvíľami sa motáte a netušíte čo ďalej
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core i3 / AMD A6 2.4Ghz, 4 GB RAM, GeForce GT 240. OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
SOMA
9.0
VIVALDI    14.10.2020
Frictional Games sú pre mňa skoro zárukou, že budeme mať poriadny hororový titul. Keď som prvýkrá...prečítať celé
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Frictional Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. september 2015
 1.12. 2017 (Xbox One)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk