ARK: SURVIVAL EVOLVED

ARK: SURVIVAL EVOLVED

Šanca na prežitie medzi dinosaurami

Dojmy

Možno je to tým, že túžime po poriadnej výzve, možno chceme preveriť svoje schopnosti v boji o prežitie, v každom prípade survival hry máme radi. Aspoň niektoré. Nie všetky sú totiž skutočne zábavné a vďaka trendu  early access mnohé vychádzajú vo forme polotovarov a je otázne, či niekedy vôbec budú dokončené. Aj Ark je rozpracovaná survival hra, ale napriek tomu už teraz ponúka dostatočne bohatý a zaujímavý obsah.
 
O tom, že sa tvorcovia snažia, svedčia aj početné aktualizácie, ktoré prinášajú do hry nové doplnky a vylepšujú chyby, ktorých je zatiaľ pomerne veľa. Kameňom úrazu je zlá optimalizácia. Na stredne výkonnej PC zostave síce Ark rozbehnete bez väčších problémov pri vysokých nastaveniach a hra nepadá, ale snímkovanie parádne kolíše a v istých momentoch zaznamenáte poriadny prepad fps. Stále však treba brať do úvahy, že sa jedná o verziu s predbežným prístupom a musíme len dúfať, že do vydania kompletnej hry bude tento problém odstránený alebo prinajmenšom zmiernený. Bola by to totiž škoda, keby hra, ktorá je po obsahovej stránke skutočne atraktívna, doplatila na zlý technický stav.

Úvod je notoricky známe klišé - ste stroskotanec, ktorý precitne holý, bosý na tropickom ostrove a ak chcete prežiť, musíte sa poriadne obracať. Všimnete si však dva atypické prvky - žiariaci implantát na vašej ruke a prehistorické zvieratá, ktoré sa väčšinou netvária mierumilovne. V nasledujúcich hodinách bude vašou hlavnou starosťou zabezpečenie potravy a získavanie surovín na výrobu primitívnych nástrojov a predmetov, ktoré vám uľahčia život. Holými rukami môžete zbierať bobule a získavať z kríkov vlákna. Na zemi nájdete kamene. Päsťou dokážete udierať do stromu takou silou, až sa zlomí, a tak získate kúsky dreva a slamu. Možno to nepôsobí veľmi reálne, väčšina procesov v hre je ale logických a až prekvapivo kladú dôraz na detaily. Zakrátko už budete používať vlastnoručne vyrobený jednoduchý krompáč a kamennú sekeru, a tak jednoduchšie nasekáte drevo a môžete rozbíjať kamene, ale aj uloviť niektoré zvieratá, z ktorých získate mäso a kožu.


Ďalším logickým krokom je vyhotovenie ohniska, do ktorého ale treba vložiť aj palivo a nič vám nebráni v tepelnej úprave mäsa. Vedľajším produktom je pritom uhlie. Tepelne spracovaná potrava je výživnejšia, takže nebudete hladovať, navyše sa potom potraviny nekazia  - bobule a surové mäso totiž postupne hnijú, takže ich treba rýchlo použiť. Ohnisko je zdrojom svetla, ktoré oceníte najmä v noci. Oheň poskytuje aj teplo - musíte sa totiž aj chrániť pred zimou alebo vlhkom. Na druhej strane sa zas môžete rozhorúčiť - najčastejšie cez deň na slnku a pri intenzívnej práci. Prehriaty organizmus treba schladiť - napríklad vodou, ktorú potrebujete aj na pitie.
 
Čoskoro pristúpite aj k výrobe plátených nohavíc, trička, topánok, čiapky a rukavíc a medzitým vám pribudnú skúsenosti a stúpne úroveň vašej postavy. Tieto chvíle budete milovať, pretože získate možnosť vylepšiť základné atribúty, ktoré vám zvýšia hodnotu života a nosnosť, umožnia silnejšie udierať, rýchlejšie behať, efektívnejšie vyrábať, dlhšie dýchať pod vodou a lepšie odolávať hladu a smädu. Najviac však potešia body engram points, vďaka ktorým si spomeniete, ako sa vyrábajú pokročilé predmety (čiže odomknete výrobné postupy). Receptov a možností je čoraz viac a poskytujú návody, ako si vyrobiť užitočné, ale aj výstredné predmety s rôznym využitím. 

Takže si odomknete slamené steny, podlahu a strechu a potom dokážete z jednotlivých kúskov postaviť celé obydlie. A ďalej budú nasledovať drevené a kamenné ohrady a múry a môžete sa vyblázniť pri stavbe vlastnej pevnosti. Určite sa hodí posteľ, ktorá poslúži ako oživovací bod, keď zahyniete alebo sa vrátite do hry. Dobre poslúžia debny, kde si uložíte veci, o ktoré nechcete prísť, ak sa vám prihodí nejaké nešťastie. Prístup k uskladneným veciam pritom môžete zabezpečiť číselným kódom! Keď vás totiž napadne Tyrannosaurus alebo aj iný hráč, veci, ktoré máte u seba v inventári, zostanú na mieste úmrtia. Dostanete ich späť len v prípade, keď po oživení nájdete svoje nebohé telo aj s výbavou. Čo môže byť na rozľahlom ostrove veľký problém.

Môžete vyrábať aj tabule s odkazmi pre iných hráčov, oštepy, prak, kušu, pištoľ a ďalšie čoraz modernejšie zbrane, ktoré už ale vyžadujú aj viac a rozmanitejších materiálov. Dokážete si pripraviť parcelu, kde použijete semená rastlín a trus z dinosaurov na dopestovanie vlastných plodín! Pravdaže, potrebujete k tomu aj vodu, takže sa oplatí odomknúť a vyrobiť potrubie a vlastný zavlažovací systém! A to ani zďaleka nie je všetko. pribúda čoraz viac vecí, otvárajú sa nové možnosti, modernejšie doplnky a vynálezy, ktoré vás priam prevedú z doby kamennej až do modernej epochy.

Veľmi zaujímavou súčasťou hry sú dinosaury, ktoré neslúžia len ako zdroj mäsa alebo prirodzení nepriatelia, ale môžete ich chytať a domestikovať. Osedlať si vlastného mamuta alebo jazdiť na T-Rexovi je skutočne jedinečný zážitok, ale dosiahnuť to nie je ani náhodou ľahké. Krotenie dinosaurov je najúžasnejšia a súčasne najviac frustrujúca súčasť hry. Je totiž nevyhnutné vykonať niekoľko krokov, ktoré vyžadujú veľa námahy a trpezlivosti. 

Najskôr potrebujete sedlo určené pre konkrétny druh dinosaura. Potom si vyhliadnete obeť a musíte ju omráčiť, čo je hlavne pri veľkých jedincoch fuška. Do inventára omráčeného dinosaura musíte vložiť množstvo potravy, pričom každý druh má rád niečo iné, a to platí aj u bylinožravcov. Nasleduje veľmi zdĺhavý proces, počas ktorého znehybnený jedinec konzumuje núkanú potravu a napĺňa sa mierka určujúca úspešnosť krotenia. Ak sa minie potrava a dinosaurus priskoro precitne alebo ho napadne divá zver, celý proces, ktorý bežne trvá 45 minút, ale niekedy aj dve hodiny (podľa potravy a druhu dinosaura), skončí fiaskom. Na domestikovanie teda potrebujete pekelnú dávku trpezlivosti, hoci vám pritom môžu pomôcť ďalší hráči, keď spoločne vytvoríte kmeň. Svoj význam majú aj dinosaurie vajcia, ktoré kladú samičky, ale zatiaľ slúžia len ako súčasť potravy a návnady a nemôžete vychovávať vlastné mláďatá - hoci tvorcovia v budúcnosti plánujú pridať aj túto možnosť.

Užívateľské rozhranie je vcelku praktické. Pomerne rýchlo si zvyknete a nebudete mať problém s ovládaním ani orientáciou v inventári, kde nájdete aj odomknuté recepty a technológie, ktoré pokojne umiestnite do poradovníka a postupne sa vyrobia. Môžete ich vložiť aj na lištu s rýchlym prístupom, takže keď budete mať dostatok surovín, dokážete jednoduchým klinutím, respektíve zadaním čísla, dať príkaz na výrobu ľubovoľnej veci - a to priamo za chodu. Hodí sa to napríklad pri nástrojoch, ktoré sa používaním ničia. Zlomenú sekeru  opravíte stlačením jediného tlačidla a vzápätí ju môžete začať znovu používať.

Hoci ste v hre odkázaní hlavne sami na seba, prípadne svoj kmeň, môžete získať aj sympatické darčeky, ktoré na ostrov posielajú dobrodinci z neba. Už z veľkej diaľky uvidíte rôznofarebné svetelné lúče mieriace z oblohy až na zem. Po každom lúči sa spustí veľký predmet v tvare kryštálu a keď k nemu prídete, môžete ho otvoriť (ak máte zodpovedajúci level) a vybrať si suroviny a predmety, ktoré sú v jeho inventári. Takto získate hotové zbrane, pomôcky a nástroje, ktoré by ste inak museli svojpomocne vyrábať. Po vybraní predmetov sa kryštál rozpadne, ale v krajine sa skôr či neskôr  objavia ďalšie (hoci neraz na rovnakých miestach). Okrem toho nájdete na ostrove špeciálne miesta, kde po splnení špecifických podmienok a vyzbieraní trofejí získate unikátny bonus.


Grafika hry nie je špičková, ale medzi survival hrami ARK rozhodne patrí k tým vizuálne príťažlivejším titulom. Ibaže, ako sme už spomínali, zatiaľ je problém s optimalizáciou. Pri spoznávaní ostrova si môžete meniť pohľad prvej a tretej osoby a tropický raj príležitostne ponúka nevšedné obrazy. Krajina je miestami fádna, inde pôsobivá a ovplyvňuje to aj obdobie dňa. Modely dinosaurov sú vydarené, s ich pohybmi je to už o niečo horšie a AI je vyslovene slabá. Praveké zvieratá a ďalší obyvatelia ostrova vás síce dokážu vytrvalo prenasledovať, ak im pripadáte ako vhodná večera, ale často sa zasekávajú. Aj keď chytiť rýchleho parasaura, ktorý sa zasekol v skale, je pohodlné, pôsobí to kŕčovito, rovnako ako plesiosaurus, ktorý sa trepoce na plytčine.

Samotný prístup do hry je bezproblémový. Serverov, z ktorých každý môže hostiť 70 hráčov, je neúrekom a je zaujímavé sledovať, ako komunita mení a pretvára ostrov svojimi stavbami a výtvormi. Ak máte radšej samotársky postup v štýle Robinsona, môžete si zvoliť sólo režim. A komu to nestačí, môže využiť Steam workshop. Za zmienku určite stojí konverzia Survival of The Fittest, čo je vlastne turnaj v štýle Hunger Games. V hre o prežitie si hráči idú vzájomne po krku a snažia sa eliminovať ostatných. Navyše sa musia vyrovnať s rôznymi udalosťami, ktoré nastávajú každých 15 minút a prinášajú drastické zmeny počasia, vyvolajú dravce alebo pripravia nejakú pohromu.

ARK: Survival Evolved má svoje muchy, ale aj slušný potenciál a ak neberieme do úvahy horší technický stav, je už táto rozpracovaná verzia hry naozaj bohatá, atraktívna a ponúka mnoho zaujímavých možností. A keďže tvorcovia počúvajú hráčov, môžeme očakávať, že sa ARK bude neustále zlepšovať.


napísal uni 26.8.2015
Páči sa mi!
ARK: SURVIVAL EVOLVED


ARK: Survival Evolved
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Studio Wildcard
Štýl: Akcia / Survival
Web: domovská stránka hry
Early Access od: jún 2015

Dátum vydania: 29. august 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk